atyde111 02.01.08, 23:48 Zastanawiam się nad zmianą junkersa. Co lepsze? Podgrzewacz gazowy czy elektryczny? Proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: podgrzewacze wody IP: *.trustnet.pl 03.01.08, 00:01 gazowy pewnie tanszy w eksploatacji Odpowiedz Link Zgłoś
adamoos2004 Re: podgrzewacze wody 03.01.08, 00:04 co to znaczy lepsze? czy ze cieplejsza woda leci, czy że tańsze w eksploatacji? wiadomo, elektryczne droższe w utrzymaniu i im większy strumień, tym chłodniejsza woda. No, chyba że chcesz jakiś 50 litrowy boiler. przy elektrycznych nie tracisz tyle niepotrzebnej wody na wyregulowanie temperatury strumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: splinter Re: podgrzewacze wody IP: 212.87.240.* 03.01.08, 01:05 Nie no, bezapelacyjnie gazowy. Mam przepływowy siemens, 12 kW prądożerne jak diabli. Normalnie chodzi na połowie mocy co w 90% starcza ale jeśli ktoś lubi naprawde goracą kąpiel to już musi włączyć pełną moc zwlaszcza zimą. Silny strumień automatycznie równa się chłodniejsza woda. Wkurzające urzadzenie, mam pociagnięty w domu gaz i własnie myśle nad junkersem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianinn Re: podgrzewacze wody IP: 213.25.14.* 03.01.08, 11:46 nie wiem właśnie, czy junkers lepszy, bo zobacz ile czasu i wody traci się zanim ustawisz sobie żądaną temperaturę. to też dolicz do kosztów podgrzewania gazowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do splinter Re: podgrzewacze wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 11:51 Masz rację.Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: podgrzewacze wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 12:00 Co lepsze?Mnie wyszło tak lepiej i tak zrobiłem-do zmywania naczyń w kuchni(-zlewozmywak) oraz mycia zębów rano i golenia (- umywalka) mam jeden el.przepływowy 5kw.Do kąpieli -gazowy./oczywiście nie mam centralnie gorącej wody z sieci miejskiej/.Wybierz sam -dla mnie tak jest dobrze.p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: podgrzewacze wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 12:22 ...ad poprzedni wpis powinienem dodać,ze wcześniej posiadałem spory el.bojler nie przepływowy -gdy się korzystało z niego czy nie to temp. w nim była utrzymywana() tym samym "kilowatogodzinogrosze " biły jak "...!" .p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: splinter Re: podgrzewacze wody IP: 212.87.240.* 03.01.08, 13:47 Ale nie jestem pewien czy więcej wody nie zużyjesz na wyregulowanie temperatury przy elektrycznym. Chyba dłużej ustawiam temperature wody niż biore prysznic :/ za zimna, za gorąca i tak w kółko, problem rozwiązałaby pewnie bateria z termostatem. Dobrze że pozatym mam bojler na instalacji CO więc zimą ciepła woda jest na bierząco, jedyny mankament że musi wiele wody upływa zanim przyjdzie ta ciepła z bojlera. Odpowiedz Link Zgłoś
n.i.p.69 Re: podgrzewacze wody 04.01.08, 10:42 Bojler elektryczny to jakaś pomyłka, natomiast jesli zamontujesz podgrzewacz przepływowy elektronicznie sterowany, straty wody sa minimalne, pobor prądu dostosowany do zapotrzebowania a temp. wody nie zmienia sie w zaleznosci od przepływu, z junkersem nie miałem do czynienia ale gazu z zasady unikam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: podgrzewacze wody IP: 212.87.240.* 04.01.08, 11:16 Straty wody wszędzie bedą jednakowe, nie ma się co czarować. Zanim dojdzie woda z urządzenia i tak trzeba wylać zimną wodę przed nim. Jedynie urządzenie blisko kranu pozwoli to zminimalizować, ale nie zawsze tak się da. I elektryk i gazowy wodę praktycznie grzeje odrazu więc dużych strat nie ma. Ja jednak przy cenie prądu i poborze mocy preferuję gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm ale bzdury qwerty wypisujesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 10:29 Ja w mieszkaniu mam wszystko na prąd i jestem bardzo zadowolony. Nie ma gazu, nie ma junkersa :) Jest po prostu bezpieczniej. Jesli chodzi o straty wody to odkrecajac w wannie wode po 5sekundach juz mam ją gorącą. Wiec nie uwazam zeby to byla duza strata ;) jesli chodzi o strumień wody.... to co Wy tam sie chcecie pod jakim cisnieniem myc??? moze karcher ?? Wiadomo ze normalnie leci, ani za mocno ani zadne tam sikanie. Wczesniej jak wynajmowalem mieszkanie byl tam junkers... zawsze mnie to stresowalo jak sie tam iskrzylo i zapalało - niezbyt komfortowo. Mieszkajac sam, normalnie użytkując mieszkanie, za prad place ok 150zl na dwa miesiace. Nawet gdybym mial za gaz placic 70zl zamiast 150zl za prad to i tak wole podgrzewacz elektryczny !! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: podgrzewacze wody IP: 212.87.240.* 04.01.08, 11:21 "temp. wody nie zmienia sie w zaleznosci od przepływu" Jeśli załóżmy masz wspomniany 12kW podgrzewacz, i wodę puścisz na silny strumień, nie mówię nawet że maksymalny to nie zagrzeje Ci jej tak samo jak przy wolniejszym bo poprostu nie zdąży, braknie mu mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jodo NIP Re: podgrzewacze wody IP: *.iplus.com.pl 05.01.08, 15:26 nip zapomniałes tylko o jednej istotnej sprawie .jezeli chcesz założyc przepływowy ogrzewacz do wanny /12 ~16kW / musisz sprawdzic czy masz zasilanie trójfazoweijakie masz zabezpieczenie nadprądowe . Jezeli nie to czy opłaca ci sie zmieniac licznik i wlz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jon ja z innej beczki IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 16:28 Uwaga na serwisantów junkersa , malo profesjonalni Odpowiedz Link Zgłoś
n.i.p.69 Re: O niczym nie zapomnialem !!!!!! 07.01.08, 09:18 Ale Jo, ja w przeciwienstwie do Ciebie "qwerty" czy "goscia" nie podejmuje sie rozpatrywania indywidualnych przypadków, napisałem jedynie o ogólnej zasadzie dotyczacej podgrzewaczy przepływowych sterowanych elektronicznie zaznaczam !!NIE HYDRAULICZNIE!!!!(to jest zupełnie inna bajka) podstawą sprawnego działania i zadowolenie z tych urzadzeń jest , (co chyba oczywiste!) dopasowanie urzadzenie do warunków i oczekiwań. Osobiscie posiadam w instalacji taki podgrzewacz (clage 21kw) i nie odczułem podczas użytkowania żadnego dyskomfortu, natomiast takowego doznaje później przy placeniu rachunku za energie elektryczną dlatego włączam go rzadko( najczesciej latem, w pochmurne dni)pozdr.... Odpowiedz Link Zgłoś