realny.esteta 09.01.08, 00:43 A ja dalej trzymam kciuki za powodzenie tej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bobo W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 07:10 Pan Haładyj chyba cierpi na jakąś paranoidalna psychozę związaną z MPk w Czewie , bo nic innego nie potrafi opisywać tylko to przedsiębiorstwo i jego wady. Niech on trochę rozejrzy się na nasze realia a nie na prywatną firmę Warbus. Niech się dowie ile kosztuje jeden wozokilometr. A po drugie miasto jest zobowiązane doplacac , jjeżeli uchwaliło jakiekolwiek ulgi to ono powiino zwrócić np drugie 50% za bilet ulowy.Są ulgi ustawowe za które powinno zwracać państwo (poprzez samorządnp) a są ulgi uchwalone przez Radę miasta za które to miasto winno zwracać pieniądze. A skąd on ma informację o dopłacie 15.000.000 dla firmy. Z gwiazd? Niezły wróżbita z niego. Szkoda gadać.Nocna komunikacja napewno by się przydała, ale to nie jest takie hop siup jak to sobie myśli szanowny redaktor GW. Monitoring w tramwajach czy w autobusach? Śmieszne już kiedyś próbowano w tramwajach. To tramwaj jeżdźił z kamerą chyba jeden dzień a może i nie bo jacyć"niedobrzy mieszkańcy" ją rozwalili. Naszym mieszkańcom dobrze wychodzi tylko zrzędzenie jak to niedobrze, jak im jest zle, ale kompletnie nic nie robią aby było dobrze. Tutaj to normalka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.152.bloklan.org 09.01.08, 07:17 Nie mam nic przeciwko komunikacji nocnej, jeśli ją będzie realizować ktokolwiek, ale bez dopłat ze strony miasta - na zasadach komercyjnych. Wtedy mam to w nosie, bo to jego biznes. Natomiast na razie Częstochowy nie stać na ten luksus, aby fundować darmowe przejazdy, (bo możliwości wyegzekwowania nabywania biletów kierowca niema żadnych). A na miejscu MPK zrezygnowałbym nawet z tramwaju nocnego, który jest z uwagi na całkowity brak kasowanych biletów całkowicie deficytowy. Zresztą naprawdę nie jest to rzecz niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.08, 09:31 > Naszym mieszkańcom dobrze wychodzi tylko zrzędzenie jak to > niedobrze, jak im jest zle, ale kompletnie nic nie robią aby było > dobrze. Tutaj to normalka Masz rację. I Ty jesteś tego najlepszym przykładem. Ktoś jednak wyszedł z inicjatywą żeby coś poprawić, a Ty na forum zaraz wyskakujesz jakie to wszystko złe, nierzetelne i bezsensowne. Hipokryzja się szerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 10:17 Tak ciągle uważam że takie narzekanie nic nie zmienia a komunikacja nocna nie jest rzeczą potzrebną która trzeba w naszym przypadku poszerzaćSą rzeczy ważniejsze niż powrót nocny po bibach . Kwotę którą chce miasto na ten cel przeznaczyć można wydać na bardziej szczytny i potrzebny cel.na drogi tak potrzebne w naszym regionie , szitale i inne których by nie zabrakła z pewnością. Więc nie wiem kto tu jest hipokrytą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.152.bloklan.org 09.01.08, 07:11 Napisze po raz kolejny 400 tyś zł to sporo pieniędzy przy mocno napiętym budżecie. Ja rozumiem, iż komunikacja nocna to dobra i przydatna rzecz, ale u licha ciężkiego to zarazem droga przyjemność. Osobiście jestem zdania, iż Częstochowy przynajmniej na razie, kiedy brakuje pieniędzy na remonty dróg na remont torowiska i na wiele innych bardzo prozaicznych rzeczy na razie na taki luksus nie stać. Być może kiedyś tak na razie to po prostu wyrzucenie pieniędzy w błoto a raczej zabranie ich z bardziej potrzebnych miejsc. W Częstochowie poza pubami i dwiema czy trzema dyskotekami niema typowego życia nocnego a moim zdaniem fundowanie klientom barów i dyskotek taniego powrotu z imprez to ciągle luksus, na który naszego miasta nie stać. Naprawdę jest bardzo wiele bardziej prozaicznych wydatków, na które brakuje pieniędzy w budżecie miasta, aby płacić 400 tyś za komunikacje nocna. Co więcej moim skromnym zdaniem nawet tramwaj nocny nie jest niezbędny. Osoba, którą stać na życie nocne powinna liczyć się z jego kosztami a taksówki w naszym miesicie w skali kraju należą raczej do tanich niż do drogich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 10:26 Zawsze pieniędzy będzie za mało... bo zawsze są jakieś pilne potrzeby. Jeżeli nie weźmiemy się na serio za nasze miasto to będziemy dalej zaściankowym miasteczkiem. Jeżeli będzie nocna komunikacja to i bary, kawiarnie sie pojawią, po co panikujecie? Trzeba pomysł wdrożyć na 1 rok tak jak to było w Toruniu, po roku zostawiono linie nocną, bo stwierdzono, że jest zapotrzebowanie... Zapotrzebowanie, anie widzi mi się jakiego kolesia co stwierdza, że nas nie stać... powtarzam, zawsze będzie brakowało kasy... tu jeden most, tu drugi to pomnik to darowizna dla Jasnej G... o co Ci człowieku chodzi? Komunikacja nocna ma usprawnić ruch nocny dla wszystkich obywateli... i trzeba tu zrobić medialny szum, pokazać ludziom, że np. Kino jest otwarte cała noc, że na dyskotekę czy do pubu możesz się wybrać w każdej chwili... promocja tego środka komunikacji jest najważniejsza, bez tego każdy pomysł pójdzie na marne. Druga sprawa, cos się tak uczepił Haładyja? Co ty człowieku zrobiłeś dla swojego miasta? Powiem Ci nic, umiesz tylko narzekać, że nas nie stać, że nie można itp. Zrób tyle co Haładyj to możemy pogadać, co do dotacji dla MPK te 15 mln, można przeczytać człowieku w budżecie miasta na obecny rok, a co do ulg dla uczniów i studentów to warto spytać Wroniastego i jego kolegów czemu nie chce zapłacić MPK za ulgi??? W poprzednim roku wyniosło to bagatela 3 mln PLN!!! Pozdrawiam optymistów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca MPK Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.profiline.pl 09.01.08, 10:37 Jestem za komunikacją nocną,ale tylko wtedy jeżeli będą jeździć z nami patrole Policji lub Straży Miejskiej.Piszę to bo już nie raz się przekonałem jaka potrafi być wulgarna podchmielona częstochowska młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny kierowca Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.08, 11:09 też jestem za, jeżdżenie na nocnych liniach może być całkiem fajne, ale tylko ze strażnikiem/policjantem/ochroniarzem, bo na razie to czasami strach jeździć z tym bydłem ostatnimi kursami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.21.pl 09.01.08, 11:20 Panowie z MPK pier...e!!! Dość tych kłamstw najlepiej to nic nie róbcie tylko kazdego miesiąca wypłate pobierajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xvn Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 12:11 Nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Paranoja IP: 80.54.169.* 09.01.08, 12:36 I znów na proste problemy znajdujemy skomplikowane recepty. Argumentem za wprowadzeniem nocnej komunikacji, jest zwiększenie zainteresowania lokalami gastronomicznymi. To ma podobno zwiększyć dochody ich właścicieli. TO może lepiej niech miasto zrezygnuje z absurdalnej prohibicji na Dekabrystów. Już wtedy właściciele tych, w tej chwili zamkniętych, lokali sami się zatroszczą o swoje dochody. Bo będą mieli szansę. W tej chwili i tak nie ma gdzie jeździć w nocy. Za ułamek kwoty 400 tys zł można zafundować ze dwa etaty w policji i skierować tych policjantów w okolicę Dekabrystów. Wszyscy będą zadowoleni. Okoliczni mieszkańcy będą mieli spokój, chętni na nocne eskapady będą mieli gdzie chodzić, restauratorzy zarobią, miasto otrzyma podatki i opłaty koncesyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nagupoteniemarady Re: Paranoja IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 00:06 w Czwie jest kilkaset innych lokali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs nieopłacalność IP: 80.54.169.* 09.01.08, 12:46 "..ze swej natury komunikacja publiczna, tak nocna, jak i dzienna jest deficytowa." Z natury swej myślenie boli. Takich haseł, że deficytowe są huty, kopalnie, szpitale, komunikacja, szkolnictwo itp. nasłuchaliśmy się w minionej epoce. Niektórym to zostało. A to że w większości przypadków coś jest deficytowe, to nie znaczy że nie można na tym zarobić, tylko. Znaczy to tylko tyle, że są to najczęściej przedsięwzięcia publiczne, państwowe, samorządowe. Dziwnym trafem prywatne szpitale, szkoły, huty i kopalnie a także firmy transportowe zarabiają pieniądze. Jeśli nie to bankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: nieopłacalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 13:07 ale mpk nie jest prywatną firmą tylko jakby nie patrzeć państwową ( a można nazwać samorządową) komunikacja miejska nigdy nie będzie dochodowym przedsiębiorstwem , bo jest to firma non-profit. Czy chcecie czy nie, gdyby miałaby być dochodowa to byłoby brak ulg i bilet kosztowałby o kila albo kilkanaście procent więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: nieopłacalność IP: 80.54.169.* 09.01.08, 13:50 1. MPK jest spółką z o.o. a nie państwową czy samorządową. 2. Nie jest firmą non profit. 3. Ulgi opłaca ten kto je funduje, czyli samorząd lub państwo i to nie przeszkadza, żeby firma przynosiła dochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko Re: nieopłacalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 13:57 Niech prywatna firma uruchomi komunikację nocną i wozi potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: nieopłacalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:35 spółką prawa handlowego z 100% udziałem miasta czyli jednocześnie państwa i jest non profit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Re: nieopłacalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:37 3. Ulgi opłaca ten kto je funduje, czyli samorząd lub państwo i to nie przeszkadza, żeby firma przynosiła dochód. Więc jeśli miasto lub państwo ustaliło jakieś ulgi niech teraz do nich dopłaca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: nieopłacalność IP: 80.54.169.* 09.01.08, 19:36 Nie myl dotacji z opłatą za ulgi. Za ulgi powinno się płacić konkretną kwotę za konkretnie wykorzystane ulgi. A dotacja to jak czytam 15mln. Niezależnie czy ktoś jeździ czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanwat Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca 09.01.08, 20:06 Policzyłem. Autobusy mają jeździć dwa dni w tygodniu. Daje to 52x2=104 dni. 400000/104=3846 zł za jedną noc. Gdyby radny był bardzo bogaty i fundował te przejazdy z własnej kieszeni nie powiedziałbym nic. Co najwyżej zadumał się nad jego rozrzutnością. I druga rzecz; Obsługa długu miasta w roku 2006 wyniosła 7 mln, w tym przekroczy 21. Z punktu widzenia mieszkańców są to pieniądze wyrzucone w błoto.Są to odsetki od kredytów które miasto zaciągnęło i w dużej części roztrwoniło.W tym roku na każdego mieszkańca miasta, licząc z niemowlętami i staruszkami wypadnie ponad 80zł.Tak będzie w każdym następnym roku,tyle że suma będzie się zwiększać.No chyba, że z racji bliskości Jasnej Góry zdarzy się cud. Za te pieniądze można wyremontować całkiem sporo dróg lub co dwa lata zbudować jeden wiadukt. Dobre samopoczucie radnego nigdy nie opuszczało i w dalszym czasie nie opuszcza. Gdy w czasie kampanii wyborczej ktoś powiedział,że miasto niebezpiecznie się zadłuża,odpowiedź miał gotową: A gdzie tam, przecież jest 35% a można dojść do 60. W tym roku w najlepszym razie zadłużeni przekroczy 51%. Radny uważa,że kilkaset tysięcy to nie pieniądze: -Podatek od psów-a co to za pieniądze? -Tablica na stadionie-ufundować, toż to "tylko" 0,5 mln. Wreszcie autobusy nocne-0,4 mln to też nie pieniądze. Może jest tak dlatego, że jak sam przyznał, jeszcze nigdzie nigdy nie pracował. Radny mierzy wysoko. Przez "grupę trzymającą władzę" został już dawno namaszczony. Radny ma bezgraniczne i całkowite poparcie Gazety w Częstochowie.Radnemu w GW nikt nie podskoczy, nikt nie napisze krytycznego artykułu, nie opublikuje krytycznego listu. O radnym i jego "pomysłach" można tylko dobrze lub bardzo dobrze.Czuwa nad tym redaktor TH. Dziwię się tylko dlaczego radny startował z listy PO a nie np. Samoobrony do której pod względem poglądów jest Mu zdecydowanie blizej. Chociaż z drugiej strony Halina Rozpondek też zamiast zająć się tworzeniem dobrego prawa skupia się na remoncie linii kolejowej do Żelisławic. Widać jakie miasto taka PO. Odpowiedz Link Zgłoś
wodzirej49 Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca 09.01.08, 20:51 romanwat, jestes niezrównowazony, czy kolesiem wroniastego albo kims z MPK? To sa pewnie twoi namaszczyciele. Zapewne zazdroscisz radnemu Krawczykowi, bo sam jestes nieporadny. Może przegrałes z nim w wyborach do samorzadu i teraz próbujesz podkładać noge? A moze przegrywasz na sesjach głosowania? I nie pozostaje nic innego jak popluc na necie? Fakty sa niezmienne, ja obserwuje i widze wiele pozytywów. Czytajac te wpisy, jestem przekonany, ze pod roznymi nickami kacyki z MPK pluja tu żółcią, aby tylko namieszać. Romanwat, bujaj się chłopcze. Odpowiedz Link Zgłoś
romanwat Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca 09.01.08, 22:02 A na jakiej podstawie uważasz,że jestem nizrównoważony? To Ty reagujesz histerycznie zupełnie nie wiem dlaczego?Na plus zaliczam to,że nie zacząłeś od wymyślania mi od debila i innych takich, co na tym forum jest powszechne. Kolesiem wroniastego (domyślam się,że chodzi o prezydenta Wronę) nie jestem, mój związek z MPK jest taki, że czasami korzystam z ich usług.Powiem więcej Ja w ostatnich dwóch kadencjach na Tadeusza Wronę nigdy nie głosowałem.W poprzednich wyborach zagłosowałem na Andrzeja Ślęzaka ale przepadł. W dalszym ciągu sądzę,że byłby to lepszy wybór bo co fizyk to fizyk, ale trudno.w ostatnich uznałem,że nie mam swojego kandydata i nie głosowałem Radnemu Krawczykowi niczego nie zazdroszczę.wogóle zazdrość jest mi obca.Wyborów z radnym nie przegrałem tak jak i,żadnego głosowania.I powiedz proszę w którym miejscu ja na necie na na Krawczyka plułem? Spierajmy się może w oparciu o fakty,dobrze? Prawdą jest czy fałszem to,że miasto wg koncepcji radnego każdego dnia kursowania komunikacji nacnej wybuli ponad 3,8 tys zł? Prawda to czy fałsz,że radny chce kupować ekran zamiast poszukać firmy która za instaluje takowy i jeszcze za to zapłaci? Wreszcie prawda to czy fałsz,że miasto wybuli w tym roku 20 mln odsetek? Wreszci czy to prawda, że w GW trwa kampania na rzecz tego co radny wymyślił? I jeszcze jedno.Twierdzisz, że pod różnymi nickami opluwają biednego radnego. Ja opluwania nie zauważyłem. co do pisania pod różnymi nickami to może i tak jest. ja w każdym razie używam dwóch; Roman_W i romanwat. i zapewniam Cię, że spierałem i spieram się z wieloma ale nikogo nie oplułem. Odpowiedz Link Zgłoś
nabuchodonozor83 Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca 09.01.08, 23:08 romek, a moze to jest tak, ze o dobrych pomyslach sie pisze?? czytam GW codziennie i nie uwazam, zeby gazeta promowala radnego Krawczyka vel Ulissesa. jesli chodzi o mnie to uwazam, ze jest jednym z bardziej operatywnych radnych w miescie, o ile nie najbardziej! a ze jego pomysly sa dobre, wiec znajduja wielu zwolennikow. jesli zas chodzi o wg Ciebie bezsensowne polaczenia nocne autobusow i tramwajow, to pragne Ci zwrocic uwage, ze jednym z glownych zadan miasta jest organizacja przewozow ludnosci. a skoro jest na to zapotrzebowanie, to trzeba sie tego chocby w minimalnym stopniu podjac. wiesz dobrze, ze do komunikacji miejskiej zawsze trzeba doplacac, wiec nie rob rabanu. natomiast jesli chodzi o ten slawetny ekran, ktory ma byc zamontowany na stadionie, to jesli zrobi sie analize, to jestem pewny, ze zakup jego przez miasto, bedzie mialo swoje ekonomiczne uzasadnienie. przeciez nikt nie mowi, ze ma byc na stale zamontowany na stadionie. po meczach moze byc zdejmowany i wystawiany w jakims punkcie miasta, a wyswietlane na nim reklamy powoli splacalyby zainwestowane w niego pieniadze. tym bardziej zasadne jest kupno przez miasto, bo to miasto jest wlascicielem stadionu, od ktorego klub wynajmuje obiekt na zawody. a skoro powiedzialo sie A - ze stadion jest przeznaczony pod rozgrywki ligowe, to trzeba tez powiedziec B - czyli kupic ekran, skoro taki jest wymog licencyjny. to tyle w tym temacie. i ostatnia rzecz - nie uwazam zeby fakt, czy ktos mial kiedykolwiek jakas prace czy tez nie, wplywal na to jak pracuje dany radny i jakie ma pomysly. uwazam ze wielu "starych wyjadaczy" powinno ustapic miejsca mlodym, majacym bardziej wybiegajaca w przyszlosc wizje, ale oni z pazernosci beda dalej startowali w wyborach, mimo ze przez wiele lat nie mieli zadnych konkretnych pomyslow na rozwoj miasta. ciesze sie, ze chociaz radny Krawczyk nie wpisuje sie w ten nurt i widac, ze stara sie rzucajac co chwile jakies pomysly. z kolei odniose sie tez do twojego zarzutu o chec naprawy torowiska z Zelislawic do Czestochowy. pewnie uwazasz ze linia jest w dobrym stanie i to nic, ze pociagi niebawem pewnie puszcza przez Katowice, bo po tych nie bedzie sie dalo jezdzic. niech nasze miasto stanie sie jeszcze jedna dziura, ktora wszyscy omijaja szerokim lukiem. mam nadzieje ze jednak opowiesz sie za rozwojem miasta, ale takze infrastruktury dookola niego, bo co z tego ze u nas bedzie sie jezdzilo w miare niezle, skoro nie bedzie sie do niego dalo z zadnej strony dojechac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.152.bloklan.org 10.01.08, 06:47 Ja akurat jestem podobnego zdania. W sytuacji, kiedy w kasie miasta niema pieniędzy na sprawy prozaiczne lekką ręką chce się wydać 400 tyś zł na komunikacje nocną, która jest luksusem. A ja osobiście uważam, iż w takiej sytuacji należy zacisnąć pasa i szukać oszczędności (np. zlikwidować całkowicie zbędny nocny tramwaj i będzie zaoszczędzona kwota np. 100 tys zł). Utrzymywanie komunikacji dla spragnionych życia nocnego jest, co najmniej niestosowne w sytuacji, kiedy np. drogi przypominają ser szwajcarski. Odpowiedz Link Zgłoś
wodzirej49 Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca 10.01.08, 15:33 Patrząc na to jak kolega xxc pisze posty jestem za tym, aby dla niego z tej puli 400 tysiaków przeznaczyc 10 zł na dobry słownik ortograficzny Odpowiedz Link Zgłoś
romanwat Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca 10.01.08, 17:46 A to ja Tobie wodzireju zacytuję ulubione przysłowie mojej babci: "Przyganiał kocioł garnkowi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 00:11 czytaj gazety, po poprawkach zadłużenie wyniesie 45 procent. W takich wrocławiach i krakowach to prawie 60 czyli limit. tam sie nikt nie przejmuje granicami zadłuzenia ktore jest wieksze na glowe mieszkanca bo chca inwestowac i wykorzystac 5 minut koniunktury. tutaj wrona chcial zainwestowac i wydoic szmal z unii, ale mu nie pozwolonoo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "R" W weekendy komunikacja nocna się opłaca IP: 89.174.23.* 09.01.08, 21:02 Jeszcze niech PKS uruchomi nocne połączenia i będzie super,nie wyłczając GZK Rędziny.Przewoźnicy tylko na tym stracą niż zyskają ale moim zdaniem MPK powinien stworzyć na probe taka linie aby sie przekonać czy bedzie odpowiednia liczba chetnych imprezowiczów.Wspołczuje tym którzy po takiej nocce beda musieli sprzatac autobusy,i kierowcom,jazda z kimklowiek pijanym nie należy do przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś