Dodaj do ulubionych

TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!!

14.07.08, 21:42
Zapisujcie się do Solidarności, dzwońcie do PIPu

www.katowice.oip.pl/?act=porady_prawne#zawiercie tylko nie do częstochowy, róbcie cokolwiek a jak nie to niech nam podwyżki dadzą
Obserwuj wątek
    • Gość: bolek Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:13
      Ale o co chodzi i dlaczego ??? Mozesz jasniej
    • Gość: maj Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:17
      A jaki byl przedtem bo ja wiem ze teraz jest 3 miesieczny
      • Gość: ja Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 10:26
        Teraz to bardzo do zwiazkow sie Legionow zapisuje. Ale jak Myz Rolniczej
        potrzebowalismy Waszej pomocy przy referendum to nie bylo rzadnego odzewu z
        Waszej strony. U Nas jest 3 miesieczny i jakos zyjemy. Moze wreszcie zobaczycie
        jak do tej pory mieliscie dobrze i ze swiat nie konczy sie na Legionow. Na drugi
        raz "pomyslcie" jak koledzy i kolezanki z Rolniczej beda potrzebowac wsparcia.
        Pamietajcie ze jedziemy na tym samym wozku!
        • Gość: mazda333 Częściowa wina Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 12:28
          Ale u nas się rozchodzi o godziny nadliczbowe w soboty, dzięki nim mieliśmy spory dodatek do pensji miesięcznej, do tego w pierwszej kolejności w razie postoju będą nam odbierac sobotę, a wiadomo jak będzie ten kto ma sobotę to liderka będzie wysyłać na przymusowe wolne żeby zakład nie zapłacił za sobotę.
          Dziwi mnie bierność pana Piątkowskiego który powiedział że on to ogłaszał, że zakład coś takiego ma zamiar wprowadzić, nie wiem my nic nie słyszeliśmy, a swoją droga to gdzie i kiedy to zebranie było i kto w nim do jasnej cholery uczestniczył?
          Przecież takie coś powinno byc rozdmuchane, może nawet można było zorganizować referendum, przecież to nie jest jakaś tam mała zmiana, wiele osób straci na tym blisko 300-400zł miesięcznie.
          Ja sie zapisałem do związków, chociarz myślę że Solidarność też jest w tym umoczona i robi na tym interes (przecież ten procent od jednego pracownika to 20zł miesięcznie, ciekawe na co te pieniądze idą, czy czasem nie jest tak że chodzi o to żeby zrobić aferę która nagarnie ludz do solidarności, i wiadomo jak to będzie "i wilk syty i owca cała").

Zobaczymy ale moim zdaniem pan od związków niedopełnił obowiązków, taka sprawa powinna być nagłośniona nawet gdyby do związków zawodowych należało na legionów 20 osób (należy tylko 70osób). Związek powinien stanąc na głowie żeby coś takiego nie zostało przeforsowane. Gdyby ludziom jasno przedstawił sytuację to jestem pewien że nie zgodzili by się (mam na myśli ulotki informacyjne na stołówkach z dokładnym wytłumaczeniem o co chodzi, a w razie czego rodzaj referendum).
          Taka zmiana bez zgdody związków zawodowych nie może byc wprowadzona i koniec, ktoś tuatj zawinił i ktoś miał w tym interes, oczywiście poza zakładem.

Jestem w 100% pewien że groźba uderzenia po kieszeni pracowników zmusiła by ich do zapisania się do solidarności, a jak na razie to jest po fakcie i teraz wielce solidarność udaje że chce walczyć, oj tak panowie się nie robi

• Gość: czosnek Poczytaj sobie kodeks pracy mundralo IP: 195.116.81.* 16.07.08, 21:14
            A wtedy może zrozumiesz i nie będziesz pisał tego typu wypocin:

"Ale u nas się rozchodzi o godziny nadliczbowe w soboty, dzięki nim
            mieliśmy spory dodatek do pensji miesięcznej, do tego w pierwszej
            kolejności w razie postoju będą nam odbierac sobotę, a wiadomo jak
            będzie ten kto ma sobotę to liderka będzie wysyłać na przymusowe
            wolne żeby zakład nie zapłacił za sobotę."

Chodzi o to, mundralo, że kodeks pracy nakłada na pracodawcę
            OBOWIĄZEK wyznaczenia pracownikowi dnia wolnego od pracy, jeżeli
            nakazuje mu przyjście do roboty w sobotę. Kodeks pracy nie daje
            wyboru na zasadzie zgody pracownika, że zamiast wolnego dostanie
            kasę. Zakład MUSI dać ludziom wolne, bo inaczej PIP może nakładać
            kary. Dwumiesięczny okres rozliczeniowy wprowadzili między innymi
            dlatego, aby móc dać pracownikowi wolne za przepracowaną sobotę
            zanim ten okres się skończy. I tyle. Jeżeli masz jakiekolwiek
            wątpliwości co do powyższego, zawsze możesz poprosić dział kadr o
            wydanie takiej opinii na piśmie.
            Związki nie miały tu nic do gadania. Żadnego interesu, żadnych
            układów. Podziękujcie tym, którzy tworzą prawo...
            • Gość: mazda333 do czosnka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 07:02
              nie do "roboty" tylko do "pracy" chodzę.

no to jeśli mówisz że zakąłd musi w ciągu 2óch miesięcy oddać tą sobotę to czemu mi nie odda zakres godzin powiększony o 50% tak jak to jest w kodeksie pracy, tylko w systemie 8 godzin za 8 godzin. Wytłumacz mi to bo widzę że mam doczynienia z osobą siedzącą w tej tematyce

Czytaj:
              Art. 1512.

§ 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.

§ 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.

A i nie jestem żaden mondrala;)
              • Gość: czosnek Re: do czosnka IP: 195.116.81.* 18.07.08, 07:40
                Jesteś mondrala, jesteś. A jesteś, bo powyższe przepisy KP stosuje się do nadgodzin wypracowanych w ciągu standardowego tygodnia pracy. Czyli, jeżeli zostaniesz 2 godziny dłużej w pracy od poniedziałku do piątku, masz pełen wybór - kasa lub wolne. Jeżeli przychodzisz do pracy w sobotę lub niedzielę, zakład jest zobowiązany do WYZNACZENIA PRACOWNIKOWI DNIA WOLNEGO ZA TEN DZIEŃ DO KOŃCA OKRESU ROZLICZENIOWEGO.
                • Gość: mazda333 Re: do czosnka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 16:35
                  nie krzycz, WIEM !!!
    • Gość: smogul Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.08, 14:11
      bardzo dobrze że wam wprowadzaja 3 miesięczny system rozliczeniowy
      moze teraz zobaczycie co to znaczy jak my potrzebowalismy wsparcia w
      sprawie referendum to siedzxieliscie cicho bo u was bylo lepiej mam
      nadzieje ze wreszcie da wam to do myslenia popieram dyrekcje Haah
      • Gość: inny Jak trwoga to do Rolniczej IP: 85.202.145.* 15.07.08, 14:51
        Jak trzeba będzie pomóc to oczywiście Rolnicza pomoże , mamy ten sam problem .
        • Gość: mazda333 rolnicza ma trochę racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 16:17
          niestety muszę to stwierdzić, u nas na legionów ludzie się boją ot co
          • Gość: inna Re: rolnicza ma trochę racji IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.08, 19:55
            bójcie sie dalej,nam nie pomogliscie,my tez powinnismy sie na to wypiąc.jeszcze troche sie musi stac abyscie nas zrozumieli a tak wogole to wszedzie mowia ze legiony i rolnicza to dwa odrebne zaklady.pozdrawiam.
            • Gość: mazda333 do innej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 20:11
              ależ kochana ja was dobrze rozumiem, a wątek z tym zapisywaniem sie do związków kieruję do ludzi z legionów, ale jak widać tyle ich to obchodzi że .... szkoda gadać, nawet wcale się nie dziwię żę jesteście na nas wkurzeni, sam w referendum głosowałem za strajkiem bo poprostu widzę co się święci.
              Prawda jest taka że została u nas otworzona nowa chala ludzi nowych jest przyjętych od groma, juz nawet sam WS jest przyjmowany na cały etat, zakład chce przejmować produkcję, rozwijać centrum inżynieryjne i finansowe, trzeba by się jeszcze pochwalic przed USA wynikami.
              Komus z dyrekcji zaczyna się palic grunt pod nogami i zaczynają szukać oszczędności, a wiadomo gdzie najłatwiej szukać ... wśród pracowników, dla nich takie soboty to naprawdę masa oszczędności jeśli przyjąć że tylko za jedna sobotę tak średnio pracuje 250-350 osób. Wszystko fajnie niech zakład się rozwija ale nie kosztem siły roboczej
            • Gość: ludzik Re: rolnicza ma trochę racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 23:36
              Ja sie długo bede zastanawiał zanim zagłosuje za strajkiem.
              Zrewanzuje sie kolegom ikoleżanką z Legionów i NIE zaglosuje
              • Gość: mazda333 Re: rolnicza ma trochę racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 11:19
                Z tego co wiem to pracodawca nie moze Cie na sile wywalic do domu. Ale jesli
                przyjdziesz w wolna sobote np w styczniu to do konca lutego Ci nie zaplaca. Moze
                Cie zmusic do wybrania tych 8 godzin, ale jesli Cie pracodawca wysyla na
                "PRZYMUSOWY" to musi oddac Ci za 8h az 12h. Dlatego patrzcie co podpisujecie na
                karcie urlopowej.
                • Gość: inny Re: rolnicza ma trochę racji IP: 85.202.145.* 16.07.08, 11:55
                  Zgadza się , jeżeli zakład wysyła cię na odbiór godzin wtedy należy ci się 12 h
                  za 8 h nadliczbowych .

Lecz karty urlopowe są tak skonstruowane ( gotowe druki ) aby nawet , gdy
                  zakład wysyła cię przymusowy odbiór godzin było 8h za 8h .

Znajduje się tam ładny zapis „ proszę o udzielenie mi urlopu „ , który wskazuje
                  że pracownik sam prosił o urlop .

Niesprawiedliwe jest też to że pracownik który ma wyjazd służbowy np. za granice
                  kraju nie ma płaconych nadgodzin jeżeli wypada on w jego dni wolne od pracy .

Wyjazdy służbowe tyczą się głównie pracowników nieprodukcyjnych , którzy nie
                  mają odwagi powalczyć się o swoje , siedzą cichutko i czekają jak ktoś
                  zrobi to za nich ( narażając się przy tym ) .

Nazywają pracowników produkcji bydłem a sami są parę szczebli ewolucji niżej bo
                  z rodziny padlinożerców .

Pozdrawiam
                  • Gość: maki Re: rolnicza ma trochę racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 13:19
                    Prosze prosze nawet w biurach robi sie nieciekaie
                    • Gość: zuza Re: rolnicza ma trochę racji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 19:25
                      jeszcze powinni wprowadzić na legionów i biurach system pracy zmiennej niech
                      zobaczą jak fajnie pracuje sie w niedziela zostawiając dzieci w domu,bez dodatku
                      za sobotę i niedziele jak na hucie
                      • Gość: mazda333 zuza wiesz co udowodniłaś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 20:48
                        "że polak jest polakowi wilkiem", ja sam ci wcale źle nie życzę, i nie traktuj wszystkich na legionów jedną miarką, zgoda jest sporo strachliwych ludzi ale na 100% nie wszyscy, i było sporo osób głosujących za strajkiem (jednak to mniejszość).
                        A to że ludzie z legionów się nie zapisują do związków to jest trochę wina Pana Pią.... ze związków który kojarzony jest u nas z dwulicowością i szemranymi interesami
                      • Gość: gośc Re: rolnicza ma trochę racji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.08, 21:02
                        tak,tak jeszcze im krzesła pozabierać niech będą wydajniejsi,tak jak nam to się
                        wpiera.w/g dyrekcji praca na stojąco jest zdrowsza niż na siedząco.toteż liderki
                        nic nie robią tylko pracownikom spod tyłka krzesełka zabierają.
                • Gość: mazda333 prawdziwa mazda333 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 20:53
                  Tak ja to wiem mówi o tym zapis z kodeksu pracy

Art. 1512.

§ 1. W zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych pracodawca, na pisemny wniosek pracownika, może udzielić mu w tym samym wymiarze czasu wolnego od pracy.

§ 2. Udzielenie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych może nastąpić także bez wniosku pracownika. W takim przypadku pracodawca udziela czasu wolnego od pracy, najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych, jednakże nie może to spowodować obniżenia wynagrodzenia należnego pracownikowi za pełny miesięczny wymiar czasu pracy.

Jak widać trzeba mówić liderka żeby te druki sobie wsadziły najgłębiej jak się da:)
                  • Gość: lll Okres rozliczeniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 09:20
                    Nie rozumiem czym w Waszym zakładzie zajmuje się
                    związek "Solidarność', u mnie wszelkie zmiany, również dotyczące
                    zmiany okresu rozliczeniowego czasu pracy UZGADNIANE sa ze związkami
                    zawodowymi
                    • misiak32 Re: Okres rozliczeniowy 17.07.08, 21:23
                      czy wy w dalszym ciągu nie rozumiecie co się dzieje w waszej firmie??
                      zobaczcie ilu starych doświadczonych pracowników pożegnało sie z ta "wspaniałą"
                      firmą......

A dla bardziej kumatych
                      pozostała wam jeszcze "za długa przerwa" kodeks pracy definiuje krótszą (zabiorą
                      wam niedługo i te parę minut)
                      Macie jeszcze "przewozy pracownicze" też zabiorą :)

kto mądrzejszy szuka już innej pracy

a tak kończąc moje wywody ....
                      w Niemieckich zakładach TRW ( byłem tam kilka razy) zarabia się marnie to firma
                      która płaci tam najniższe wynagrodzenia
                      a tu w Polsce będzie tak samo.....
                      To tylko kwestia czasu........
                      • Gość: inna Re: Okres rozliczeniowy IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.08, 09:14
                        a czy u nas zarabia sie rewelacyjnie????5 lat temu zarabialam wiecej niz teraz.
                  • Gość: mazda333 Re: prawdziwa mazda333 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 20:04
                    Przepraszam na nowych drukach urlopowych nie ma takiego zapisu.
    • Gość: normalny Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: 193.138.241.* 19.07.08, 08:38
      TRW to jeden wielki syf i nic więcej..Wszędobylscy panowie Artur O. i Piotr P. noszą się jak na prywatnym folwarku.Dobrze że już nie pracuję w tym burdelu.
      • Gość: Artur Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: *.poczesna.netcominternet.pl 22.07.08, 22:14
        Komu nie pasuje praca w TRW to prposzę odchodzic jet tylu chetnych ze jak sie
        zwolni nawet 400 pracownikow to na ich miesce worker przysle 800
        • Gość: ja Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 17:25
          Do Artura.

Nie bylbym tego taki pewien. Ostatnimi czasy przychodza albo ludzie po sredniej
          szkole ktorzy chca tylko na wakacje zarobic i zlewaja wszystko konkretnie, albo
          ludzie w wieku przed-emerytalnym, ktorzy maja problem ze zrobieniem kilku
          porzadnych poduch a co tam dopiero mowic konkretnej produkcji. Takze p. Arturze
          oby tak dalej!
          • Gość: mazda333 prosze bardzo artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 17:36
            Podobno liderki juz chodza i szukaja ludzi po palarniach bo łebki które przyszły prosto po maturze podczas awari wychodzą sobie bez problemu na palarnie, a są giganci co to proponuja fajkę liderce na hali, już nie wspomnę że kolesie sobie podpalaja fajki na magazynie:)
            A starsi ludzi tak gaszą liderki i liderów że tamte mogą sobie co najwyżej popłakać w kącie. A znajomośc instrukcji montażowej czy pierwszej sztuki to dla nich jest kosmos, ba nawet nie wiedzą co to kanban. Jeden koleś u nas powiedział liderce cos takiego "kanban???? kó.. gdzieś to słowo słyszałem, nie nie wiem...... ale to może jakies nazwisko":D
        • grzegrzolek Re: TRW walczmy o stary okres rozliczeniowy!!! 05.08.08, 11:38
          taaa, a później na miejsce tych ośmiuset worker przyśle 2000.. poza wieśniakami bez perspektyw już tam nikt pracować nie chce, kolejek nie będzie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka