timoneq 31.07.08, 00:30 Temat zapożyczony z innego Częstochowskiego forum. Co sądzicie o pielgrzymach przeszkadzają wam czy wręcz przeciwnie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: I. Re: Pielgrzymi IP: 80.54.174.* 31.07.08, 09:57 Przeszkadzaja, halasuja, smieca i zero pożytku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quba Częstochowianie z "forum" niegościnni i wredni? IP: *.strefa.com 31.07.08, 10:31 Czytając wypowiedzi na "forum" można odnieść wrażenie, że Częstochowianie są 1)niegościnni, 2)chamscy i wulgarni (obrzucanie się epitetami), 3)wszystko im przeszkadza, 4)wredni, 5)złośliwi, 6)zakompleksieni, 7)o swoje niepowodzenia obwiniają nieokreślonego wroga w Kościele i w stanie duchownym 8)nieszczęśliwi z życia. Chyba, że na tym forum pisze specjalna "rasa" Częstochowian, nienawidząca wszystkiego i wszystkich. Kiedyś pojechałem do Krakowa i jak sie dowiedzieli, że jestem z Cz- wy, to i powiedzieli, że w Cz-wie mieszkają same "buce". Forumowicze wystawiją niezbyt pozytywną wizytówkę temu miastu. Jak myślicie, czy tacy są Częstochowanie? I nie piszcie, że to osoby SKL czy, SCZ, EPJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Częstochowianie z "forum" niegościnni i wredn IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.08, 18:50 Co do SCZ SKL i EPJ to mysle ze oni sa bardziej goscinni niz "mieszczuchy" z czestochowy. Ja zawsze przyjmuje pielgrzymow na nocleg, udostepnie lazienke zeby sie odswiezyli poczestuje herbata, kawa nawet pozwalam skorzystac z internetu by mieli mozliwosc sprawdzenia powrotnych pociagow. Mam tez taka nadzieje ze jak ja bede potrzebowal kiedys schronienia to rowniez spotkam na zyczliwe osoby. Co prawda troszke przeszkadzaja mi ich nocne imprezki bo akurat mieszkam na przeciwko placu na ktorym robijaja sie i robia ognisko. Siedza oni do bardzo pozno i halasuja a czlowiek musi wstac na 6 do pracy. Ale wiadome ze wsrod nich wlasnie znajduja sie takie "buce" jak w czestochowie (nie mowie o wszystki to tylko wyjatki ktore psuja opinie) ktore nie uszanuja drugiego czlowieka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pielgrzymi IP: *.strefa.com 31.07.08, 10:59 poki co zadnej nie widzialam jakos pusto ogolnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Pielgrzymi IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.08, 15:35 przeszkadzaja (widac jestem Częstochowskim Bucem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom Re: Pielgrzymi IP: *.ntlworld.ie 31.07.08, 17:25 jak bylem mlodszt to bylo ok, teraz mieszkajac w alejach - ciezko. ale czy przeszkadzaja? chyba nie. dodaja kilkudniowego uroku temu smutnemu jak p.zda miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
timoneq Re: Pielgrzymi 31.07.08, 18:20 Pielgrzymki traktuje neutralnie w sieprniu „nie pcham się” w okolice Jasnej góry, jednak wracając do pielgrzymek – jeśli jest „nawał” szczególnie tych długich mogliby je „pokroić” na mniejsze częsci aby nie blokowali ruchu po pół godziny – bez urazy ale oni nie są najwaźniejsi w świecie – a fakt że z buta przyszli kawał drogi nie oznacza że mają innym utrudniać życie i funkcjonowanie. Są jednak sytuacje gdzie muszę się „wbić” w grono pielgrzymów a to czasami nie jest miłe więc jeśli jestes piegrzymem przeczytaj poniższe uwagi: 1 Myj się w czasie podróży jak i w samej Częstochowie 2 Nie śmieć – w naszym mieście też są kosze. 3 Nie idź jak rozlazła mameja – całym chodnikiem 4 Nie depcz naszych nowych roślinek w parku pod JG, jak i w 3 aleii. 5 K… przyszedleś/as tutaj by się pomodlić (pobawić z koleżanka w przerwach na spanko) a nie demolować i obklejać ławki, słupy jakimiś badziewnymi vlepkami które i tak zdrapę. ;] 6 Nie oszczędzaj – wydaj całą kasę – w taki sposób będziemy mieli większy obrót w miescie – przez to może nam zrobią 2gą aleje w ładne chodniczki i kosteczki. A może przeszkadza Ci jako pielgrzymowi to że „Witamy Was budowami i remontami?” jeśli tak to … idź sobie spowrotem A teraz dla tych „fajnych” pielgrzymow maly informator: - chcesz zjeść? Zagłębie frytkowe i dekabrytów zapraszają - chcesz się napić? „Za winklem jest sklep” - chcesz się pobawić – 3 aleja i nigdzie dalej Moze i to jest niegościnne ale z roku na rok przychodzi corazwiecej ludzi ktorzy nie maja nic wspolnego z wiarą:] Sorry za bledy =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Pielgrzymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 19:37 ......i zgadzam się w zupełności z "I". Smiecą, hałasują, przeszkadzają, etc,etc. Ja to dopiero jestem buc! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navaho Re: Pielgrzymi IP: 195.205.202.* 31.07.08, 19:48 Gość portalu: Dyzio / walnięty/ napisał(a): > Ja to dopiero jestem buc! trudno się z tym nie zgodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Re: Pielgrzymi IP: 85.202.145.* 31.07.08, 22:49 sa jakies pielgrzymki ktore swoja ekipe sprzatajaca czy wszystko zbiera miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll.lll Re: Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają IP: *.strefa.com 01.08.08, 22:24 Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają mi osobiście. W końcu Cz-wa to miasto pielgrzymkowe od wieków. Kilku ateistów i antyklerykałów z tego forum tego nie zmieni. Nawet car tego nie zmienił. Każdy, kto decyduje sie na taki wysiłek w swojej osobistej intencji napewno jest bardziej wartościowy, niż bezmyślny ludzik, który w życiu jedynie żre, pije i ugania sie za forsą, bez jakiekolwiek systemu wartości. Ci co wypisują, że jak to niby pielgrzymi uprawaiją seks podczas pielgrzymek czy wykupują prezerwatywy, powinni udać sie do seksuologa. Czegoś chyba im w życiu brakuje. Zwykła projekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesio Re: Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają IP: 85.202.145.* 01.08.08, 23:22 Niemki koło poczesniej w zeszłym roku to przypadek? z tego co pamietam to pijane dziewczyny Policja uberała i ci koleśie co nie zdażyli ... :] Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają 02.08.08, 15:27 Do gościa III III : Ma podobne zdanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 10:37 Twoje zdanie koło dzyndzla mi lata buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot behemot Re: Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają IP: 195.116.81.* 04.08.08, 15:48 żre i pije bo na tym polega życie. system wartości ma - ciężko pracuje, a nie spaceruje, wyje, śmierdzi i żąda, żeby wszyscy schodzili mu z drogi. chcą iść - niech idą, ale skoro wymagają, aby uszanować ich poglądy niech uszanują fakt, że w świętym zafajtanym mieście mieszkają ludzi różnych wyznań i może nie mają ochoty słuchac ich badziewnych piosnek. a jeśli to my, rodowici tubylcy jesteśmy przeszkodą, niech zrobią ściepę i wysiedlą nas z prowincji z jedną linią tramwajową! Nie mam nic przeciwko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot behemot Re: Pielgrzymi są ok, nie przeszkadzają IP: 195.116.81.* 04.08.08, 15:51 projekcja? a może prokreacja, którą tak bardzo popiera kościół. w końcu chrzest ślub i pogrzeb to całkiem niezły biznes. a co do księży - prezerwatyw nie wykupują, bo to grzech, ale rozmnażać się i po fakcie zabijać własne dzieci to wola boża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasta Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? IP: 212.87.244.* 03.08.08, 14:24 Kiedyś w dawnej Polsce,gdy w tym naszym polskim piekiełku,większość społeczeństwa stanowił lud ciemny i biedny,podróżowało się,idąc pieszo i tak się ostało. Dziwię się,że dziś w dobie transportu publicznego,wciąż jest dość sporo frustratów,chcących iść w smrodzie,chłodzie ale i w najgorszym upale do Częstochowy. Jakby nie można było dojechać tu koleją czy autokarem i modlić się do ikony jasnogórskiej po mniej "spoconej" podróży. Nudzą mnie te wszystkie dyrdymały klech o duchowych wzlotach pieszej pielgrzymki,zwłaszcza,że wielu pośród pielgrzymów pada już po przejściu kilkudziesięciu kilometrów. Cóż lud zmęczony,lud ospały podatny jest bardziej na manipulację.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iiii Re: Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? IP: *.strefa.com 04.08.08, 10:32 Wszystko o pielgrzymakch znajdziesz w książkach prof. Antoniego Jackowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
i.lonna Re: Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? 04.08.08, 10:36 Gość portalu: kasta napisał(a): > Kiedyś w dawnej Polsce,gdy w tym naszym polskim piekiełku,większość > społeczeństwa stanowił lud ciemny i biedny,podróżowało się,idąc > pieszo i tak się ostało. > Dziwię się,że dziś w dobie transportu publicznego,wciąż jest dość > sporo frustratów,chcących iść w smrodzie,chłodzie ale i w najgorszym > upale do Częstochowy. > Jakby nie można było dojechać tu koleją czy autokarem i modlić się > do ikony jasnogórskiej po mniej "spoconej" podróży. > Nudzą mnie te wszystkie dyrdymały klech o duchowych wzlotach pieszej > pielgrzymki,zwłaszcza,że wielu pośród pielgrzymów pada już po > przejściu kilkudziesięciu kilometrów. > Cóż lud zmęczony,lud ospały podatny jest bardziej na manipulację.... Po prostu BRAWO! Wypowiedz idealna, nic dodac , nic ujac, a ostatnie zdanie przede wszystkim :) Gratuluje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 12:06 Wypowiedź bzdurna i tyle. Po co chodzić po górach? Po co w ogóle chodzić? Wstyd lenie i buce. Kto lubi chodzić, chodzi a wy jedynie możecie zazdrościc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasta Re: Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? IP: 212.87.244.* 05.08.08, 13:12 Gość portalu: Jacenty napisał(a): > Wypowiedź bzdurna i tyle. > Po co chodzić po górach? Po co w ogóle chodzić? > Wstyd lenie i buce. Kto lubi chodzić, chodzi a wy jedynie możecie > zazdrościc!!! Trudno porównywać turystykę pieszą po górach,szlakach turystycznych itd do zbiorowej na życzenie "aromatoterapii potowej" itd... Z drugiej strony można zadać sobie pytanie:po co niektórzy w tak pompatyczny sposób obnoszą się ze swoją religią,utrudniając często życie pozostałej części społeczeństwa np. blokując ruch na głównych trasach wylotowych z miasta ..?? Cytat jednego z internautów na onecie : "Jedno pytanie do katolików: Tak wam przeszkadzają geje, którym zarzucacie PUBLICZNE obnoszenie się ze swoją orientacją - ale dlaczego w takim razie WY tak się obnosicie ze swoją religią? To wszak wasza prywatna sprawa, że wierzycie w boga pod postacia golebia, ktory zapladnia niewinna dziewice, ktora nastepnie rodzi boga. Praktykujcie to sobie w domach, nie na ulicach...." ONET PL Pytanie uważam - całkowicie zasadne... > Wstyd lenie i buce. Kto lubi chodzić, chodzi a wy jedynie możecie > zazdrościc!!! A skąd wiesz,że my nie chodzimy np.po górach,szlakach turystycznych etc..?? Czyżbyś był jednym z tych ,co to mają wizję,nawiedziło Cię coś może,czy jeszcze coś? Żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
timoneq Re: Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? 05.08.08, 23:24 od razu krytykujesz bo pewnie mieszkasz z dala od "manifestacji" pielgrzymowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: Wiecie w ogóle skąd zwyczaj pielgrzymowania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 09:38 Jeżeli o mnie chodzi to od ponad pięćdziesięciu lat, czyli od urodzenia, mieszkam w Śródmieściu Częstochowy. Nigdy Pielgrzymki mi nie przeszkadzały. Cieszę się, że są:) A krytukują pewnie przyjezdne buraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bertios [...] IP: *.trustnet.pl 04.08.08, 17:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka.0 Re: Pielgrzymi 05.08.08, 16:07 nawiedzeni:/ smieca petaja sie po ulicach i halasuja.Zadnego poztyku ani kasy dla miasta.Tylko JG zarabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiara Re: Pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.08, 16:33 zacznij sprzątać po swoim psie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Pielgrzymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 09:38 Do "kasty": - nie dyskutuj z durniem bo ktoś może nie zauważyć różnicy. Do "psiary": wybacz, robię co mogę ale Twoje latorośle tak śmiecą opakowaniami po chipsach i po coca-coli, że nie nadążam. Tak między nami to kiedyś widziałem, jak po wyjściu z tramwaju zużyty bilet zamiast do kosza na śmieci który stał dwa kroki od Ciebie, rzuciłaś na chodnik. Najpierw więc naucz się przestrzegania porządku samemu, następnie swoje bachory a dopiero póżniej pouczaj na forum innych których być może pouczać nie ma potrzeby Pozdrawiam Dyzio / ale walnięty / Odpowiedz Link Zgłoś