pomoc_domowa 08.10.08, 08:31 Czy może ma ktoś taki piec? Pilnie proszę o wypowiedzi na temat jego użytkowania, dostępności węgla na rynku... Co fachowiec to inna opinia - już nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Remek Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: 195.116.81.* 08.10.08, 19:39 Konkretnie to jakie masz pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wva1 Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 10:54 Mam już taki piec 4 lata. Obecne ceny eco groszku dochodza juz do 750 zł/ tonę. W ciabu 4 lat to paliwo zdrozało prawie o 100% i brakuje go na rynku. Jeżeli juz chcesz się brudzić paląc węglem to kup sobie raczej piec bardiej uniwersalny. W/g moich obserwacji dla małych budynków, z dobrą izolacją lepiej szukać innych pro ekologicznych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:38 Ja w tym roku kupiłam na Śląsku www.reto-pak.pl/, ponieważ w zeszłym roku miałam groszek do niczego, zostawała masa zwykłego żużlu, non stop musiałam czyścić piec, wyglądał jak zwykły rozkruszony węgiel. Obecnie nie jest źle lepiej jak było, ale na poczatku jak wchodził na rynek ten eko- groszek był bez porównania lepszy. Jak to sie mówi "nowa miotła na początku dobrze zamiata" Odnośnie czystości to niestety tez się kurzy, oczywiście mniej jak od zwykłego węgla, ale dużej różnicy nie widzę, poza tą że nie dokładam do pieca codziennie. Najlepszy jest gaz, czysto , bez dokładania, gdybym miała dostęp do gazu to wybrałabym ten rodzaj ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoc Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 18:09 dziękuję za odpowiedź. - mój dostawca węgla również potwierdził , że jest koszmar z zakupem z eko-groszku. co się dzieje? kopalnie nasze, wydobycie w normie a ceny po pierwsze stanowczo za wysokie po drugie problemy z zakupem ... nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 00:31 Aaa, to akurat jest proste. Eko-groszek (ładnie się nazywa)jest niczym innym, tylko drobnym sortem węgla. Taki węgiel był dość tani, ponieważ można było go traktować prawie jak odpad. Oczywiście jesczcze gorszym sortem jest miał, ale nim zainteresowanie pokazało się wcześniej i tak go wykorzystano podnosząc cenę, ponieważ był na niego popyt. Na groszek jest dokładnie tak samo, ponieważ ostatnio modne są kotły na to właśnie paliwo. W zeszłym roku nawet kopalnie mieliły gruby, wartościowy węgiel na groszek, bo rynek groszku właśnie potrzebował. To tak, jak kiedyś za komuny. Dobre lodówki specjalnie się uszkadzało, żeby poszła na przecenę i żeby można ją było kupić taniej, albo wogóle kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 ...akie ceny eko groszku w Cz-wie? 03.12.08, 11:52 ....może ktoś podpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.ludowa.netcominternet.pl 03.12.08, 12:00 kup sobie piec z KOTREMU Z Kłobucka, też na eko -groszek ale zamiast slimaka podajnik jest szufladowy (wogóle się nie blokuje) możesz palić nawet miałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.centertel.pl 03.12.08, 13:07 Kurcze...skoro ten eko-groszek to tylko rozdrobniony węgiel,to powiedzcie mi,czy jeśli ktoś pali w piecu tylko węglem,to nie kopci mu się z komina???Czy to zależy od budowy kotła???Mieszkam od niedawna na Stradomiu,mam piec właśnie na eko-groszek(ale od miesiąca zaledwie) i zarówno z mojego komina jak i z kominów moich sąsiadów,którzy mają piece na eko-groszek w ogóle się nie kopci,natomiast z innych kominów wylatują ciemne obłoki,żrącego,śmierdzącego dymu...Czuć je już jak się dojeżdża z Jagielońskiej do Sabinowskiej...:(Bo jeśli od spalania czystego węgla(chociażby był rozdrobniony na EKO-groszek) nie powstaje ciemny,ciężki,śmierdzący dym to czym do cholery palą w piecu ci wszyscy ludzie???Śmieciami i starymi butami???Bo drewno z pewnością tak nie śmierdzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 13:24 Palą czym popadnie... mam sąsiada który jak zacznie palić o 15 dzień w dzień, to kopci do późnych godzin nocnych, okna nie mozna otworzyc. Jestem za tym aby ci wszyscy truciciele płacili kominowe i to wysokie, odechce im sie wtedy palić śmieciami, plastikami, guma itp. Człowiek sie stara piec wymienia, z ekologią żyje, a drugi cie truje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumik Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 13:42 kupiłam piec hefa - i to niestety na węgiel - taki tam smietnik :) - zwyczjnie na eko-groszek mnie nie było stać. ale piec jest juz fajny trzyma od 8-12 godzin. ja palę węglem lub drzewem - z drewna jest bardzo przyjemny zapach i biały dym z węgla rzeczywiście na poczatku ciut kopci - (przy rozpalaniu) - ale parę sekund później jest już oki . aha- z węgla czasem dym jest szary a czasem w późniejszej fazie biały i to min go leci - ale sąsiedzi jak dowala to czarne bałwany lecą - myślę, że smieci palą (bo smród okropny) i co kto im zabroni? przeciez sąsiad na sąsiada nie donosi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sli Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.com.pl 03.12.08, 13:54 To jest już unormowane_500zł kary dla truciciela. Zgłoś 2-3 razy na straż miejską to mu się odechce palić śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
aha123 Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA 03.12.08, 14:45 Może jednak ktoś mi podpowie GDZIE w Częstochowie(lub pobliżu) kupię eko-groszek tanio??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.m.o Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.apus-net.pl 03.12.08, 16:12 na ALLEGRO eco-groszku do cholery cena od 450-500zl,pakowny w worki troche drozszy,niby czestochowa prawie na slasku a ceny o wiele wyzsze od tych w katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.centertel.pl 03.12.08, 21:52 A ile mniej więcej eko-groszku pochłania taki piec miesięcznie(powiedzmy piec,który ogrzewa ok.100m2)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAVERIC Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: 89.174.23.* 03.12.08, 22:10 W Starczy jest ekstra skład opałowy. Tel. 343140330. Tydzień temu sprawdzałem i eko był za 630zł z przywózką. A spalanie zależy od wielu czynników (ocieplenie domu, z czego zbudowany, czy ostra zima, czy masz bojler). Generalnie można przyjąć że za cały sezon grzewczy spalisz 4-6 ton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.poczesna.netcominternet.pl 04.12.08, 17:19 Ha,ha...niezła reklama,tylko mój kolega kupił tam eco i narzekał,bo mu się nie wypalało,i jak do tej pory spalił już 3 tony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAVERIC Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: 89.174.23.* 04.12.08, 17:28 Czy aby napewno w tym samym składzie?? Tam jest kilka składów. Trzy tony przy takich temperaturach to albo Ty coś kręcisz albo on Ciebie robi w konia. To jak będzie minus 20stopni to spali dwie tony na miesiąc. On chyba ogrzewa hutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAKUNA Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 17:34 oczywiście , że jest to mozliwe. jak wygląda sprawa z ociepleniem ścian, dachu, stropów? ja spalam 1 tone węgla na 1 miesiac ... - chyba za dużo na 150mm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAVERIC Re: piec na eko-groszek PILNA SPRAWA IP: 89.174.23.* 04.12.08, 17:41 No pewno że za dużo. Przy tych temperaturach co teraz są to najwyżej powinno być 500kilo na miesiąc przy domu 100-120m2 nieocieplonym. U mnie jeden załadunek 140kg starcza na 8 dni. Odpowiedz Link Zgłoś