Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę

16.11.08, 14:31
Gdzie mogę podpisać oświadczenie,że nie jestem odpowiedzialna za kredyty mojej
mamy? Chodzi mi o sytuację,gdy np.coś złego stanie się z mamą i długi
przechodzą automatycznie na mnie. Czy jest w ogóle możliwość podpisania
takiego oświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: malwina Re: Prośba o poradę IP: 195.205.202.* 16.11.08, 14:59
      najlepiej zrobić to u notariusza, żeby wszystko było zgodne z prawem. ale
      wcześniej spróbuj dowiedzieć się (może u prawnika, notariusza) czy można coś
      takiego zrobić. życzę powodzenia.
    • Gość: fidilina Re: Prośba o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 15:05
      Cześć. Nie wiem czy jest coś takiego. Najlepiej idź do prawnika. Ja właśnie
      spłacam długi moich rodziców za mieszkanie które zadłużyli ponieważ byłam tam
      kiedyś zameldowana i byłam pełnoletnia. Sąd nie wziął pod uwagę tego że uczyłam
      się dziennie i na czwartym roku studiów wyprowadziłam się do mojego przyszłego
      męża. Byłam zameldowana to teraz muszę spłacić ok. 20 tys. Mam ogromny żal do
      rodziców, za to że zadłużyli mieszkanie jak ja się uczyłam i nie miałam z czego
      dołożyć do opłat. teraz muszę spłacać długi. Chciałam się wymeldować jak wyszłam
      za mąż ale nie miałam się gdzie zameldować no i tak to się skończyło. Ledwo
      wiążę koniec z końcem spłacając własny kredyt za mieszkanie i długi moich
      rodziców. radzę ci iść do prawnika zanim nie jest za późno. Pozdrawiam.
    • Gość: ;-) Re: Prośba o poradę IP: 94.251.128.* 16.11.08, 15:16
      sądownie odrzucasz spadek w terminie 6 miesięcy, lub u notariusza zrzekasz się
      prawa do spadku.
    • Gość: qwerty Re: Prośba o poradę IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.11.08, 15:16
      a po co ci kłopoty z długami matki, nie lepiej by o to martwili się wierzyciele.
      Ale jeżeli już tego bardzo chcesz to takie oświadczenie możesz złożyć u
      notariusza lub w sądzie w ciągu 6 m-cy od śmierci matki.
      • bianka213 Re: Prośba o poradę 16.11.08, 15:32
        Dziękuję za wszystkie porady.Mama ma 30.000 długu(kredyty)i aktualnie nie spłaca
        tego,bo komornik zabiera jej ponad połowę pensji.Ja jeszcze nie pracuję,czy
        jeśli zacznę to będą ściągać i z mojej pensji długi mamy?
        I mam jeszcze jedno pytanie-czy kredyt hipoteczny spada na spadkobierców domu?
        Chyba raczej tak...Jestem jedynaczką i nie sądzę żebym dała sobie sama radę z
        tym wszystkim. Czy może mi ktoś polecić jakiegoś darmowego radcę prawnego? Gdzie
        takiego szukać?
        • bianka213 Re: Prośba o poradę 16.11.08, 18:14
          ?
          • Gość: Abc Re: Prośba o poradę IP: *.alfanet24.pl 16.11.08, 19:53
            O darmowym radcy prawnym nie slyszalem, ale slyszalem o czym takim
            jak Biuro Porad Obywatelskich. Wklep w Google, to bedzie tam adres.
            Nie wiem czy akurat udzielaja takich porad, ale mozesz sprobowac.
            Ew. spróbuj skontaktowac sie z Biurem Porad przy jakims Wydziale
            Prawa, studenci ostatnich lat, ktorzy praktykuja tam, udzielaja
            porad bezplatnie.
          • Gość: qwe Re: Prośba o poradę IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.08, 22:01
            Lepiej bedzie sprzedac mieszkanie z hipoteka. niz oddac bankowi spadek. jeszcze Ci cos zostanie na przyszłosc
        • ancymonka Re: Prośba o poradę 18.11.08, 10:31
          Najlepiej by było, żeby mama przepisała mieszkanie na ciebie. Wtedy w razie
          czego odrzucasz spadek po mamie, czyli wszystkie jej długi, a mieszkanie i tak
          jest Twoje.
          Pozostaje ci przekonać do tego czynu mamę :)

Odrzucić spadek musisz w ciągu 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy. I pamiętaj, że
          gdybyś miała dzieci, to musisz odrzucić też w ich imieniu (w sądzie rodzinnym
          musisz na to odrzucenie zgodę uzyskać).

Acha, jeszcze jedno. W pierwszej kolejności dziedziczy małżonek osoby zmarłej,
          potem jego dzieci. Gdy oni odrzucą spadek przechodzi na rodziców zmarłego, potem
          na rodzeństwo zmarłego, dzieci tego rodzeństwa. Obłęd w ciapki.
          • wegier34 Re: Prośba o poradę 18.11.08, 16:08
            ancymonka napisała:

> Najlepiej by było, żeby mama przepisała mieszkanie na ciebie. Wtedy w razie
            > czego odrzucasz spadek po mamie, czyli wszystkie jej długi, a mieszkanie i tak
            > jest Twoje.
            > Pozostaje ci przekonać do tego czynu mamę :)
            >
            > Odrzucić spadek musisz w ciągu 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy. I pamiętaj, ż
            > e
            > gdybyś miała dzieci, to musisz odrzucić też w ich imieniu (w sądzie rodzinnym
            > musisz na to odrzucenie zgodę uzyskać).
            >
            > Acha, jeszcze jedno. W pierwszej kolejności dziedziczy małżonek osoby zmarłej,
            > potem jego dzieci. Gdy oni odrzucą spadek przechodzi na rodziców zmarłego, pote
            > m
            > na rodzeństwo zmarłego, dzieci tego rodzeństwa. Obłęd w ciapki.

czyli jednym słowem ładujesz kogoś w bagno a ty spokojnie się śmiejesz że ktoś
            inny teraz ma kłopoty .... :/ .... porąbane
            Lepiej pomyśl - bierz mieszkanie, długi spłacisz jak sprzedaż mieszkanie a
            jeszcze na tym zarobisz. .. gorzej jeżeli twoja Mama nic nie ma .... ale ogólnie
            to brzydko dzielić skórę na niedźwiedziu ... w szczególności publicznie gdy
            jeszcze żyje .... ale to tylko Polska z polakami przez małe "p"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka