art_noise 21.12.08, 22:23 Cześć Podobno w Rudnikach i okolicach znajdują się poniemieckie bunkry budowane pod koniec II wojny światowej. Prawda to? Ktoś może napisać gdzie można je znaleźć? Pozdrawiam Art_noise Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: Rudniki - bunkry IP: *.alfanet24.pl 21.12.08, 22:48 Nie wiem jak dosłownie w Rudnikach, ale wiem, ze dużo bunkrów znajduje się w lesie pomiedzy płytą lotniska, a Częstochową - wzdłuż drogi leśnej. Duzo może być też w lesie pomiedzy lotniskiem, a linią kolejową. Aczkolwiek, tam sie nie zapuszczalem, bo prowadzono tam jakies wymiany podziemnych składowisk ropy i krecilo sie po lesie pelno różnych, "dziwnych" ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
art_noise Re: Rudniki - bunkry 21.12.08, 23:47 Dzięki za odpowiedź. A możesz sprecyzować który to konkretnie las? Nie znam tych terenów, z satelity widzę że jest tam sporo zagajników. Skontaktuj się ze mną na priv - art_noise@wp.pl - prześlę ci zrzut satelitarny z geoportalu + swoje mapki bunkrów jeśli taki temat cię interesuje. Pozdrawiam Art_noise Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Rudniki - bunkry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 12:42 jedz sobie do Kościelca i tam główną bramą na lotnisko , bunkrów naprawdę nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: Rudniki - bunkry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 16:02 Jesli chodzi o ta lesna droge miedzy Czestochowa a lotniskiem, to najlepiej pojechac na PKP Rzasawa:) przejechac kilka metrow dalej przez tory (samochodem sie nie da) i to sa wlasnie te tereny,droga dojedziesz do lotniska. Ciekawa sprawa z tymi bunkrami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traper Re: Rudniki - bunkry IP: 195.205.202.* 22.12.08, 18:34 spory bunkier (przynajmniej tak go pamiętam z dzieciństwa) jest na tyłach ulicy Stalowej w Rudnikach od strony wiaduktu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rudniki - bunkry IP: *.centertel.pl 22.12.08, 22:39 sa bunkry ale to nie sa z czasow drugiej wojny a raczej zimnej wojny. mozna dojechac 14 kurs pkp lub pociagiem do Rzasaw. Bunkry te miały służyć do przechowywania pocisków, ktore po przewiezieniu na teren lotniska miały być zabierane przez samoloty z Lasku. Podobno ze teren na którym są bunkry kupił za czasów Milera jakiś biznesmen. Obecnie znajduje sie tam ogromne śmietnisko dla lokalnej spoleczności z Kościelca. Odpowiedz Link Zgłoś
art_noise Re: Rudniki - bunkry 22.12.08, 23:53 Co do tej ul. Stalowej - nie pamiętasz dokładnej lokalizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traper Re: Rudniki - bunkry IP: 195.205.202.* 22.12.08, 23:55 art_noise napisał: > Co do tej ul. Stalowej - nie pamiętasz dokładnej lokalizacji? musiałbyś zapytac o dom Stanisława Bogacza, to właśnie na polu za jego domem był ten bunkier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traper Re: Rudniki - bunkry IP: 195.205.202.* 23.12.08, 00:03 nie ma sprawy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Rudniki - bunkry IP: 89.174.23.* 22.12.08, 22:58 Są bunkry w Kościelcu na lotnisku. Chociaz wszyscy mowią, że to Lotnisko w Rudnikach, chociaz to od strony Kościelca sie do niego wjezdza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: Rudniki - bunkry IP: 89.174.23.* 22.12.08, 22:59 Są bunkry w Kościelcu na lotnisku. Chociaz wszyscy mowią, że to Lotnisko w Rudnikach, chociaz to od strony Kościelca sie na niego wjezdza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traper Re: Rudniki - bunkry IP: 195.205.202.* 22.12.08, 23:46 tzw. kochbunkier z czasów II wojny znajdujący się w Koninie: img215.imageshack.us/img215/3868/img0227yt6.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
art_noise Re: Rudniki - bunkry 22.12.08, 23:55 Tak tego znalazłem będąc tam ostatnio. Niedaleko zresztą też jest drugi - jadąc w stronę Latosówki zaraz jak się las kończy. Tylko ten drugi jest praktycznie całkiem zasypany - widać tylko "dekiel" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zack Re: Rudniki - bunkry IP: 195.205.202.* 23.12.08, 01:36 w Rudnikach dużo bunkrów widocznych jest jadąc mostem w stronę Radomska, zaraz po prawej stronie jest jeden ale zupełnie zniszczony, ze szczytu wiaduktu po lewej stronie widać kilka dużych bunkrów w skupionych w jednym miejscu, chyba jeden albo dwa są całkowicie zasypane, po drugiej stronie polnej drogi jakieś 300 m dalej w drzewach znajduje sie kolejny bunkier, w nasypie wzdłuż torów jadąc w kierunku Radomska jest jeden mały taki jak na zdjęciu w poście powyżej, dalej na polach można zobaczyć jeszcze trzy, jeden jest w Koninie i na Latosówce. Duże schrony są też na lotnisku w Rudnikach , część położona jest wzdłuż pasa a kilkanaście znajduje sie kilkanaście metrów dalej w lasku, i jest jeszcze jeden taki mały niedaleko początku pasa startowego Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Rudniki - bunkry 23.12.08, 02:35 Tutaj więcej w temacie: gazetacz.com.pl/artykul.php?id=2590&idm=306 Wrzuć hasło w google w dziale grafiki: bunkry Rudniki, Rudniki bunkier, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
art_noise Re: Rudniki - bunkry 24.12.08, 00:07 Storima - tego lina znałem. Wogóle autor (ANDRZEJ SIWIŃSKI) ma olbrzymią wprost wiedzę o naszym okręgu - polecam poczytać jego pozostałe arty na tej stronie. Pozdrawiam Art_noise Odpowiedz Link Zgłoś
art_noise Re: Rudniki - bunkry 24.12.08, 00:05 Dzięki Zack - opis jest w miarę dokładny - na pewno się przyda w terenie! Pozdrawiam Art_noise Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ar Re: Rudniki - bunkry IP: *.prenet.pl 24.12.08, 00:21 Jest też bunkier przy drodze Mstów-Skrzydlów po lewej stronie jakieś 500m za zjazdem na Rajsko.Duże bunkry były(są???)na terenie cementowni. Odpowiedz Link Zgłoś
art_noise Re: Rudniki - bunkry 27.12.08, 20:36 Kolego a na ten teren cementowni to da się wejść żeby zobaczyć te bunkry? Pytam bo czasami to jest kwestia dziury w plocie i połażenia po nieużytkach danego zakładu gdzie przy odrobinie szczęścia nikt się nie przyczepi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ar Re: Rudniki - bunkry IP: *.prenet.pl 28.12.08, 00:10 Na terenie cementowni były bunkry ale nie wiem czy jeszcze są bo wiadomości mam z lat 80 jak pracował tam mój ojciec.Na teren zakładu raczej nie polecam wchodzić,jest ochrona i możesz mieć problemy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś