Dodaj do ulubionych

Z cegielni Anna śmierdzi

17.02.09, 08:36
No to fantastycznie - od dawna wrzucano tam wszystko, teraz pewnie i
wlasciciel zwozi wszelakie syfy. Pielgrzymi beda witani nie tylko przez
prezydenta, ale i przez zapachy. Pewnie beda tez tlumy inwestorow na "park
lisiniec", po prostu genialnie, ze miasto przymyka oko na wysypisko w centrum.
Z drugiej strony chyba nigdzie w Europie takich inwestycji w centrach miast
raczej nie ma, wiec mamy szanse zaistniec. Ja proponuje jeszcze zagospodarowac
caly park lisiniec - na przyklad do baltyku mozna wrzucac martwe zwierzeta, do
tego mozna tez stworzyc tam piekna wysepke wywalajac na srodku czesc odpadow
jadacych na wysypisko w Sobuczynie. Jest masa dobrych pomyslow !!!
Panie Rzeczniku, co Pan na to ? Czestochowa to dobre miasto ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkanka Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:10
      Mieszkam w pobliżu od dawna i wiem, że trafiaja tam odpady nie tylko
      bez wiedzy właścicieli cegielni, ale także za wiedzą. Te, które
      trafiają za wiedzą są najgorsze - pełne kontenery śmierdzacych
      odpadów pochodzenia organicznego. Co to jest? Nie dociekam.
      Prawdopodobnie resztki z jakiejś ubojni... Smród z kontenera
      dosłownie zwalał z nóg (doświadczenia własne sprzed ok. roku).
      • Gość: nikon cegielnia anna, smród i gośc w aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 12:28
        Dzisaj kolo godz 11 bylem zrobic kilka zdjęć od str. ulicy
        wileńskiej. Wracająć gdy chowalem aparat do torby podjechało do mnie
        grafitowe bmw w środku "bysior" który pyta: "czy mam jakiś problem i
        czego szukam tu".Byłem totalnie zaskoczony dociekliwościa ów
        jegomościa tymbardziej ze zdjecia skonczylem robic z kilka min
        wczesniej i byłem juz kilkadziesiąt metrów dalej.Na koniec poradził
        wrócić do domu. Nastepnie podjechał nad dół..postał 2-3 min i
        zawrócił.
        skfituje krótko: mafia?
        • Gość: slawus Re: cegielnia anna, smród i gośc w aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 12:34
          Juz my sie zajmiemy ta "mafia" - masz jakies nr ?
          • Gość: a Re: cegielnia anna, smród i gośc w aucie IP: 94.251.131.* 13.03.09, 12:41
            Mafia hahahahah! Co jeszcze wymyślicie ?
        • Gość: leczo Re: cegielnia anna, smród i gośc w aucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 13:20
          mafia był taki zespół:)
          • Gość: gosc Re: cegielnia anna, smród i gośc w aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 13:23
            a teraz jest to zespol kolegow z komisu :)
        • Gość: edek z krainy kred Re: cegielnia anna, smród i gośc w aucie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 20:57
          to najprawdopodobniej nie jest żadna mafia tylko syn pana Polaczka
    • Gość: olka Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:11
      Czy ktos moglby napisac w czyjej kompetencji jest pilnowanie zeby nikt nie trul
      moich dzieci? Policja? Straz? Jakies organizacje ekologiczne? Na Urzad Miasta to
      juz wiem ze nie ma co liczyc, pewnie im dali pozwolenie na wszystko co chcieli....

do kogo uderzyc w pierwszej kolejnosci z jakimis petycjami??

Mieszkam w Gnaszynie, jak smierdzialo z tej drugiej cegielni to Wrona klamal ze
      wszystko jest ok, a mysmy tu mazut wdychali tyle czasu.
      Teraz znow smrod jest nie do zniesienia :(
    • amelia248 Z cegielni Anna śmierdzi 17.02.09, 09:12
      Zgadzam się z artykułem :-) Pracuję blisko Cegielni i wiem jak
      zalatuje latem .Co do przywozu śmieci to zwozi je dosłownie całe
      miasto ... w tym firma taka jak Trans..j ( telefonicznie udzielą
      informacji odnośnie ceny za 1 przyczepkę tzw. ,, gruzu '' ..... .
      Pracują tam ludzie z okolicznych domów - była własnośc Cegielni ,
      nie wiem jak to teraz prawnie wygląda ( różne patologie ) i żyją z
      grzebactwa w dołach . Wydobywają gruz , jakieś obróbki blacharskie z
      demontażu i wszystko co można gdzieś sprzedać .
      • Gość: sylwek Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:42
        w czwartek bylem w centrum plytek i czulem dosc nieprzyjemny zapach - jak to
        g..no rozchodzi sie na taka odleglosc, to musi to byc ostry syf
      • Gość: gość Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 20:59
        w piątek o godz 17.10 przyjeżdża ekipa TVN24 - zapraszamy mieszkańców
        pod bramę śmierdziela polaczka .
    • Gość: ivo Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.centertel.pl 17.02.09, 12:26
      A miasto nie moze wypowiedziec sie w tej sprawie ? W Czwie tylko w smieci mozna
      inwestowac?
      • Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 12:39
        I co pan panie Leśnikowski na owo dictum????
        Coś mi się widzi, że zabierasz pan głos ino w tych sprawach, w których
        wystarczy na forum popyskować. Gdy natomiast pasowało by jakąś
        decyzję do działania podjąć, - to waść jak mysz pod miotłą.......?
        Szef prikazał - udawać, że was nie ma????
        Dyzio.
        • Gość: Dyzio / walnięty/ Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 12:57
          A dla mieszkańców okolic cegielni: - na Waszym miejscu ja bym się poświęcił i jeden kontener tego świństwa co tak cuchnie schował na
          czas pielgrzymek.
          I przy wiaterku z południowego zachodu wystawił owe wonności
          ze schowka.
          Ludzie!!! - nie uwierzycie w jak krótkim czasie cały ten syf
          zostanie usunięty, koncesje na składowanie odebrane a właściciel tego dziadostwa na samo wspomnienie o składowaniu czego kolwiek będzie
          dostawał świądu z wysypką razem lub osobno.
          Ponadto, proszę pamiętać przy wyborach o tych którzy tak Was traktują. I nie słuchać na kogo każe glosować proboszcz tylko w/g
          własnego rozumu.
          Pozdrawiam
          Dyzio/walnięty
    • Gość: ... Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 13:31
      wyrobisko odzielone od drogi jest drutem kolczastym (taki płot zamiast przęseł
      drut-tak nawiasem mówiąc drut kolczasty nie może być zastosowany poniżej bodajże
      1,5m) od tej "dziury" wyrobiska przy płocie leci sobie rów który wpada pod drogą
      do drugiego rowu a z stamtąd do takiej rzeczki i na bałtyk. Już kilka razy idąc
      tamtędy (latem)słyszałem dosłownie rwący potok szamba w tym rowie ale myślałem
      ze to może woda z tą gliną + plus śmieci (tak śmierdzą).
      • Gość: czy Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.02.09, 14:50
        właściciel tej cegielni to może pan Dylik....?
        • Gość: qwerty Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 17:09
          to jest Pan Polaczek ten od OPLA
          • Gość: roslin@ Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.mtk-tv.pl 22.02.09, 10:37
            dokladnie tak jak mowisz!!!"pan"polaczek a wiem to bo moj brat
            jeszcze niedawno tam pracowal i opowiadal o tym niecnym procederze i
            jaka gruba kase bierze prostak za ten "swoisty
            recykling".czestochowa is a good city...
            • Gość: piotr Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 22:17
              Mam nadzieje, ze miasto zrobi cos w tej smierdzacej sprawie i przegoni
              "biznesmena' polaczka na wies, gdzie jego miejsce. Niech sobie wrzuca syfy do
              dolow w kamienicy, tam tez sa pododne i bedzie mu smierdzialo pod oknem. Ze tez
              do tej pory nikt nie zrobil porzadku z takim szemranym inwestorem.
      • mateusz_gorka Re: Z cegielni Anna śmierdzi 17.02.09, 14:50
        Sprawa jest bardzo poważna. Nie znam się na śmieciach, ale smród (bo tak należy
        nazwać woń, która wydobywa się z dołu) zidentyfikować można. Od kilku dni widzę
        kilka lub kilkanaście ciężarówek, które zwożą do dołu żółtawo-rudawą maź.
        Z ustaleń wiem, iż owa maź jest przyczyną smrodu. O innych kwestiach - takich
        jak wszelakie śmieci i zatruwanie wód nie wspominam, bo to jest dla każdego
        oczywiste.
        Mam nadzieję, że magistrat podejmie (z tego co wiem, już coś w tym zakresie się
        dzieje) odpowiednie kroki. Szkoda, że do ujawnienia procederu zanieczyszczania
        środowiska potrzeba interwencji mieszkańców. Okazuje się, iż można urządzić
        (zgodnie z prawem) wysypisko w środku miasta (oficjalnie nazywane obszarem
        rekultywowanym) i nie prowadzić żadnej systematycznej kontroli środowiskowej.
        Żyjemy w czasach, w których procedura raportowania środowiskowego jest wymagana
        przy wymianie kostki brukowej, budowie hali sportowej, czy zakupie USG dla
        szpitala. Wszystkie te inwestycje mogą potencjalnie szkodzić ptaszkom,
        pszczołom, ewentualnie przyrostowi trawy wiec wymaga się raportów o
        oddziaływaniu na środowisko. Jeśli zaś "przedsiębiorca" zatruwa centrum miasta,
        wrzuca do dołu wszystko co mu przywiozą - nie musi się w Częstochowie niczego
        obawiać.
        • Gość: prawda Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 18:36
          mieszkam daleko od huculskiej-smród jak z szamba co to k. jest?
    • Gość: gosc Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 22:30
      pare minut temu jechalem Huculska, smierdzi juz na Jadwigi, kto jest za to
      odpowiedzialny ?
      • Gość: asad Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.09, 06:51
        śmierdziało od dawna. Podejrzany materiał wywożono tam od czasu kupna cegielni
        przez pana j.w.. Interwencji do straży miejskiej i innych służb było pewnie od
        liku i jak zwykle w takich sprawach musiał zainterweniować ktoś kto jest znany
        żeby np. Gazeta się zainteresowała. Dzięki Panie Olku to już nie pierwszy raz.
        • Gość: szwedka.szwedka Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 22:32
          No i właśnie p. Olek K. pisał do organów właściwych, delegacja z
          osiedla Bieszczadzka zbierała podpisy, ja też się podpisałam, i co z
          tego wynika?
          Jest jeszcze gorszy smród niż był. Ja to się zastanawiam tylko ile,
          kto i komu tam wyłożył, że organa wyższe pozwalają na tego typu
          proceder. Przecież ten smród czuć na dobry kilometr.
          Jak Boga kocham dosłownie, jakby wysypicho śmieci tam było, a nie
          wyrobisko pocegielniane.
          Co dziwne ... ilekroć opuszczam dom na dłużej- tydzien, dwa, świetnie
          się czuję, mija mi kaszel, katar, podrapywanie w gardle... wystarczy,
          że przyjadę na ten teren, od razu objawy wracają.
          Oczywiście jakoś dziwnie mi się to wszystko zaczęło dziać, od kiedy
          się ten cały śmieciowy bałagan zaczął:/
        • mateusz_gorka Re: Z cegielni Anna śmierdzi 19.02.09, 11:27
          Z informacji otrzymanych od Straży Miejskiej wiemy, iż w ubiegłym tygodniu była
          przeprowadzona inspekcja, która wykazała, iż na terenie cegielni znajduje się
          źródło przykrego zapachu. Została wezwana Wojewódzka Inspekcja Sanitarna, która
          pobrała próbki. Wyniki z próbek mają być pod koniec tego tygodnia.
          W dole znajduje się zbiornik "wodny", którego zawartość stanowi trudno
          zamarzająca, cuchnąca ciecz. Moim zdaniem, ciężko nazwać ją odpadem komunalnym,
          zatem nieprawidłowość jest dość oczywista.
          Temat będzie stale monitorowany.
          • Gość: antek Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: 195.187.136.* 31.03.09, 23:58
            Straz powinna interweniowac, chocby codziennie
      • Gość: gość Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.gre.pl 18.02.09, 12:11
        Mieszkam obok tego wysypiska i potwierdzam opinie internautów bardzo
        śmierdzi.Przywoża te odpady duże ciężarówki ,wydobywa się okropny smród
        organiczny sa tam odpady żeliwne ,najbaedziej śmierdzi latem wcześnie rano i
        wieczorem.Pamiętam,że pisalismy pismo do władz miasta z podpisami
        mieszkańców-bez efektu,może tym razem ktoś ukróci ten biznes śmieciowy pana
        Polaczka(Opel).Pozdrawiam wszystkich,myślę ze tym razem nie można tego odpuścić.
        • Gość: mysza Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 16:28
          Dzis w dole bylo widac ogromne poruszenie :) Jak jechalam do pacjentki (okolo
          13.00) pracowaly jakies maszyny - pewnie bylo wielkie ukrywanie - media maja
          niezla moc sprawcza :)
          • Gość: szwedka Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 22:36
            Mysza, ja to z Wileńskiej jestem i wiesz, jak tu "zaiwania" czasem?
            Szczególnie w lato. Chwała Bogu, że nie mieszkam "powyżej"numeru 20,
            tylko na samym początku, bo od "20" w zwyż, to nawet zatkanie nosa
            skutkuje. Latem, jakby się chciało przespacerować na autobus linii
            12, to idąc Wileńską w stronę Chabrowej - wypadałoby w ogóle nie
            oddychać.
    • 1kubelek Z cegielni Anna śmierdzi 18.02.09, 21:55
      WIZYTÓWKA MIASTA -śmierdzący Park Lisiniec - miejce wypoczynku
      letniego połowy Częstochowy.Latem przyjeżdżają tu ludzie, kąpia się
      w stawach, biega pałno dzieci, a tu smród(odór), Już kompletnie nie
      będzie tu kawałka przyrody, miejsca do relaksu. Mam nadzieję ze
      mieszkańcy sie zjednoczą (tak jak było z PBI- też nam chcieli odpady
      pod oknami gromadzic), miasto odpowiednio zareaguje i Pan Polaczek
      sobie na własne podwórko będzie gówna i inne syfy wywalał, A jak nie
      to trzeba będzie Jaworowicz sprowadzic, a ona potrafi.....
      • Gość: szwedka Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 22:37
        Skuteczniejszy byłby Cebula z UWAGI podejrzewam...
        • mamatrojga Re: Z cegielni Anna śmierdzi 19.02.09, 09:00
          Nie wiem kto bylby skuteczniejszy, ale wiem, ze od tego jest magistrat, zeby
          tematem sie zajal. Niestety, nie ma szans zeby na forum wypowiedzial sie np.
          rzecznik - co innego, kiedy chodzi o jakies zupelne glupoty. Nikomu w miescie
          nie przeszkadza, ze lamane jest prawo srodowiskowe !!! - czyzby zobowiazania
          wobec wlasciciela tego dziadostwa ? Wstyd, mam nadzieje, ze wyborcy rozlicza ta
          ekipe, ktora nie ma pomyslu na miasto, zupelnie nic nie robi, a do tego pozwala
          niemalze na wszystko.
          To, ze dzieja sie takie rzeczy to nie tylko przestepczy proceder Polaczka, ale
          takze NIEUDOLNOSC WLADZ MIASTA
        • Gość: MieszkaniecLisinca Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 17:08
          Powiem tylko tak :
          OLEK Klepacz zle powiedzial ze smierdzi (od kilku Dni bo wali od kilku lat tyle
          tylko ze wiatr nie wieje w jego strone) i to zdrowo czy lato czy zima obok jest
          zbiornik wodny nawet sie nieda kąpac w nim jak jest cieplo bo az odraza ten
          smrod Dziękujmy za to p.Polaczkowi
          • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 13:28
            teraz Olka bedziemy winić ze zle mówi.......pomylił sie panie Olku
            no jak to od kilku dni od lat powtarzam od kilku lat:):):)pozdrawiam
      • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 23:17
        Bardzo często latem,w godzinach rannych czułem śmierdzące
        powietrze. Myślałem że przyczyną może jest krematorium.Ten smród nie
        pozwalał oddychac.Sytuacja powtarza sie od kilku lat.Załuję ze
        tutaj mieszkam -w tej częsci Cz-wy.Mam jeszcze pytanie -to gdzie w
        końcu PBI gromadzi odpady ?
    • Gość: gosciu Z cegielni Anna śmierdzi IP: 212.87.244.* 19.02.09, 18:04
      Z dolow cegielni smierdzi juz kilka lat, byly straze miejskie i inspekcje ale co
      z tego jak oni moga pobrac probki za niewielka oplata nie z tego miejsca co
      trzeba bo poza smrodem tam jest groz i ziemia ktorymi te odpady sa zasypywane.
      Po prostu smierdzi, trzeba sie tamtedy przejsc to jest najlepsza probka, na
      wlasnej skorze. Polaczek za kase przyjie wszystkie odpady, czysty biznes dla
      niego a ze smierdzi jak w dupie, co z tego: czestochowa to dobre miasto
    • Gość: smrodek Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.xdsl.centertel.pl 19.02.09, 20:10
      a dzisiaj koło 14 znowu pachniało i co? i nic. Jest temat to i jest
      forum a wszyscy się żalą albo chwalą. Zna ktoś sposób żeby wzmocnić
      wypadające włosy?
      • Gość: pracownik UM Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 01:06
        Jak widzisz nieprawidlowosci to dzwon po SM i pisz do UM. Innej rady nie ma.
        Jesli nie ma oficjalnego zgloszenia nikt nie zajmie sie problemem i wlasnie na
        tym bazuja smieciowi biznesmeni. Jesli utrujesz takiemu smyjorowi zycie
        kontrolami, to go nauczysz uczciwej pracy. Zglaszajac sprawe do UM masz prawo do
        sledzenia sciezki administracyjnej swojej sprawy. Zachecam, bo to jest JEDYNA
        METODA OBRONY.
    • Gość: Jarosław B. Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 12:23
      Nareszcie ktoś zajął się tematem. Problem jest na prawdę duży, a co niektórzy,
      mający wpływ na decyzje w tym mieście jak gdyby go bagatelizowali. Widzę jednak,
      iż mieszkańcy dotkniętej problemem okolicy czynnie zmierzają do wyjaśnienia tej
      śmierdzącej sprawy.
    • Gość: Kate Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 20:05
      Nareszcie ktoś ruszył ten temat.
      • Gość: nocna gwiazdka Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 16:59
        Temat został poruszony i na tym prawdopodobnie zakończony.
        Nadejdzie lato i nadal będzie po staremu. Do czasu az z naszych
        kranow poplynie nie wiadomo co zamiast czystej wody. Smutne .
    • Gość: mieszkaniec miasta Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 22:59
      Problem brudnej wody na Północy i smrodu na Lisincu. WODA I
      POWIETRZE TO PODSTAWA DO EGZYSTENCJI. A moze tylko tak mi sie
      wydaje;-( ,przeciez mieszkam w dobrym mieście !
    • Gość: ? Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 09:42
      wiadomościami można dobrowolnie sterować tak jak i wynikami sanepidu -obejrzyj
      do końca, czytaj uważnie
      www.youtube.com/watch?v=tjdqa0I4jRk
      • Gość: gosc Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 18:33
        fajny filmik :)
        Wracajac do watku glownego, to chyba interwencja SM pomogla o tyle, ze zaczeli
        cos tam zasypywac i ostatnio zawiewa mniej. Ciekawe co mieli do ukrycia, ze
        pracowali w tym dole dzien i noc - caly czas jezdzily ciezarowki i jakies
        koparki. Takie smierdzace bajoro na srodku prawie zniklo. Czy nie czas, zeby GW
        bardziej dociekliwie sprawdzila co tam sie dzieje ?
        • Gość: kawodrza Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 09:11
          a moze do jakiegos radnego czy posla by uderzyc? maja ponoc w koncu
          reprezentowac nasze interesy :/
    • Gość: obserwator Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.21.pl 24.02.09, 16:11
      Sku...... okoliczni mieszkańcy najpierw przez długie lata wrzucali
      co popadło. Szkoda im było na zapłacenie za wywóz nieczystości teraz
      krzyczą ze ŚMIERDZI!!! Dobrze im tak mają to na co przez tak długie
      lata pracowali hehehe
      • Gość: ? Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: 212.87.244.* 27.02.09, 09:27
        do obserwator: zabawny jestes, myslisz ze jak ktos wyrzucil puszke po browarze
        czy jakies papierki po batonach to ze to tak jebie z dolu z cegielni? niemowimy
        tu o smrodzie jak z kosza na smieci tylko z odorem wiec sie czlowieku zastanow
        co piszesz a najlepiej przejdz sie kolo cegielni to zmienisz zdanie. Faktycznie
        syf do okola jest i ludzie nie mysla jak wyrzucaja rozne rzeczy ale to tylko
        wizualnie zle wyglada ale nie smierdzi
        • Gość: ! Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 08:22
          !
      • Gość: edek Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 12:12
        Tak jest...okoliczni mieszkancy... Szkoda slow do pajaca. Dzisiaj znow
        smierdzialo kolo dolu, pewnie pan wlasciciel przyjal troche zrzutu z oczyszczalni.
    • mamatrojga Re: Z cegielni Anna śmierdzi 02.03.09, 10:51
      Czy w tej bulwersujacej sprawie sa juz jakies ustalenia ? Czytalam, ze znalezli
      odpady nie znajdujace sie na liscie, ale czy juz odebrano temu Panu prawo do
      dalszego, zakazanego procederu. Rozumiem, ze magistrat zrobi cos w sprawie
      lamania przepisow ?
      • Gość: rzygać mi się chce Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.xdsl.centertel.pl 03.03.09, 20:18
        w tej chwili do domu wdarł mi się taki smród że żyć się odechciewa
        znowu coś wypompowują i znowu po zmroku telefon do straży miejskiej
        sygnał bez odbioru ...Tragedia!!!
        • czarodziejka.0 Re: Z cegielni Anna śmierdzi 03.03.09, 21:14
          Jechalam tamtedy nie dawno i naprawde smrod przeokropny:/
          Wspolczuje mieszkanca... ::(
        • Gość: gosc Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 09:22
          Na jakiej ulicy mieszkasz ? Do strazy mozna zadzwonic tez teraz.
          • Gość: gość=strażak? Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.xdsl.centertel.pl 05.03.09, 19:39
            tak dodzwoniłem się 30 min póżniej (nie ważne dlaczego-kolacja??-
            ..."gość" jadłeś kolacje?)ale po rozmowie dowiedziałem się że mam
            zadzwonić do Ochrony Środowiska w godzinach pracy urzędu , no ale na
            moją odpowiedź że mnie śmierdzi w tej chwili a nie jutro Pan
            delikatnie pozbył się mnie jak zawodowy napastnik - kiwką. :)
            • Gość: ole straż miejska nie od tego ! IP: *.chello.pl 05.03.09, 22:16
              chłopcy są zajęci "pokazówką " w Alejach i zakładaniem blokad a nie wąchaniem
              smrodów !
              Nieszczęście mieszkańców polega na tym, że po sąsiedzku nie gospodarzy się żadne
              zgromadzenie zakonne o kurii nie wspominając , wtedy priorytety byłyby inne i
              nawet "geniusz jury" z anteny ojca R. rozdzierałby szaty nad krzywdą
              organoleptyczną doznaną przez delikatne nosy panów w sukienkach .
    • Gość: gosczlisinca Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:11
      Dziś przez cały dzień z dołu wydobywa się potworny fetor. Mam nadzieję, że
      służby środowiskowe (tak jak zapewnia magistrat) robią coś w kierunku zbadania
      sprawy i ukarania winnych. Choć mam wrażenie, że prawdopodobnie musi ukazać się
      w TV kolejny program z cyklu "skarby Częstochowy" żeby Pan Prezydent zaczął
      działać.
      • Gość: ufff Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.03.09, 18:47
        dobrze, ze nie zdecydowalismy sie na dom na tzw. "osiedlu zamknietym
        Bieszczadzka". Okolica byla paskudna i niebezpieczna dla dzieci a teraz
        dodatkowo okazuje sie, ze smierdzaca. Ufff .... dobrze, ze calej kasy w to nie
        wtopilismy.
        • maur0 Re: Z cegielni Anna śmierdzi 09.03.09, 01:34
          za to wtopiliście w opla !!!
          • Gość: ufff Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 10:58
            cos ci sie myli, nie jezdze takim szajsem. Tylko grupa vw. W kazdym razie
            podziwiam osoby, ktore zdecydowaly sie na zakup domow na tym osiedlu, dla mnie
            nie ma ono zadnych plusow i jest bardzo nieestetyczne.
            • Gość: gosc Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 11:54
              Ok, wlascicielu skody, wyluzuj. Nie stac cie, nie kupiles, nie zasmiecaj watku.
              Ludzie maja problemy, wiec jak masz cos do powiedzenia, to napisz madrze, jak
              nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz.
    • Gość: kubelek Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 22:09
      śmierdzi bardzo, już odpowiednie służby reagują, TV też jest szkoda
      tylko że mieszkańcy smacznie chrapią zamiast obserwowac co się dzieje
      • Gość: obserwer Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 22:36
        Dzisiaj byl tam jakis gruby temat - kilka wozow strazackich na
        sygnalach, policja, jeszcze jakies inne sluzby, qpa strazakow dookola
        - chyba znalezli jakis potworny syf.
    • Gość: Czarek Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 01:17
      straż poszła pobierać próbki wody , wyszli po 30 minutach i
      stwierdzili że tam nie ma WODY !!! z góry widać bajoro z wielką pianą
      ale oni go nie zauważyli - najpierw oczywiście siedzieli 2 godziny w
      biurach cegielni . 3 tygodnie wcześnie ochrona środowiska pobrała
      próbki i wyszła im muszynianka - teraz właściciel zamiast cegieł
      będzie produkował wodę gazowaną .
      Paranoja
      Ale już zostały pobrane próbki przez prywatną firmę - zobaczymy czy
      też wyjdzie muszynianka .
      • Gość: gosc Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 07:03
        Jest juz efekt akcji - smierdzi jeszcze bardziej. W tym przypadku to dobrze,
        zmrod czuc na Jadwigi, niedlugo dojdzie do JG i wtedy inspekcje, i magistrat w
        koncu znajda i przyczyne, i winnego.
    • Gość: wizjoner_miejski Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 09:21
      Panie radny Balt, moze warto od frontu parku usypac ze smieci wielki napis: Balt
      wita pielgrzymow :) Wtedy wszyscy przyjezdni beda odpowiednio witani, a do tego
      bedzie dobrze reprezentowana podstawowa branza czestochowskiej gospodarki -
      przemysl smieciarski
      • Gość: plum Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 12:52
        wczorajszy smród na huculskiej jest w domach , śmierdzi tez na Jadwigi. Palancie
        !!!zarządzający tym dołem -nie udawaj skunksa bo ludzie zdeterminowani nie
        odpuszcza.Smród okrutny mam w pokojach .
    • Gość: sąsiad Z cegielni Anna śmierdzi IP: 193.138.110.* 09.03.09, 13:39
      To co czuć z tego dołu jets gorsze niż smród.
      Ta woń poowoduje drapanie w garle więc napewno jest to jakieś
      dziadostwo!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: kierowca Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: 193.138.110.* 09.03.09, 13:55
        Ten smród czuć juz nawet na ul Głównej, robiłem wczoraj wieczorem
        drobny zakup w sklepie spożywczym przy skrzyżowaniu przy
        Cegielnianej i po wyjściu ze sklepu woń tego świństwa był nie do
        zniesienia. gdyby wiatr wiał z południa zapewne smierdziało by na
        Wręczyckiej!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.centertel.pl 09.03.09, 18:19
      Dzisiaj smierdzi caly dzien, nawet na Glownej i Huculskiej. Smrod czuc juz w
      zasadzie na Jadwigi - po prostu tragedia - gdzie sa odpowiednie
      sluzby???Przeciez to jest SRODEK MIASTA !!!
      • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.03.09, 20:47
        Smierdzi i to coraz gorzej przejeżdzałem ok 16 koło tej dziury i
        widac na samym dole spienione "coś". pewnie to własnie to tak
        smierdzi!!!!!
        KUrde ładna masakra . jakie władze taki smrodek i to w centrum
        miasta.
        Ktoś pewnie wziął niezłą kasę za to że składują tu te świństwa.
        !!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: mieszkaniec Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.03.09, 21:05
      Własnie rozmwiałem z kolegą który był na spacerze z psem w cudownym
      Pakru Lisiniec i jak szybko tam się pojawił tak szybko wiał bo jak
      mi powiedział: "wali jak z centrali"
      Szkoda że nie ma teraz tysięcy pielgrzymów którzy rozbiliby namioty
      w parku nad wodą. Może wtedy by się ktos zajął ta sprawą w
      odpowiedni sposób jakby poczuli ten smordek i sprawa poszłaby w kraj.
      Częstochowa słynełaby z JG i smrodku..........
    • Gość: kubelek Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 21:23
      śmierdzi jak coś. Ciekawe czy władze z tym coś zrobia czy dalej
      będziemy wdychac ten syf, co na to wydział ochrony środowiska?
      czy ktoś wie co to tak wali
    • Gość: kubelek Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 21:54
      dzisiaj specjalnie pojechalem zobaczyc czy cos sie dzieje koło tej
      śmierdzącej dziury, na czymś co wygląda jak szlam biała piana pływała
      • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.03.09, 22:16
        Pływa i śmierdzi......
        a co będzie latem i co sie stanie jeśli do zbiorników wodnych w
        parku dostanie sie ten syf - nie wyobrażam sobie tego.
        Przecież z tego co widac przejezdżając koło cegielni tam jest kanał
        którym płynie woda z tej dziury w strone zbiorników w których ludzie
        łowią ryby i latem korzystaja z kąpieli...

ekologiczna katastrofa się szykuje w świętym mieście....
        Władzo nasza.......?
        • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.03.09, 22:38
          Siarkowodór- nie tylko śmierdzi ale jest bardzo niebezpieczny dla
          zdrowia!!!!!!! Siarkowodór gromadzi się m.in. nad powierzchnią szamba
          tym truje dziura na LIsincu:

To silnie trujący gaz. Bezbarwny, palny i wybuchowy. Do organizmu
          wchłania się głównie przez płuca i nieznacznie przez skórę. Poraża
          oddychanie komórkowe, co z kolei prowadzi do ciężkiego
          niedotlenienia. Przy dużych stężeniach gazu następuje nagłe
          zatrzymanie oddechu i utrata przytomności. Śmierć przez uduszenie
          następuje w ciągu kilku minut. Lżejsze zatrucia objawiają się
          drapaniem w gardle, kaszlem, podrażnieniem spojówek, mdłościami i
          wymiotami. Skutkami długotrwałego narażenia na małe ilości
          siarkowodoru mogą być bóle i zawroty głowy, łatwe męczenie się,
          nudności, częste zmiany zapalne układu oddechowego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa
          • Gość: mieszkaniec. Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.03.09, 23:30
            No to ładnie
            moje dziecko od kilku tygodniu kaszle zawsze w nocy i nad ranem w
            taki sposób że zaczynalismy sie martwić że jest chore.
            Lekarze twierdzą że nic mu nie dolega i że to przez suche powietrze
            w domu ... ( suche powietrze gryzie w gardło?)...
            Ale skoro w bliskiej lokalizacji jest smrodek (siarkowodór)i to tak
            szkodliwy to już wiem czemu tak jest...
            Myślę że władze Naszego miasta powinny wyciagnąć srogie konsekwencje
            wobec procederu jaki się wyprawia w cegielni Anna...
            • Gość: ! Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 23:53
              ! polaczek naraża nasze i naszych dzieci zdrowie i życie !!!
            • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 20:54
              Mamy lipiec, a smrod jest nadal. Sprawa miala byc zalatwiona do marca, ale jak
              widac Pan Wrona urlopuje sie od smrodu i idiotycznych decyzji podwladnych.
              Wladza miejskim ufac mozna w jednym- dbaja o swoich...kumpli i sponsorow.
            • Gość: Mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.146.134.140.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.02.10, 21:21
              Witam wszystkich ,
              Wygląda na to że pan Polaczek pod przykrywka zimy ukrył wielkie
              smierdzące gó.... Idzie wiosna więc...
              Przejezdżałem dzisiaj koło tej pieknej krajobrazowej dziury i smród
              który pojawił się w moim smochodzie był okropny - dokładnie taki sam
              jak w zeszłym roku.
              O zgrozo - jesli tak dalej pójdzie będziemy mieć katastrofe
              ekologiczną co roku na wiosnę.
              Trzeba znowu wezwać tvn żeby to poruszyć i przyspieszyć usuwanie
              tego śmierdzącego gówna bo miasto nic z tym nie zrobi.

• Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.146.134.140.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.02.10, 21:47
                Smierdzi - wyszedłem na fajke przed dom i wali taki smród jak w
                zeszłym roku... cóż mamy w mieście wielki kler, wielkie
                parki "lisiniec" itp, i wielki smród w centrum miasta ...
                tak się rzadzi .... turyście przyjeżdżajcie i wdychajcie...
                • Gość: mieszkaniec Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.10, 12:44
                  Smierdzi coraz bardziej - puszczają sniegi więc odkryją znowu skłądowane ścieki któe zmarzły na zimę i dlatego nie smierdziało.
                  Panie POlaczek niech Pan coś z tym zrobi....
                  • Gość: mieszkaniec dziury Re: Z cegielni Anna śmierdzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 20:35
                    Znowu śmierdzi!!!! Mieszkam niedaleko tej dziury (szamba) z 300 metrów.
                    Ciekawe co będzie za miesiąc!!!
                    • Gość: Jan Polaczek Oficjalne przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.10, 21:04
                      Witam.
                      Z tego miejsca chciałem oficjalnie na łamach forum gazeta.pl przeprosić
                      mieszkańców Lisinca i okolic za całą tą idiotyczną aferę z szambem w cegielni
                      "Anna". Moje zachowanie było bardzo nieprofesjonalne. Za niekomfortową sytuację
                      jeszcze raz przepraszam.
                      Z poważaniem: Jan Polaczek
                      • Gość: Pan i Władca Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 21:39
                        Hej kto to napisał?? Na pewno nie pan Jan P. pseudonim Szambo
                        • Gość: gosc Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 19:14
                          Dzisiaj smierdzialo odrobine mniej. To chore, zeby w srodku miasta bylo cos
                          takiego! Jezeli nikt nic nie zrobi znow trzeba bedzie wzywac SP, policje, SM.
                          Tylko to dzialalo na Polaczka! Czy Pan Kurios spi? Miasto nie jest w stanie nic
                          zrobic? Ile trzeba wysylac pism? Jeden z pierwszych slonecznych dni w tym roku i
                          trzeba bylo siedziec w domu. Masakra!!!
                          • Gość: gość Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.net.stream.pl 01.03.10, 13:11
                            Proponuje stworzyć kalendarz i zaznaczać w nim ktorego dnia śmierdziało a
                            którego dnia nie śmierdziało, mozna jeszcze podzielic to na dni w ktorych
                            śmierdziało mniej i więcej. Ludzie!!! Przejeżdżam tamtędy codziennie, z
                            okna samochodu widzę ogromny dół (znaczy, że jestem bardzo blisko )
                            Otwieram okno w samochodzie,aby sprawdzić czy rzeczywiście smród dostaje
                            się do środka auta jak to napisał wcześniej jeden z was. Często wychodzę z
                            auta . Nie czuję by coś śmierdziało i myślę, że bardzo się nakręcicliście
                            i wyolbrzymiacie sprawę. Może to na waszych podwórkach tak bardzo śmierdzi
                            albo się nie myjecie nie wiem. A może po prostu to nie jest teren
                            mieszkalny i proponuję się przeprowadzić. Trzeba być wariatem aby budować
                            się blisko terenu przemysłowego :) Poza tym przestańcie smiecić.
                            • Gość: mieszkaniec Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 18:10
                              Sama się k.... nie myjesz!!! I nie codziennie śmierdzi nieraz jest tydzień
                              przerwy a nieraz śmierdzi parę dni. Cholera wie od czego to zależy. I po drugie
                              to nie my śmiecimy bo trzeba byc id.... żeby śmiecic pod własnym domem. Już
                              kiedyś widziałem jak jacyś ludzie wyrzucali coś z auta za płot przy tym
                              opuszczonym domu. Auto było na tablicach SCZ. Ale Częstochowianie z innych
                              dzielnic też wyrzucają do tej dziury. Wiem to z pewnego źródła. A powiedz mi co
                              nam da ten kalendarz?
                            • Gość: xs Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 22:51
                              Odbiegajac od samego proglemu smrodu {ktory rzeczywiscie wystepuje) jest jakims
                              skandalem, ze nikt na wlascicielu nie wymusi wlasciwego ogrodzenia i
                              zabezpieczenia terenu. Oczywiscie mieszkancy miasta czesto wyrzucaja tam rozne
                              smieci (najczesciej jakies stare meble itd), jednak przyczyna problemu byl chyba
                              jednak sam wlasciciel, ktory pozwalal sobie na duzo. Odkad mieszkancy zaczeli
                              sie przygladac sprawie sytuacja sie poprawila, jednak jest daleko od dobrej.
                              Nie pojmuje jak wielkie moze byc ograniczenie umyslowe czlowieka, ktory pisze
                              zeby sie przeprowadzic itp. Chcialbym przypomniec, ze to miasto pozwolilo na
                              zabudowe jednorodzinna w tym miejscu i to miasto powinno stac na strazy
                              przetrzegania norm.
                              Sprawa powinna byc przez miasto rozwiazana szybko i skutecznie. Niestety Pan
                              Kurpios nie robi w tym kierunku nic.
                              • Gość: niezalogowany Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.centertel.pl 02.03.10, 10:14
                                trzeba wezwac sluzby srodowiskowe i straz pozarna, niech zrobia co nalezy
                              • Gość: gosc Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.net.stream.pl 02.03.10, 13:34
                                > Odbiegajac od samego proglemu smrodu {ktory rzeczywiscie wystepuje) jest
                                jakims
                                > skandalem, ze nikt na wlascicielu nie wymusi wlasciwego ogrodzenia i
                                > zabezpieczenia terenu. Oczywiscie mieszkancy miasta czesto wyrzucaja tam
                                rozne
                                > smieci (najczesciej jakies stare meble itd), jednak przyczyna problemu
                                byl chyb
                                > a
                                > jednak sam wlasciciel, ktory pozwalal sobie na duzo. Odkad mieszkancy
                                zaczeli
                                > sie przygladac sprawie sytuacja sie poprawila, jednak jest daleko od
                                dobrej.
                                > Nie pojmuje jak wielkie moze byc ograniczenie umyslowe czlowieka, ktory
                                pisze
                                > zeby sie przeprowadzic itp. Chcialbym przypomniec, ze to miasto
                                pozwolilo na
                                > zabudowe jednorodzinna w tym miejscu i to miasto powinno stac na strazy
                                > przetrzegania norm.
                                > Sprawa powinna byc przez miasto rozwiazana szybko i skutecznie. Niestety
                                Pan
                                > Kurpios nie robi w tym kierunku nic.

To miasto pozwoliło na zabudowę jednorodzinną w tym miejscu więć dlaczego
                                macie pretensje do p. Polaczka ?:) Misato wsadziło was na minę i tyle. To
                                oni mają teraz problem.
                                • Gość: gosc Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 20:16
                                  Widzisz, problem w tym, ze wczesniej nic tu nie smierdzialo. Smrod, ktory mozna
                                  okreslic jako intensywny i przypominajacy fetor szamba pojawil sie odkad na tym
                                  terenie rozpoczal inwestycje dealer opla - pan Polaczek. Domy wokol cegielni
                                  stoja od 50 lat, smierdzi od 2... Straz pozarna i inspekcja ochrony srodowiska
                                  wykryla szereg nieprawidlowosci oraz okreslone stezenie siarkowodoru, ktore w
                                  wyniku wyrobu cegly nie wystepuje. W swietle powyzszych informacji ciezko mowic
                                  o tym, ze miasto wsadzilo na mine. Miasto, poprzez decyzje naczelnika ochrony
                                  srodowisa i akceptacje Wrony zwyczajnie podlozylo mine - oczywiscie w pelni
                                  swiadomosci swojego czynu.
                                  Chcialbym jeszcze dodac, ze w dzisiejszych chorych czasach raporty srodowiskowe
                                  trzeba robic w przypadku wiekszosci inwestycji. W tym przypadku chyba ktos
                                  celowo pominal procedure. Miasto narazilo mieszkancow na duze prawdopodobienstwo
                                  utraty zrdowia, nie decyzja o zabudowie, a zezwoleniem dla Polaczka.
                                  • Gość: x Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.toya.net.pl 12.03.10, 13:03
                                    jak tam sytuacja? śmierdzi teraz jak są mrozy?
                                    • Gość: gosc Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.net.stream.pl 12.03.10, 16:21
                                      Jedź i sprawdź czy śmierdzi a nie na forum głupie pytania zadajesz !
                                      • Gość: x Re: Oficjalne przeprosiny IP: *.toya.net.pl 12.03.10, 19:55
                                        chyba jakbym mógł to bym pojechał bezmózgowcu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka