jaa88 28.02.09, 18:09 Proszę o przykłady :) potrzebne mi sa materialy do pracy na ten temat. Najgorsze i najbrzydsze miejsca, ktorymi raczej nie powinnismy się chwalic turystom ;] z gory dziekuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wek Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:26 Cala Czestochowa jest brzydka,nieciekawa i bez przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bsbsbb Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:30 bardzo słuszna i prawdziwa uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I8 Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.54.168.108.tvksmp.pl 28.02.09, 18:38 Centrum -ok.Megasamu ,koszmarne stragany ,kioski -straszydła w ilości co najmniej zastanawiającej ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:40 wy jestescie nie ciekawi,wyjedzcie jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musia Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: 94.251.142.* 03.03.09, 19:43 Najgorsze miejsce to Dźbów - tam byłoby oczym pisać . Slamsy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chowa Często Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:35 Warszawska w całości, okolice dawnego Puchatka, Piastowska na odcinku od wiadunktu do kapliczki i początek Sabinowskiej od kapliczki. Rynek Wielunski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:38 Jak ludzie będą chodzić uśmiechnięci to cale miasto bedzie ladne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I8 Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.54.168.108.tvksmp.pl 28.02.09, 18:40 No to się śmiej od ucha do ucha...wezmą Cię po prostu za głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maeba Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:43 Ciekawe jakie mamy mieć powody do śmiechu...ja takowych nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saasda Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:50 tutaj to są ludzie posrani w tym miescie, to nie opłaca się nawet do nich uśmiechać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:52 Jeden sie usmiechnie drugi sie usmiechnie i bedziemy mieli jak w serialu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ka Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.2.142.89.tvksmp.pl 28.02.09, 21:43 Mi tez się bardzo nie podoba ul Krakowska, Warszawska i tamte okolice drogi fatalne nic ładnego te stare kamienice w ogóle drogi w Częstochowie są fatalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.chello.pl 28.02.09, 21:54 ulica Garibaldiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta yhy Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.strefa.com 01.03.09, 00:31 ul Barbary i niewybudowane straszydlo przy JG . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryt Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.54.171.210.tvksmp.pl 01.03.09, 08:57 Ten kołchoźnik z wybitymi szybami otoczony siatką zeby sie nie rozsypał naprzeciwko placu CZerwonego za BOS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ich Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 09:26 jasna gora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 11:19 pezgiales koles. Jasna gora jest piekna. Uwaga do moderatorów. Moze niech kazdy przed swoja wypowiedzia zaloguje sie na tym forum bo inaczej robi sie straszny balagan;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 12:06 Zalogowanie uśmierci dyskusję, a od troli jest moderator. Wracając do wątku - brzydko jest na ryneczku przy Wałach Dwernickiego - brud i smród w centrum miasta; szpecą socjalistyczne budowle Puchatek i Megasam, bo Merkury chyba już się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ich Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 13:21 Gość portalu: maly napisał(a): > pezgiales koles. Jasna gora jest piekna. Uwaga do moderatorów. Moze niech kazdy > przed swoja wypowiedzia zaloguje sie na tym forum bo inaczej robi sie straszny > balagan;) Zdanie swoje będę podtrzymywał i uważał za słuszne. Ot co mały pewnie słyszałeś że o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie strasznie szary ten kościołek i straszy. O wiele ładniejsza dla mnie jest huta. Do moderatorów!!! usuwajcie posty wszystkie które są niezgodne z Waszymi gustami i poglądami jak radzi o jedynym ,,słusznym'' guście mały. Ogólnie to paulini powinni trzymać łapę na gazecie.pl a w szczególności na tym forum. A mnie powinni spalić na stosie jak kiedyś za dawnych, dawnych czasów za herezje a może i czary. Każdy powinien być katolikiem a jak nie to na stos. Inkwizycjo wróć!! bo grzeszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Ich, tylko spokojnie, spacer zalecam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 14:28 Ich, tylko spokojnie. spacer zalecam na ukojenie nerwów. może po parku jasnogórskim. a jak już nie to po terenach przy hucie. tylko spokojnie. oczywiście że o gustach się nie dyskutuje, polecam foto galerie: jasnagora.com/galeria.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 16:08 Wezcie tego ich do gwardiana na trzy zmiany. Jasna gora jest najlepsza w calej tej czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Warszawska, Rynek Wielunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:52 Ciekawe skad biora sie takie glupki jak podpisany "Ich" ? Czy to obiaw jakiejs choroby ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e v a Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 12:39 Najpaskudniejszym miejscem w Częstochowie jest sztuczne lodowisko usytuowane w centralnym punkcie miasta tj. na placu Biegańskiego - wraz z dwoma "tojtojami". Taflę otaczają zewsząd zwały mazi i podświetlają jaskrawe lampy + migający telebim z reklamami. Do tego dochodzi wesoła i skoczna muzyczka puszczana ku uciesze gawiedzi z kołchoźników. Tłem obiektu rekreacyjnego jest zmodernizowawszy za ogromne pieniądze unijne ratusz - wizytówka miasta (ten budynek jest nawet ładny, a co najważniejsze wykonana elewacja całkiem dobrze się trzyma). Najgorsze jest to, że nasi włodarze samo popełnili tę brzydotę i uciążliwość dla mieszkańców, być może schlebiając przyszłym wyborcom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annnna Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 13:13 A najpiękniejsze - Roweckiego,Andersa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 13:27 Park Lisiniec,z wysypiskiem smieci na jego tylach - ewenement na skale europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.09, 16:09 www.youtube.com/watch?v=tjdqa0I4jRk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... W Częstochowie nie ma brzydkich miejsc! IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.09, 16:30 według słownika języka polskiego sjp.pwn.pl/lista.php?co=brzydki brzydki 1. «taki, który się nie podoba» 2. «naganny» 3. «nieprzyzwoity» Ad 1. - wszystko zależy od gustu. Jest wiele dziwnych miejsc w Częstochowie, które jednym się podobają, drugim nie. Nie można jednak uogólniać, bo nie ma jednego, uniwersalnego modelu piękna. Wszystko jest kwestią epoki i panującego stylu. W gotyku nie podobał się styl romański, w renesansie gotyk i tak przez całe lata. Kiedyś wzorem elegancji był dach płaski (skośny kojarzył się z wiejską strzechą), obecnie jest odwrotnie. Kiedy budowano Puchatka nikt nie powiedział, jaki to brzydki projekt. Nikt nie twierdził, jakie to brzydkie bloki buduje kombinat z "wielkiej płyty". Jest wiele obiektów, które uznajemy za takie "które nam się nie podobają", aczkolwiek często jesteśmy z nimi związani emocjonalnie i nikt nie będzie twierdził, że "brzydkie jest podwórko, gdzie się urodziłem, gdzie mieszkają moi rodzice". Z drugiej strony dla mnie szkaradne są wszystkie supermarkety (bez wyjątku!), no i paskudny obiekt restauracji McDonald'sa. Obiekt, który wygrał konkurs architektoniczny. Ad 2. Co jest nagannego - oj temat rzeka w tym mieście. Ad 3. Nieprzyzwoite - wiele rzeczy, ale czy o to chodziło autorowi wątku? Zabranie piłki "Pani Kowalskiej" moim zdaniem było nieprzyzwoite. Kółko się nie liczy!. Tylko czy to jedyna krzywda i nieprzyzwoitość zrobiona temu miastu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obsiu Re: W Częstochowie nie ma brzydkich miejsc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 16:34 idz spac koles Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie 01.03.09, 18:51 Ulica Senatorska ( na pewnym odcinku , centrum miasta ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo-bi Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 02.03.09, 12:24 12 budek-straganików na przeciwko dworca PKS przy Wolności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.54.171.210.tvksmp.pl 02.03.09, 17:58 Szkoła podstawowa czy gimnazjum na wyczerpach skręt za PKN Orlen. Przeraziłem sie jej wygladem. Sćiany obdrapana czarno szare, tandetne grafiti rodem z wiezienia, brak trawy goła czarna ubita ziemia, płot- nie wiem czy to siatka ale z dziurami. Normalnie warunki jak w wiezieniu !!! albo dom poprawczym. Szkoda że nie mogę foto wstawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykrakowska Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 18:26 najbrzydsze i najgorsze sa ulice Krakowska, Mała, Garncarska,Katedralna oraz Okrzei(na dole). To środowisko patologii i zła wszelakiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sly Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: 93.159.15.* 02.03.09, 21:49 Gość portalu: antykrakowska napisał(a): > najbrzydsze i najgorsze sa ulice Krakowska, Mała, Garncarska,Katedralna oraz > Okrzei(na dole). To środowisko patologii i zła wszelakiego. z tym Okrzei nie moge sie zgodzic - stary raków stanowi dosć spójny zespół urbanistyczny i ma swój urok. Nie mozna go porównywac z chaotyczną Krakowską czy warszawska gdzie rządził i neistety dalej rządzi przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykrakowska Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 05:11 ale mnie chodzi o że ulica Okrzei(czerwone bloki)jest nieremontowana, a ludzie tam mieszkający to w 90% pijaki i menele.zaznaczam w 90%, czyli nie wszyscy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sly Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: 93.159.15.* 03.03.09, 17:02 Gość portalu: antykrakowska napisał(a): > ale mnie chodzi o że ulica Okrzei(czerwone bloki)jest nieremontowana, a ludzie > tam mieszkający to w 90% pijaki i menele.zaznaczam w 90%, czyli nie wszyscy!!! hmm dziwne ale mialem kiedys okazje zwiedzic kilka mieszkan w tych ślicznych ceglanych budynkach i przyznam szczerze ze przy mieszkaniach w bloku byly to piekne apartamenty. To ze cos jest nieremontowane nie oznacza ze jest brzydkie. Bo takiej krakowskiej czy warszawskiej to chyba juz nic nie pomoże a raków wymaga tylko posprzątania:) Generalnie częstochowa prezentuje sie na tle podobnej wielkosci polskich miast bardzo słabo - juz w samym centrum wystarczy skręcic z aleii w jakąs boczną uliczkę a spotka nas rozczarowanie, poza paroma wyjątkami (jak sląska, kilinskiego, dąbrowskiego, pilsudskiego, joselewicza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola ul. Św. Roch na odcinku od..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:29 ul. Św. Rocha na odcinku od Rynku Wielunskiego do skrzyżowania z ul. gen. Okulickiego. czy w tej Częstochowie wszystko ulice muszą niedkonczone? albo błotne bez chodnika i asfaltu. albo z asfaltem ale za to z krzywym chodnikiem albo albo bez chodnika, niedokonczone. często chodnik urywa sie w połowie ulicy, np. Św. Rocha. od czego to zależy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przema Ulica 7 Kamienic - jezdnia IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 00:21 Plac Biegańskiego i cała ANMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptic Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 09:08 Zależy jakie kryterium weźmiemy pod ocenę... Niektórzy piszą, że brzydka jest Warszawska, Garibaldiego Katedralna. Dla mnie te ulice są po prostu zaniedbane. Najbardziej wkurzający jest brak określonego stylu - stare kamienice przeplatają się z PRLowskimi potworkami no ale cóż - przecież nie będziemy przebudowywac miasta od nowa. Z nowych obiektów nie podoba mi się Plac Daszyńskiego, który nasze władze miłosiernie zamieniły w betono-brukową pustynię. Z Papą i upadłym krzyżem po środku. O ławeczkach zapomnij, no bo skoro Papież stoi to nie wypada... Pomijając wiele innych przyładów to nie podoba mi się nasz Plac Biegańskiego. Totalny brak koncepcji jak to zagospodarowac od lat. Ja na środku Placu walnąłbym np.: piramidę taką jak przed Luwrem, wraz z centrum handlowo-rozrywkowym w podziemiu :)))) Już widzę jak taką koncepcję oceniliby nasi czołobitni względem wiadomo kogo radni. No ale nie mówmy o placu bo nasz oświecony Prezydent gotów tam jeszcze jeden pomnik Papieża zainstalowac. Dla odmiany Benka XVI, będziemy mieli mini-poczet :))) Nie podoba mi się też 1 maja (za to 3 maja jest klimatyczna), oraz okolice Depo i beznadziejny straganik na zapleczu megasamu. Jest też parę fajnych miejsc w Częstochowie, ale to temat na inny wątek:) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa88 Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie 03.03.09, 10:17 Dziekuje wszystkim za pomysly :) na pewno je wykorzystam! Jesli jeszcze ktos zna jakies wady naszego miasta, to prosze pisac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iga103 Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie 03.03.09, 15:27 Klatki schodowe i windy w wieżowcach Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_0 Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie 03.03.09, 18:51 Do "igi.103"; - a któż to moja droga jest użytkownikiem owych klatek schodowych oraz wind???? Może jak zwykle ruskie albo dla odmiany chińczycy?????? A może jeszcze ktoś inny??? Czy może ten syf tworzą sami mieszkańcy tych budynków oraz ich pociechy, nie nauczone utrzymania porządku przez takich samych brudasów - rodziców. Może by tak się każdy rozejrzał w okół siebie, nim zacznie wymagać od kogoś?????!!!!!! Pozdrawiam, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 20:13 To jeszcze dorzucę trzy szkaradne pawilony Veritas (?) przy ul. 7 Kamienic rzucające się w oczy zaraz po wyjściu z Jasnej Góry i skutecznie zasłaniające klimatyczne budyneczki. Z drugiej strony klasztoru od ul. Wieluńskiej straszą kolejne dwa opuszczone pawilony (jeden zabity dechami). Przy wejściu do parku od strony muzealnej (i 7 Kamienic) stoi budka na lody swoim wyglądem dająca do zrozumienia, że za nic ma ciężkie pieniądze wyłożone na rewitalizację parków podjasnogórskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m ul Kordeckiego - dramat IP: *.realestate.net.pl 03.03.09, 22:11 na samym początku jakiś niedokończony potwór z zabitymi oknami, dalej rospieprzony asfalt, woda, błoto, śnieg, dewastacja, opuszczone sklepy, smród i niska emisja z kominów Odpowiedz Link Zgłoś
tryglot Najbrzydsze miejsca w Częstochowie 04.03.09, 23:00 Można by najpierw sie zastanowić czy chodzi o najbrzydsze czy o najbardziej zaniedbane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plastyk Winda UM na Śląskiej IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.09, 23:23 Pełna dysharmonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zack Re: Winda UM na Śląskiej IP: 195.205.202.* 05.03.09, 12:35 jak dla mnie to Raków ze względu na klimat; szaro, smutno, ponuro, wszystko wygląda tak samo, betonowy las Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Winda UM na Śląskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 18:37 cegielnia anna - dealera opla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra Re: Winda UM na Śląskiej IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 11.03.09, 20:31 a ja tam lubię oglądać takie najbrzydsze zakątki częstochowy - są bardzo ciekawe ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KSIADZ Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 19:29 blok numer 12 przy ulicy Andersa !!! zdecydowanie najbrzydszy, wyglada jak po wybuchu :) az dziw, ze ludzie płacą tam czynsze :) ISTNA PEREŁKA :) najbrzydszy, najdroższy na terenie najbardziej nieporadnej spółdzielni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Najbrzydsze miejsca w Częstochowie IP: *.icpnet.pl 19.03.09, 00:34 decydowanie Megasam , Merkury, i największa szkarada Puchatek....to jest ohyda straszliwa.......poza tym znalazło by się jeszcze trochę takich miejsc na pewno jak budki na wałach dwernickiego, czy te za Merkurym lub budkowate pawilony na ul. 7 kamienic, ale także naprzeciwko dworca lub naprzeciwko sezamu przy Jagielońskiej, szpetne są też budki z ul. Piłsudskiego, blokowiska nie są też jakiejś specjalnej urody trzeba przyznać ale są miejsca gdzie one są bardziej ucywilizowane, oswojone z dużą ilością zieleni, poaz tym straszą ewidentnie wszelkie szkielety i niedokończone budowle np. ul.Kordeckiego lub parking przy ul.Wojska Polskiego, markety wielkopowierzchniowe też nie są ładne no ale cóż..... Ostatnim nabytkiem dzięki któremu uważam to miejsce za jedno z najbrzydszych jest dla mnie także plac Daszyńskiego niestety obecnie ten plac mnie brzydzi, odstrasza i bardzo ale to bardzo dołuje....i to prawie że w samym środku miasta...oj szpetne miejsce się zrobiło a mogło być takie ładne....ale jest ciężko ominąć ten plac pokazując miasto turyście Odpowiedz Link Zgłoś