coolb9 22.05.09, 14:20 Co sadzicie o upowaznieniu kontrolerów do zawiezienia pod komisariat gapowiczów.Już pare razy mi sie przytrafiła przedłużona podróż przez zjechanie z kursu autobusu pod komisariat bo gapowicz jechał bez biletu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: C Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 14:39 Tu musiał by się wypowiedzieć jakiś prawnik, ale moim zdaniem osoba zawieziona na komisariat mogła by zgłosić naruszenie nietykalności osobistej lub coś w rodzaju ograniczenia wolności. Nie wydaje mi się że kontrolerzy mają prawo kazać mi jechać ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.09, 15:23 taka osoba moze dostac oprocz mandatu bez biletu mandat za zmiane trasy autobusu Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Uprawnienia kontroli MPK 22.05.09, 16:12 A zwróciłeś kiedykolwiek uwagę śmieciowi który wsiadł i nie skasował biletu?! - jeśli tak, to masz prawo psioczyć na zmianę kursu autobusu. Jeśli nie to siedż cicho. Jakieś koszta musi społeczeństwo ponosić za błędy wychowawcze. Nic za darmo. Trza się kultury uczyć proszę szanownych forumowiczów. Pozdro! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
anakastyczny Re: Uprawnienia kontroli MPK 22.05.09, 17:34 Nazywanie kogoś "śmieciem" jest przejawem największej kultury.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.54.174.97.tvksmp.pl 22.05.09, 19:00 Widzialam dzisiaj w 24 jak złapali łapiduchy chlopaka i dziewczyne i na lewo chcieli od nich kase , było ich dwóch ,nie wiem czy im dali tą kasę czy nie bo już wysiadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.net.stream.pl 22.05.09, 22:01 USTAWA z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe. [...] Art. 33a. [...] 4. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona ma prawo: 1) w razie odmowy zapłacenia należności - żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego, 2) w razie odmowy zapłacenia należności i niemożności ustalenia tożsamości podróżnego - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i innych organów porządkowych, które mają, zgodnie z przepisami prawa, uprawnienia do ustalania tożsamości osób, o podjęcie czynności zmierzających do ustalenia tożsamości podróżnego, 3) w razie uzasadnionego podejrzenia, że dokument przewozu albo dokument uprawniający do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego jest podrobiony lub przerobiony - zatrzymać dokument za pokwitowaniem oraz przesłać go prokuratorowi lub Policji, z powiadomieniem wystawcy dokumentu. Na podstawie w/w Ustawy Rada Miasta Częstochowy uchwaliła: www.mpk.czest.pl/regulamin.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.05.09, 00:32 To co wkleiłeś nijak nie wyjaśnia przedstawionego problemu. Dla przykładu - ja mam bilet, typ obok nie ma. Łapie go kontrol, nie ma dokumentów itd. Autobus z całą "zawartością ludzką" rusza pod komisariat. Czy jest to zgodne z prawem? (o to chyba pytał waśnie założyciel tematu). Mnie jako pasażera posiadajacego bilet nie obchodzi to że inny współpasażer go nie ma. Nie mam także żadnego obowiązku zwracać uwagi komuś kto go nie ma (płacą za to odpowiednim ludziom). Taka podwózka to swego rodzaju ograniczenie wolności osobistej, ale rzeczywiście temat dla prawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.rev.inds.pl 23.05.09, 05:24 kontrola - zapamiętaj a nie "kontrol" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.05.09, 10:38 W języku potocznym jest "kontrol". Jak będę chciał używać tylko i wyłącznie poprawnej polszczyzny to pojadę na konkurs ortograficzny do Katowic. Przepraszam zainteresowanych tematem za OT. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Uprawnienia kontroli MPK 23.05.09, 19:20 Ano właśnie; reprezentujesz Waćpan typową filozofię współczesnego obywatela: - nie interesuje mnie, że ktoś jedzie na ",gapę", - nie interesuje mnie, że kogoś biją, / od tego jest przecież policja/ - nie interesuje mnie, że ktoś śmieci, - nie interesuje mnie........... Interesuje cię tylko własna d.....pa. No to stój pod komisariatem aż cię coś w końcu zainteresuje. Bo mnie nie interesują osobnicy twojego pokroju. A już najmniej to, im przeszkadza, że stoją pod komisariatem. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Uprawnienia kontroli MPK 23.05.09, 19:31 Do " anakastycznego ";- każdy kto usiłuje ślizgać się na czyjejś du..ie, np. jeżdżąc na mój koszt będzie dla mnie śmieciem - czy to w/g Ciebie będzie objawem braku kultury czy jej nadmiarem Wisi mi to i powiewa. I będzie mi to "wisiało" przynajmniej tak długo, nim jeden z drugim nauczy się, że jazda bez biletu również z kulturą niewiele ma wspólnego. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.alfanet24.pl 23.05.09, 20:52 - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i innych organów porządkowych Zwrócić się, jest to jednoznaczne określenie do: zadzwonic/wezwać, zawołać, prosić itp. ale nie...zawieźć,dostarczyć w tym przepisnie nie ma nic o przejazdzce na komisariat. Ale..jest druga strona medalu: kazdy, kto złapie kogoś na goracym uczynku ma prawo zatrzymac sprawce i obowiązek bez zbednej zwłoki oddać w ręce policji. Co do przymusu jazdy w innym kierunku dla osob trzecich, to kwestia dyskusyjna. A co do sprawy załatwienia sprawy na lewo przez kontrolerów, to sugerowąłbym zgłosić sprawe w MPK. Mają rejestry kto, kiedy i gdzie spr. dany autobus. Mogą dojść do tego którzy z nich byli tak "milosierni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.net.stream.pl 23.05.09, 22:27 @lex > ale nie...zawieźć,dostarczyć w tym przepisnie nie ma nic o > przejazdzce na komisariat. Jest w innym, uszczegółowionym na podstawie upoważnień ustawowych: www.mpk.czest.pl/regulamin.html § 13 [...] 5. Odmowa okazania przez osobę jadącą bez ważnego biletu, dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości uzasadnia wezwanie Policji lub Straży Miejskiej, względnie dowóz do siedziby tych jednostek, co wiąże się z dodatkowymi opłatami wg cennika opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: 217.153.84.* 24.05.09, 13:07 jak "krzychu" wkleil, "zwrócić się do funkcjonariusza Policji i > innych organów porządkowych" a to nie oznacza zawiesc na komisariat, tylko wyjsc zadzwonic po policje, czy SM i czekac.... Odpowiedz Link Zgłoś
xyz.9 Re: Uprawnienia kontroli MPK 21.08.09, 15:21 lepiej to przeczytac regulamin, bo oni to lubia cwaniakowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 21:00 Masz prawo żądać od gapowicza zwrotu kosztów za straty jakie ew. poniosłeś po zmianie/wydłużeniu kursu w celu dowiezienia w.w na komisariat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolon Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.as.kn.pl 23.05.09, 22:22 a niby na jakiej podstawie? powinni inaczej rozwiazac problem ustalenia tozsamosci i nie wozic nikogo na komisariat, tylko ewentualnie wezwac patrol i byloby po bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 22:48 Gość portalu: kolon napisał(a): > a niby na jakiej podstawie? se poszukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.alfanet24.pl 23.05.09, 22:57 Dokladnie, jezeli delikwent nie chce sie wylegitymowac, to nalezy uniemozliwic takowej osobie opuszczenie pojazdu i wezwanie policji. Pasazerowie mogą jechac dalej, nikt sie nie spoźni (o ile MPK jedzie planowo, o mamo!), a patrol odbierze takiego "pasazera" na 1. mozliwym przystanku, kiedy juz bedą wolni. Chyba, ze faktycznie autobus przejezdza obok komisariatu. Ale to pojedyncze linie. Odpowiedz Link Zgłoś
wildchild84 Re: Uprawnienia kontroli MPK 22.07.09, 08:42 hola, kolego, nie zagalopowałeś się trochę? po pierwsze nie mam żadnego obowiązku legitymować się przed kontrolerem bo nie należy on do służb mundurowych, a tylko takie uprawnione są do legitymowania. mogę im pokazać dowód, ale wcale nie muszę i stąd bierze się możliwość wezwania policji. druga sprawa - zatrzymanie mnie w pojeździe kiedy chcę go opuścić nosi znamiona pozbawienia wolności przez osoby do tego nieuprawnione za co po prosto można iść siedzieć. kontroler to nie policjant, nie ma prawa użyć przymusu bezpośredniego, wylegitymować mnie ani siłą zatrzymać w pojeździe. więc zanim zaczniesz takie rzeczy pisać to sobie poczytaj co nieco w przepisach kodeksu karnego bo nie wiem czy chciałbyś być kontrolerem posądzonym o pozbawienie kogoś wolności. ostatnio jechałem tramwajem w Katowicach i tam w regulaminie ten punkt o dowiezieniu do komisariatu brzmi zupełnie inaczej. dlaczego? bo ten w częstochowskich tramwajach i autobusach jest niezgodny z prawem. pamiętaj, że prawo przewozowe prywatnej spółki stoi niżej niż państwowy kodeks karny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.05.09, 20:34 Gapowicz nie jest stroną umowy między mną a przewoźnikiem (a kupując bilet zawieram umowę). Żądać to mogę od MPK a jeśli coś wywalcze to z kolei MPK może sobie żądać od gapowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.05.09, 12:57 Nawiązując do tematu napisze rowniez ja mialam przyjemnosc dluzszej podróży.Młoda dziewczyna nie miala biletu albo miala ale chyba 2 razy skasowany kontrola ja spisala bo dala dokumenty itd. Ale powiedzieli ze ma na nastepnym przystanku wysiąść a ona powiedziala ze nie wysiadzie bo juz ja i tak spisali no to koniec gadki i na Bór pod komisariat.Nie wiem czy takie cos jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer1108 Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 14:33 Ja zaobserwowałem bardzo ciekawe zachowanie kontrolerów.Mianowicie , gdy dopadną jakąś kobiecinę , lub młodego osobnika (chłopaczek , dziewczynka) , wtedy z reguły nadymają się i osaczają swoją ofiarę jak banda hien - egzekwując wszystko na co pozwalają im przepisy. Jeżeli natomiast trafią na przedstawiciela agresywnego , lub też gościa zlewającego ich na dzień dobry(przykład - kontroler prosi o bilet , a koleś mu na to -dziękuję....kontroler powtarza prośbę-koleś - dziękuję, nie trzeba... -kontroler rezygnuje z dziwną minką) - najczęściej rezygnują z dalszej kontroli - dziwi mnie to i sam muszę kiedyś spróbować takich "sztuczek" - bo wkurza mnie to ,że ja kasuję - płacę - inni mają to gdzieś ,a mpk wozi ich w tych samych warunkach co mnie. A jak się ma sytuacja z ciemnej karnacji muzykami w środkach komunikacji? czy oni mają jakieś sieciówki???? a może za granie i umilanie nam czasu w czasie podróży mpk pozwala im jeździć za friko? Sam też potrafię coś zagrać ,więc chętnie podpiszę mały kontrakt z mpk i przypuszczam ,że wyjdę na tym świetnie - nawet na miesięczny super-bilet-czipowo-okazicielowy pewnie bym uzbierał w niecałż godzinę - bo na jednym przystanku (ok 2-4 minuty) można co najmniej te 5-10 złotówek zarobić. A może biorąc przykład wszyscy powinni z instrumentami wchodzić do tramwaju i jadąc sobie na gapę umilać czas naszym kontrolerom...może i któryś by się dorzucił wtedy do kubeczka... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś