Dodaj do ulubionych

Uprawnienia kontroli MPK

22.05.09, 14:20
Co sadzicie o upowaznieniu kontrolerów do zawiezienia pod komisariat
gapowiczów.Już pare razy mi sie przytrafiła przedłużona podróż przez zjechanie
z kursu autobusu pod komisariat bo gapowicz jechał bez biletu.
Obserwuj wątek
    • Gość: C Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 14:39
      Tu musiał by się wypowiedzieć jakiś prawnik, ale moim zdaniem osoba zawieziona
      na komisariat mogła by zgłosić naruszenie nietykalności osobistej lub coś w
      rodzaju ograniczenia wolności. Nie wydaje mi się że kontrolerzy mają prawo kazać
      mi jechać ze sobą.
      • Gość: bartek Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.09, 15:23
        taka osoba moze dostac oprocz mandatu bez biletu mandat za zmiane trasy autobusu
        • dyziek_o Re: Uprawnienia kontroli MPK 22.05.09, 16:12
          A zwróciłeś kiedykolwiek uwagę śmieciowi który wsiadł i nie skasował biletu?! -
          jeśli tak, to masz prawo psioczyć na zmianę kursu
          autobusu. Jeśli nie to siedż cicho.
          Jakieś koszta musi społeczeństwo ponosić za błędy wychowawcze.
          Nic za darmo. Trza się kultury uczyć proszę szanownych forumowiczów.
          Pozdro!
          Dyzio.
          • anakastyczny Re: Uprawnienia kontroli MPK 22.05.09, 17:34
            Nazywanie kogoś "śmieciem" jest przejawem największej kultury....
            • Gość: xxxxx Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.54.174.97.tvksmp.pl 22.05.09, 19:00
              Widzialam dzisiaj w 24 jak złapali łapiduchy chlopaka i dziewczyne i
              na lewo chcieli od nich kase , było ich dwóch ,nie wiem czy im dali
              tą kasę czy nie bo już wysiadłam.
              • Gość: Krzychu Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.net.stream.pl 22.05.09, 22:01
                USTAWA
                z dnia 15 listopada 1984 r.
                Prawo przewozowe.

[...]

Art. 33a.

[...]

4. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona ma prawo:

1) w razie odmowy zapłacenia należności - żądać okazania dokumentu
                umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego,

2) w razie odmowy zapłacenia należności i niemożności ustalenia
                tożsamości podróżnego - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i
                innych organów porządkowych
                , które mają, zgodnie z przepisami
                prawa, uprawnienia do ustalania tożsamości osób, o podjęcie
                czynności zmierzających do ustalenia tożsamości podróżnego,

3) w razie uzasadnionego podejrzenia, że dokument przewozu albo
                dokument uprawniający do przejazdu bezpłatnego lub ulgowego jest
                podrobiony lub przerobiony - zatrzymać dokument za pokwitowaniem
                oraz przesłać go prokuratorowi lub Policji, z powiadomieniem
                wystawcy dokumentu.

Na podstawie w/w Ustawy Rada Miasta Częstochowy uchwaliła:

www.mpk.czest.pl/regulamin.html
                • Gość: mm Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.05.09, 00:32
                  To co wkleiłeś nijak nie wyjaśnia przedstawionego problemu. Dla
                  przykładu - ja mam bilet, typ obok nie ma. Łapie go kontrol, nie ma
                  dokumentów itd. Autobus z całą "zawartością ludzką" rusza pod
                  komisariat. Czy jest to zgodne z prawem? (o to chyba pytał waśnie
                  założyciel tematu). Mnie jako pasażera posiadajacego bilet nie
                  obchodzi to że inny współpasażer go nie ma. Nie mam także żadnego
                  obowiązku zwracać uwagi komuś kto go nie ma (płacą za to odpowiednim
                  ludziom). Taka podwózka to swego rodzaju ograniczenie wolności
                  osobistej, ale rzeczywiście temat dla prawnika.
                  • Gość: m Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.rev.inds.pl 23.05.09, 05:24
                    kontrola - zapamiętaj a nie "kontrol"
                    • Gość: mm Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.05.09, 10:38
                      W języku potocznym jest "kontrol". Jak będę chciał używać tylko i
                      wyłącznie poprawnej polszczyzny to pojadę na konkurs ortograficzny
                      do Katowic. Przepraszam zainteresowanych tematem za OT.
                      • dyziek_o Re: Uprawnienia kontroli MPK 23.05.09, 19:20
                        Ano właśnie; reprezentujesz Waćpan typową filozofię współczesnego
                        obywatela:
                        - nie interesuje mnie, że ktoś jedzie na ",gapę",
                        - nie interesuje mnie, że kogoś biją, /
                        od tego jest przecież policja/
                        - nie interesuje mnie, że ktoś śmieci,
                        - nie interesuje mnie...........
                        Interesuje cię tylko własna d.....pa.
                        No to stój pod komisariatem aż cię coś w końcu zainteresuje.
                        Bo mnie nie interesują osobnicy twojego pokroju.
                        A już najmniej to, im przeszkadza, że stoją pod komisariatem.
                        Nie pozdrawiam.
                        • dyziek_o Re: Uprawnienia kontroli MPK 23.05.09, 19:31
                          Do " anakastycznego ";- każdy kto usiłuje ślizgać się na czyjejś du..ie, np.
                          jeżdżąc na mój koszt będzie dla mnie śmieciem - czy to w/g Ciebie będzie objawem
                          braku kultury czy jej nadmiarem
                          Wisi mi to i powiewa.
                          I będzie mi to "wisiało" przynajmniej tak długo, nim jeden z drugim nauczy się,
                          że jazda bez biletu również z kulturą niewiele ma wspólnego.
                          Dyzio.
                          • Gość: lex Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.alfanet24.pl 23.05.09, 20:52
                            - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i
                            innych organów porządkowych

Zwrócić się, jest to jednoznaczne określenie do: zadzwonic/wezwać,
                            zawołać, prosić itp.

ale nie...zawieźć,dostarczyć w tym przepisnie nie ma nic o
                            przejazdzce na komisariat. Ale..jest druga strona medalu: kazdy, kto
                            złapie kogoś na goracym uczynku ma prawo zatrzymac sprawce i
                            obowiązek bez zbednej zwłoki oddać w ręce policji.

Co do przymusu jazdy w innym kierunku dla osob trzecich, to kwestia
                            dyskusyjna.

A co do sprawy załatwienia sprawy na lewo przez kontrolerów, to
                            sugerowąłbym zgłosić sprawe w MPK. Mają rejestry kto, kiedy i gdzie
                            spr. dany autobus. Mogą dojść do tego którzy z nich byli
                            tak "milosierni".
                            • Gość: Krzychu Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.net.stream.pl 23.05.09, 22:27
                              @lex
                              > ale nie...zawieźć,dostarczyć w tym przepisnie nie ma nic o
                              > przejazdzce na komisariat.

Jest w innym, uszczegółowionym na podstawie upoważnień ustawowych:
                              www.mpk.czest.pl/regulamin.html
                              § 13
                              [...]
                              5. Odmowa okazania przez osobę jadącą bez ważnego biletu, dokumentu
                              umożliwiającego stwierdzenie tożsamości uzasadnia wezwanie Policji
                              lub Straży Miejskiej, względnie dowóz do siedziby tych jednostek, co
                              wiąże się z dodatkowymi opłatami wg cennika opłat.

• Gość: ben Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: 217.153.84.* 24.05.09, 13:07
                  jak "krzychu" wkleil, "zwrócić się do funkcjonariusza Policji i
                  > innych organów porządkowych
                  " a to nie oznacza zawiesc na komisariat, tylko wyjsc zadzwonic po policje, czy SM i czekac....
          • xyz.9 Re: Uprawnienia kontroli MPK 21.08.09, 15:21
            lepiej to przeczytac regulamin, bo oni to lubia cwaniakowac.
    • Gość: aaa Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 21:00
      Masz prawo żądać od gapowicza zwrotu kosztów za straty jakie ew. poniosłeś po
      zmianie/wydłużeniu kursu w celu dowiezienia w.w na komisariat.
      • Gość: kolon Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.as.kn.pl 23.05.09, 22:22
        a niby na jakiej podstawie?

powinni inaczej rozwiazac problem ustalenia tozsamosci i nie wozic nikogo na
        komisariat, tylko ewentualnie wezwac patrol i byloby po bolu.
        • Gość: aaa Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 22:48
          Gość portalu: kolon napisał(a):

> a niby na jakiej podstawie?

se poszukaj
        • Gość: lex Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.alfanet24.pl 23.05.09, 22:57
          Dokladnie, jezeli delikwent nie chce sie wylegitymowac, to nalezy
          uniemozliwic takowej osobie opuszczenie pojazdu i wezwanie policji.
          Pasazerowie mogą jechac dalej, nikt sie nie spoźni (o ile MPK jedzie
          planowo, o mamo!), a patrol odbierze takiego "pasazera" na 1.
          mozliwym przystanku, kiedy juz bedą wolni. Chyba, ze faktycznie
          autobus przejezdza obok komisariatu. Ale to pojedyncze linie.
          • wildchild84 Re: Uprawnienia kontroli MPK 22.07.09, 08:42
            hola, kolego, nie zagalopowałeś się trochę? po pierwsze nie mam żadnego
            obowiązku legitymować się przed kontrolerem bo nie należy on do służb
            mundurowych, a tylko takie uprawnione są do legitymowania. mogę im pokazać
            dowód, ale wcale nie muszę i stąd bierze się możliwość wezwania policji. druga
            sprawa - zatrzymanie mnie w pojeździe kiedy chcę go opuścić nosi znamiona
            pozbawienia wolności przez osoby do tego nieuprawnione za co po prosto można iść
            siedzieć. kontroler to nie policjant, nie ma prawa użyć przymusu bezpośredniego,
            wylegitymować mnie ani siłą zatrzymać w pojeździe. więc zanim zaczniesz takie
            rzeczy pisać to sobie poczytaj co nieco w przepisach kodeksu karnego bo nie wiem
            czy chciałbyś być kontrolerem posądzonym o pozbawienie kogoś wolności. ostatnio
            jechałem tramwajem w Katowicach i tam w regulaminie ten punkt o dowiezieniu do
            komisariatu brzmi zupełnie inaczej. dlaczego? bo ten w częstochowskich
            tramwajach i autobusach jest niezgodny z prawem. pamiętaj, że prawo przewozowe
            prywatnej spółki stoi niżej niż państwowy kodeks karny.
      • Gość: mm Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.05.09, 20:34
        Gapowicz nie jest stroną umowy między mną a przewoźnikiem (a kupując
        bilet zawieram umowę). Żądać to mogę od MPK a jeśli coś wywalcze to
        z kolei MPK może sobie żądać od gapowicza.
        • Gość: lucky Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.05.09, 12:57
          Nawiązując do tematu napisze rowniez ja mialam przyjemnosc dluzszej
          podróży.Młoda dziewczyna nie miala biletu albo miala ale chyba 2 razy skasowany
          kontrola ja spisala bo dala dokumenty itd. Ale powiedzieli ze ma na nastepnym
          przystanku wysiąść a ona powiedziala ze nie wysiadzie bo juz ja i tak spisali no
          to koniec gadki i na Bór pod komisariat.Nie wiem czy takie cos jest w porządku
          • Gość: pasażer1108 Re: Uprawnienia kontroli MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 14:33
            Ja zaobserwowałem bardzo ciekawe zachowanie kontrolerów.Mianowicie , gdy
            dopadną jakąś kobiecinę , lub młodego osobnika (chłopaczek , dziewczynka) ,
            wtedy z reguły nadymają się i osaczają swoją ofiarę jak banda hien - egzekwując
            wszystko na co pozwalają im przepisy. Jeżeli natomiast trafią na przedstawiciela
            agresywnego , lub też gościa zlewającego ich na dzień dobry(przykład - kontroler
            prosi o bilet , a koleś mu na to -dziękuję....kontroler powtarza prośbę-koleś -
            dziękuję, nie trzeba...
            -kontroler rezygnuje z dziwną minką) - najczęściej rezygnują z dalszej kontroli
            - dziwi mnie to i sam muszę kiedyś spróbować takich "sztuczek" - bo wkurza mnie
            to ,że ja kasuję - płacę - inni mają to gdzieś ,a mpk wozi ich w tych samych
            warunkach co mnie.
            A jak się ma sytuacja z ciemnej karnacji muzykami w środkach komunikacji? czy
            oni mają jakieś sieciówki???? a może za granie i umilanie nam czasu w czasie
            podróży mpk pozwala im jeździć za friko?
            Sam też potrafię coś zagrać ,więc chętnie podpiszę mały kontrakt z mpk i
            przypuszczam ,że wyjdę na tym świetnie - nawet na miesięczny
            super-bilet-czipowo-okazicielowy pewnie bym uzbierał w niecałż godzinę - bo na
            jednym przystanku (ok 2-4 minuty) można co najmniej te 5-10 złotówek zarobić.
            A może biorąc przykład wszyscy powinni z instrumentami wchodzić do tramwaju i
            jadąc sobie na gapę umilać czas naszym kontrolerom...może i któryś by się
            dorzucił wtedy do kubeczka...
            pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka