Dodaj do ulubionych

Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość

30.06.09, 21:45
Byłam i widziałam zadowolonych jak mniemam pielgrzymów tylko byli to
obcokrajowcy .Robili zdjęcia nawet rejestrowali na kamerach cyfrowych jakie
to atrakcje to oprócz Jasnej Góry widzieli w Częstochowie . nie wiem o co
chodzi panu radnemu Kurpios , może nie dali darmowej pajdy chleba z smalcem i
ogórem albo śliwowicy i pęto kiełbasy swojskiej ???
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.net.stream.pl 30.06.09, 21:57
      Pan radny nie potrafi się zająć prawdziwymi problemami miasta więc szuka tematów
      zastępczych. A może próbuje bić punkty u sukienkowych... Może niech Pan radny
      udostępni pielgrzymom swoje mieszkanie, pokaże jaki jest uprzejmy. Jak na razie
      Aleje jego własnością nie są, a imprezy tam organizowane raczej podobają się
      mieszkańcom, o czym świadczy chociażby frekwencja.
      • Gość: bożka Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 22:15
        Nawiedzony Pan radny się znalazł ; niech zajmie się ważniejszymi problemami miasta
    • Gość: Gość XXX Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.xdsl.centertel.pl 30.06.09, 22:11
      A może Panie Przewodniczący wszystkie imprezy z III Alej przenieś gdzieś na peryferie Częstochowy? Wtedy Przewodniczący o co będzie pytał Prezydenta Wrone?
      Zajął by się Przewodniczący bardziej sprawami Służby zdrowia w Częstochowie
    • jarek_nonline Pan Wrona poprostu ściśle współpracuje[...] 30.06.09, 22:13
      - bliżej niezidentyfikofaną organizacją
    • Gość: wek Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 22:17
      No k.u.r.w.a. debil.
    • jacek_sejf Bardziej prokościelny od Wrony? 30.06.09, 22:49
      Ten Kurpios to kto to? Jakiś przyjezdny? Pamiętajcie przy następnych wyborach
      samorządowych ! On jest na garnuszku Naszym czy Jasnej Góry ? Następny
      nawiedzony, świętszy od wszystkich papieży razem wziętych !
      • Gość: Autor Re: Bardziej prokościelny od Wrony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:14
        Nie ma prawa jazdy, żony (co do konta to brak danych). Kto to taki? Jarosław K.,
        działacz PiS? Nie, to Piotr K., działacz PO.
    • Gość: o Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 22:51
      Mam dosyć tej Częstochowy tych wrednych ludzi tej pi Jasnej Góry .
    • por1 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 30.06.09, 23:16
      Kurpios chce byc lepszy od Wrony, czyżby na prezydenta miał zamiar.Tylko tym
      razem to my juz chcemy prezydenta wszystkich czestochowian. Takiego który stara
      sie przez całą kadencję i pozyskuje środki dla miasta , a nie na koniec ,w
      ramach przygotowania do kampanii wyborczej...
    • Gość: gość Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.80-202-37.nextgentel.com 01.07.09, 00:02
      pomieszało się temu radnemu w pale - chyba pustej,
    • Gość: rowerowiec Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.54.175.136.tvksmp.pl 01.07.09, 00:06
      No to chyba nikt nie wziął pod uwagę, że w tym samym co ten pseudokulinarny
      festyn z placu biegańskiego miała się zacząć Masa Krytyczna i ciężko było
      ludziom wystartować przez ten jazgot na scenie..
    • lookas.prv.pl Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 00:45
      Normalnie ręce opadają.

Osobiście nie lubię tego człowieka, głównie za sprawą wizyty u niego na Zawodziu
      - mam od tej pory do niego "uraz". Nie wiedziałem jednak, że on również
      pretenduje do bycia świętym w tym mieście.

Jak już stragany się chce przeganiać to jak rowerzyści mają walczyć o jazdę po
      Alejach...

Do władz Częstochowy - przestańcie mieć ludzi za ciemnogród i liczcie się z tym
      co mówicie i robicie! Wasza bezczelność mnie przeraża.
      • Gość: taki Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.09, 00:56
        Widać że PO zaczęła robić kampanię wyborczą. Oni nie mają jednak nikogo
        lepszego? Taki Kurpios, olewa swoja pracę tak że ludzie mu umierają na izbie
        przyjęć. O kobietach ma mierne zdanie (może dlatego że jest starym kawalerem) a
        teraz jak coś się dzieje w alejach to chętnie by przegonił, bo jedna pielgrzymka
        musiała przejść 300 metrów lewą stroną. Paranoja. Ten Kurpios i ta cała
        platforma jest gorsza od Wrony.
        • mirage75 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 01:42
          Widac prywatny folwark.
          Po prostu jaja w bialy dzien.
          Aleje tylko i tylko dla pielgrzymow.
          Nazwisko godne zapamietania.
    • bezrobotny55 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 03:27
      Jeszcze większą nieuprzejmością zarówno wobec pielgrzymów jak i tubylców
      wykazuje się Częstochowska Straż Miejska i Policja! Otóż na środkowym deptaku,
      na całej długości Al. NMP, obowiązuje WYŁĄCZNIE ruch pieszy!!! Wszędzie, w
      każdej części Alei, poustawiano odpowiednie znaki drogowe-informacyjne. Jednak
      od początku ich ustawienia, żaden strażnik miejski i żaden policjant w
      Częstochowie nie egzekwuje tego prawa. W efekcie mamy na środkowym deptaku tor
      kolarski, tabuny rowerzystów urządzają tu sobie wyścigi, poszturchując
      wystraszonych przechodniów. Wielu, chyba większość z tych piratów
      drogowych-rowerzystów na deptaku w Alejach - zapewne nie rozumie swojego
      wykroczenia, bo nie zna się zupełnie na znakach drogowych. Dla nich powinien być
      wielki napis na środku deptaka w Alejach - ZAKAZ JAZDY ROWERAMI, DESKOROLKAMI I
      ŁYZWOROLKAMI! Nawet w największe święta, gdy środkiem Alei spacerują tłumy
      tubylców, staruszki i małe dzieci i wózki z niemowlakami, nie mówiąc już o
      pielgrzymach - widać w Alejach setki rowerzystów, szalejących z pełną
      szybkością, slalomem pomiędzy grupkami pieszych. Włodarze miasta, Rada Miasta z
      Prezydentem Wroną czekają chyba na jakiś tragiczny wypadek, z ofiarami w
      staruszkach i niemowlętach - aby wreszcie Straż Miejska i Policja zaczęła ostro
      egzekwować prawo pieszych do bezpiecznego spaceru Alejami. Jeżeli już Magistrat
      postanowił tak uregulować ruch na środkowym deptaku, to powinien to egzekwować
      lub znieść bzdurne oznakowanie. Dlaczego, znając życie i zwyczaje częstochowian,
      nie wyznaczono ścieżki rowerowej po jedne stronie deptaka w I i II Al. NMP? W
      odremontowanej III AL. NMP wprawdzie jest ścieżka, właściwie "uliczka rowerowa",
      po lewej stronie, idąc w stronę Jasnej Góry, ale nikt z niej nie korzysta.
      Prawie każdy rowerzysta pruje bezmyślnie środkiem III Al. NMP, pomiędzy
      spacerującymi, a to już jest zwykłym chamstwem i piractwem drogowym - bo
      lekceważy się ścieżkę rowerową, kosztem bezpieczeństwa spacerowiczów. Tego
      porządku prawnego na środku III Al. NMP też żaden policjant, ani strażnik
      miejski nie egzekwuje. O co chodzi w tym wszystkim Radzie Miasta i Panu
      Prezydentowi Wronie???
      • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 03:41
        Jeżeli ktoś ma zacięcie i chce dokuczyć panu Prezydentowi Tadeuszowi Wronie i
        jego urzędnikom, to niech przepisze ten tekst z niewielkimi poprawkami i
        zaadresuje listem poleconym do Magistratu, do Komendantów Częstochowskich -
        Staży Miejskiej i Policji, oraz do redakcji miejscowych gazet. Dotąd żaden
        dziennikarz tego tematu (tabu?) nie poruszył w Częstochowie. Moje apele pisemne
        w tej sprawie do władz miasta pozostają bez echa. Również moje kilkukrotne
        rozmowy z patrolami Straży Miejskiej i Policji w Alejach - nie wniosły nic do
        praktyki pirackiego kolarstwa na deptakach w Alejach. Może funkcjonariusze maja
        przykazane, aby się tym nie zajmować podczas patrolowania AL.NMP, jeżeli tak -
        to dlaczego oni też beztrosko przymykają oczy, na służbie, na jaskrawe i rażące
        łamanie prawa drogowego w Częstochowie?
        • Gość: ASIA Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 07:28
          Bo są zajęci staruszkami handlujacymi jajami na ryneczku i wypisywaniem
          mandatów. Staruszka im nie ucieknie a rowerzyste jak bedzie gonił? Na nogach?
          Ale to byłby widok hihihi.
        • Gość: aa Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.enion.pl 01.07.09, 07:32
          Ty widziałeś SETKI rowerzystów, deskorolkarzy i rolkarzy? Ja tam widziałem
          TYSIĄCE i wszyscy chcą przejechać staruszka albo dzieciaka to taka ich nowa gra.
          Jak chcesz dam Ci adres mojego psychiatry.
          • Gość: gość Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.xdsl.centertel.pl 01.07.09, 08:52
            Gościu aa
            Tobie nie tylko lepszy psychiatra jest potrzebny, ale i okulista, A tak na dobrą sprawę wróć do podstawówki aby nauczyli ciebie liczyć
            No właśnie widać że korzystasz z jego usług , ale bardzo marny efekt tej terapij.
          • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 14:31
            Proponuję, stań Rowerowy Piracie, tak jak ja, np. w pobliżu świateł w Alejach i
            z zegarkiem w ręku, policz ilu rowerzystów przejedzie obok Ciebie w ciągu
            kwadransa, albo 30 minut - w pogodny dzień roboczy i w sobotę lub niedzielę. I
            to są z reguły kilkuosobowe grupki młodych rowerzystów, starsi poruszają się
            wolniej, spokojniej, indywidualnie. Zdziwisz się, jaka liczba wyjdzie. Wiadomo,
            w nocy, czy późnym wieczorem, albo zimą ze śniegiem lub w deszcz - liczba
            rowerów będzie znikoma. Sprawdź, a potem obrażaj innych. Naturalnie deskorolek
            czy łyżworolek są śladowe ilości, ale napisałem o nich dla zasady, dla zrównania
            uprawnień... A zresztą, jakie to ma prawne znaczenie w końcu, czy środkiem Alei
            bezprawnie, wbrew prawu drogowemu, szusuje w pogodny dzień 1000 piratów
            rowerowych na godzinę czy tylko 100, albo 10 - wystarczy jeden idiota na
            rozpędzonym rowerze, aby zabić mi 3-letnie dziecko, biegające na deptaku w
            Alejach z samochodzikiem, czy inna zabawką.
      • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 14:27
        bezrobotny55 napisał:

> Jeszcze większą nieuprzejmością zarówno wobec pielgrzymów jak i tubylców
        > wykazuje się Częstochowska Straż Miejska i Policja! Otóż na środkowym deptaku,
        > na całej długości Al. NMP, obowiązuje WYŁĄCZNIE ruch pieszy!!! Wszędzie, w
        > każdej części Alei, poustawiano odpowiednie znaki drogowe-informacyjne. Jednak
        > od początku ich ustawienia, żaden strażnik miejski i żaden policjant w
        > Częstochowie nie egzekwuje tego prawa.

Albo jesteś ignorantem i nie zauważasz albo umyślnie kłamiesz w żywe oczy.
        Oczywiście, że reagują i spisują.. i to wcale nie tak rzadko jakby Ci się mogło
        wydawać. Tobie oczywiście łatwiej i nawet na rękę jest snuć takie teoria jak
        powyżej.

> W efekcie mamy na środkowym deptaku tor
        > kolarski, tabuny rowerzystów urządzają tu sobie wyścigi, poszturchując
        > wystraszonych przechodniów. Wielu, chyba większość z tych piratów
        > drogowych-rowerzystów na deptaku w Alejach - zapewne nie rozumie swojego
        > wykroczenia, bo nie zna się zupełnie na znakach drogowych. Dla nich powinien by
        > ć
        > wielki napis na środku deptaka w Alejach - ZAKAZ JAZDY ROWERAMI, DESKOROLKAMI I
        > ŁYZWOROLKAMI! Nawet w największe święta, gdy środkiem Alei spacerują tłumy
        > tubylców, staruszki i małe dzieci i wózki z niemowlakami, nie mówiąc już o
        > pielgrzymach - widać w Alejach setki rowerzystów, szalejących z pełną
        > szybkością, slalomem pomiędzy grupkami pieszych.

A tych co jeżdżą wieczorami z siekierami i ścinają ludziom głowy też widziałeś?
        Sorry, ale Twoja opowieść się dobrze sprzedaje - zawiera dreszcz emocji i
        faktycznie przed takimi rowerzystami sam bym uciekał... szkoda tylko, że to
        Twoja fantazja i niestety nie odzwierciedla stanu rzeczywistego :-/ Większość
        tam jeżdżących to starsi ludzie, którzy nie rozwijają większych prędkości.
        Jedynie młodych można tam spotkać, których czasami ponosi - ale ponosi ich
        również w samochodach, więc co tutaj jeszcze szczególnego? Ci w samochodach
        mniej zagrażają innym niż ci na rowerach? Przytocz tutaj naoczny wypadek, który
        sam widziałeś i zdarzył się na Twoich oczach na pasażu w Alejach i którego
        sprawcą był rowerzysta.

> Włodarze miasta, Rada Miasta z
        > Prezydentem Wroną czekają chyba na jakiś tragiczny wypadek, z ofiarami w
        > staruszkach i niemowlętach - aby wreszcie Straż Miejska i Policja zaczęła ostro
        > egzekwować prawo pieszych do bezpiecznego spaceru Alejami. Jeżeli już Magistrat
        > postanowił tak uregulować ruch na środkowym deptaku, to powinien to egzekwować
        > lub znieść bzdurne oznakowanie. Dlaczego, znając życie i zwyczaje częstochowian
        > ,
        > nie wyznaczono ścieżki rowerowej po jedne stronie deptaka w I i II Al. NMP? W
        > odremontowanej III AL. NMP wprawdzie jest ścieżka, właściwie "uliczka rowerowa"
        > ,
        > po lewej stronie, idąc w stronę Jasnej Góry, ale nikt z niej nie korzysta.

Bierz rower pod tyłek i śmigaj w III Aleję - sprawdź tą "uliczkę rowerową" na
        własnym tyłku i potem pisz "ale nikt z niej nie korzysta" - sorry, ale dosłownie
        gotuje się we mnie jak taki ignorant zabiera głos w sprawie o której nie ma
        pojęcia. Jedź i się przekonaj na własnej skórze dlaczego.

> Prawie każdy rowerzysta pruje bezmyślnie środkiem III Al. NMP, pomiędzy
        > spacerującymi, a to już jest zwykłym chamstwem i piractwem drogowym - bo
        > lekceważy się ścieżkę rowerową, kosztem bezpieczeństwa spacerowiczów. Tego
        > porządku prawnego na środku III Al. NMP też żaden policjant, ani strażnik
        > miejski nie egzekwuje. O co chodzi w tym wszystkim Radzie Miasta i Panu
        > Prezydentowi Wronie???

I oddam Ci tym samym - chodzą po tej "ulicy" również piesi, którzy lekceważą to,
        że po bokach mają dwa pasaże - tego też powinni pilnować wg Ciebie strażnicy lub
        policja? Mnie ludzie na tej ulicy nie przeszkadzają - jest na tyle miejsca, że
        zawsze zwalniam i mam możliwość bezpiecznego ominięcia. Reaguję tylko wtedy jak
        mi wszyscy blokują drogę. I patrz - wszyscy jakoś koegzystują ze sobą i ruch się
        odbywa bez większych problemów, a tylko Tobie coś przeszkadza?

Rowerzyści walczyli o drogę rowerową w III Alei jeszcze przed remontem.
        Przedstawiali plany i sugestie - jak grochem o ścianę. Nic - zero. Beton w
        Urzędzie Miasta i Zarządzie Dróg i tak zrobił swoje. Dopiero gdy zamknęli ruch
        na jednej nitce to łaskawie postawili znaki dla rowerów - żeby jakoś wybrnąć ze
        sytuacji i wykorzystać pustą ulicę, na którą wydano grube miliony. Droga ta
        wcale nie była projektowana pod rowery (MAM NADZIEJĘ, ŻE SPRAWDZISZ TO NA
        WŁASNYM TYŁKU). Teraz w II i I Alei będzie to samo - nie ma miejsca na drogę
        rowerową i nie będzie po remoncie. Masz pretensje - idź do Wrony i Augustyna.
        Może Ciebie posłuchają.

Żegnam.
        • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 14:37
          Jesteś nie tylko pyskaczem, ale i przestępcą drogowym w Alejach. Kropka. Nie raz
          byłem potrącony przez idiotę na rowerze i nigdy nie widziałem kogoś z mandatem
          za jazdę rowerkiem po Alejach! pokaż taki mandat na jakiejś stronce, chętnie
          zobaczę...
          • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 14:45
            bezrobotny55 napisał:

> Jesteś nie tylko pyskaczem, ale i przestępcą drogowym w Alejach. Kropka. Nie ra
            > z
            > byłem potrącony przez idiotę na rowerze i nigdy nie widziałem kogoś z mandatem
            > za jazdę rowerkiem po Alejach! pokaż taki mandat na jakiejś stronce, chętnie
            > zobaczę...

Tekst linka

Zdjęcie nawet w Gazecie, takich niepublicznych mandatów jest więcej, ale Gazeta
            o tym nie pisze. Ignorancie.

Za "przestępcę drogowego" i pomówienie mogę Cię podać do sądu.

Zapraszam na jazdę "rowerkiem" po ulicy w Alejach lub po drodze w III Alei.
            Ostudzi to Twoje emocje.

I ode mnie tyle w Twojej sprawie. Żegnam.
            • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 14:56
              Te riksze to był osobny temat, walka konkurencyjna spowodował, że ktoś
              "poprosił" dzielna policje o ich tępienie. Poza tymi rikszami już policja
              zaniechała (i Straż Miejska też) tępienia rowerów na deptaku. Pokaż chociaż
              jedno zdjęcie, bez fotomontażu...Jeżeli jeździsz rowerem środkiem Alei,
              to,jesteś osobą łamiąca prawo drogowe, potocznie zwana piratem drogowym, a
              właściwie przestępca drogowym. Poczytaj sobie definicje z kodeksów.
            • Gość: Strażnik prwa Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 15:21
              Te Twoje argumenty śmieszny człowieku, o złej passie dla rowerów w I oraz w II
              Alei i na ścieżce rowerowej w III Alei - to są także dobrym argumentem dla
              motocyklistów i motorowerzystów. Im też lżej byłoby na deptaku w środkowej
              części Alei, nie trzęsłoby ich na siodełkach w koleinach samochodowych, nie
              śmierdziałyby im samochodowe spaliny w nos, nie baliby się potracenia przez
              piratów samochodowych itp.Nawet i małe samochody osobowe mogłyby pędzić
              środkowym deptakiem, dlaczego nie, na takich samych prawach KADUKA, jak jeżdżą
              teraz piraci rowerowi. Widziałeś jak wspaniale prezentowało się 20.000 motocykli
              w środkowej części deptaka na Alejach, w ostatni zlot motocyklistów na Jasnej
              Górze. Może podesłać Ci link, jak pięknie jechali środkiem Alei, nawet
              Prezydenta Wronę wieźli tedy na Hondzie...To byłoby wspaniale dla Ciebie, rowery
              oraz motocykle tylko środkiem Alei, a piesi po chodnikach. Pielgrzymki skierować
              na Aleję JP2...
              • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:02
                Gość portalu: Strażnik prwa napisał(a):

> Te Twoje argumenty śmieszny człowieku, o złej passie dla rowerów w I oraz w II
                > Alei i na ścieżce rowerowej w III Alei - to są także dobrym argumentem dla
                > motocyklistów i motorowerzystów. Im też lżej byłoby na deptaku w środkowej
                > części Alei, nie trzęsłoby ich na siodełkach w koleinach samochodowych, nie
                > śmierdziałyby im samochodowe spaliny w nos, nie baliby się potracenia przez
                > piratów samochodowych itp.Nawet i małe samochody osobowe mogłyby pędzić
                > środkowym deptakiem, dlaczego nie, na takich samych prawach KADUKA, jak jeżdżą
                > teraz piraci rowerowi. Widziałeś jak wspaniale prezentowało się 20.000 motocykl
                > i
                > w środkowej części deptaka na Alejach, w ostatni zlot motocyklistów na Jasnej
                > Górze. Może podesłać Ci link, jak pięknie jechali środkiem Alei, nawet
                > Prezydenta Wronę wieźli tedy na Hondzie...To byłoby wspaniale dla Ciebie, rower
                > y
                > oraz motocykle tylko środkiem Alei, a piesi po chodnikach. Pielgrzymki skierowa
                > ć
                > na Aleję JP2...

Jeśli Cię rozśmieszyłem to ok. Mnie wcale nie jest do śmiechu, bo tutaj chodzi o
                bezpieczeństwo. Zarówno pieszych jak i samych rowerzystów.

To nie zła passa, a polityka Częstochowy. W miastach zachodniej Europy promuje
                się ruch rowerowy w mieście w imię ekologii i zdrowego trybu życia. Same zapisy
                w prawie i znaki to nie wszystko. Chodzi o pewien trend rozwoju miasta i jak
                władze dbają o politykę ekologicznego centrum. Moim zdaniem miasto powinno (dla
                bezpieczeństwa i dla wymogu czasów) zadbać o drogi rowerowe w Alejach. Półśrodek
                zastosowany w parkach podjasnogórskich się sprawdza - rowery mogą wjeżdżać, ale
                z prędkością do 10km/godz. Tam nikt nie pluje się o jazdę na rowerze (chyba, że
                pieniacze o tym nie wiedzą jeszcze?), ludzie i rowery się przemieszczają jednym
                pasażem i jest ok. Sądzę więc, że można tak zrobić i w Alejach. To jednak i tak
                pewnie niektórym nie będzie na rękę i będą krytykować.

Powtórzę jeszcze raz - gdyby miasto obrało dobry kurs i zmierzyło się z
                problemem Alej to nie byłoby dzisiaj tematu. Mnie ten problem osobiście nie
                dotyczy, bo jeżdżę jezdnią w Alejach (i tak tam muszę walczyć o swoje prawa..),
                ale piszę w imieniu tych, który boją się korzystać z ulicy ze względu na własne
                bezpieczeństwo.

I martwi mnie patrzenie wyłącznie na siebie. Zazwyczaj jest tak, że interesujemy
                się czymś dopiero wtedy, gdy zaczyna nas to dotykać osobiście. Wielu pieszych,
                jak widać, nie interesuje czy rowerzyści mogą bezpiecznie przejechać Alejami -
                dla nich ważne jest to, że jest zakazu jazdy i tyle. Ciekawi mnie tylko co
                powiedzą i poczują, gdy samym im przyjdzie któregoś dnia przejechać przez miasto
                na rowerze - okazjonalnie czy regularnie - bez znaczenia. Wtedy na pewno zmieni
                się ich punkt widzenia. Dotyczy to również samochodów - dopóki pieszy nie jeździ
                po mieście samochodem to go nic nie obchodzi - ale gdy przyjdzie mu stanąć w
                korku lub pieszy wyskoczy na pasy to już inna historia i ponownie zmiana
                kierunku myślenia. Chciałbym abyśmy się wszyscy wzajemnie rozumieli. Machać
                paragrafami to nie wszystko. Życie i tak idzie swoim tokiem.. Gdy ktoś szaleje -
                zwróć mu uwagę, a w ostateczności zgłoś interwencję, ale pozostałej reszcie
                pozwól żyć..

Nie wiem dlaczego przytaczasz tutaj wątek z motocyklami. Nie znam sprawy, więc
                pozwól, że nie będę w niej zabierał głosu dla dobra dyskusji. Jeśli dla Ciebie
                to ważne to Wronę też widziano na Masie Krytycznej na rowerze.
                • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:22
                  Widzę, że jednak jakieś argumenty do Ciebie trafiają. Zauważ uprzejmie - co
                  napisałem wyżej, nie zacietrzewiaj się: "Jeżeli już Magistrat
                  postanowił tak uregulować ruch na środkowym deptaku, to powinien to egzekwować
                  lub znieść bzdurne oznakowanie. Dlaczego, znając życie i zwyczaje
                  częstochowian,nie wyznaczono ścieżki rowerowej po jednej stronie deptaka w I i
                  II Al. NMP?" Ja też mam pretensje o brak ścieżek rowerowych, bo to ułatwienie
                  dla wszystkich, ale nie można wygodą rowerzystów, tłumaczyć jaskrawego
                  naigrywania się z prawa, głupio oznakowanej I i II Al. NMP, bez ścieżki
                  rowerowej. Jeżeli jeden młokos czy staruszek zauważy, że znaki drogowe można i
                  trzeba lekceważyć bezkarnie, w majestacie spacerujących policjantów i strażników
                  miejskich - to inne prawa drogowe i nie tylko drogowe też tak będzie lekko
                  traktować. Zauważ, że patrole Straży i Policji prawie nigdy nie idą środkiem
                  deptaka, aby nie narazić się na niezauważanie piratów. Oni z reguły idą
                  chodnikami, jeżeli czasem, bardzo rzadko, pojawiają się w Alejach pieszo.
                  Naprawdę kilka razy, zdenerwowany na rowerzystów - zaczepiłem patrole w
                  ostatnich kilku miesiącach - i najpierw spytałem czy wolno jeździć rowerem
                  środkiem Alei. Zawsze zaprzeczali. Wtedy pokazywałem im na jadących nieopodal,
                  środkiem Alei rowerzystów, nic nie odrzekli, wzruszyli ramionami i poszli sobie.
                  • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:28
                    Przepraszam, ale nie widzę sensu dalszej dyskusji z Tobą (chyba, że to Ty ten
                    "strażnik prawa"?) dopóki nie wycofasz się ze słów:

"pieszych, których potrącasz na deptaku w Alejach."

"a Ty domagasz się akceptacji przestępstw drogowych."

przeprosin nie wymagam, ale jasnego wycofania tych słów pod moim adresem jak
                    najbardziej. Bez tego nie mam o czym z Tobą rozmawiać (przynajmniej pod tym
                    nickiem).

Mimo wszystko pozdrawiam.
                    • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:49
                      Oczywiście, wycofuję te słowa, bo nie to miałem na myśli; pisałem w trybie
                      warunkowym, "jeżeli jeździsz środkiem Alei" to- wtedy też do Ciebie odnosiłyby
                      się te zarzuty. Ale skoro Ty nigdy nie jeździsz środkiem Alei, to oczywiste, że
                      nie o Tobie i nie do Ciebie kierowałem ta zarzuty o piractwie i potrącaniu
                      pieszych. Przepraszam za nieporozumienie w tej sprawie. Sorry Kolego. Myślę, że
                      Ty też mnie źle zrozumiałeś i ostro piętnowałeś, w tej dyskusji - o źle
                      oznakowanej I i II Alei NMP, oraz źle wybudowanej III Al. NMP i źle wyłożonej
                      dla pieszych i rowerzystów> To chyba jasne z moich postów! Jeszcze raz
                      przepraszam za nieporozumienie i liczę na wzajemność, dla dobra uczciwych
                      (przestrzegających prawa drogowego) pieszych i rowerzystów!
                      • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 05.07.09, 23:12
                        bezrobotny55 napisał:

> Oczywiście, wycofuję te słowa, bo nie to miałem na myśli; pisałem w trybie
                        > warunkowym, "jeżeli jeździsz środkiem Alei" to- wtedy też do Ciebie odnosiłyby
                        > się te zarzuty. Ale skoro Ty nigdy nie jeździsz środkiem Alei, to oczywiste, że
                        > nie o Tobie i nie do Ciebie kierowałem ta zarzuty o piractwie i potrącaniu
                        > pieszych. Przepraszam za nieporozumienie w tej sprawie. Sorry Kolego. Myślę, że
                        > Ty też mnie źle zrozumiałeś i ostro piętnowałeś, w tej dyskusji - o źle
                        > oznakowanej I i II Alei NMP, oraz źle wybudowanej III Al. NMP i źle wyłożonej
                        > dla pieszych i rowerzystów> To chyba jasne z moich postów! Jeszcze raz
                        > przepraszam za nieporozumienie i liczę na wzajemność, dla dobra uczciwych
                        > (przestrzegających prawa drogowego) pieszych i rowerzystów!

Ok, nie ma sprawy. Sprawę uznaję za zamkniętą. Oczywiście na temat
                        bezpieczeństwa ruchu pieszych, rowerów i samochodów w mieście możemy dyskutować,
                        ale chyba nie w tym wątku.

Oczywiście z mojej strony też się należą przeprosiny. Sprowokował mnie ton
                        Twoich wypowiedzi, a potem emocje zrobiły swoje. Tak czy siak wydaje mi się, że
                        chodzi nam o to samo i walczymy o to samo, a pomimo tego staliśmy na przeciwnych
                        barykadach.

Budowa dobrych dróg rowerowych to nie tylko wymysł i kaprys rowerzystów.
                        Przecież gdyby takowe istniały to Ty nie miałbyś pretensji o jazdę rowerem po
                        pasażu w Alejach - więc powinno nam wszystkim zależeć na tym, aby miasto
                        budowało w centrum drogi rowerowe, ale... Musi być tutaj jedno i podstawowe
                        "ale" - drogi te, na litość, muszą być odpowiednie! Tak, aby rowerzysta czuł się
                        na niej dobrze i bezpiecznie, a przede wszystkim, aby skłaniała go ona do
                        skorzystania z niej i była mu potrzebna.

I tutaj się pojawia ten problem, który mnie bulwersuje w tym mieście, a Tobie
                        (zanim mnie nie zrozumiałeś) daje pole do popisu - czyli co z tego, że mamy
                        drogi rowerowe i prawo, które nakazuje po nich jeździć lub zakazuje jazdy po
                        chodniku, kiedy ma się ono nijak do rzeczywistości? Równie idiotycznym
                        przykładem styku prawa z rzeczywistością jest ograniczanie prędkości do 50km/h,
                        gdy dookoła same pola.

W Alejach rowerami po jezdni mogą się poruszać tylko nieliczni. Ludzie młodzi i
                        w średnim wieku, którzy jeżdżą na rowerze więcej niż statyczny Polak i mają
                        wyrobioną asertywność oraz czują się pewnie na rowerze i niekiedy w gębie -
                        niestety..

..ludzie starsi, którzy nierzadko mają gorszy słuch, zmysł równowagi czy jadą z
                        bagażem na swoim 20-30letnim rowerze z prędkością 10-15km/h powinni moich
                        zdaniem jeździć środkiem. To samo się tyczy dzieci i ich rodziców. Jest zapis,
                        który pozwalać jechać chodnikiem z dzieckiem chyba do 6 lub 7 roku życia.. a co
                        ze starszymi dziećmi? Są już gorsze i mogą zginąć rozjechane?

Tutaj pewnie można by było powiedzieć i odwrócić sytuację - że przez jazdę po
                        pasażu to piesi są narażani przez rowerzystów. Teoretycznie tak, ale trzeba
                        pamiętać, że kraksa z pieszym dla rowerzysty jest równie bolesna i tragiczna
                        jeśli nie bardziej odczuwalna w skutkach. Więc w interesie rowerzysty jest
                        również zachować bezpieczeństwo. Na koniec dodam, że śmiertelność podczas
                        potrąceń pieszych przez rowerzystów, a rowerzystów przez samochody jest
                        zdecydowanie większa dla tego drugiego przypadku..

Nie, nie wyobrażam sobie ww. rowerzystów na jezdni w Alejach - oni powinni i
                        jeżdżą pasażem przez Aleje. I żadne prawo ani decyzja urzędników tutaj nie
                        wygra, ponieważ tym sposobem chroni się wartość wyższą - życie (jest zapis w
                        prawie, że ochrona wartości wyższej jest ważniejsza niż zapisy w kodeksach).
                        Miasto próbuje zawrócić kijem rzekę - komuś się udało..? Ten urzędniczy beton
                        musi stworzyć warunki w Alejach dla rowerzystów i pieszych - inaczej prowokuje
                        takie niemiłe sytuacje jak posty Twoje i moje.

Comiesięczna Masa Krytyczna ma właśnie przypominać władzy, że rower to
                        równorzędny pojazd w ruchu drogowym i w centrum miasta należą mu się takie same
                        prawa jak samochodom czy pieszym. Rowerzyści już zaczynają głośno żądać praw dla
                        siebie i z pewnością będą robić to dalej.

Teraz musimy sobie jakoś radzić sami - piesi, rowerzyści i kierowcy. Może nie
                        wychodzi nam to najlepiej, ale przy takim betonie u władzy i tak nie jest
                        najgorzej..

Apeluję tutaj o wzajemne zrozumienie.

pozdrawiam.
                      • Gość: medalik Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.net.stream.pl 14.07.09, 20:45
                        MY CHCEMY STADIONU
              • Gość: ja Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 12:53
                a powinni wieżć wronę na taczce
        • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 14:51
          Całą III Al.NMP i (parki podjasnogórskie) jest źle wyłożona, nie nadaje się
          nawet do spacerowania w obuwiu innym niż buciory wojskowe, górskie trampy itd.
          Także jazda rowerem, środkiem III Al. NMP nie dość, że jest piractwem drogowym,
          to jest także niewygodna, część deptaka też jest w kostce, takiej jak ta uliczka
          rowerowa. Niewielka w końcu różnica. Miej pretensje do Rady Miasta odbierającej
          te inwestycje, a nie do pieszych, których potrącasz na deptaku w Alejach. Ja
          tylko domagam się poszanowania istniejącego prawa, a Ty domagasz się akceptacji
          przestępstw drogowych. Wyłam w nocy wszystkie znaki drogowe na deptaku i
          będziesz nareszcie górą...
          • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 15:21
            bezrobotny55 napisał:

"pieszych, których potrącasz na deptaku w Alejach."

"a Ty domagasz się akceptacji przestępstw drogowych."

Znów mnie pomawiasz publicznie. Nie znasz mnie, nie wiesz gdzie oraz czym jeżdżę
            i nie masz prawa mnie pomawiać o czyny karalne. Nie życzę sobie tego i uważaj co
            piszesz.
            • Gość: Strażnik prawa Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 15:43
              Przecież ten bezrobotny55 pisze CI wyraźnie: "JEŻELI jeździsz rowerem środkiem
              Alei,to,jesteś osobą łamiąca prawo drogowe, potocznie zwana piratem drogowym, a
              właściwie przestępca drogowym. Poczytaj sobie definicje z kodeksów." Jakaś
              wściekłość na oczywista prawdę z tymi znakami w Alejach Cię zaślepia, że nie
              rozumiesz co czytasz i ciągle o swoim problemie z uliczką rowerową w III Alei.
              Przecież nie o tym pisze ten facet z bezrobocia, tylko o piratach rowerowych w I
              i II oraz w III Al.NMP, na środkowym deptaku. Nawet, ja staruszek to zrozumiałem
              od razu i nie będę już jeździć rowerem środkiem Alei.
              • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:10
                Gość portalu: Strażnik prawa napisał(a):

> Przecież ten bezrobotny55 pisze CI wyraźnie: "JEŻELI jeździsz rowerem środkiem
                > Alei,to,jesteś osobą łamiąca prawo drogowe, potocznie zwana piratem drogowym, a
                > właściwie przestępca drogowym. Poczytaj sobie definicje z kodeksów." Jakaś
                > wściekłość na oczywista prawdę z tymi znakami w Alejach Cię zaślepia, że nie
                > rozumiesz co czytasz i ciągle o swoim problemie z uliczką rowerową w III Alei.
                > Przecież nie o tym pisze ten facet z bezrobocia, tylko o piratach rowerowych w
                > I
                > i II oraz w III Al.NMP, na środkowym deptaku. Nawet, ja staruszek to zrozumiałe
                > m
                > od razu i nie będę już jeździć rowerem środkiem Alei.

Przeczytaj post na który odpisałem. Przytaczane cytaty z niego pochodzą, a Ty
                cytujesz zupełnie inną wypowiedź.

Ja się nie wściekam - tłumaczyłem mu tylko dlaczego niektórzy rowerzyści nie
                korzystają z "drogi rowerowej" w III Alei. Czy te argumenty trafią do niego i
                innych osób to już nie moja kwestia.
        • Gość: Strażnik prawa Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 15:32
          Koegzystencja pieszych i rowerzystów, na drodze tylko dla rowerów, to zwykle
          łamanie prawa przez pieszych. Prawo drogowe jest jednoznaczne w takich,
          oznakowanych sytuacjach. To tak, jakbyś wszedł na jezdnię i chodził wzdłuż Alei
          jezdnią, zamiast chodnikiem i cieszyć się z koegzystencji... Żaden kierowca nie
          ma przecież prawa umyślnie Cię potrącić, mogą co najwyżej ominąć Cię (ostrożnie,
          metr od Ciebie) i zawiadomić policję, że ktoś, bezprawnie utrudnia ruch na
          jezdni i tyle. Nawet nie mogą Cie kopnąć w dupę i przegonić z tej jezdni, ani
          wywalić siłą na chodnik. Takie jest prawo, nie ma samosądów...
          • lookas.prv.pl Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:18
            Gość portalu: Strażnik prawa napisał(a):

> Koegzystencja pieszych i rowerzystów, na drodze tylko dla rowerów, to zwykle
            > łamanie prawa przez pieszych. Prawo drogowe jest jednoznaczne w takich,
            > oznakowanych sytuacjach. To tak, jakbyś wszedł na jezdnię i chodził wzdłuż Alei
            > jezdnią, zamiast chodnikiem i cieszyć się z koegzystencji... Żaden kierowca nie
            > ma przecież prawa umyślnie Cię potrącić, mogą co najwyżej ominąć Cię (ostrożnie
            > ,
            > metr od Ciebie) i zawiadomić policję, że ktoś, bezprawnie utrudnia ruch na
            > jezdni i tyle. Nawet nie mogą Cie kopnąć w dupę i przegonić z tej jezdni, ani
            > wywalić siłą na chodnik. Takie jest prawo, nie ma samosądów...

Dobrze i cieszę się, że to rozumiesz. Takich pieszych na drogach rowerowych
            spotyka się co chwila.

Problem polega na tym, że nikt tutaj nie nazywa ich "piratami drogowymi" - nie
            macha paragrafami, nie tłumaczy znaków i nie pisze nic o tym, że zagrażają
            innym. Widzisz różnicę w stosunku do wypowiedzi bezrobotnego?

Powtórzę jeszcze raz - jeśli mnie osobiście ktoś chodzi po drodze rowerowej to
            staram się go omijać z odpowiednią odległością i przy okazji wytłumaczyć, że
            chodnik jest obok. Bez nerwów i pieniactwa. Rozumiem to, że nie zawsze droga
            rowerowa jest dobrze oznakowana, a nawet zbudowana...
            • bezrobotny55 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 16:34
              Kolego rowerzysto, jeżdżący tylko zgodnie z prawem drogowym (OBY!), jestem z
              Tobą. Dla mnie pieszy, wchodzący bezmyślnie (najczęściej) lub umyślnie -co już
              karałbym podwójnie (na miejscu stróżów prawa) na oznakowana dobrze ścieżkę
              rowerową lub na jezdnię w miejscu wyraźnie niedozwolonym - jest takim samym
              piratem drogowym i przestępca - jak rowerzysta na środkowym deptaku w Alejach i
              inny pirat drogowy w innym miejscu niedozwolonym dla danego użytkownika ruchu
              drogowego! inna sprawa są skutki łamania prawa drogowego w określonych
              miejscach, jakie mogą być tego konsekwencje. Ale zasada misi być jedna, mądrze
              oznakowane ciągi komunikacyjne muszą być bezpieczne i wolne od piratów, a źle
              oznakowane trzeba piętnować i naprawiać oznakowanie. Innego, półśrodka w rodzaju
              koegzystencji uczciwych i piratów - nie ma i nie może być w prawie.!
    • wiolalatacz1 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 07:04
      to całe prokościelne towarzystwo powinno przy wyborach iśc do
      odstrzału i niepowinno już nigdy zasiadać w organach rządzących
      miastem a co to do cholery tylko pielgrzymi sa ważni a ludzie co tu
      mieszkaja to co są 2 kategorii jak sa tacy ważni pielgrzymi to niech
      im Jasna Gora wybuduje nową droge ludzie już mają dośc kleru i ich
      poplecznikow ktorzy sie do wszystkiego wtrącają z wroną na czele
      poczekajcie do wyborow a już widze jak was ludzie wybiorą bo cały
      zarządnaszego miasta to nieudacznicy może by znależli jakis
      inwestorow a nie tylko Jasna Góra i nic więcej
      • Gość: asia Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 07:31
        no właśnie. A co zrobimy jak znowu będzie tak: głosowali jak chcieli, wybrali
        kogo trzeba.
        • Gość: jmk Prawo do głosowania powinno przysługiwać tylko tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 22:50
          .. którzy płacą podatki w tym kraju- to skutecznie wyeliminuje hordy watykańskich poddanych i ich służących-pingwinów wszelkiej maści z udziału w wyborach i głosowaania zgodnie z interesem watykanu i wg wytycznych.
          Obudzcie się wreszcie = Karol zwany JPII już od kilku lat jest kaput!!!
      • Gość: Filip Radni znaleźli się w Radzie z woli większości ... IP: 212.244.68.* 01.07.09, 08:41
        Radni znaleźli się w Radzie z woli większości wyborców!
    • 1rysiek.m4 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 07:27
      Panu Kurpiosowi widocznie Jasna Góra przesłoniła już oczy całkowicie a
      mieszkańcy miasta dla niego się nie liczą.Panie przewodniczący czas na emeryturę.
    • 4dagome1 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 07:32
      Kurpiosa skierować na badania do psychiatry . i tyle w tym temacie .Ludzie na
      kogo głosujecie .Za tydzien ja bedę przechodził przez aleje ma być wstrzymany
      ruch wszystko usunięte i ma byc asysta najlepiej ze 100 radiowozów
    • martin102 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 07:47
      Kurpios zapamiantam Ci to i często na forum o bredniach, króre
      wygadujesz i o twoim dupowłazeństwie będę pisał, a do wyborów juz
      niedaleko.....
    • Gość: ekimek Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 08:13
      Myślałem, że ten tytuł to może spóźniony Prima aprilis ale jak widać
      to tylko realia cz-wy. Nie wiem czy się śmiać czy płakać... Niedługo
      od 1 sierpnia do ostatniego zostanie wydane zarządzenie zakazujące
      mieszkańcą opuszczania swoich domów aby pielgrzymi mogli w swoim
      gronie dotrzeć na JG... masakra. Ciekawe kiedy Nasi włodarze
      przestaną zachowywać się jak świeccy gospodarze JG a zaczną myśleć o
      Naszym Mieście... i zajmą się prawdziwymi problemami.
      Pozdro dla Mieszkańców
      • Gość: krzysiek Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:31
        Rece opadają na to co się dzieje w tym mieście. Czy to jest normalne, żeby
        radny, który powinien walczyć i starać się o jak najwięcej imprez
        kulturalno-rorzywkowych dla miasta sam podejmował działania, które
        uniemożliwiają organizację tych imprez ? Czy to oznacza, że od czerwca do
        sierpnia główny trakt w mieście jest dostępny tylko i wyłącznie dla pielgrzymów
        ? Może po prostu nawet mieszkańcy miasta nie powinni wychodzić na III aleję, bo
        za duży się tłok zrobi i pielgrzymi nie będą mieli jak przejśc ? A nie tak dawno
        tak bardzo wszyscy się szczycili, ze III aleja będzie salonem dla miasta, skupi
        się tam życie wieczorne mieszkańców, kawiarnie itp, zapomnieli tylko dodać ze
        ten salon nie jest dostępny dla mieszkańców od czerwca do sierpnia - coś mi tu
        śmierdzi brakiem konsekwencji.

Co takiego ci pielgrzymi wnoszą do naszego miasta (oprócz śmieci) że nalezy im
        się takie traktowanie szczególne ? Jasna góra ma na swoim terenie (ogrodzonym
        jak koszary) wszystko co potrzebuje - parkingi, prysznice, jedzenie, napoje,
        restauracje, pamiątki, a jak czegoś nie ma to za rok powstanie. Przeciętny
        pielgrzym nie zostawi ani złotówki w knajpie w alejach, bo przecież wszystko
        może kupić na miejscu, więc po co mu oglądac się za kupieniem loda czy bułki na
        alejach, skoro można na miejscu wszystko załatatwić ?

Osobiście nie lubię pielgrzymów, zachowują się strasznie roszczeniowo, wszystko
        im się należy, myślą,że jak przychodzą do naszego miasta to wszyscy się z tego
        cieszą i wszystko się im należy. Nikt jednak nie pomyśli, że w wakacje jak
        wchodzi pielgrzymka na alejach nie można nigdzie usiąść na ławce, przejachać
        samochodem to zapomnij, bo policja zablokuje ruch i stoisz w korku, bo
        pielgrzymi idą. A dlaczego nie mogą się oni dostosowac do sygnalizacji świetlnej
        i czekać na zielone światło ? Szli pare dni, więc te 20 min im nie zrobi różnicy.

Nie może byc tak, że wszyscy robią wszystko dla pielgrzymów, którzy spędzają w
        tym mieście statystycznie 4-6 godzin. Co z ludźmi, mieszkańcami, którzy spędzają
        tu całe życie ? Wreszcie udało się jakoś ożywić te aleje, nie ważne jakie
        imprezy się tam odbywają, ważne że się odbywają, więc dlaczego je ucinać ? Kiedy
        się mają odbywać ? w lutym, jak łaskawie nie przychodzi rozśpiewana chołota i
        wtedy można odetchnąć ? Może na wakacje wyłączmy autobusy z alei, zablokujmy
        cały ruch na lini plac daszyńskiego - plac biegańskiego, bo może spaliny mogą
        zaszkodzić delikatnym, zmęczonym płucom pielgrzymów ? Przecież jesteśmy "winni"
        uprzejmość pielgrzymom, a nie godzi się dmuchać spalinami w twarz "gościom".
        Niech każdy mieszkaniec miasta wyjdzie na aleje i wita pielgrzymów, rzuca
        kwiaty, a potem te rozdeptane kwiaty posprząta, bo to nasz obowiązek (a raczej
        przekleństwo ze mieszkamy w tym miescie), w zamian za to pielgrzym nie da
        zarobić sklepikarzowi na alejach, tylko pójdzie na jasną górę i tam sobie kupi
        napój.

Panie Kurpios - na mój głoś Pan już nie licz w najbliższych wyborach.Jeśli
        polityk zaczyna trząść gaciami przed czarnymi, to dla mnie jest zakłamanym
        oszustem, który patrzy tylko na siebie i swoje interesy. Na głosy moich
        rodziców, rodziny, przyjacioł też nie licz - nie mamy w zwyczaju popierać
        marionetek.

Boli mnie to co się dzieje w tym mieście. Prawie rok temu się wyprowadziłem do
        większego miasta, życie mnie to tego zmusiło, nie planowałem tego, sprawy
        osobiste. Czytam jednak codziennie gazete czestochowa on-line, często
        przyjeżdzam do Częstochowy, bo tutaj zostali moi rodzice, przyjaciele, znajomi,
        rodzina. I płakać mi się chce, kiedy widzę co się z tym miastem dzieje. klasztor
        trzęsie wszystkim. Chciałbym tutaj wrócić za 2-3 lata, otworzyć działalność, dać
        pracę min 15 osobom, ale jak tak dalej pójdzie prędzej zostanę w Warszawie lub
        wybiorę Wrocław a może nawet Radomsko. Jakoś czuję że tam będzie lepiej. W
        Warszawie nie żyje się lekko - ale jak się czyta o czymś w gazecie, to są to
        problemy miasta, a nie roztrząsanie, czy kościół może to i to.

pamiętam, jak powstała koncepcja budowy aquaparku na bałtyku na ulicy jadwigi,
        miał powstać też tam diableski młyn, na co jedna pani radna powiedziała - czy
        któś pytał jasnej góry o to czy może tam powstać karuzela ? Żał du.ę ściaska....
        • Gość: ja Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 13:07
          platforma jest tyle warta co pisuary,czarni są ważniejsi niż mieszkańcy
          • Gość: micha Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 18:32
            Kto twierdzi, że miasto nasze
            jest folwarkiem Jasnej Góry,
            biskup mu podaje kaszę
            oraz wdzięki swojej córy.
    • Gość: Atam egzaltacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 08:19
      egzaltacja z dziennikarstwem[jeżeli to dziennikarstwo] nie mają nic
      współnego Doroto Stein
      a przewodniczący na miarę wielowsi
    • Gość: micha Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 08:48
      Kto tutaj ze wstrętem bredzi,
      że za dużo jest gawiedzi,
      tego przeor wraz z biskupem
      szybciutko położą trupem+.
    • Gość: micha Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 08:52
      Kto głupoty nam uchwalał
      z racji swego stanowiska,
      to niech teraz nieuprzejmie
      kitu w mózgi nam nie wciska.
    • Gość: micha Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 08:56
      Kto wybrzydza na ruch duży,
      że Aleja się zatyka,
      to mógł głupot nie głosować
      tylko w kącie walić byka.
    • Gość: micha Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:02
      Kto w Radzie pisze nam bzdety
      tak jak ja na klawiaturze,
      to po czasie są niestety
      jaja jak berety duże.
    • Gość: ADAM Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.apus-net.pl 01.07.09, 09:12
      Ja myślę ,że to nie monsun. Pan Kurpios powinien iść się leczyć na nogi ,bo na
      głowę jest zdecydowanie za późno.
      • Gość: o matko Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.159.15.16.static.crowley.pl 01.07.09, 09:21
        dokladnie masz racje!! No soryy zreszta ja jakbym bylaz pielgrzymka to raczej bym sie cieeszyla na tego typu rzeczy a nie z pustych alej gdzie przez lata cos sie ruszylo w centrum,bo juz nie wspomne ze ciagle wszystko wokol pielgrzymow sie kreci,nie o to mi chodzilo bo Ci z budek przeciez zarobic moga!!! No ale co do nich to organizacja marna i racze jnieprzyjazna dla oka... balagan,to ogrodzenie ehh no ale nie czepiajmy sie.
        Wydaje mi sie ze to jakis sztuczny problem na sile czy ktos sie skarzyl z pielgrzymki czy jak ? no ludziee sa wazniejsze problemy chyba jak przykaldowo proste chodniki podczas tych pielgrzymek!!! To juz nie tylko uprzejmosc ale i bezpieczenstwo!!! Bozeee co sie dzieje w tym miescie czasem to glowa boli...
      • Gość: zbych Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 09:22
        proponuję rozpocząć strajk okupacyjny w III aleji,zablokować i
        czekać co niejaki Kurpios wymyśli
    • mandragora73 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 09:42
      Nie lubię fanatyków i pieniaczy, dlatego dobrze sobie zapamiętam na kogo nie należy głosować.Oprócz pielgrzymów w tym mieście jest przede wszystkim 250 tysięcy mieszkańców i o nich w pierwszej kolejności należy pomyśleć.Pielgrzymi są przyzwyczajeni do znacznie poważniejszych trudów .
    • mirage75 Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 10:12
      Do gazety
      Pomylily Wam sie zdjecia,czy zaczynacie ciac koszty.
      • Gość: macias Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: *.as.kn.pl 01.07.09, 10:42
        a niby co jest ze zdjeciem nie tak? pokazuje jedna z imprez odbywajacych sie w
        III alei.
        • mirage75 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 10:59
          Fajnie bylo by umiescic cos aktualnego z ostatniej imrezy w Alejach.
          Moze to wskazywac na zroznicownie tematyczne takich przedsiewziec.
          • Gość: macias Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: 172.25.254.* 01.07.09, 11:02
            mowisz i masz. podobno za chwile pojawi sie swiezsze zdjecie;)
            • mirage75 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 11:12
              Dzieki za odpowiedz.
              • Gość: macias Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość IP: 172.25.254.* 01.07.09, 11:15
                nie ma za co. a czy zdjecie jest lepsze? czy mam jeszcze interweniowac?:)
                • mirage75 Re: Imprezy na środku III Alei to nieuprzejmość 01.07.09, 11:59
                  To zdjecie jest na pewno bardzo prawdziwe.Czy najlepsze?
                  Nie chce zajmowac sie komentarzem artystycznym zdjec.
                  Takze szerszy kontekst zdjecia zachowam dla swojego odczucia
                  subiektywnego.
                  Dzieki za akcje.
                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka