super-kamelia 16.07.09, 13:42 Witam! Mam pytanie otóż gdzie w Częstochowie można pojeździć rowerem? czy można zwiedzić miasto jeżdżąc na rowerze? i co jest warte obejrzenia. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lookas.prv.pl Re: Scieżki rowerowe 16.07.09, 19:00 super-kamelia napisała: > Witam! > Mam pytanie otóż gdzie w Częstochowie można pojeździć rowerem? czy można > zwiedzić miasto jeżdżąc na rowerze? i co jest warte obejrzenia. > Z góry dziękuję za odpowiedzi. > Pozdrawiam :-)) Zwiedzać miasto jako turysta na rowerze nie polecam. Jest to niewykonalne i nieprzyjemne. Centrum miasta niestety nie jest przystosowane do turystyki rowerowej jak i zwykłego poruszania się tym środkiem komunikacji. Na rowerze zbyt wiele nie zwiedzisz - ciężko dojechać oraz nie ma gdzie zostawić roweru. Można za to wybrać się nad zbiorniki Bałtyk i Adriatyk, przejechać się po Lasku Aniołowskim, przejechać wzdłuż Warty od Tesco po Mirów/Jaskrów - potem ew. odbić na Przeprośną Górkę, a później na Górę Ossona następnie ul. Legionów przejechać na tereny Huty Częstochowa i zwiedzić cmentarz żydowski. Można jeszcze wybrać się na Parkitkę zobaczyć Aleję Brzozową, potem pojechać dalej w okolice Sanktuarium Krwi Chrystusa aż na Żabiniec i tam obejrzeć bunkry. Atrakcji typu muzea, teatr itp. nie zwiedzisz na rowerze. Polecam jednak wybrać się na Jurę. Częstochowa nie jest przystosowana do ruchu rowerowego i nie stara się tego zmienić. Sam rzecznik tego miasta zaleca jeździć rowerem poza miasto, więc chyba wie co mówi.. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitan kloss Re: Scieżki rowerowe IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 09.11.09, 15:44 Witam Chciałbym zwrócić uwagę na problem braku ścieżek rowerowych nie tylko w Częstochowie, ale też w jej okolicach. Bardzo często są remontowane drogi (nawet poszerzane nawierzchnie)i nikt nie pomyśli, żeby na poboczu wytyczyć drogę dla rowerów. Są dostępni dobrzy projektanci ulic w Częstochowie, i zastanawiam się gdzie tkwi problem? Pieniądze też są z dotacji unijnych. Jest to bardzo poważna sprawa, ponieważ od jakiegoś czasu nasila się plaga nieoświetlonych rowerzystów na drogach w okolicach Częstochowy i Kłobucka. Taka osoba nie zdaje sobie sprawy na jakie niebezpieczeństwo naraża siebie i kierowcę samochodu szczególnie o zmierzchu i w nocy. Nie jestem przeciwnikiem rowerzystów, sam jeżdżę rowerem, ale jak widzę takiego na drodze, najczęściej w ostatniej chwili, gdy jest nieoświetlony i bez opaski odblaskowej to mam ochotę zatrzymać się i zadzwonić po policję. Mam też taki pomysł, aby policja drogowa z władzami gminnymi przeprowadziła obowiązkowe szkolenie dla rowerzystów. A wójt z kasy gminnej przeznaczył skromne środki na opaski odblaskowe dla swoich mieszkańców. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: Scieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 19:56 Oprócz wymienionych atrakcji przez kolegę można jeszcze coś niecoś dodać......ale zacznijmy jeszcze od zwiedzania centrum rowerem. Z jednej strony jest mało stojaków i jeden jedyny chyba parking dla rowerów pod M1, więc zwiedzanie centrum miasta na rowerze nastręcza sporo kłopotów, jednak widziałem jakieś dwa lata temu grupkę z Czech która zwiedzała Częstochowę na rowerach i dawała sobie radę, w III Alei trzymali rowery przy ogrodzeniach ogródków knajp siedząc na dworze. Przy chęciach da się choć nie jest łatwo niestety. Ale zawsze można poprosić o przypilnowanie roweru w zwiedzanych obiektach. Jeżeli lubisz zjazdy bardziej ekstremalne polecam hałdy w południowo-zachodniej części miasta są tam przygotowane na dziko tory. Poza tym oprócz Przełomu Warty, Lasu Aniołowskiego, Góry Ossona, Lasu wilka i bunkrów, Cmentarza Żydowskiego i terenów Huty, można pojeżdzić po górkach: Kohocówka, Prędziszów( 2 jaskinie), Dębowa, Złota Góra z kamieniołomami, poczołgać się w jaskini na Kamieniu, pojeździć po borach za hutą i udać się na wycieczkę do Olsztyna szlakiem przez Zieloną Górę z jaskinią......tu chyba wyczerpują się możliwości, oczywiście warto zakupić mapę ze szlakami turystycznymi i próbować sobie pojeździć nimi.......powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
super-kamelia Re: Scieżki rowerowe 17.07.09, 07:03 Dziękuję bardzo za odpowiedzi.Wszystkie propozycje przeanalizuję i wyznaczę sobie trasę zwiedzania.Szkoda tylko ,że centrum Częstochowy nie jest przystosowane do jazdy na rowerze bo właśnie na tym najbardziej mi zależało,ale jakoś sobie poradzę ;-). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vincent_vega06 Re: Scieżki rowerowe 18.11.09, 09:48 Jeżdzi ktoś jeszcze na rowerze? Odpowiedz Link Zgłoś