Dodaj do ulubionych

Scieżki rowerowe

16.07.09, 13:42
Witam!
Mam pytanie otóż gdzie w Częstochowie można pojeździć rowerem? czy można
zwiedzić miasto jeżdżąc na rowerze? i co jest warte obejrzenia.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam :-))
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: Scieżki rowerowe 16.07.09, 19:00
      super-kamelia napisała:

> Witam!
      > Mam pytanie otóż gdzie w Częstochowie można pojeździć rowerem? czy można
      > zwiedzić miasto jeżdżąc na rowerze? i co jest warte obejrzenia.
      > Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      > Pozdrawiam :-))

Zwiedzać miasto jako turysta na rowerze nie polecam. Jest to niewykonalne i
      nieprzyjemne. Centrum miasta niestety nie jest przystosowane do turystyki
      rowerowej jak i zwykłego poruszania się tym środkiem komunikacji.

Na rowerze zbyt wiele nie zwiedzisz - ciężko dojechać oraz nie ma gdzie zostawić
      roweru. Można za to wybrać się nad zbiorniki Bałtyk i Adriatyk, przejechać się
      po Lasku Aniołowskim, przejechać wzdłuż Warty od Tesco po Mirów/Jaskrów - potem
      ew. odbić na Przeprośną Górkę, a później na Górę Ossona następnie ul. Legionów
      przejechać na tereny Huty Częstochowa i zwiedzić cmentarz żydowski. Można
      jeszcze wybrać się na Parkitkę zobaczyć Aleję Brzozową, potem pojechać dalej w
      okolice Sanktuarium Krwi Chrystusa aż na Żabiniec i tam obejrzeć bunkry.

Atrakcji typu muzea, teatr itp. nie zwiedzisz na rowerze. Polecam jednak wybrać
      się na Jurę. Częstochowa nie jest przystosowana do ruchu rowerowego i nie stara
      się tego zmienić. Sam rzecznik tego miasta zaleca jeździć rowerem poza miasto,
      więc chyba wie co mówi..

pozdrawiam.
      • Gość: kapitan kloss Re: Scieżki rowerowe IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 09.11.09, 15:44
        Witam
        Chciałbym zwrócić uwagę na problem braku ścieżek rowerowych nie tylko w
        Częstochowie, ale też w jej okolicach. Bardzo często są remontowane drogi (nawet
        poszerzane nawierzchnie)i nikt nie pomyśli, żeby na poboczu wytyczyć drogę dla
        rowerów. Są dostępni dobrzy projektanci ulic w Częstochowie, i zastanawiam się
        gdzie tkwi problem? Pieniądze też są z dotacji unijnych. Jest to bardzo poważna
        sprawa, ponieważ od jakiegoś czasu nasila się plaga nieoświetlonych rowerzystów
        na drogach w okolicach Częstochowy i Kłobucka. Taka osoba nie zdaje sobie sprawy
        na jakie niebezpieczeństwo naraża siebie i kierowcę samochodu szczególnie o
        zmierzchu i w nocy. Nie jestem przeciwnikiem rowerzystów, sam jeżdżę rowerem,
        ale jak widzę takiego na drodze, najczęściej w ostatniej chwili, gdy jest
        nieoświetlony i bez opaski odblaskowej to mam ochotę zatrzymać się i zadzwonić
        po policję. Mam też taki pomysł, aby policja drogowa z władzami gminnymi
        przeprowadziła obowiązkowe szkolenie dla rowerzystów. A wójt z kasy gminnej
        przeznaczył skromne środki na opaski odblaskowe dla swoich mieszkańców. Pozdrawiam
    • Gość: norbert Re: Scieżki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 19:56
      Oprócz wymienionych atrakcji przez kolegę można jeszcze coś niecoś
      dodać......ale zacznijmy jeszcze od zwiedzania centrum rowerem. Z jednej strony
      jest mało stojaków i jeden jedyny chyba parking dla rowerów pod M1, więc
      zwiedzanie centrum miasta na rowerze nastręcza sporo kłopotów, jednak widziałem
      jakieś dwa lata temu grupkę z Czech która zwiedzała Częstochowę na rowerach i
      dawała sobie radę, w III Alei trzymali rowery przy ogrodzeniach ogródków knajp
      siedząc na dworze. Przy chęciach da się choć nie jest łatwo niestety. Ale zawsze
      można poprosić o przypilnowanie roweru w zwiedzanych obiektach.

Jeżeli lubisz zjazdy bardziej ekstremalne polecam hałdy w południowo-zachodniej
      części miasta są tam przygotowane na dziko tory. Poza tym oprócz Przełomu Warty,
      Lasu Aniołowskiego, Góry Ossona, Lasu wilka i bunkrów, Cmentarza Żydowskiego i
      terenów Huty, można pojeżdzić po górkach: Kohocówka, Prędziszów( 2 jaskinie),
      Dębowa, Złota Góra z kamieniołomami, poczołgać się w jaskini na Kamieniu,
      pojeździć po borach za hutą i udać się na wycieczkę do Olsztyna szlakiem przez
      Zieloną Górę z jaskinią......tu chyba wyczerpują się możliwości, oczywiście
      warto zakupić mapę ze szlakami turystycznymi i próbować sobie pojeździć
      nimi.......powodzenia
      • super-kamelia Re: Scieżki rowerowe 17.07.09, 07:03
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi.Wszystkie propozycje przeanalizuję i wyznaczę
        sobie trasę zwiedzania.Szkoda tylko ,że centrum Częstochowy nie jest
        przystosowane do jazdy
        na rowerze bo właśnie na tym najbardziej mi zależało,ale jakoś sobie poradzę ;-).
        Pozdrawiam.
    • vincent_vega06 Re: Scieżki rowerowe 18.11.09, 09:48
      Jeżdzi ktoś jeszcze na rowerze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka