Gość: marek zalewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 14:22 ...jak to jest , że jednak COŚ potrafimy?... a u ,,siebie''? bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,7561313,Ludowa_wycinanka_robi_furore_w_Szanghaju.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 14:57 ...dodam jeszcze taki ,,mały'' pomysł w ramach Projektu ,,Ciechanów Miasto(dla)Sztuki'' ... żądam , żeby ,,wszelkie'' WŁADZE się ,,razem'' dogadały i zakupiły stojący i gnijący obiekt w centrum miasta jakim jest MŁYN i przerobiły GO na przykład na : - Bibliotekę z prawdziwego zdarzenia ... gdzie można by pomieścić WSZYSTKIE tzw.zbiory i czytelnie z terenu miasta / no... a na pewno zabrać trzeba bibliotekę z ul.Warszawskiej-deptaka ciechanowskiego/ - albo CENTRUM KULTURY I SZTUKI z prawdziwą SALĄ KONCERTOWĄ z KAWIARNIĄ z prawdziwego zdarzenia, Galerią,,C'' ... z letnim amfiteatrem wewnętrznym gdzie wreszcie można by organizować letnie kameralne koncerty dla większej liczby mieszkańców i dla różnych odbiorców a nie tylko takie jak odbywają się w Kawiarni tzw.Artystycznej... ... a ten obiekt nadaje się IDEALNIE do takich celów... ...ŻĄDAnie czy takie duże ? ...A jak to zrobić ? ...Po pierwsze podjąć odważną ,,nie standardową'' decyzję tak jak to potrafi ,,LOBBY sportowe''...hale sportowe, sale gimnastyczne i boiska sportowe są tego dowodem /chwała im za to, żeby nie było, że im zazdroszczę/... ...Po drugie ,,sprzedać'' wszystkie tzw. kulturalne siedziby/obiekty, które dzisiaj pachną ,,myszką'' ...Po trzecie i po czwarte i po piąte myśleć o miejscowej społeczności i o Jej przyszłości bo po tym co widziałem i słyszałem na ostatniej tzw.Komisji Kultury Rady Miasta to ... tu przemilczę. ...a tu mały przykładzik: bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85298,7512110,Biblioteka_w_starym_silosie.html ...pozdrawiam i życzę miłego słonecznego dnia z marzeniami oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciechanowianin Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 18:15 Panie Marku ten MŁYN to powinien mleć zboże,wydaje się , że to byłaby najtańsza inwestycja. Polikwidowano w okolicy wszystkie młyny i niedługo nie będzie polskiej mąki, tylko zagraniczna być może nawet chińska. Jak Pan wie ten MłYN jest własnoscią prywatną i nie wiadomo jakie ma plany do niego właściciel. Marnieją budynki przy ul. Niechockiej po "Kombinacie", przy ulicy Warszawskiej i należałoby się zastanowić jak je wykorzystać, ale chyba też są w prywatnych rękach i my tylko możemy podpowiadać. Miasto winno naciskać na właścicieli by je zagospodarowali lub sprzedali, i by nie szpeciły miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 18:32 ...to, że są w prywatnych rękach to Ja doskonale wiem i dlatego proponuję zakupić z przeznaczeniem na cele społeczne... bo młyn jak wiem był do sprzedania... prywatnie mogę dodać, że w Projekcie ,,Ciechanów Miasto(dla)Sztuki'' proponowałem zmianę Parku ,,Kanały" na Park Europy i zarówno na park jak i młyn można sięgnąć przy dobrze wymyślonym i napisanym projekcie po fundusze europejskie na rewitalizację terenów pofabrycznych ...tak jak to robią np.w Niemczech /trochę poznałem ta sprawę i dlatego śmiało proponuję/... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 36,5 Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 15:03 Panie Marku, oczywiscie że potrafimy, sa ludzie którzy potrafią i chce im się ! Tylko niestety tak jak Pan zauwazył pewnie juz nie raz, inny ziomal pluje na nas, na siebie, przepraszam za kolokwializm ale : s.....a we własne gniazdo i potem wszysko sie odechciewa, wtedy powstaje pytanie, czy bylibysmy zdolni do odparcia obcej agresji ( 1939r ) , ile w nas patrityzmu ... A budynku GRATULUJĘ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 15:15 Właśnie dzisiaj wróciłem z zagranicy i mam takie przemyślenia, że My Polacy to chyba kochamy się w ,,papierowym''patriotyzmie ... wszystko i pięknie ,,piszemy'' o patriotyzmie a jak przychodzi do działania... to ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 36,5 Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 15:29 Niestety brakuje w szkołach przedmiotu o nazwie : wychowanie w patriotyźmie, ( w każdym wymiarze ) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgredek Re: A jednak potrafimy ? IP: *.multimo.pl 21.02.10, 19:03 Za to religia staje sie coraz wazniejszym przedmiotem w szkolach podbno panstwowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 15:42 ...wrócę jeżeli można jeszcze do tej Pana/Pani wypowiedzi... ...kolokwialnie czy nie to TO ,,s...'' to często nawet moje wypowiedzi ,,krytykujące'' to i owo nazywane są w ten sposób co dla mnie jest WIELKIM nieporozumieniem. Bo nigdy nie mam złych intencji a jednak są tacy co się tych ,,słów'' boją i z miejsca ,,atakują'' /oczywiście wiem, że najlepszą obroną jest atak/... zamiast się zastanowić i szukać przyczyny a może i poprawić błąd... ...pozdrawiam /miło mi/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 19:44 ...mamy wspaniałych projektantów a rzeczywistość jak z ,,wczesnego gierka''... apeluję tutaj bo innej możliwości nie mam, żeby Panie i Panowie dyrektorzy szkół, przedszkoli i innych budynków użyteczności publicznej realizowali swoje ,,szalone'' pomysły wystroju wnętrz w swoich mieszkaniach i domach a nie w obiektach przez nich zarządzanych bo to jest nasze wspólne ,,dobro'' i nie mają prawa ich niszczyć ... bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,7581568,Studenci_architektury_przedszkolakom.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaTUSKany o Re: A jednak potrafimy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.10, 19:55 Zalewski grozi i żąda od władz chyba pokładają się ze śmiechu ci do których ta gadka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 20:02 ŻĄDAM...bój się człowieku... ha ha ha... żądam żeby ludzie tacy jak Pan też zrozumieli to co się tutaj pisze... czy tak wiele żądam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaTUSKany o Re: A jednak potrafimy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.10, 20:29 oczywiście , że nie zrozumiałem czy nie lepiej napisać rekomenduję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 20:36 To jest Pana wersja i niech tak zostanie... Ja wolę tak jak napisałem... czy mam pytać o Pańskie zdanie i pozwolenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaTUSKany o Re: A jednak potrafimy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.10, 20:39 no to czekamy przecież mamy w zanadrzu czas :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 20:42 ...ha...ha ... ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyganeria Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 10:42 "...Po trzecie i po czwarte i po piąte myśleć o miejscowej społeczności i o Jej przyszłości bo po tym co widziałem i słyszałem na ostatniej tzw.Komisji Kultury Rady Miasta to ... tu przemilczę. "" Czy zachowanie "tzw. komisji" wynika z jej składu osobowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyganeria Re: A jednak potrafimy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 10:44 www.um.ciechanow.pl/index.php?po=komisja4&n=rada Skład jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzma /../ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 10:54 Komisja Kultury Oświaty i Sportu Lp. Imię i nazwisko 1 Mariusz Stawicki 2 Lech Komenda 3 Agnieszka Bukowska 4 Stanisław Kęsik 5 Paweł Rabczewski 6 Wojciech Gesek 7 Zenon Stańczak 8 Krzysztof Łyziński 9 Ewa Kaczyńska Plan pracy Komisji na 2009 rok Lp. Termin T e m a t y k a 1 Styczeń 1. Zajęcia dla dzieci i młodzieży w czasie ferii zimowych – informacja o ofercie. 2 Luty 1.Sprawozdanie z działalności Komisji za rok 2008. 2. Szkoły wobec zagrożenia patologiami – strategie przeciwdziałania, ocena efektów. 3 Marzec 1. Przedsięwzięcia samorządu gminnego w zakresie rozwoju kultury 2. Las Śmieciński jako teren rekreacyjny dla mieszkańców Ciechanowa – stan obecny, plany na przyszłość. 4 Kwiecień 1. Sprawozdanie z wykonania budżetu za 2008 r. 2. Ciechanowskie szkoły wobec perspektywy reformy oświaty. 5 Maj 1. Ocena działalności MOSiR /wspólne posiedzenie z Komisją SOiSS/ 2. Przedsięwzięcia samorządu gminnego w zakresie rozwoju sportu szkolnego. 6 Czerwiec 1. Zamek Książąt Mazowieckich – stan obecny i perspektywy / wspólne posiedzenie z Komisją SOiSS/. 7 Sierpień 1. Informacja o przygotowaniach do nowego roku szkolnego w przedszkolach. 2. Sprawozdanie z wykonania budżetu za I półrocze 2009 r. 8 Wrzesień 1. Informacja o działalności Miejskiej Biblioteki Publicznej. 9 Październik 1. Współpraca samorządu z klubami sportowymi. 10 Listopad 1. Strategia promocji miasta – kierunki działań, ocena efektów. 2. Przyjęcie propozycji tematów do planu pracy na rok 2010. 11 Grudzień 1. Ocena efektów działań świetlic socjoterapeutycznych. 2. Dyskusja nad projektem budżetu miasta na rok 2010. 3. Przyjęcie planu pracy Rady Miasta i Komisji na rok 2010. 12 Praca ciągła 1. Omawianie, opiniowanie materiałów sesyjnych. 2. Inne zadania i sprawy nieujęte w planie pracy Komisji wynikające z charakteru pracy Komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaTUSKany o Re: /../ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 11:16 1 Mariusz Stawicki 2 Lech Komenda 3 Agnieszka Bukowska 4 Stanisław Kęsik 5 Paweł Rabczewski 6 Wojciech Gesek 7 Zenon Stańczak 8 Krzysztof Łyziński 9 Ewa Kaczyńska a to za mało czy za duzio tam tych radnych :-) a jakby tam Marek Zalewski był to ciekawe jakie efekty byśmy my mieszkańcy mieli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyganeria Re: /../ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 12:31 Ponawiam pytanie: czy skład osobowy "tzw. komisji" jest przyczyną następującej opinii o niej? "...Po trzecie i po czwarte i po piąte myśleć o miejscowej społeczności i o Jej przyszłości bo po tym co widziałem i słyszałem na ostatniej tzw.Komisji Kultury Rady Miasta to ... tu przemilczę. "" Ciekawe jaki związek z zacytowaną opinią o działaniu komisji ma jej skład personalny i przynależność partyjna jej członków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: /../ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 13:37 ...nawet nie będę się starał ,,babrać'' w polityczkę o jakichś personaliach czy przynależnościach partyjnych bo nie w tym rzecz... rzecz w tym o czym ,,dyskutowano''i jakie słowa wypowiadano jak również jakie wnioski padały ...a przecież to od kogo jak od kogo ale od radnych przecież zależy wiele... ważne , że została zachwiana RÓWNOWAGA w ,,Naturze'' ... Sport ma swoje LOBBY w kraju jak i w Ciechanowie a KULTURA ,,w lesie''... i to widać , słychać i czuć w Naszym przecież mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaTUSKany o Re: /../ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.10, 14:02 a czym pachnie ? nie myją się wszyscy radni ? nie potrafią się ładnie i schludnie ubrać ? chyba, że słowo czuć oznacza zmysł dotyku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyganeria Re: /../ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 15:19 A może w sprawie zgłaszanej potrzeby dowartościowania miejskiej kultury należy zwrócić się do Komisji Rewizyjnej, która może zajmować się wszystkimi sprawami działania samorządu? Przecież przewodniczący tej komisji pan Rolbiecki jako radny wyraźnie okazał troskę o stabilność najważniejszej w mieście instytucji kultury czyli CKiSz. Może trzeba się zwrócić do przewodniczącego Rolbieckiego o zwołanie Komisji Rewizyjnej żeby zwróciła Radzie Miasta odpowiednią uwagę na sprawy kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: A jednak potrafimy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 09:13 bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,7589647,Chopin_na_swoim.html[/b] Odpowiedz Link Zgłoś