Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 10:20 Witam poproszę o podpowiedż jakie radio CB kupić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: CB radio IP: 87.205.145.* 20.09.10, 11:08 gdzie będzie używane i do jakiej kwoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 11:50 Samochód osobowy w Polsce, i poza granicami do 400-500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: CB radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.10, 12:10 witam! Ja posiadam unidena 520xl i do tego antenka sirio 1 m i wszystko działa jak należy, z tym ze uniden nie posiada homologacji. Według mnie zestaw jest ok i w miarę tani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: CB radio IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 14:05 nie radzę kupować radia bez homolodacji. Polecam presidenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: CB radio IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 16:01 ja mam jednego z najtańszych alanów i antene midland ml145, radyjko zbiera bardzo dobrze. Oczywiste jest że należy postawić na lepszą antene, bo co Ci po radiu za 1000zł jak nie masz dobrej anteny do odbioru... A anteny najlepiej kup juz zestrojone z kablem gotowej dlugosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 16:17 Hmm, w tej cenie proponuje President Harry II ASC posiadam te CB tylko bez ASC. Bardzo dobre radyjko. z antena hustler zwyklym bacikiem bez wzmacniacza mocnego i zasieg max i czysty to spod Farbexu łapie Gołymin. Samochod jest niskim sedanem i bardzo zadowala mnie taki zasięg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 16:18 No i jedyne co w moim radiu to brak ASC mi przeszkadza, ale ustawiajac na krotki zasieg nie ma szumow i lapiesz rozmowy z malej odleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobil Re: CB radio IP: 87.205.145.* 20.09.10, 16:18 ja polecam również Unidena 520xl, mam homologację :) To samo co President ale za mniejszą kasę plus dobra antena, długość w tym przypadku ma znaczenie :) Nie ma anten już zestrojonych , stroi się do samochodu i konkretnego miejsca w którym będzie umocowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MadMax Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 21:05 Jeśli jeździsz do Niemiec i dalej zastanów się 2 razy czy chcesz zabierać radio. Jest kilka różnic w zasadach używania CB za zachodnią granicą. Podstawowe to praca w "piątkach", ograniczenie mocy nadawania AM do 1 w więc używany jest raczej FM. Nie jest tak jak u nas - nie ma wolnej amerykanki. W każdej chwili może podjechać wóz ichniejszej agencji radiowej lub policji wyposażony w sprzęt do pomiarów. Jeśli nie wszystko się zgadza radio można stracić a jeszcze zapłacić mandat. Homologacja i certyfikat CE są wymagane. Możesz spotkać ludzi którzy latami jeżdżą z nieprzepisowym sprzętem i udaje im się ale już nie jeden Polak się na CB przejechał. Jeśli idzie o zestrojenie to Pan Jarek przy PKP zrobi to za niedużą opłatą. Warto też polecić mu zainstalować antenę bo od doboru miejsca i sposobu montażu zależy naprawdę dużo. Ten sam Pan Jarek zapewne poradzi co najlepiej kupić za posiadaną kwotę. W czasach kiedy radio było używane do rozmawiania (lata 90) a nie pytania czy dróżka jest czysta najsilniejsza stacja w Ciechanowie składała się z najtańszego sprzętu :). Kiedy zaczynał nadawać Krzysiek z Aleksandrówki pół Ciechanowa nie mogło robić nic innego poza słuchaniem jego łączności :D. Jako weteran CB pozwolę sobie poinformować Dzisiejszych użytkowników CB, że kiedyś istniało coś takiego jak miejski kanał młodzieżowy 16 z regularnymi spotkaniami w realu i własną gazetką :). No ale wtedy nie było internetu :D. Odpowiedz Link Zgłoś
ri-de Re: CB radio 12.07.14, 12:05 Ja mam sirius 108 z www.telefunken.pl/. Płaciłem za niego ok 300 zł więc cena nie straszy. Ma dobry odbiór i sygnał. Mi służy dobrze może dla Ciebie też okaże się użyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: CB radio IP: *.opera-mini.net 12.07.14, 12:40 A jakie cb radio polecacie do używania w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: użytkownik Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.14, 13:27 To zależy czy chodzi o to aby sobie pogadać z ciocią na wsi czy porobić dalekie (i bliższe) łacznościi z nieznajomymi. Jeśli ta pierwsza opcja to każde radio. Jeśli ta druga to domu polecam radio AM+FM+ modulacja wstęgowa + 5 "czterdziestek" + dobra antena 5/8 koniecznie zestrojona i uziemiona. Są 2 wyjścia albo jeśli nie cierpisz na brak kasy kupujesz radio stacjonarne/bazowe (z wbudowanym zasilaczem) typu Alan 555 (stara ale bardzo ceniona konstrukcja) lub któryś z bazowych Presidentów (Franklin, Benjamin, George). Takie radio używka kosztuje od 400 do 2 000 nowe od 1 000. Jeśli nie śpisz na kasie kupujesz radio z czterdziestkami i wstęgami ale samochodowe i tu zaczyna się "używka" od 250 złotych jakaś super cheetah, Alan 87 czy coś z mniejszych Presidentów. Odpowiedz Link Zgłoś
matio_1997 Re: CB radio 12.07.14, 19:25 Ja mam starego alan-a i antena sunkera wszystko strojone własnoręcznie i stałem na myjce przy cedrobie to słychać było dobrze kolegę co był przy statoilu na wylocie do Płońska. Mysle ze nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: CB radio IP: *.205.177.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.07.14, 22:43 polecam Yosan pr110 kupilem sobie i jestem zadowolony do tego antena siryo.polecam. Odpowiedz Link Zgłoś