Dodaj do ulubionych

Warto przypomniec ten ciekawy watek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 17:24
"Niewielu znałem SB-ków w Ciechanowie, ponieważ nie miałaem z nimi za wiele do
czynienia. Jest jednak jeden, który utrwalił mi się w pamieci z innego powodu. W
1984r. chciałem wyjechać na zachód na wakacje. Wtedy otrzymanie paszportu było
osiągnięciem niesamowitym. Takie sprawy wtedy trzeba było "załatwiać". Pamiętam
te poniżania przez funkcjonariuszy wydziału paszportów Komendy Wojewódzkiej na
ul. Orylskiej, propozycje współpracy, namawianie na przekazywanie róźnych
informacji, no i te podpisywanie oświadczeń, że treści rozmowy z
funkcjonariuszem nikomu się nie ujawni. Po kilku takich rozmowach, dzięki jakimś
tam układom i poparciom z wielką łaską otrzymałem paszport. Ten sam
funcjonariusz przepytywał mnie po powrocie przy oddawaniu paszportu.
Tym funkcjonariuszem był oficer SB Włodzimierz Obidziński. Na przełomie lat
80/90 załapał się najpierw do rady nadzorczej Spółdzielni "MAZOWSZE", potem na
jej przewodniczącego, aby wkrótce objąć fotel etatowego PREZESA!!! Dosyć długo
utrzymywał się na tym stanowisku, by po krótkim prezesowaniu w Gryfie objąć
stołek w jednej z największych spółdzelni mieszkaniowych w Płocku - SM "CHEMIK",
gdzie chyba pracuje do dziś.
Po naszych "spotkaniach" jeszcze w stanie wojennym rozmawiałem z nim kilka razy
w latach 90-tych. Jest to dla mnie trochę dziwny człowiek. Nie wstydzi się
przeszłości, uważa że liczy się tylko dzień dzisiejszy i najbliższa przyszłość.
Jest przy tym niesamowicie inteligentny, elokwentny i jednocześnie przebiegły.
No cóż... Słyszałem, ale nie wiem czy to prawda, że w SM "Mazowsze" żałują, że
odszedł. Chyba na zasadzie "szanuj szefa swego, możesz mieć gorszego", bo ten
który jest, to ..., ale to zupełnie inny temat.
Pozdrawiam i zapraszam do wspomnień. Może ktoś inny jeszcze pamięta tego człowieka?
"

forum.gazeta.pl/forum/w,557,33413751,,Stan_Wojenny_w_Ciechanowie.html?v=2
Obserwuj wątek
    • Gość: zaTrOsKaNy Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.cnow.pl 21.11.10, 18:01
      Nie każdy pracownik/agent SB był zły i nie dobry , nie którzy tylko to traktowali jako pracę ... ale tych jakoś nie najgorzej się wspomina.

Najgorsi to byli ci nadgorliwi dla "systemu" i "wielokrotnie przełożonych" i tych powinno się odstrzelić, bo cóż mógł by zawinić powiedzmy "pan który jest tzw. konserwatorem np. w SB" ? albo pani sprzątaczka w Policji ,czy SB ?
      • Gość: 6 % Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.multimo.pl 21.11.10, 18:32
        Ciekawe !
      • Gość: zaTUSKany Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 20:07
        Każda taka osoba tamtego czasu to kanalia , ale cóz robić ?
        Tylko ludzie którzy chcieli wykorzystac swoje umietnosci byli skorzy do bycia kanaliami.

Wnisek z tego jeden bycie
        kanalią ułatwia zycie
    • Gość: casus Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.class102.petrotel.pl 14.01.11, 21:29
      Cztytam ten Twój wątek kolego i z podziwu wyjść nie mogę...co skłoniło cię do faktu napisania tego jakże lakonicznego powiedzmy artykułu czy też subiektywnych przemysleń...Dodajmy, że czasy wtedy były takie że pracowało się za albo przeciw....natomiast faktem pozostaje to, iż nie było zbytniego wyboru w tamtych czasach, a trzeba było zapewnić byt rodzinie i utrzymać dzieci. Ale poruszasz kolego temat rzekę, gdyz ja również znam tego człowieka, jak i kilku pozostałych którzy starali się w tamtym czasie o pszport celem wyjazdu zarobkowego. I powiem szczerze, masz wąskie postrzeganie rzeczywistości w postaci zauważania tylko 1 strony medalu, co i tak pewnie z twojego punktu widzenia jest irrelewantne. Powiem jak to wygląda z drugiej strony. Przychodzi do Pana Włodzimierza O - i chyba tak to powinno zostać zapisane drogi przyjacielu by w późniejszych terminach nie narażać się na naruszanie godności osobistych <- patrz KPC,człowiek którego imienia tutaj nie wymienię gdyż do chwili obecnej piastuje wysoką funkcję w województwie warmińsko mazurskim z prosba o wydanie paszportu gdyż musi wydać za mąż 2 córki. Taką zgodę dostaje, po czym wyjeżdża i w ciągu 3 miesięcy zarabia tyle że stać go na wybudowanie pięknej willi z basenem dla siebie oraz wydania 2 wesel i zapewnienie posagu w postaci 2 domów dla córek. Natomiast gdy czasy się zmieniają po 30 latach przejawia akty jawnej agresjii oburzenia ze względu na fakt podpisania tzw "lojalki" w tamtych czasach by móc wyjechać, bo nie może zostać, że się tak kolokwialnie wyrażę szefem szefów Ja się pytam zatem dziećmi byliście, rozum mieliście.....chcieliście wyjechać...wiedzieliście jakie kryteria muszą zostać spełnione by warunek konieczny został zachowany. Skoro się na to godziliście, po jaką cholerę macie teraz pretensje i nie mam tu na myśli tylko głównego bohatera wątku. A skoro już macie na litość boską bądźcie chłopy z jajami i załatwcie to w 4 oczy, a nie jak mięczaki na łamach forum. Swiat na prawdę schodzi na psy odkąd zechcieliśmy IV RP. A piszę to tylko dlatego, że czytając twój post zastanawiam się do tej pory czy boli cię to że człowiek był na tyle inteligentny że w chwili obecnej piastuje taką funkcję??. Uwierz mi człowieku jeżeli chodzi o słynny Ciechanów moglibyśmy podobny scenariusz napisać conajmniej o 1/3 jego mieszkańcach natomiast z dużo mniej ciekawym epilogiem, może dlatego że były to czasy gdzie stawiano ja ilość nie na jakość. Ale bardzo chciałbym Cię poznać i poznać twój pogląd.
      Pozdrawiam
      • prawdziwykorleone przedawnienie 19.01.11, 21:29
        Cytowany post napisany byl ponad 5 lat temu- dokladnie w 24 rocznice wprowadzenia stanu wojennego.
        forum.gazeta.pl/forum/w,557,33413751,33431560,Re_Mijacie_SBkow_na_ulicach_.html
        Gość portalu: casus napisał(a):

by w późniejszych terminac
        > h nie narażać się na naruszanie godności osobistych <- patrz KPC,

• Gość: Obi29UB Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 12:08
        "Ale poruszasz kol
        ego temat rzekę, gdyz ja również znam tego człowieka Uwierz mi
        > człowieku jeżeli chodzi o słynny Ciechanów moglibyśmy podobny scenariusz napisa
        > ć conajmniej o 1/3 jego mieszkańcach "

Pewnie ze znasz, bo jestes jego synkiem, kaleko. Moze 1/3, ale rodziny UBidzinskich.

https://forum.gazeta.pl/forum/w,66,63232752,63488998,Wladza_spoldzielni_Chemik_przedluza_sobie_wladze.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f350e65e93c13aa&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&ackData[id]=1&width=90

Takimi frajerami to MY nie jesteśmy!
        Będziemy bronić się.
        Cosik gadają że to nie tak żle przedtem w tej spółdzielni było tylko teraz za
        prezesa Obidzińskiego została OBIDZONA.
        Stara zasada najlepiej zwalać na poprzednika.
        Janek nie frajer. Potrafi działać i Włodka ogrywa, że chłop nie wie co ma robić.
        Podobno była lustracja i cała obecna ekipa żle wypadła w działaniach.
        Dobrze by było, żeby z tym bufoniarstwem skończyć!

https://forum.gazeta.pl/forum/w,66,63232752,63529063,Wladza_spoldzielni_Chemik_przedluza_sobie_wladze.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f15f20f43190d06&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&ackData[id]=1&width=90
        Podono Wł.O. powiela w Chemiku to co robił w Cichanowie w innej spółdzielni,
        która źle skończyła.
        Nie wiem dlaczego Przewodnicząca Rady Nadzorczej Anna D. tak go całą piersią
        chroni. /Pierś rozmiar mała 1/
        Widać po działaniach, że cała władza Chemika kocha władzę i w d...e mają jakieś
        prawo, umiar i członków.
        Władza stworzyła Zorganizowaną Grupę Wspólnych Interesów i robią co mogą by
        ktoś tej Grupy nie rozpieprzył
        Zobaczymy co z tego wyjdzie? To, że przegłosowali sami sobie przedłużenie
        kadencji to jeszcze nie wszystko i nic pewnego.

• Gość: zaTUSKany Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 23:58
      Proponuje panu OBIDZISKIEMU NIEJAKIEGO ZATUSKANEGO PODAC DO SADU ZA KALUMNIE RZUCANE NA TYM FORUM
      • Gość: feluś Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 16:52
        coś mi się zdaje ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,że pan były esbek pracuje w urzędzie skarbowym w ciechanowiea mieszka w gąskach
        • Gość: www.brs-ad.pl Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek IP: *.cnow.pl 04.02.11, 13:53
          Witam
          Mam te same nazwisko i mieszkam w gąskach na forum trafiłem wyszukując siebie. Czytam i śmiech mnie ogarnia czytając wywody osoby dość ograniczonej(która pisze z 1 ip chowając się pod zmiennym neostrady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl.....Panie Obidziński mogę Panu podać imię i nazwisko osoby która to pisze wraz z adresem , z którym TPSA podpisała umowę na dane ip ...ustalenie tych danych nie stanowi dla mnie problemu...
          Jeżeli jest Pan zainteresowany proszę o kontakt.

Qualified Google Advertising Professional
          www.brs-ad.pl
          kontakt@brs.pl

• ciech001 Re: Warto przypomniec ten ciekawy watek 24.03.11, 18:56
            Ale jaja, sb wiecznie żywe!
            POdać dane malkontenta, może zainteresuje się nimi jakiś Piotrowski czy inny "charakterny" esbek!

• Gość: Wasz UBek i wszystko jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 11:19
            Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe
            DAN-POL powstało w 2005 roku jako niezależny podmiot na rynku polskim. Posiadany kapitał firmy jest w 100% rodzimego pochodzenia. Firma zajmuje się problematyką stricte sanitarno - budowlaną.

Realizujemy swoje usługi na terenie całego kraju.

Partner w biznesie: BRS.pl
            www.danpol-polska.com.pl/
            Paweł Obidziński
            właściciel, PHU DAN-POL

www.goldenline.pl/pawel-obidzinski3

POzdrawiam
            Wasz UBek

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka