Dodaj do ulubionych

NIEuczciwy pracodawca

IP: *.play-internet.pl 26.09.11, 21:37
Witam, jestem w nieciekawej sytuacji, otóż podjąłem pracę z człowiekiem, który teraz po 2 miesiącach obiecanej wypłaty nie wypłacił mi ponad 1500 zł.Moim błędem było to, że nie podpisałem z nim żadnej umowy i pracowałem z nim tak na umowę ustną. Kilka razy tak robiłem i było ok. Jestem osobą uczącą się i chciałem dorobić w wakacje. A tu psikus taki. Kilka razy już napominam tego człowieka a on nic. Spałem po 4 godziny, trzeba było rano wstawać i zapierdzielać od rana do nocy, późno był powrót do domu. Nawet z nim porozmawiać jest trudno, spuści łeb i nic. czekam już ponad miesiąc i nerwy mi puszczają Nie mogę tak naprawdę nic zrobić bo tylko będę miał policję na karku jeśli zacznę go nachodzić. Może ktoś wie jak postępuje się z takimi ludźmi, może ktoś miał kiedyś podobny problem do mojego. Proszę o rady, komentarze.
Obserwuj wątek
    • Gość: adres Dawaj adres chama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 21:50
      Jak chcesz to mozesz sie ze mna przejechac. Szybko sie kasa znajdzie.
    • Gość: Sisi Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 26.09.11, 21:51
      Miałam identyczą sytuację.Mimo tego,że nie miałam ,żadnej umowy na papierze to poniekąd zawarłam ustną umowę ,która też jest zobowiązująca.Tak mi poradzono W Inspekcji Pracy.Wyślij na jego adres listem poleconym PISMO ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru i poczekaj około tygodnia.Na zwrotce -tej żółtej na dole napisz WNIOSEK O WYPŁATĘ ZALEGŁEGO WYNAGRODZENIA.Jeśli to nie pomoże,idz do inspekcji pracy.Mój pracodawca po interwencji Inspektoratu ZWRÓCIŁ mi zaległe wynagrodzenie i grzecznie przeprosił.
      • Gość: xxxxx Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.09.11, 22:04
        Również polecam załatwić sprawę urzędowo. Jak mu zasugerujesz wizytę skarbówki i inspekcji pracy to raczej mu się odwidzi. A jak nie, to zawsze pozostaje powództwo cywilne. Znalezienie sensownego prawnika, który się zdecyduje brać udział w sprawie w zamian za procent z wygranej nie jest problemem obecnie.
        • Gość: q Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 22:54
          również polecam wysłanie wezwania do zapłaty wynagrodzenia ze zwrotką jeśli w ciągu tygodnia nie zapłaci wysłać jeszcze raz przedsądowe a następnie wzór pozwu do sądu pracy myślę że poskutkuje
          • Gość: R Re: NIEuczciwy pracodawca IP: 213.199.253.* 27.09.11, 09:41
            Jakiego sądu pracy... chłopak pracował na umowę USTNną...czyli na czarno...ten pracodawca od siedmiu boleści ma nad nim przewagę... żadnej umowy więc równie dobrze może powiedzieć, że go na oczy nie widział....
            • Gość: ss Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 12:10
              Kolega niech nie ściemnia .
              Krasnoludki zrobiły robote ?
              Co nieuczciwy pracodawca odpowie inspektorowi pracy ?
              Musi pokazać umowy innych o prace.
              Urząd skarbowy to od parady jest ?

chłopak pracował na umowę USTNną...czyli na czarno...ten
              > pracodawca od siedmiu boleści ma nad nim przewagę.
            • Gość: Bob budowniczy Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 18:25
              A jeśli mam świadków? Było nas 4, zapomniałem dodać wcześniej.
            • Gość: Sisi Re: NIEuczciwy pracodawca/ DO R IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 22:35
              to mało wiesz bo umowa ustna tak jak w moim przypadku też jest zobowiązująca tak mi w inspektoracie pracy powiedziano zrobiłam tak jak mi zalecili i pomogło
      • Gość: Bob budowniczy Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 18:23
        Wiesz, o tym nie pomyślałem. Ale jest taki problem, że człowiek ten ogłosił upadłość firmy albo tylko tak mówi. Nieraz przekręcał klientów na różne sumy czego byłem świadkiem, może i teraz mówi nieprawdę. A tak nawiasem to nas 4 było którym nie wypłacił, w sumie to jest jakieś 3,400zł. Ale dobra, spróbuję tym sposobem. Dzięki za informację.
    • Gość: , Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.11, 23:04
      a może też napisz tutaj nazwe tego pracodawcy żeby innych nie oszukiwał i nie okradał z ich czasu ???
      • Gość: Gosc Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 23:37
        Jednym z takich nieuczciwych pracodawców jest niejaki Michał z osiedla Zachód zajmujący się rozstawianiem scen na różne imprezy.Oszukał już wielu ludzi, bo wielu u niego pracowało,ale nie wypłacił im żadnych pieniędzy.
        • Gość: , Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.11, 11:15
          z tego co wiem niejaka firemka "Żuraw Media" też wisi parę złoty kilku osobom oni nagłosnienie robią , no niestety jak pracodawca jest nieuczciwy to przynajmniej pisać o tym trzeba i mowić wszystkim znajomym ku przestrodze
        • Gość: Komitet chłopaków Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 23:53
          Ten Michał N.swiadczy usługi paru spólkom pana prezydena Wardzińskiego tym bardziej powinno zależec mu na dobrej opini.
        • Gość: Michał N. Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 03.10.11, 22:28
          Jest to bardzo ciekawy temat ;)
          Jak ktoś moją osobę oczernia na publicznym forum "anonimowo"

Sprawę składam do prokuratury za pośrednictwem policji i niech sobie prokuratura po szuka po numerku IP kto wypisuje "brednie".

Potem będzie sprawa o "oszczerstwo" i o "pomówienie"

Ani nikogo nie oszukałem, ani nie mam takiego zamiaru ....

A jak ktoś ma jakieś "obiekcje" w stosunku co do mojej osoby niech sprawę złoży do sądu ...
          albo inspekcji pracy/urząd skarbowy i wtedy sobie "porozmawiam" z "służbami" do tego przewidzianymi ...

Michał N
          • Gość: s Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 22:45
            Słusznie do sądu i do prokuratora.
            Kto zna MN ten wie jak z niego trudno wydusić grosz :-)
            Alimenciarze tez placa 20zl i mówią przeciez płace , czego chcesz.
            • Gość: Michał N. Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 03.10.11, 22:50
              Pomówienie jest karalne !

Do zobaczenia w sądzie ;)

Za swoje słowa trzeba "brać" odpowiedzialność ...
            • Gość: Michał N. Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 03.10.11, 22:53
              Ujawnij się kim jesteś ?

Ja się podpisuje imieniem ;)

Jak widać komuś tylko na pomówieniu zależy ...

Powodzenia u prokuratora ...

P.S. Te forum już zna "przypadków kilka" które skończyły się na sali sądowej za pomówienia ..
    • Gość: Holms Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 12:13
      Za zatrudnianie bez umowy jest też sprawa karna, ale odpowiadają obie strony. Ty jako zgłaszający do organów ścigania możesz zostać bez sankcji karnej.
      • Gość: oj Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 27.09.11, 15:56
        "Jakiego sądu pracy... chłopak pracował na umowę USTNną...czyli na czarno...ten pracodawca od siedmiu boleści ma nad nim przewagę... żadnej umowy więc równie dobrze może powiedzieć, że go na oczy nie widział.... "

Jeżeli zgłosi się do inspekcji pracy to nie zostanie chłopak ukarany. Szczególnie, jeżeli powie że chciał mieć umowę czy to o dzieło czy o pracę, ale go pracodawca zbywał aż do końca roboty.

Więc śmiało można smrodu robić pracodawcy.
        • Gość: R Re: NIEuczciwy pracodawca IP: 213.199.253.* 27.09.11, 16:40
          Jeżeli wiecie że na pewno chłopak nie będzie miał nieprzyjemności to też jestem jak najbardziej za tym, żeby mu narobił bałaganu i zepsuł opinię....wydawało mi się, że też jakieś konsekwencje poniesie ale skoro nie to nie ma się nad czym zastanawiać
          • Gość: Blo Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 17:13
            ja to zrobiłe tak
            wziełem kolege i do goscia dałem tydzien nnic nie oddał pojechalismy w 5chłopa i wpie...oddał połowe i potem zajebalim mu televizor i kino domowe :D
        • Gość: Sisi Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 22:38
          zgadza się umowa ustna jest zobowiązująca ,skoro chłopak był zbywany ,że podpisze z nim umowe itp.
          • Gość: ; Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 23:43
            oczywiście umowa ustna jest jak najbardziej zobowiązująca i nie wiem kto wam naopowiadał głupot że ważna jest tylko umowa na piśmie ! zajrzyjcie sobie do Kodeksu pracy. A tak w ogóle jeśli ogłosił upadłość to pracodawca a nie pracownik ponosi ryzyko ekonomiczne, Istnieje jeszcze coś takiego jak fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych skąd wypłacane są pieniądze w razie gdyby od pracodawcy ich ściągnąć nie można było. Bardzo dobrze, że masz aż 4 świadków myślę że w tym wypadku nie trudno jest udowodnić wasz stosunek pracy.
            • Gość: ; Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 23:46
              dodam jeszcze że w przypadku gdy pracodawca nie zawiera z pracownikiem umowy o pracę wtedy kiedy są spełnione przesłanki istnienia stosunku pracy to popełnia wykroczenie zagrożone karą grzywny- nie chce już mi się sprawdzać jaka to kwota, proponuję lekturę Kodeksu Pracy
              • Gość: Sisi Re: NIEuczciwy pracodawca IP: *.play-internet.pl 28.09.11, 22:24
                Zgadza się ,i obowiązkiem pracodawcy jest dostarczenie umowy o pracę w ciągu 7 bądz 14 dni,a skoro tego nie zrobi to on ponosi odpowiedzialność karną bo,kto będąc pracodawcą lub działając w jego imieniu nie potwierdza na piśmie zawartej z pracownikiem umowy o pracę - podlega karze grzywny od 1.000 zł do 30.000 zł. (art. 281, poz. 2 kodeksu pracy).Stosunek pracy jest, gdy: [art. 22kp] - wszystkie te przesłanki muszą być spełnione jednocześnie!!!
                1. umówił się Pan wykonywać pracę określonego rodzaju na rzecz pracodawcy
                2. pod jego kierownictwem (praca dobrowolnie podporządkowana) - co jest ważne, bo przy umowie zlecenie jest równość podmiotów, więc Pan powinien wykonywać pracę według własnego uznania, a przy stosunku pracy wykonuje Pan polecenia pracodawcy
                3. czas pracy wyznaczył pracodawca, tym bardziej jeżeli są to stałe godziny pracy codziennie, ale niekoniecznie
                4. pracodawca zobowiązał się zatrudniać Pana za wynagrodzeniem.
                Jak więc był Pan w stosunku pracy i nie dostał Pan umowy, to pracodawca popełnił wykroczenie. Panu przysługują uprawnienia wynikające z prawa pracy. Można zawiadomić PiP lub wytoczyć powództwo o ustalenie stosunku pracy. Został Pan oszukany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka