Dodaj do ulubionych

umiejętności kierowców

IP: *.centertel.pl 27.10.11, 22:31
Chciałbym zwrócić uwagę czytelników forum na sposób wyjeżdżania kierowców z ulicy godzkiej (przy postoju taksówek). Jak wiadomo jest to ulica jednokierunkowa. Dlaczego więc tak wielu kierowców skręt w lewo wykonuje z osi jezdni a nie od lewej strony?? Jeżdżę tam dość często i jestem mocno zniesmaczony widokiem niedouczonych tych młodych i często też starszych kierowców. Pomijam fakt nagminnego wjeżdżania na przejście dla pieszych i czekanie na nim aż będzie możliwe kontynuowanie jazdy...
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 22:40
      ta to co powiedzieć o pożal się boże pseudo kierowcach którzy nie umieją skręcać z 3go-maja na wiadukt :/ są dwa pasy skręcający z Sienkiewicza zajmują prawy więc ci od 3go-maja mogą zająć lewy a stoją h*j go wie na co i czekają takim sposobem skręcą max 3 samochody a korek przez głąbów aż do kredyt banku !!! ludzie opanujcie się i myślcie !!!!!!!!!
      • Gość: maro Re: umiejętności kierowców IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 22:55
        a na mnie dziala jak ktos po chamsku wyjezdza z podporzadkowanej i za chwile skreca.....ubilbym na miejscu:/
      • Gość: ... Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 23:04
        dlatego bo puszczasz tych co skręcają w prawo doskonały kierowco, dlaczego niby ja jako skręcający w prawo mam się kierować na prawy pas który za chwilę się kończy zebyś ty skręcający w lewo mógł sobie bez problemu jechać dalej skoro to ja mam pierwszeństwo... wkurza mnie to jak ja skręcam w prawo a ktoś mi zajmuje lewy pas , dlatego jak skręcam w lewo to daje temu człowiekowi spokojnie skręcić sobie w prawo a nie po chamsku się pchać
        • Gość: kierowca70 Re: umiejętności kierowców IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.10.11, 09:08
          jakie Ty masz pierwszeństwo człowieku małej wiary?
          Po skręceniu w prawo jesteś zobowiązany zająć PRAWY PAS. A JAK GO ZMIENIASZ TO MASZ ZACHOWAĆ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ I USTĄPIĆ PTERWSZEŃSTWA WSZYSTKIM ZNAJDUJĄCYM SIE NA TYM PASIE.
          • Gość: XxX Re: umiejętności kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.11, 09:46
            [quote]Po skręceniu w prawo jesteś zobowiązany zająć PRAWY PAS.[/quote]

Bzdura - podaj podstawę prawną, jeżeli tak twierdzisz.

Kierowca po wykonaniu manewru skrętu może zając dowolny pas ruchu
            • Gość: kierowca70 Re: umiejętności kierowców IP: *.ibd.gtsenergis.pl 28.10.11, 16:17
              Ustawa Prawo o ruchu drogowym
              Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
              […..]
              4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Zatem skręcając z Sienkiewicza na wiadukt powinniśmy zająć pas prawy.
              Dodatkowym argumentem jest fakt, że na Sienkiewicza stoimy na skrajnym prawym pasie i j po skręcie wjedziemy na przejście dla pieszych i zajmując lewy pas popełnimy wykroczenie: niewłaściwa zmiana pasa ruchu.
              Zabronione jest zmienianie pasa ruchu na przejazdach kolejowych, w obrębie skrzyżowań i na przejściach dla pieszych.
              Radze popatrzeć na linie ciągłąprzed skrzyżowaniem jak i za nim, to że nie jest narysowana na skrzyżowania to tylko logiczne podejście do oznakowania (żeby nie zamazać niepotrzebnie skrzyzowania.) W Stanach na większości skrzyżowań ich środek jest pomalowany w kratę i to jest jednoznaczne z zakazem zmiany pasa ruchu.

• Gość: Darek Re: umiejętności kierowców IP: *.play-internet.pl 28.10.11, 16:22
              Przeciez masz tam pas wlaczajacy do ruchu. Sugerujesz, ze jak wjezdzasz z bocznej drogi na np. droge nr. 7 to tez wjezdzasz sobie i uwazasz ze masz piewrszenstwo ?
        • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 16:44
          A skąd Ty wiesz, że zaraz ten prawy pas się kończy? Oczywiście z tego, że tam często jeżdzisz w przeciwieństwie do tych, którzy tam jadą pierwszy raz. Tyle, że ta wiedza nie upoważnia Ciebie do zajmowania od razu lewego pasa. Po skręcie na swoim pasie prawym masz od razu niemal strzalki do skierowania sie na pas lewy. Czy jeżdząc kulkupasmową jezdnią takie strzałki upoważniają Ciebie do zajeżdżania drogi jadącym pasem, na który dopiero chcesz wjechać? Gratuluję szczęścia, że do tej pory nie miałeś wypadku. Twoja argumentacja to dowód, że masz blade pojęcie o jeżdzie po mieście i czas najwyższy się dokształcić dla dobra własnego i innych kierowców.
          Na temat tego skrzyzowania (Tatarskiej i Sienkiewicza) był tu już wcześniej wątek. Do dziś mnóstwo kierowców uważa tak jak Ty i tak jeżdzi. Tragedia!!!!!
          • Gość: Marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 16:48
            To jest odpowiedż dla "Gościa -27-10-11 23.04"
        • Gość: Łukasz Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 09:51
          masz w 100% rację!
      • Gość: z Do pierwszego ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 08:36
        Ty głąb jesteś, czy tylko przepisów nie kumasz?
      • Gość: smerfetka Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 22:52
        Panowie !!! Prawo jazdy mam tylko kilka lat, ale jeżdżę dosyć często ;P A już na pewno często skręcam z 3 maja na wiadukt. I powiem Wam tak, kodeks kodeksem, wiadomo, że Ci skręcający z Sienkiewicza w lewo maja pierwszeństwo, mimo tego, że jest dla nich dodatkowy pas, który za chwile sie konczy. Kodeks kodeksem a życie życiem ;) Ja stojąc na środku skrzyżowania jak tylko widze, że auto naprzeciwko daje kierunek do skrętu w lewo: 1) zapodaje 1-wszy bieg, i rura gaz, tak że jadacy lewym pasem nie bedzie musial czekac az łąskawie zbiore dupe z pasa lewego, 2) zajmuje lewy pas ale zmniejszam predkosc i pozwalam wjechac jadacemu na mój pas. Wiec jak widac jest wysjcie, a nawet dwa, wystarczy być tylko czlowiekiem, i troche pomyslec tez o innych ;) Pozdrawiam
    • Gość: Sylwia Re: umiejętności kierowców IP: *.play-internet.pl 28.10.11, 01:41
      Najlepsze akcje dzieją się na skrzyżowaniu 11 Pułku Ułanów legionowych z 11 LISTOPADA,CUDA ...CUDEŃKA....I INNE RÓŻNOŚCI....
      • Gość:   Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 02:17
        Dziś widziałem jak ktoś z prawego kończącego się pasa przy wjeździe na wiadukt spychał jadącego lewym na pas pod prąd. Walić aż będzie blacha huczeć.
        • Gość: Italia Re: umiejętności kierowców IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 28.10.11, 08:57
          Tak właśnie jeździcie ciecha(m)owiaczki hahaha.
          • Gość: p Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 09:49
            to powiedzcie mi dlaczego "L"ki też tak robią? tzn skręcając w lewo dają skręcić spokojnie człowiekowi skręcającemu w prawo? no śmiem twierdzić że co jak co ale instruktor zdaje się być mądrzejszym i bardziej obeznanym z przepisów kierowcą niż my? a poza tym to jeżdżę tamtędy często i naprawdę chyba jeszcze nie widziałem żeby ktoś kto skręca w prawo kierował się na prawy pas tylko od razu jedzie na lewy, może jest to błąd fakt ale po co mam się pchać skręcając w lewo co może grozić jakąś stłuczką... bo mam pierwszeństwo to będę rozjeżdżać wszystkich? chyba jakaś ludzka logika też się załącza nie? to nie pierwszeństwo ma mną kierować ale realia i warunki, to samo jest z tym skrzyżowaniem przy kauflandzie, mimo że jako zawracający jadę pierwszy to i tak 70% osób o tym nie wie i co to znaczy że mam się pchać komuś pod koła jak w prawo pojechał sobie pierwszy? ważne że ja o tym wiem i jak widzę że wie o tym też skręcający w prawo to sobie jadę pierwszy jak nie to niech on sobie jedzie i też problemu nie widzę, dajcie sobie luzu ludzie, najważniejsze to starać się zachowywać ostrożność w takich miejscach.
            • Gość: mieszkaniec Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.11, 16:57
              po raz kolejny pojawia się wątek o umiejętnościach ciechanowskich kierowców i po raz kolejny masa postów i stek bzdur niczym nie popartych. Smutne to ale to co tu na forum się prezentuje widać na naszych ulicach. Może jednak nie za późno na edukację :)

Prawo o Ruchu Drogowym
              Art. 25.
              1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

nie ma znaczenia na który pas delikwent wiedzie, ważne jest że skręca w prawo i mam obowiązek mu ustąpić.

• Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 17:30
                Do mieszkańca. Po pierwsze za pasem dla pieszych jak sobie przypominam jest krótki odcinek pasa ciągłego. Po drugie wolę z tego cytowanego przepisem przywileju w tym wypadku nie korzystać. Jest takie powiedzenie - napis na nagrobku - "tu leży ten co miał pierwszeństwo przejazdu". Polecam też skrzyżowanie Tatarskiej z 17-go Stycznia. Policjant stojący na wysepce na 17-go Stycznia od strony mostu miałby duży utarg od kierowców skręcających z Tatarskiej na 17-go Stycznia na most z lewego (środkowego przed skrzyzowaniem) pasa. Nijak nie można nie przejechać ciągłego pasa. Chyba że jadąc 3km/h i skręcając na promieniu 3 m. Więc nie zawsze kierowcy są winni, że głupieją. Czasem i służby drogowe.
                • Gość: mieszkaniec Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.11, 17:56
                  marku, to co jest za przejściem nie ma znaczenia odnośnie pierwszeństwa przejazdu na tym skrzyżowaniu. Ja jak mam pierwszeństwo to z niego korzystam jak zresztą większość kierowców, wszak :

Prawo o Ruchu Drogowym
                  Art. 4.
                  Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.

a gdy mam wątpliwości czy drugi kierowca ma jakiekolwiek pojęcie o przepisach to stosuję się ( jeśli zdążę) do:

Art. 3.
                  1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

:))

• Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 20:14
                    Do "mieszkańca". Ja stosuje się od 1973 r do art.3 i przez ten czas nie miałem nawet ani jednej stłuczki. Natomiast wracając do tego skrzyźowania sytuacja jest dość dziwna. Jadący przez skrzyżowanie prosto Tatarską na wiadukt muszą po minięciu skrzyżowania zmienić pas na lewy, gdyż prawy się kończy i niestety muszą czekać aż się lewy zwolni. Inaczej stłuczka lub zepchnięcie samochodu jadącego z lewej na pas pod prąd. Skręcający zaś z Sienkiewicza od stacji PKS na wiadukt w świetle przepisów mogą od razu pakować się na pas lewy i wtedy są na tzw "prawie". Dla mnie takie zachowanie jest mało eleganckim egzekwowaniem trochę w tym wypadku nielogicznego przepisu. Na czym polega moim zdaniem ten brak logiki? Otóż na tym, że jeśli ktoś skręcając z Sienkiewicza na prawo na wiadukt grzecznie zajmie najbliższy prawy pas i przejedzie przez pas dla pieszych, to za tym pasem będąc niestety musi przepuścić tego kto zdążył w tym czasie szybko skręcić od mostu w lewo widząc, że z przeciwka skręcający na wiadukt zajął jednak pas prawy i lewy jest wolny. Wniosek - kultura jazdy tu się nie opłaca! Chciało by się zaapelować - kierowcy skręcający z Sienkiewicza w prawo na wiadukt - pchajcie się od razu przed przejściem dla pieszych na lewy pas. Takie macie prawo i wygracie na czasie. Zablokujecie "cwaniaków" od mostu. A jakie będą skutki tego - to już Bozia tylko wie. Ja napewno tak robić nie będę, gdyż ma to cechy chamstwa na drodze w majestacie prawa. Dziękuję tymczasem "mieszkańcowi" za rzeczową, kulturalną odpowiedż.
                    • Gość: Piotr Re: umiejętności kierowców IP: 213.199.253.* 28.10.11, 20:32
                      Pchajcie się na lewy pas i blokujcie jadących od mostu..i po co? Nie lepiej z Sienkiewicza na prawy a "cwaniaki z mostu" na lewy? To pakowanie się na lewy pas i blokowanie skręcających z mostu jest tak samo beznadziejne jak jazda tych "doświadczonych" starych kierowców, którzy jeżdżą po prostu anemicznie ok. 50 km/h lewym pasem na Armii Krajowej, ale oczywiście on ma takie prawo i będzie jechać, zapominając o obowiązku jazdy przy prawej krawędzi, ale jeśli na prawym pasie będą samochody to nikt nic mu nie może zarzucić bo powie, że wyprzedzał..Swoją drogą ciekawie w tamtych okolicach jeździ pewien Pan Renault 21 Chamade na ciechanowskich rejestracjach z kierownicą z prawej strony, przy wyprzedzaniu nie widzi nic...
        • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 16:55
          Jest mnóstwo kierowców, którzy tam tak jeżdżą. Aż dziw, że mało jest tam wypadków. Za przejściem dla pieszych jest krótki wprawdzie ale pas ciągły! jeśli nie trafia do tych pseudo-kierowców argumentacja, że mają grzecznie zająć pas prawy i przepuścić wszystkich jadących lewym pasem.
          • Gość:   Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 18:00
            A jadący prosto z Tatarskiej prawym też się wpychają. Pewno, że walić nie pozwalać na cwaniactwo na drodze. Przy stodole ktoś cwaniakował i spotkał się z koparką. Myślę, ze to go nauczyło ale to tylko jeden. Gdzie jest policja? A z instruktorami to bym nie przesadzał na przykład żaden nie potrafi jednoznacznie określić czy jadąc po rondzie trzeba mieć włączony lewy kierunkowskaz. A kierowcy nie włączają żadnego.
            • Gość: jeepek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 19:04
              A ja skręcając w prawo na wiadukt z premedytacją minę pierwszy pas i skręcę w drugi a wy mądrale od pierwszeństwa dla skręcających w lewo podstawcie mi się, przyda sie odświeżyć lakierek na moim autku.
    • Gość: Piotr Re: umiejętności kierowców IP: 213.199.253.* 28.10.11, 19:42
      W 100 % zgadzam się z "kierowcą". Pasów nie ma pomalowanych ale jeśli jest jednokierunkowa to w lewo skręcamy ustawiając się przy lewej krawędzi jezdni. Skręcający tam ze środka często mają ciechanowskie rejestracje, gdyby jakieś inne-jeszcze zrozumiem (chociaż też nie do końca..). Kiedyś skręcając w lewo pewien pan na mławskich numerach czerwonym audi 80 był wielce oburzony,że użyłem klaksonu jak zajechał mi drogę, wymachując coś rękami..
    • Gość: Piotr Re: umiejętności kierowców IP: 213.199.253.* 28.10.11, 19:52
      A co do skrzyżowania Sienkiewicza, Tatarskiej itd. to skręcając w lewo ustępujemy pierwszeństwa skręcającym w prawo na wiadukt, ale czy tamtym jest tak ciężko zrozumieć, że może ten ruch być płynniejszy i skręcający w prawo mogą zająć prawy pas a skręcający w lewo lewy pas? Zamiast jednego samochodu i dwóch na czerwonym świetle, ruch byłby płynny i nie stałyby takie "sieroty" na środku skrzyżowania, które wszystkich puszczają. Ja skręcając w lewo wjeżdżam od razu na lewy pas z tym, że obserwuję kierowcę, który na równo skręca w prawo albo przyspieszam i jestem przed nim albo minimalnie zwalniam i wpuszczam go na lewy pas i jakoś nigdy nie miałem tam żadnej nieprzyjemnej sytuacji.
      • Gość: q Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 20:12
        wielcy mistrzowie kierownicy, przeczytajcie sobie art 25 Kodeksu drogowego i zamilczcie już w tym wątku bo jak powszechnie wiadomo każdy z was ma się za najlepszego kierowcę ! a jak macie wątpliwości to zadzwońcie do WORDu i niech wam powiedzą jak egzaminują na tym skrzyżowaniu a najlepiej jeśli ktoś ma się tu jeszcze wypowiadać to osoba która pracuje w tym zawodzie- instruktor, egzaminator. bo wiecie jeździć jak śpiewać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej :P
        • Gość: big Re: umiejętności kierowców IP: *.205.7.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.11, 20:25
          chce zauważyć że jest tam zakaz wyprzedzania, wiec trzeba przepuścić tych z prawego pasa.
          • Gość: KIEROWCA Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 21:29
            cI Z PRAWEGO PASA ZMIENIAJĄ PAS RUCHU I TO ONI MUSZĄ PRZEPUŚCIĆ WSZYSTKICH NA LEWYM PASIE. LOGIKA!!!!!!
            • Gość: tiaa Re: umiejętności kierowców IP: *.cnow.pl 29.10.11, 09:56
              guzik nie KIEROWCA, skręcają w prawo mogę zając prawy pas, lewy a jak jest 5 pasów to każdy z nich ! nawet na testach na p.j. są takie pytania. Widać, że na pamięć testów większość się uczy i nic z nich nie rozumie bo tam wiadukt nie był narysowany :)
              • Gość: drugi kierowca Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 14:51
                No dobrze. A jak zajmie prawy pas i przejedzie przez pas dla pieszych tym pasem, to ma pierwszeństwo w zmianie pasa na lewy.? Coś Wam tutaj sie pokręciło szanowni kierowcy. Owszem, przed przejściem dla pieszych może wjechać na lewy pas, czyli od razu zająć lewy pas, ale gdy wjedzie na prawy, to za przejściem już zmienia pas. I wtedy obowiązuje go zasada przy zmianie pasa.
          • Gość: gość Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 22:15
            ???????????!!!!!!!!!!!! Jakim cudem było tam dotad tak mało wypadków!!!
            • Gość: ; Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 23:02
              no właśnie dlatego że jak to się ktoś bulwersuje jak skręcasz w lewo nie ważne czy tam gdzie skręcasz znajduje się 10 pasów czy 2 to masz przepuścić tych co skręcają w prawo i jadą z naprzeciwka bo akurat że są tam 2 pasy możesz nie wiedzieć. i skończcie już tą bezsensowną dyskusję na który pas ma wjechać ten skręcający w prawo bo powinien wjechać na prawy ale to nie zwalnia tych skręcających w lewo z tego że ma mu ustąpić pierwszeństwa i skręcić w lewo dopiero wtedy kiedy ten wykona swój manewr a nie pchać się jednocześnie z nim, jak komuś się spieszy to lepiej niech za kółko nie siada bo staje się niebezpieczny dla innych
              • Gość: ; Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 23:06
                zapomniałem dodać że najlepszy jest tekst typa który piszę żeby walić aż będzie blacha trzeszczeć, haha powodzenia ! jak coś to wal o swój najlepiej głową
                • Gość: też kierowca Re: umiejętności kierowców IP: *.xdsl.centertel.pl 29.10.11, 11:17
                  I znów na forum "trzepanie piany" przez "super ciechanowskich kierowców":) Ja to sie tylko dziwie ze większość z Was jeszcze ma czym jeżdzic z taka znajomoscia przepisów:) Skręcając w prawo na jakimkolwiek skrzyzowaniu gdzie jest droga dwujezdniowa zajmuje pas który mi pasuje i to wszystko! Z czego to wynika? Z Przepisów! Z jakich? To sobie " madrale" poczytajcie! Owocnego "trzepania piany";)
                  • Gość: mieszkaniec Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.11, 11:45
                    póki co sam ta pianę trzepiesz nic nowego do tematu nie wnosząc, a przepisy też już były przytaczane.
                    • Gość: tez kierowca Re: umiejętności kierowców IP: *.xdsl.centertel.pl 29.10.11, 16:50
                      A co można wnieść do takiego bezsensownego tematu? Przepisy przepisami życie zyciem a kretyni na drodze pozostana kretynami! Wiec co wnosi ten wątek? Dla mnie nic, więc ja tez nie wniose do niego niczego;)
                  • Gość: smerfetka Do ostatnich "kierowców"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 14:00
                    Jeśli sobie skręcacie w prawo, to mozecie zająć pas jaki wam się podoba, nawet i najdalszy - powodzenia, ale jeśli nie przeczytaliście wątku to przypomne, że rozmawiamy o sytuacji gdy jedne auta skrecaja w prawo z sienkiewicza na wiadukt, a inne z 3 maja na wiadukt. I wlasnie przez takich ludzi jak wy czasami trudno tym z 3 maja wlaczyc sie do ruchu, i robi się korek jakby to co najmniej metropolia byla a nie miatseczko 50 tysieczne ;) Tak samo zasada "suwaka", w korku, nie wszyscy wiedzą, że to nie przejaw chamstwa wpychajacych sie kierowców a mozliwosc rozluznienia skoro są dwa pasy. W kreajach rozwinietych to normalne, w Polsce - trąbienie i wiązanka.... ;) Jeżdzenie po Polsce to prawdziwy survival, okazuje sie że po Ciechanowie też ;P
                    • Gość: z "SUWAK' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 15:00
                      Problem w tym, że jeżeli skręcam tam w prawo i przez grzeczność pozwolę skręcić komuś w lewo wpuszczając go niejako na pas który powinien być wolny dla mnie, muszę potem wyhamować, bo "delikwent" nie wpuszcza mnie na t zw. suwak. I to dopiero jest szanowni państwo chamstwo, perfidia i skur...stwo.
                    • Gość: tez kierowca Re: Do ostatnich "kierowców"... IP: *.xdsl.centertel.pl 29.10.11, 16:56
                      "Suwak" owszem ale nie dla kretynów i chamów którzy z pełna świadomoscia jada do końca pasa który sie kończy a potem pchaja sie na chama i dziwia ze nikt ich nie chce wpuscic! Ja z takimi baranami jade na zylete do końca i mam w głebokim poważaniu ich wielkie oczy jak walą zderzakami w kraweznik bo we mnie nie mają odwagi;)! Kultura dla kulturalnych chamstwo dla kretynów!!
                      • Gość: ha ha Re: Do tez kierowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 17:25
                        Ech ty "kierowco"...
                  • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 15:09
                    >Skręcając w prawo na jakimkolwiek skrzyzowaniu gdzie jest droga dwujezdniowa zajmuje pas który mi pasuje i to wszystko! <
                    Oczywiście, że tak, tylko że jak już zajmiesz któryś z tych pasów to dalej obowiązuje Ciebie zasada przy zmianie pasa. Więc jeśli zająłeś prawy, to za przejściem dla pieszych zmieniasz z konieczności pas i musisz się do zasady z tym związanej stosować. I zdaje się, że tutaj jest dużo nieporozumień i trzepania piany. A dobry obyczaj nakazywałby tym od stacji PKS nie pchać się na lewy pas i tak jak już ktoś pisał wcześniej, umożliwić tym od mostu też wjechać na pas lewy na wiadukt i stosować póżniej zasadę suwaka. Tak jak to się dzieje u cywilizowanych i kulturalnych. Przepisy nie zdołają przewidzieć wszystkich sytuacji i czasem po prostu trzeba pomyśleć i pamiętać, że nie jest się samemu na drodze.
    • Gość: 123 Re: umiejętności kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.11, 15:02
      A moze najpierw mistrzowie kierownicy nauczcie sie ruszac ze swiatel? NA ZIELONYM RUSZAMY!!!!!!! A nie szukamy biegu!!
      Stoi ciele jedno z drogim w korku, a jak dojedzie do swiatel to dlubie w nosie i na jednym cyklu przejada 3 a nie 5 aut.
      • Gość: 1 Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 15:41
        heh, zauważyliście że zawsze tematy o zasadach ruchu drogowego w Ciechanowie biją rekordy wpisów? każdy ciechanowiak ma się za mistrza kierownicy tylko wpuścić ich do wawy i głupieją. wiele mówi się o warszawskim stylu jazdy ale wydaje mi się że jest to głęboko przesadzone. Tam stojąc w korkach gdzie masz na jezdni 4 pasy i nagle z tego najbardziej skrajnego musisz przedostać się przez 50m na ten najbardziej skrajny z przeciwnej strony gdy włączasz kierunek inni z grzeczności cię przepuszczają a u nas w Ciechnowie? nawet gdy mamy 2 pasy czasami z prawego na lewy gdy jest korek nikt nawet się nie zatrzyma i będę tak stał i tamował ruch tym z prawego pasa- święte krowy- dobrze ktoś napisał wcześniej że tu zginął ten co miał pierwszeństwo haha - ludzi myślcie i wtedy będzie naprawdę najlepiej a pierwszeństwo to sprawa drugo-planowa. ogólnie jeżdżę dużo ale nie jestem jakimś rasowym pieniaczem- ktoś pojedzie źle, nie przepuści mnie chociaż powinien to niech sobie jedzie trudno- ja zachowuję ostrożność zawsze- każdy popełnia jakieś drobne błędy- a na pewno nie gonię za kimś i nie wymachuję mu ręką bo to jest śmieszne i żałosne.
        • Gość: kierowca Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.11, 16:30
          Ja sporo kilometrów dziennie pokonuję przez to miasto i uważam że nie jest aż tak źle jak by to z tego wątku wynikało. Uczmy kultury zaczynając od siebie i będzie ok.
          • Gość: 123 Re: umiejętności kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.11, 16:41
            A ja na pocieszenie dodam, ze w innych miastach jest podobnie. Tak wiec mysle ze nie odstajemy od normy:)
        • Gość: Piotr Re: umiejętności kierowców IP: 213.199.253.* 30.10.11, 09:38
          Ciechanowiacy, którzy pojadą do Warszawy, ewentualnie są tylko przejazdem głupieją z jednego prostego powodu-jeżdżą na pamięć po naszej "metropolii". Kiedyś słyszałem od wielu "kierowców" jak to ciężko po Warszawie i w ogóle i ronda takie duże i tramwaje etc. Potem będąc zmuszonym tam jechać i trochę się pokręcić w tym mieście- miłe zaskoczenie, chamstwa warszawskich kierowców nie zauważyłem na taką skalę jak mi to nie raz opisywano, miasto w miarę dobrze oznakowane, jeśli znamy zasady ruchu, patrzymy na znaki to nie widzę problemów żeby "zgłupieć" w Warszawie ;)
          • Gość: Piotr Re: umiejętności kierowców IP: 213.199.253.* 30.10.11, 09:40
            "...nie widzę powodów..." a nie "problemów" :)
            • Gość: pieszy Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 22:56
              Wszystkim, którzy mieliby jeszcze ochotę dyskutować na temat tego skrętu na wiadukt zwrócę uwagę, że za przejściem dla pieszych jest jeszcze 5m pasa ciągłego. A więc jeśli ktoś skręcając w prawo z Sienkiewicza na wiadukt nie zajmie od razu, przed przejściem dla pieszych lewego pasa, to wg mnie jadąc pasem prawym, za przejściem musi stosować zasadę obowiazującą przy zmianie pasa, czyli przepuścić jadących lewym pasem.
              • Gość: sadolin Re: umiejętności kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.11, 09:12
                to jak zauważyłeś ciągłą linię to pewnie zauważyłeś i znak zakazu wyprzedzania . On też jest ważny.
                • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 11:09
                  I co ten zakaz zmienia? Czy to, że w sytuacji gdy dwa pojazdy jadą równolegle, pierwszeństwo ma zmieniający pas? Przecież może być sytuacja, że skręcający w prawo z Sienkiewicza wjedzie na najbliższy prawy pas, będzie musiał przepuścić ewentualnego pieszego, a w tym czasie skręcający od mostu w lewo widząc manewr w/w wjedzie sobie spokojnie na lewy pas nie przeszkadzając nikomu i oba pojazdy się zrównają. Co dalej? A niech na dodatek ten na prawym pasie będzie jakąś niezgółą i będzie się ledwo toczył to co? Trzeba się z nim zrównać prędkością i wpuścić go przed sobą na własny pas? Może jednak jakiś fachowiec od przepisów się tu ostatecznie wypowie z pożytkiem dla nas wszystkich tutaj dyskutujących. Dla mnie to szok, gdy słyszę, że z pasa prawego można komuś przed nosem wjechać na pas lewy.
                  • Gość: mieszkaniec Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.11, 11:51
                    marku, tu nie ma fachowców tu jest forum i tu są argumenty. Zakaz wyprzedzania jest postawiony w dość niefortunnym miejscu, za wcześnie po prostu. Definicja wyprzedzania też nie jest idealna i w zasadzie w tym konkretnym miejscu, chcąc się do zakazu zastosować literalnie zablokowalibyśmy to miejsce na amen. Tu apel do drogowców o przesunięcie tego znaku, może nie dla tego że komplikuje on jazdę ale dla czystości intencji, wszak i tak wszyscy mają go w d...
                    • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 14:57
                      Przydałaby się jednak jednoznaczna interpretacja sytuacji na tym skrzyżowaniu, gdyż jak z powyższej dyskusji widać, albo brakuje nam talentu do zastosowania tam we właściwy sposób przepisów, albo coś tam z oznakowaniem jest skopane. No i w sumie jest niebezpiecznie.
                      • Gość: mieszkaniec Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.11, 16:41
                        pomijając zakaz wyprzedzania reszta jest jasna. Odpowiednie przepisy podane są wyżej.
                        • Gość: Na zdrowy rozum Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 07:11
                          Problemem nie są przepisy KRD. Problemem jest ich interpretacja, a tyle interpretacji ilu kierowców.
                          Na miejscu dogowców zainstalowałbym pełną sygnalizację kierunkową i problem z głowy. Tyle się mówiło o udrażnianiu ruchu za pomocą czujników w nawierzchni, kamer. I co ?. Nic, w dalszym ciągu burdel. A pamiętacie jeszcze nie tak dawno skrzyżowanie Sikorskiego-Armii Krajowej. Zawsze leżało tam pełno szkieł. Teraz przeniosły się na skrzyżowanie Tatarska-3 Maja.
                          • Gość: instruktor Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 08:54
                            Witam wszystkich.
                            Jak słusznie zauważył "mieszkaniec", niefortunne /lub celowe - w co wątpię/ ustawienie znaku pionowego: "zakaz wyprzedzania" powoduje u wielu kierujących irytację, która wynika z nieznajomości podstawowych prawideł ruchu drogowego.
                            Istnieje coś takiego jak hierarchia poleceń, sygnałów, znaków, zasad..

Abstrahując..

Większość problemów poruszanych na forum a dotyczącym ruchu drogowego w Naszym mieście nasiliła się w ostatnich latach.
                            Zauważcie, że oznaczenia poziome - z tej strony wiaduktu - istniały już dawno..
                            A może problem leży w tym, że robi się tłoczno? Że powstają korki? A może należałoby pomyśleć o alternatywnej drodze prowadzącej "za tory" ?
                            Znający topografię miasta mogą bez większych problemów sprawnie się przemieszczać.
                            Uprzywilejowanie "60"-tki, po jej remoncie, wyraźnie utrudnia ruch w Ciechanowie.
                            Innym zagadnieniem są przyzwyczajenia.
                            Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale może trzeba nauczyć się dynamicznego ruchu. Szczególnie podczas ruszania na światłach - jak już to ktoś słusznie zauważył.
                            Nie jesteśmy sami na drodze.
                            Dość dużo jeżdżę drogami Naszego miasta i zauważam różne zachowania kierowców.
                            Jest lepiej niż kiedyś. Rośnie kultura i wyrozumiałość. Owszem. Trafiają się sytuacje nieprzyjemne. Trzeba nabrać choć troszkę dystansu..

W końcu wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.
                            Pozdrawiam.
                            • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 10:42
                              Dość dużo tutaj dyskutujemy, a mnie oraz jak sądzę wielu kierowców, którzy mają przyjemność tam codziennie jeżdzić najbardziej interesuje, aby ktoś (może instruktor, może mieszkaniec) w sposób jednoznaczny odpowiedział na proste pytanie. Jeśli jadą równolegle obok siebie dwa pojazdy pasem prawym i lewym za pasem dla pieszych w kierunku na wiadukt, który pojazd ma obowiązek przepuścić drugiego?. Przy czym są tu dwie sytuacje. 1. Pojazdy jadą prosto przez to skrzyżowanie czyli cały czas Tatarską. 2. Pojazdy skręcają z Sienkiewicza i 3-Maja ale zrównały się za pasem dla pieszych. Myślę, że taka prawidłowa odpowiedż wiele by nam kierowcom pomogła. Jak rozmawiam z kolegami, którzy od lat jeżdżą za kółkiem, nawet zawodowcami, każdy ma inne na ten temat zdanie. Dziękuję z góry za odpowiedż.
                              • Gość: Piotr Re: umiejętności kierowców IP: 213.199.253.* 01.11.11, 10:51
                                Nie jestem zawodowym kierowcą, nie jestem instruktorem, ale jeśli jadę prosto z Tatarskiej na wiadukt lewym pasem i prawy się kończy to tak jakby Ci z prawego pasa "maja problem" bo nie mogą dalej kontynuować jazdy, ponieważ nie mają gdzie i muszą zmienić pas na lewy, a zakaz wyprzedzania-chodzi po prostu o wiadukt. Wyprzedzać możemy zarówno z prawej jak i z lewej, zatem jeśli Ci z prawej będą wjeżdżać na lewy pas, a my będziemy ich puszczać pozostając ciągle w ruchu to tak jakby oni też nas będą wyprzedzać..Znak nielogicznie postawiony, jest podwójna ciągła i tyle. Tak samo prawy pas kończy się na 17-go stycznia jadąc w kierunku basenu, to jeśli pojawiłby się zakaz wyprzedzania to co by tam się działo?
                                • Gość: instruktor Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 11:12
                                  Właśnie.
                                  Odpowiedzialność osób sprawujących nadzór nad oznakowaniem tego miejsca pozostawia wiele do życzenia.
                                  Są przypadki, w których prawo w niedostateczny sposób rozstrzyga daną kwestię.. (Jak np. ze sposobem sygnalizowania wjazdu na skrzyżowanie o ruchu okrężnym - pozostają interpretacje)

Ale o tym później.
                                  Czas oddać cześć naszym bliskim, którzy już odeszli..
                                • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 11:15
                                  Jeżdżę też dużo po Warszawie i gdybym z prawego pasa bezceremonialnie, nie oglądając się do tyłu i nie przepuszczając tych z lewej zjeżdżał na ich pas (lewy), nie pisząc już o tym, że nagle mój pas się kończy, to byłbym, przepraszam za wyrażenie - idiotą. To samo na skrzyżowaniach. Owszem skręcając w prawo zajmuję pas jaki chcę, ale jeśli już go zająłem, to dalej obowiązuje mnie zasada zmiany pasa jak wyżej opisałem. A w Ciechanowie? Przepraszam, że piszę to już do znudzenia, ale zależy mnie na jednoznacznym wyjaśnieniu tej kwestii. Czekam więc na wyjaśnienie dwóch sytuacji. Piszesz Piotrze tylko o przypadku 1. tzn. gdy jedziesz prosto Tatarską cały czas. Dobrze piszesz, że jeśli puścimy tych z prawej to oni nas wyprzedzają! I to jeszcze z prawej. W Niemczech spory mandat!. Sytuacja staje się patowa. Stajemy wszyscy i czekamy .... na co?
                                  • Gość: mieszkaniec Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 19:03
                                    Jeszcze raz spróbuję wyjaśnić. Znak "zakaz wyprzedzania" jest ustawiony za wcześnie. Zamysł "ustawiacza " pewnie był taki, że znak miał dotyczyć wiaduktu i jest to logiczne. Problem jednak powstał w miejscu w którym wyprzedzanie jest naturalne i potrzebne w celu zmiany kończącego się pasa aczkolwiek za znakiem. Olewamy ten znak, jak zarządca się obudzi to może znak zostanie przesunięty.
                                    Reszta to klasyczna zmiana kończącego się pasa i wszystkie obowiązki z nim związane.

Literalnie przestrzegając prawo dwa samochody jadące obok siebie w tym miejscu nie mogą się nawzajem wyprzedzić. Wszystko przez znak ustawiony w miejscu gdzie są jeszcze dwa pasy ruchu.
                                    • Gość: Instruktor Re: umiejętności kierowców IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 19:12
                                      Dokładnie TAK.
                                      Pozdrawiam.
                                    • Gość: marek Re: umiejętności kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 19:54
                                      Więc chyba ostatecznie sprawa się wyjaśnia. Tak właśnie sądziłem, ale ........kto pyta nie błądzi. Dziękuję w imieniu własnym i sądzę, że sporej rzeszy kierowców, którzy w tym miejscu "głupieją".
                                      • Gość: kierowca Re: umiejętności kierowców IP: *.centertel.pl 02.11.11, 01:11
                                        Dziękuję za kulturalne zamknięcie tej puszki Pandory :) Wprawdzie wątek zaczął się od innego ciechanowskiego skrzyżowania ale lepiej nie wracajmy do tematu :)
                                        Dziękuję za uczestnictwo w dyskusji.
                                        Pozdrawiam
                • Gość: sssssssssssss Re: umiejętności kierowców IP: *.cdma.centertel.pl 02.11.11, 21:13
                  a to aż znak trzeba postawić żeby wiedzieć że jest zakaz wyprzedzania na wiaduktach, wzniesieniach - nie postawili znaku że nie wolno zawracać to pewnie można.
    • Gość: gość Re: umiejętności kierowców IP: *.centertel.pl 20.11.11, 15:54
      bo tak im wygodniej do momentu zatrzymania przez Policję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka