Dodaj do ulubionych

Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba

IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.11, 17:25
Duża część mieszkańców Ciechanowa byli to Żydzi.
Ta ziemia dała nam noblistę Ciechanowera.
Jak można (tu apel do władz) doprowadzić do tego aby psy robiły na cmentarzu ludzkim ?
Apeluje o resztki godności i kultury.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryszard Ochucki Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.205.45.143.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.11.11, 18:01
      To prawda. Wyprowadzane psy powinny posiadać co najmniej wykształcenie średnie lub wyższe.
    • Gość: phi-hihi Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 19:11
      To przecież chrześcijanie się tutaj wypowiadają. Nie wstyd wam?
      • Gość: buzek wiocha wprowadza swoje psy na nowy cmentarz IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.11, 19:23

Sam widziałem jak psy choloty co przyjeżdża na cmenatarz autem wchodzą i szczątki oraz sraja na groby. co od takiej choloty z urbankowa wymagać . tam mieszka samo przyjezdne badziewie i pospolstwo.

Ich nacpane bachory stoją i szcza po klatkach albo dra swoje krzywe mordy
        • Gość: x Re: wiocha wprowadza swoje psy na nowy cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 19:35
          Ja na cmentarz zawsze z psem chodzę :D
          • Gość: Wojtek P. Re: wiocha wprowadza swoje psy na nowy cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.11, 20:07
            W sprawie psów nie do władz trzeba apelować, tylko do właścicieli. Władza ich nie zmusza, żeby tam psy wyprowadzali. Chodzą, bo mają blisko. Czyste wygodnictwo. A że to był kiedyś cmentarz ... Myślisz, że skalają mózgi jakąś refleksją z tym związaną? Gdzie tam. Musżą zdążyć na serial w tv albo obalić flaszkę.
    • Gość: Ryszard Ochucki Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.204.13.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.11.11, 20:47
      Prawo dotyczy wszystkich. Opłata za miejsce na cmentarzu komunalnym wnoszona jest na 20 lat i jeżeli nie jest ponawiana, to miejsce po uprzednim przeniesieniu szczątków może być przyznane komuś innemu. Za utrzymanie mogiły odpowiada rodzina. Gdzie jest ta rodzina która ma czelność domagać się od władz utrzymania grobu ich bliskich?
      • Gość: Jeshiwa Rysio IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 17:33

Rysio żal mi twoich zaściankowych poglądów
        • Gość: hyde Re: Rysio IP: *.multimo.pl 25.11.11, 19:40
          Akurat Rysio ma racje.
          Dlaczego panstwo ma sie opiekowac szczatkami z TEGO cmentarza a od innych rodzin wymagac oplat?
          Moze nie znamy jakichs tajemnic? Niech Hameryka sponsoruje przechowywanie szczatkow swoich bliskich.
          • Gość: gość Re: Rysio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 09:28
            tak się składa że mieszkam koło tego cmentarza 8 lat i jezscze nie widziałam kogo kolwiek z gminy żydowskiej odwiedzającego groby,miasto chciało zagospodarować ten kawał trawy
            na park z alejkami i ławkami oraz częściowo na park dla zwierząt ale włściciel części terenu czyli sama gmina żydowska nie wyraziła zainteresowania takim przedsięwzięciem,więc im nie przeszkadz że ktoś wyprowadz tam zwierzęta.A co do obrazania ludzi którzy tam mieszkają to
            wydaje mi się że się zagalopowałeś bo w innych dzielnicach nawet tych"willowych"to sami święci nie mieszkaja.Dlatego nie pisz bzdur tylo po to aby kogoś obrazić!
            • Gość: * Re: Rysio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 09:37
              jakoś w Mławie nie majątego problemu po prostu ogrodzili swoją część i jest spokój,
              a że u nas nie to powinien być ich problem nie zauwarzyłem żeby polacy którzy chcą dbać o swoje cmentarze w byłych krajach związku radzieckiego prosili rosjan o to oni po prostu sami robią tam wiele rzeczy, a żydzi po prostu są oburzeni,dlatego jak niechcą zeby psy im na cmentarz srały to niech o niego zadbają.
              • Gość: jm Re: Rysio IP: 213.199.253.* 26.11.11, 19:43
                pierwszą rzeczą z jaką powinni ciechanowianie być zapoznani to historia miejsca
    • Gość: a Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 16:54
      Masz rację, że sprawa kirkutu powinna być przyczyną wstydu Ciechanowian, a szczególnie włodarzy tego miasta. Nie przypuszczam jednak, aby co niektórzy forumowicze byli w stanie zrozumieć dlaczego. Nawet na obecnie funkcjonującym cmentarzu przy Gostkowskiej wisi tabliczka zakazująca wstępu z psami. Sam, niedawno byłem zmuszony do wyrażenia słów "uznania" starszej pani, która ze swoim pupilem wybrała się na cmentarz przy Płońskiej. Nie była w stanie zrozumieć niestosowności swojego postępowania. Wyraziłem nadzieję, że i na jej grób będą lać psy.
      Odnośnie samego kirkutu, to trzeba pamiętać, że fakt, iż naziści zniszczyli ogrodzenie i mecewami wybrukowali ulice miasta nie zmienia jednego podstawowego faktu - jest to dalej miejsce spoczynku ludzi, mieszkańców Ciechanowa. Cmentarz ulokowany był zgodnie z tradycją żydowską daleko poza granicami miasta. To, że buractwo wpadło na pomysł, aby wybudować tam boki nie zmienia faktu, że wypadałoby to miejsce jakoś upamiętnić, a przede wszystkim uchronić przed profanacją. Wypadałoby pamiętać, że spoczywają tam również zwłoki ofiar hitleryzmu. Również tych powieszonych na rynku, czy rozstrzelanych na zamku.
      Dla bardziej wykształconych polecam lekturę Tekst linka Jest to miejsce pamięci narodowej, jednak niewłaściwie wyeksponowane i nawet bez właściwej tablicy informacyjnej.
      Dla interesujących się historią Ciechanowa pytanie - Kim była ta młoda dziewczyna Tekst linka i dlaczego jedna z ulic miasta nosi jej imię?

• Gość: Ryszard Ochucki Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.204.89.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.11.11, 17:44
        Obecnie "funkcjonujący" cmentarz jest ogrodzony. Wprowadzanie psów na jakikolwiek cmentarz jest profanacją. Ciechanów posiadał znacznie więcej cmentarzy więc jako osoba "wykształcona i na poziomie" zapewne zadasz sobie nieco trudu aby zgłębić tajemnicę ich zniknięcia. Cmentarz jako taki jest symbolem i ma sens jeżeli żyją osoby zdolne się nim opiekować. Rozwój miast ma to do siebie, że wchłania tereny łącznie z tymi na których znajdują się cmentarze. Tak jest w prawie każdym mieście w Polsce. Szczątki przenosi się wówczas do wspólnej kaplicy na nowej nekropolii. O ile mi wiadomo gmina żydowska nie godzi się na takie rozwiązanie, a jej działania ograniczają się do wniesienia opłaty "cmentarnej" i narzekania.
        • Gość: a Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 23:14
          Bredzisz dziecko. To, co jest ogrodzone jest lapidarium wybudowanym w latach 50., Odnośnie "zniknięcia" cmentarzy ciechanowskich mam wiedzę i nie potrzebuję jej zgłębiać, jednakże cieszę się z tego, że nawet osóbka pisząca jak typowy internetowy troll zauważa, iż jestem "wykształcony i na poziomie". Miarą "poziomu" (moim skromnym zdaniem) jest szacunek dla przeszłości i ludzi którzy wtedy żyli. Tak jakoś tak się historia potoczyła, że niewielu ciechanowskich Żydów przeżyło. Ci którym się to udało również nie byli mile widziani w mieście, gdzie się urodzili i wychowali. Zostali zmuszeni do opuszczenia swoich stron rodzinnych, gdzie ich rodziny żyły od wielu pokoleń. Ci, którzy zajęli ich miejsce przez ponad 60 lat nie są w stanie upamiętnić ciechanowskich ofiar holokaustu, a nawet odmawiają miejsca spoczynku dla ofiar tej zbrodni. No cóż mentalność fornala wyjdzie nawet w dziesiątym pokoleniu.
          Jakbyś dzieciaku trochę poczytał o judaizmie i żydowskich tradycjach, to być może twoje horyzonty myślowe trochę poszerzyłyby się. Akurat, to co dla katolików jest istotne na cmentarzu, dla żydów nie ma większego znaczenia. Na kirkucie nie ma kwiatów, całego blichtru i kiczu. Ważna za to jest nienaruszalność grobu. Niektóre odłamy nawet wierzą, że naruszenie spokoju grobu skutkuje naruszeniem spokoju duszy.
          Zanim napiszesz kolejną bzdurę o przenoszeniu kości itp. przeczytaj (ze zrozumieniem) choćby ustawę o cmentarzach i przestań pisać bzdury o jakiejś gminie żydowskiej i wnoszeniu przez nią "opłaty cmentarnej". Dla podniesienia wiedzy proponuję lekturę Tekst linka

Obecnie "funkcjonujący" cmentarz jest ogrodzony. Wprowadzanie psów na jakikolwiek cmentarz jest profanacją. Ciechanów posiadał znacznie więcej cmentarzy więc jako osoba "wykształcona i na poziomie" zapewne zadasz sobie nieco trudu aby zgłębić tajemnicę ich zniknięcia. Cmentarz jako taki jest symbolem i ma sens jeżeli żyją osoby zdolne się nim opiekować. Rozwój miast ma to do siebie, że wchłania tereny łącznie z tymi na których znajdują się cmentarze. Tak jest w prawie każdym mieście w Polsce. Szczątki przenosi się wówczas do wspólnej kaplicy na nowej nekropolii. O ile mi wiadomo gmina żydowska nie godzi się na takie rozwiązanie, a jej działania ograniczają się do wniesienia opłaty "cmentarnej" i narzekania.
          • Gość: Ryszard Ochucki Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.204.22.128.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.11.11, 00:29
            No to pat. Teren został zaanektowany na wieki wieków. Jako "potomek fornala" zapytam osobę "wykształconą i na poziomie"- ile tego szacunku żądasz? Pragnę zauważyć, że holokaust nie jest polskim dziełem i tylko Polska przygarnęła Żydów w czasach gdy cała Europa ich przepędziła. Dziś Polacy są traktowani jak sprawcy ludobójstwa, krąży mit "polskich obozów zagłady".

"...moja rodzina – włącznie z moją matką, ojcem, siostrą i dziadkami – zamordowana została w Polsce w czasie wojny i że uważam, że Polacy nadal przejawiają dużą dozę antysemityzmu..."
            David Chase

• Gość: a Re: Ciechanowski Kirkut - Wstyd i Hańba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 20:54
              Żaden pat. Na szczęście w tym kraju funkcjonuje prawo, co prawda ułomne, ale obowiązujące i żaden blokers prawem kaduka nie będzie zawłaszczał nie swojego terenu.
              Teren ma być zagospodarowany zgodnie z wytycznymi gminy żydowskiej, a przede wszystkim komisji rabinicznej. Pomysły "parkowe" były jeszcze kole roku 1999, ale na szczęście rada miasta w 2007 podjęła właściwą decyzję.
              Problemem są jedynie fundusze na prace związane z ogrodzeniem i uporządkowaniem terenu. Myślę, że lokalne samorządy powinny potraktować to jako sprawę honorową i wysupłać pieniążki z kasy. Tym bardziej, że przejęły całkiem sporo mienia pożydowskiego, że nie wspomnę o ostatnim nabytku jakim jest hotel "Polonia". Warto jednak pamiętać o odpowiednich tablicach informacyjnych i przede wszystkim pamiątkowych, tak aby kolejne pokolenia miały pojęcie o historii i zbrodniach jakie popełniono na części mieszkańców tego miasta, a o których przez ostatnie 60 lat nikt nie chce pamiętać. Wymordowano 30% mieszkańców tego miasta i nie ma po tym najmniejszego śladu.

P.S. Napisałem o "mentalności fornala", a ty od razu przyznajesz, że jesteś potomkiem takiego dworusa. No, no.

P.P.S. Jak już dajesz cytat z Davida Chase'a, to jeszcze dodaj któż to taki i w związku z jakim wydarzeniem znamy te słowa.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka