Dodaj do ulubionych

Psi Park w Ciechanowie ?

IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.11, 20:48
W cywilizowanych krajach gdzie psy są w posiadaniu myślącej części społeczeństwa która sprząta kupy, szkoli psy, czipuje, dba aby 4 łapy nie były kłopotem dla sąsiadów i otoczenia, istnieją miejsca przeznaczone specjalnie dla psów.
Jest to ogrodzony teren z miejscem na wybieganie się pupila, jakimś torem przeszkód etc.
Oczywiście korzystanie z tego coś kosztuje, a psy które z niego korzystają są socjalne, nie stanowią zagrożenia dla swoich kolegów.
Może coś takiego zrobić w naszym mieście ? Zaręczam że jest w nim wielu świadomych psiarzy którzy o swoje psy dbają oraz starają się aby nie były kłopotem dla reszty społeczeństwa.
Ja sam posiadam psa który jest medalistą w Mistrzostwach Polski w Posłuszeństwie sportowym. Codziennie na treningu czy spacerze spotykam psiarzy którzy również myśleli o miejscu gdzie można by bezpiecznie bawić się ze swoim psem.
Obserwuj wątek
    • Gość: segundo zainwestuj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 21:27
      to na co czekasz? zainwestuj w taki park, ale śmiem twierdzić, że musiałbyś dużo dokładać do jego utrzymania. chyba nie oczekujesz, że wszyscy się na to zrzucimy :P
      • Gość: kika Re: zainwestuj ! IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 07:28
        do poprzednika- dlaczego twierdzisz, ze założyciel wątku ma inwestować???nie obawiaj się, ty w razie czego też nie musisz (zapewne nie posiadasz psa i "podczepiłeś" się pod wątek, zeby sobie pogadać).to sprawa miasta. a skąd pieniążki? a chociażby z niemałego podatku od posiadania psa, który idzie na "nie wiadomo co", bo na pewno nie na sprzatanie po psach (w większości robią to właściciele), ani na żadne inne sprawy związane z psami. ot po prostu podatek "od luksusu"...a rzeczywiście taki park by sie przydał, są takie w większych miastach, nie mówię już o Zachodzie, gdzie takie miejsca dla wybiegania się psów to norma.
        • Gość: wojo ja też chcę IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 13:37
          Ja tak że bym coś takiego chciał gdzie nie ma łysego dresiarskiego menelstwa z "piwkiem" oraz ich debilnymi amstafami.
          • Gość: ona z psem Re: ja też chcę IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 12:03
            nie tylko dresiarze maja amstafy i nie wszystkie sa - jak to okresliles - debilne. ja osobiscie posiadam suczke tej rasy i nie sadze zeby roznila sie czyms od innych psow. wiec najpierw poznaj rase a potem sie wypowiadaj.
        • Gość: z Re: zainwestuj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 17:40
          droga kiko, z podatku za psa to jest najwyżej 30-40 tys zł, bo chyba nie myślisz, że większość płaci :D myślisz, że to wystarczy? rozśmieszyłaś mnie. plac zabaw kosztuje kilkaset tysi, taki park nie mniej. ja psa nie mam i nie chcę, żeby za moje podatki budować park dla psów. wolną kasę wolałbym inwestować w parki dla ludzi, mogą przecież przychodzić z psami. a jak komuś brakuje czegoś takiego niech inwestuje - byle swoją kasę, nie moją
          • Gość: z Re: zainwestuj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 17:46
            acha, jeszcze bardziej rozśmieszyłaś mnie pisząc, że ludzie w większości sprzatają po swoich psach. poczytaj forum, setki wpisów pomstujących na brudasów, którzy nigdy nie splamili swego wątpliwego honoru wyrzuceniem psiej kupy do kosza. sprzątający to chlubny wyjątek !
            i tak, te podatki idą na sprzatanie,a trzeba jeszcze dużo do nich dołożyć, również moich pieniędzy, żebt starczyło. ale na to wyłoże kasę, niech tak będzie, zależy mi, żeby miasto nie śmierdziało, ale w park dla psów inwestować - wybacz, tego za wiele
          • Gość: o Re: zainwestuj ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 20:04
            Drogi z,
            Podatku od posiadania psa nie ma już od 2007 roku. Istnieje możliwość wprowadzenia tzw. opłaty, z czego skorzystał Ciechanów. W tegorocznym budżecie miasto zakłada z tego tytułu dochód rzędu 82tys. zł. Wiele większych i bardziej cywilizowanych miast jak na przykład Warszawa czy Wrocław zrezygnowało z takiej opłaty uważając (całkiem słusznie), że koszty pobrania takiej opłaty są większe niż jej pobranie.

Żaden psi park nie służy tylko i wyłącznie psom, a odnośnie pieniędzy, to w tym mieście utopiono w bezsensowne inwestycje tyle forsy, że zaoszczędzenie paru groszy na jakikolwiek park nie powinno stanowić problemu.
    • Gość: o Re: Psi Park w Ciechanowie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 19:52
      Pomysł niegłupi. Pytanie tylko czy w zacofanym cywilizacyjnie Ciechanowie jest możliwy do zrealizowania. Normalni psiarze giną tu w tłumie przypadkowych posiadaczy psopodobnych czworonogów. Najgorsi są właściciele małych kundli. Tak kochają swoje potworki, że zapominają o jakimkolwiek ułożeniu takiego potwora, a wiele z nich w małym ciele ma ducha wielkiego wojownika i psychikę psiego idioty. W efekcie mały kundel rzuca się na wszystko co się rusza i nie ważne, że to człowiek czy czy inny pies, a właściciel/ka napiętą smyczą nieświadomie wspiera takiego czworonożnego gamonia. Kolejną problematyczną grupą są dresy - posiadacze amstafopodobnych kundli. W takim duecie czasami bardzo trudno oszacować, która część smyczy trzyma większego głąba. Można by tak dalej pisać, ale wracając do tematu w Ciechanowie potrzebny jest park, jako miejsce odpoczynku mieszkańców. Noszące tę nazwę namiastki, służą przede wszystkim menelstwu. W normalnym parku ustawienie prostego toru przeszkód dla psów, czy przeprowadzenie podstawowych szkoleń dla psów nie powinno być problemem, czego przykładem mogą być na przykład niektóre warszawskie parki. Pytanie tylko, gdzie taki park mógłby być zrobiony?

P.S. Gratuluję pieska i wytrwałości w szkoleniu. Medalowe miejsce na mistrzostwach Polski, jest znacznym osiągnięciem, którym nie jest w stanie poszczycić się wielu, wspieranych przez miasto, lokalnych sportowców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka