Dodaj do ulubionych

STO czy TWP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 15:47
od następnego semestru chcę zapisać woje dziecko do nowej szkoły. Zastanawiam się nad TWP i STO. Moja córka zdecydowanie woli STO. czy ktoś z was ma dzieci w tych szkołach. Mogę poznać wasze opinie?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 17:20
      Obie szkoły są dla dzieci, które nie poradziłyby sobie w normalnej, publicznej szkole. Powodzenia.
    • Gość: rodzic Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 20:14
      nie zupełni zgadzam się z powyższą opinią uważam że są to szkoły dla "zdolniejszych "uczniów, aktualnie córka chodzi do gimnazjum publicznego i ma 4, 5 i chciałabym zapewnić jej lepsze warunki nauki
      • Gość: student Re: STO czy TWP IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 22:30
        Jestem absolwentem TWP. Za moch czasów, wyglądało to tak, że obok bardzo zdolnych uczniów (dziś studentów głownie UW i Politechnik), istniała sobie spokojnie grupa uczniów, no, zdolnych średnio, którzy trzy lata sobie spokojnie przetrwali, a potem, różnie bywało ;). Niemniej - polecam, bo podejście do wykonywanych obowiązków profesjonalne.
        • Gość: gosc Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 23:09
          Wszędzie są lepsi i gorsi uczniowie. A do rodzica: ma słabe oceny, więc trzeba ją przenieść do prywatnego, żeby do lepszego liceum się dostała?
    • Gość: rodzic Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 00:04
      witam ponownie.
      W poprzednim zarchwizowanym wątku większość poleca jednak STO, ale czy 390 złjest alternatywne dla panujących tam warunków?
      a w TWP to chyba 250 zł ale zo to mniej zajęć dodatkowych.
      Proszę o pomoc
      Pozdrawiam
      • Gość: *** Re: STO czy TWP IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 10:00
        Moje dzieci chodzą do STO i jestesmy bardzo zadowoleni.
        Dzieci sa dopilnowane, każde jest traktowane indywidualnie.
        Jak jest w innych szkołach - nie wypowiadam się, bo nie mam doświadczenia w tej kwestii.
        • Gość: Ciech Re: STO czy TWP IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 10:03
          W TWP 200zł
          • Gość: ;;; Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 12:29
            uważam , żę sto jest zwykła maszynką do pieniędzy, a dzieci są tam strasznie rozpiszczone i ogólnie nie uważam żeby przepisanie tam dziecka było słuszne
            • Gość: nauczycielka Re: STO czy TWP IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 16:17
              ja odradzam szkołę STO. Udzielałam korepetycji dzieciom z tej szkoły, mimo, że jest to szkoła prywatna. Uczniowie mieli bardzo małą wiedzę i wiele zaległości. Napisałabym więcej o nauczycielce jednego przedmiotu, która wprowadzała dzieciaki w błąd na lekcjach, ale mam nadzieję, że podreperowała już swoją wiedzę..
              co do twp nie mam wiedzy, ale jestem zdania, że fakt, iż szkoła jest prywatna nie przesądza o zatrudnieniu tam wykwalifikowanych i twórczych nauczycieli..
              • Gość: z Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 18:35
                mam podobne wnioski. jeżeli płacimy za szkołę (gimnazjum STO) a dzieci muszą jeszcze chodzić na korepetycje to coś jest nie tak. zaznaczam, że nie chodzą na korepetycje, bo mają złe stopnie. posyłam na dodatkowe lekcje, bo w mojej ocenie zbyt mało wiedzą pomimo dobrych ocen !!
                • Gość: rodzic Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 02:15
                  czyli w STO stawiają ocen za samo bycie w tej szkole?
                  Ale przecież wyniki egzaminu gimnazjalnego sto są na 1 miejscu
    • Gość: rodzic Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 02:20
      Czyli w STO dobre oceny są za sam fakt uczęszczania do ich szkoly ?
      Ale przecież wyniki egzaminu gimnazjalnego czniów z STO widnieją na I miejscu w rankingu szkoł naszego obszaru
      • Gość: Ga-Ba Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 18:29
        Ja nie twierdze, że gimnazjum STO albo TWP są złe, tylko przereklamowane. Dobrzy i źli nauczycile sa tych szkołach, podobnie jak w publicznych. Żadna nie jest szkołą marzeń, a plaga korepetycji jest i nie da sie pominąć tego problemu. Plusem szkół społecznych jest mniejsza ilość uczniów, nauczyciel ma większą szansę obserwować ich postępy i zachowanie. Minusem są koszty i pewna alienacja.
        • Gość: zzz Re: STO czy TWP IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 19:24
          Od tego roku(od wrzesnia) koszt 1 miesiąca w TWP to 350zł.
          • Gość: rodzic Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:23
            nie zgadzam się z "zzz" koszt 1 miesiąca wynosi 250 zł, wiem bo dziś właśnie rozmawiałam z p. dyrektor gimnazjum twp.
            Chyba jednak zdecysuję sie jednak chyba na twp
            • Gość: absolwent Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 22:53
              Jeśli dzieciak ma 4,5 w publicznym gimnazjum to ciesz się. Ma za to co umie. Za to samo w prywatnym będzie miał 5,5. Czy chodzi ci tylko o średnią. To spełnienie marzeń. Powodzenia.
    • Gość: I.Z.F Re: STO czy TWP IP: *.180.199.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.01.12, 18:46
      Przyglądam się tej dyskusji i chce mi sie powiedzieć: temat wraca jak rzeka wtedy gdy w TWP kiepsko z naborem. Nie jest zatem tajemnica kto te watki rozpoczyna i po co.

Korepetycje? Ludzie! Zawsze były i beda! Tak - uczniowie z STO pewnie je biorą, ale i ci z TWP tak samo. znam przypadki uczniów z TWP, którzy chodzili na korki do nauczycieli z STO (i być może odwrotnie), więc po co ten temat wałkowac? A inni gimnazjaliści na korki nie chodzą?

Czesne. TWP ma niższe, STO wyższe? A widział kto kiedy wysoką jakość za niska cenę?

I najważniejsze na koniec: szkoła to nie tylko lekcje i nauczyciel. Szkołą to miejsce które ma atmosferę. To miejsce w którym uczniowie mogą się rozwijać wszechstronnie. Temu służą wszelkie inne eventy, takie jak wyjazdy, wymiany międzynarodowe, festiwale, wolontariat. Popatrzcie sobie na strony internetowe obu szkół, a refleksja sama przyjdzie.

O wynikach egzaminów nie wspominam. Nie ma o czym mówić.

• Gość: absolwent Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 01:01
        Nauczyciele, nie zrażajcie się, dbajcie o wszechstronny rozwój uczniów. To się liczy. Nie jakaś średnia, czy zaspokojenie ambicji rodziców(często zaślepionych). Jeszcze im się......
    • Gość: AMS Re: STO czy TWP IP: *.play-internet.pl 29.01.12, 20:02
      Gratuluję pani, pani RODZIC jeśli opinię o szkole buduje pani w oparciu o wypowiedzi na forum. Tu niczego rzetelnego dowiedzieć się nie można, co najwyżej opluć kogoś.

Moim zdaniem STO daje więcej niż TWP i czesne jest tu absolutnie adekwatne. Mam nadzieję że nie będzie pani żałować i przenosić dziecka bo to na pewno nie było by dobre dla nikogo.

• Gość: mama Re: STO czy TWP IP: *.cnow.pl 29.01.12, 21:09
        mój syn chodzi do TWP do pierwszej klasy , czesne 250 zł, jeżeli chodzi o nabór do szkoły było duzo chętnych. Ja jestem bardzo zadowolona z tej szkoły, ale najwazniejsze dla mnie jest to że mój syn jest z niej równiez zadowolony. Inne podejście nauczycieli , wychowawca doskonały, i dzieciaki zupełnie inne i potrafią sie ze soba dogadac nie ważne czy to 3 czy 1 klasa gimnazjum . Polecam:)
        • Gość: pedagog Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 22:52
          "dzieciaki zupełnie inne" czy sugerujesz że do publicznych szkół chodzą gorsze dzieci? Na czym ta inność polega?
          • Gość: mama Re: STO czy TWP IP: *.cnow.pl 30.01.12, 20:34
            do pedagoga. Źle sie wyraziłam - inne nie znaczy gorsze !!! Bardziej chodzi mi o to , że dzięki mniejszej ilości dzieciaków w szkole , w klasie uczniowie bardziej się ze zobą integrują. Są dla siebie zupełnie inni , bardzej przyjaźni, gotowi pomóc. W dużej szkole raczej jest to nie możliwe. I nie móię że w publicznej szkole jest źle albo okropnie - nie mam zdania na ten temat gdyż niechodzi tam moje dziecko. Tylko tyle .
        • Gość: Nella Re: STO czy TWP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 15:12
          Moje dzieci chodza do STO - syn juz ostatni rok do gimnazjum. Nie żaluje wydanyc pieniędzy. Oprócz wiadomości szkoła ta dała mu wspaniałą lekcję przyjaźni, rozwiązywania problemów, komunikacji z innymi ludźmi, także tymi z zagranicy (mam na mysli wyjazdy na wymiany językowe). To co się dziejej w szkole jest nie do przecenienia!!!!
          Nie zamienilibysmy tej szkoły na żadną inna!
          Uważam, że czesne jest proporcjonalne do tego co szkoła oferuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka