Gość: ona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 08:08 Czy coś wiadomo w tej sprawie w Ciechanowie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 1954a4 Re: 14 dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.12, 08:44 Przecież to żadna sensacja nauczyciele od kilku lat dostają pensje wyrównawcze za poprzedni rok ,która zapewnił im rząd, ale z PIENIĘDZY SAMORZĄDOWYCH ,a ktos teraz nazwał to czternastką. Fakt ,że żadne grupy zawodowe nie maja takich prezentów i jest to chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Re: 14 dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.12, 10:43 Chory to Ty chyba jesteś. O czym wy w ogóle mówicie. Odpowiedz Link Zgłoś
nistka Re: 14 dla nauczycieli 25.01.12, 19:51 Inne grupy zawodowe mają lepsze "prezenty", często same je sobie przyznają... A moja "czternasta pensja" to 116 zł z groszami (za cały rok!), ale najważniesze, że jest określenie rozpalające wyobraźnię innych. Tyle szumu zawsze wokół tych nauczycielskich kokosów (jedyna?! grupa zawodowa, która...). Czemu nie trąbi się o tym, ile się nam zabiera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 13:29 Jaka 14, to nie Grecja!!! Nie ma czegoś takiego jak 14. Po prostu w czasie ferii nauczyciele dostają uśrednioną pensję, co nie oznacza dodatkowych pieniędzy. A skoro tak dobrze w tym fachu to trzeba było się kształcić w tym kierunku i uczyć cudze dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 23:36 te,ala-nie mów ,że kształciłaś się na nauczycielkę, taka kształcona jesteś ( pewnie WSH pułtusk) nie wierzę-chciałas cudze dzieci uczyć ha ha ha - nie załapałas się nigdzie do pracy i ktos ci załatwił godzinki w szkole- ot co; nie miałaś pewnie przygotowania pedagogicznego to szkoła zafundowała ci kurs pedagogiczny-dobre !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 23:53 I bardzo dobrze,niech mają 14ki. A reszta niech zazdrości chociaż tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 00:07 A ja powiem tak. Jestem za konkretną pracą z uczniem. Każdy samorząd płaci dodatkowe pieniądze na nadgodziny. Widzę w swojej szkole przerost zatrudnienia i totalne lenistwo. Niestety nadszedł czas, że samorządy ograniczają wydatki i będą zwalniać nas - nauczycieli. Szkoda, że przyszły takie czasy. A tzw. czternastki są i to duże. Nauczyciel dyplomowany MUSI zarobić 4 818zł miesięcznie brutto. Jeżeli tego nie osiągnie to różnicę dopłaca samorząd i to jest ta czternastka. W moim przypadku to 900zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 00:36 Wystarczy poczytać w necie o rządowych pracach nad kartą Nauczyciela. Rząd chciał znieść średnią dla nauczycieli, a związki zawodowe powiedziały "NIE" i prace upadły. Ta decyzja pozwoliłaby utrzymać obecne zatrudnienie, a tak będą zwolnienia i to duże. Na dzień dzisiejszy samorządy likwidują 800 szkół - to utrata pracy dla ok. 13 000 nauczycieli. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: 14 dla nauczycieli IP: 213.199.253.* 26.01.12, 11:00 super! jak w tym kraju ma być dobrze skoro trzeba utrzymać małą wiejską szkółkę w której uczy się ok 40 uczniów :) do każdego przedmiotu musi być zatrudniony nauczyciel, trzeba szkołę utrzymać zadbać o opał itd. można zawsze zorganizować autobus dla dzieci, który je dowiezie do większej szkoły i wtedy ma to jakiś sens. Szkoda ludzi, którzy tracą pracę, ale od czegoś trzeba zacząć, poza tym dobrze wykształceni specjaliści na pewno znajdą pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzona Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 16:37 W "małej wiejskiej szkółce" mało kiedy jeden nauczyciel uczy tylko jednego przedmiotu. Przeważnie uczy co najmniej dwóch, albo i pięciu, jeśli brakuje pieniędzy na nowe etaty. Nawet w mieście tak nie jest. A rodzice dalej swoje... Co wy wiecie na ten temat, czy nawet o tym, ile trzeba znieść z waszymi dziećmi i stukniętymi samorządowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 20:33 Pytasz gdzie pracuję? W dużej wiejskiej szkole podstawowej. Uczy się ponad 200 uczniów. Na pełnych etatach pracuje 32 nauczycieli. Ponad pracę zawodową jestem radnym i pracuję w komisji oświaty. Liczyłem jakie wydatki ma mój samorząd ponosi i powiem wam, że to co się dzieje w finansach oświatowych to katastrofa. Ogromne wydatki, słabe wyniki, mnóstwo zwolnień lekarskich to efekty. Nie mówię o wszystkich nauczycielach ale niestety o większości. Pisałem, że otrzymam 900 zł wyrównania. Jestem nauczycielem dyplomowanym. Moja grupa otrzymała po 900zł mianowani otrzymali ok.700 i kontraktowi ok 450. To dla samorządu duże pieniądze. Ostatnio zastanawiałem się dlaczego samorządy w całej Polsce likwidują szkoły, zwalniają kadrę pedagogiczną. Odpowiedź jest bolesna. Polskiego samorządu na to nie stać. My musimy to zrozumieć. My nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
wzzso.pl Re: 14 dla nauczycieli 31.01.12, 19:25 Jeżeli pracując w szkole lub innej placówce oświatowo-wychowawczej: - czujesz się zagrożony utratą pracy, - czujesz się mobbingowany przez pracodawcę lub współpracowników, - pracodawca nie wypłaca - w terminie - Tobie należnego wynagrodzenia np. za nadgodziny, przysługujących dodatków, - nie zgadzasz się na panujące w placówce relacje i tzw. "układy", - chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat przysługujących Tobie uprawnień pracowniczych, - potrzebujesz wsparcia merytorycznego oraz porady w relacjach z pracodawcą, organem prowadzącym lub sprawującym nadzór pedagogiczny (np. w trakcie postępowania związanego z awansem zawodowym), - potrzebujesz wsparcia w uzyskaniu pomocy socjalnej, - czujesz się osamotniony w swoich działaniach w pracy, - masz problemy z uzyskaniem podstawowych informacji dotyczących Twojego statusu zawodowego skorzystaj z pomocy Wolnego Związku Zawodowego "Solidarność - Oświata" www.wzzso.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: 14 dla nauczycieli IP: 213.199.253.* 05.02.12, 18:59 to sama udzieliłaś odpowiedzi na temat poziomu nauczania w małych wiejskich szkółkach może si ę nie znam...ale...JAK MOŻNA BYĆ SPECJALISTĄ OD WSZYSTKIEGO? To śmieszne!!!! Poza tym skoro masz się MORDOWAĆ z naszymi dziećmi to lepiej odpocznij, daj pomęczyć się innym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 11:48 Jeśli Nauczycielu dostaniesz 900zł to oznacza, że zarabiasz niecałe 50zł miesięcznie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:28 Nie rozumiem o co tyle szumu. Niestety znowu wszyscy nauczyciele wrzuceni do jednego kotła (w-f, polski, biologia, religia itd.) Jak można oszczędzać na edukacji? Jak już uczą cudze dzieci, to niech przynajmniej mają za to godnie płacone. Lepiej wziąć się za odchudzanie administracji w urzędach, gdzie w pokoju siedzą 3 panie popijając kawę i robiąc łaskę, że podejdą do gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lakdja cnrie cufo Re: 14 dla nauczycieli IP: 212.160.172.* 27.01.12, 11:35 Nie rozumiem jak można płacić nauczycielom tyle pieniędzy za to co sobą reprezentują, większość z nich nie nadaje się żeby uczyć nasze dzieci.... nie potrafią się nawet wysłowić, robią błędy językowe. Polska to biedby kraj i uważam że nie powinno być żadnych 13 czy 14, lepiej te pieniądze przeznaczyć na coś pożytecznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 14:36 A pani to jakie wykształcenie posiada , że tak kpi z innych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bell Pherre Re: 14 dla nauczycieli IP: *.centertel.pl 26.01.12, 22:41 Proponuję jeszcze 15-tki, 16-tki i tak dalej aż do 24-rek. Później można zastosować potęgowanie i silnię. Niech żyje Karta Nauczuciela! Ch.... z samorządami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: 14 dla nauczycieli IP: 213.199.253.* 27.01.12, 10:18 Do Nauczyciela! Ja też jestem nauczycielem dyplomowanym i daleko mi do 4800 brutto. Zarabiam mniej niż 4000 i netto jest to ok. 2600 zł. Czternastki czy też wyrównania nigdy nie dostałam. Z jakiej jesteś szkoły Nauczycielu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: 14 dla nauczycieli IP: *.tktelekom.pl 27.01.12, 12:54 Ja tez jestem nauczycielem i do tego dojeżdżam do pracy ponad 40 km i nigdy nie dostałam 14 czy tez wyrównania za poprzedni rok. Jestem nauczycielem kontraktowym z 10 letnim stazem pracy i zarabiam niecale 1700 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi-lozof Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 20:55 z namaszczenia ostatniego rozdania w Ratuszu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: 14 dla nauczycieli IP: 88.220.104.* 27.01.12, 11:59 tyle wolnego w roku i jeszcze brak kasy weżta się do roboty nieroby dla zwykłego człowieka 1500 to dużo a 2500 to marzenie zejćta na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: 14 dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.12, 12:33 Do JA , do szkoły naucz się pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 13:17 szkoda gadać, nauczyciele dostają kasę a pracują po kilka godz w tyg nie to co normalny pracownik od 8 do 10 do tego często w weekendy... i JESZCZE NARZEKAJĄ. Nawet nie ma co z nimi wchodzić w rozmowy... a z wykształceniem ich to ciężko. Nauczyciel a często zwykłego pisma nie umie wypełnić, a gdzie ma się podpisać trzeba palcem pokazać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "len(i)a" Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 14:37 Nie narzekam, jest mi bardzo dobrze z tymi 2600, z wolnymi dniami jeszcze bardziej mi dobrze. Ale z Twoim wykształceniem jest widzę ciężko. Szkoda, że nie przyswoiłaś sobie wiedzy o tym, gdzie przecinki się stawia. Nauczają tego przecież w szkole, na pewno też paluszkiem Ci- durnoto pokazywali. I nic! Do szkoły, nieuku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cogito Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 15:41 Zawsze tak jest, że kiedy nie ma dobrego argumentu na krytykowanie nauczycieli, pada stwierdzenie : oni mają tyle wolnego. Nikt, kto nie uczy, nie ma pojęcia, jak wiele czasu zajmuje sprawdzanie prac czy przygotowywanie się do lekcji ( szczególnie poloniści nie siedzą popołudniami nad kawką przy jednym z "durnowatych" seriali). Ale takie argumenty nie przekonają tych, którzy mają ugruntowane opinie. Na forum mogą wylewać jad, który jest spowodowany frustracją i , cóż, chyba tez brakiem wykształcenia. Zabawne jest czytanie takich wpisów- chociaż czasami współczuję ludziom, że w życiu potrafią tylko nienawidzić innych....anonimowo....zamiast się usmiechać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwas Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 20:40 Widzę, że Pani WYKSZTAŁCONA nie chodziła na lekcję informatyki i nie wie, że przed przecinkami, dwukropkami, początkiem nawiasu nie stawia się spacji (a może nauczyciel nie nauczył pani mądrej). Jeśli szanowna pani nauczycielka tak uczy nasze dzieci to pogratulować ... no ale za to się pięknie uśmiecha i jest zadowolona ze swojej pensji i długich wakacji. Współczuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zazdrosnego Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 21:46 współczujesz sobie, że nie masz wakacji? Trzeba było się uczyć, a nie bąki zbijać przy komputerze. Można się teraz popisać wiedzą na temat spacji, co? Przynajmniej to potrafisz kwachu! Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 22:15 Słusznie, masz rację. oczernianie nauczycieli nic nikomu dobrego nie da. Z jednej strony nie wszyscy muszą być magistrami, ale z drugiej sami magistrowie nie udźwigną brzemienia tego świata. takie są realia. Szanujmy się nawzajem i szanujmy publiczny pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwas Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.12, 22:40 Zapewniam Cię drogi przedmówco, że się uczyłam i to bardzo dobrze. Za to w mojej klasie była taka jedna co to ledwo dostała się do liceum (mamusia załatwiła bo egzaminów koleżanka nie zdała). Potem ledwo to zdawało z klasy do klasy...same 2 i 3 ... a teraz wielka pani nauczycielka (bo mamusia się zna z dyrektorem). Źle się dzieje w naszym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: 14 dla nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.12, 13:45 Witam! Powiedzcie mi, czego jeszcze oprócz tych wolnych dni (wakacje, ferie, święta itp.) zazdrościcie tym nauczycielom?. W tym roku jeżeli ktoś dobrze ułoży sobie urlopy może mieć ponad 120 dni wolnego. Może nawet sobie wyjechać na wczasy np. do Egiptu teraz kiedy jest o 2/3 taniej niż w wakacje, kiedy nauczyciele mają wolne. I cóż z tego,że nauczyciel ma wolne wtedy, kiedy wyjazdy są najdroższe i nie stać go na to, żeby z tego wolnego skorzystać. Ja mniej zarabiam niż mój sąsiad nauczyciel, ale mnie stać na wyjazdy zagraniczne poza sezonem, a jego w sezonie nie. W sumie ja na tym lepiej wychodzę!!!!! Pozdrawiam wszystkich, którzy poza sezonem mogą korzystać z atrakcyjnych i tanich wyjazdów za granicę. A wy nauczyciele bierzcie korepetycje, żebyście mogli zaoszczędzić parę groszy i w sezonie gdzieś wyjechać za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielll Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 09:15 Zastanawia zawsze mnie jedno: jak bardzo znienawidzoną grupę zawodową stanowią nauczyciele. Cóż, odpowiedź nasuwa się sama: tak bardzo, jak bardzo mamy zakompleksione społeczeństwo i jak dużą część z niego stanowią osoby, które miały kłopoty z nauką i swoimi frustracjami i niepowodzeniami obarczają nauczycieli. Dlaczego nikt nie powie o zarobkach lekarzy? Mamy w Ciechanowie naprawdę takich świetnych specjalistów, którzy zasługują na takie wynagrodzenia? Poza tym, chyba nikt nie powinien drugiemu zaglądać do portfela, a jeśli ktoś jest tak naiwny i wierzy w to, co dziennikarze mu podsyłają, to dorzucę coś jeszcze: w przyszłym roku wakacje nauczycieli będą trwały 4 miesiące i dodatkowo dostaną oni jeszcze 15. Pozdrawiam wszystkich, którzy wiedzą, jak praca kryje się pod słowem nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielll Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 09:20 oczywiście: jaka praca. Od razu poprawiam, by nie wyjść na niedouczonego nauczyciela ;), w tak wybitnie wykształconym gronie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: 14 dla nauczycieli IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.12, 13:27 Do nauczyciela: Dlaczego w niektórych szkołach są wypłacane wyrównania, a w innych nie. Od czego to zależy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: 14 dla nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 13:56 Średnia, którą w ustawie zapisał rząd np. dla nauczyciela dyplomowanego wynosi 4818zł brutto. Zasadnicze wynosi 3999zl brutto. Do tego trzeba dodać dodatki: stażowy, motywacyjny, wychowawstwo. Jeżeli we wszystkich placówkach podlegających pod konkretny samorząd zliczymy zarobki i podzielimy przez ilość etatów nauczycieli dyplomowanych powinniśmy otrzymać średnią czyli 4818zł. Jeżeli jest poniżej samorząd dopłaca różnicę rozkładając to na wszystkie etaty nauczycieli dyplomowanych po równo. Tak samo postępuje się w przypadku nauczycieli mianowanych, kontraktowych i stażowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wewer Re: 14 dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.12, 23:25 www.facebok.com.hotel.ciechanow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaspana Re: 14 dla nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.12, 14:16 aaa.....wogóle to który zespół najlepszy na wesele???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzenka Re: 14 dla nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.12, 19:59 Żaden. Nie bierz ślubu, po co Ci on? Bądź wolna jak ptak... Odpowiedz Link Zgłoś