Dodaj do ulubionych

Kościół ciechanowski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 11:16
Jaki jest?
Wiązanie Kościoła z państwem jest drogą donikąd. Mamy tak głosić Ewangelię, by człowieka do niej przekonać, a nie zmusić. Nie powinno się zamykać połowy miasta, bo Kościół organizuje procesję - mówi ks. Lemański.

Obserwuj wątek
    • Gość: phi-lozof Re: Kościół ciechanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 16:56
      a jak jest protest i inna defilada okolicznościowa to tez pół miasta zamykają ;)
      nie odbieraj prawa do defilad
      nie po to plac defilad w środku miasta jest ;)
      • Gość: kontekst Re: Kościół ciechanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 18:00
        Oj, phi-lozof przestań filozofować a zacznij czytać ze zrozumieniem , a i jeszcze myśleć.
      • Gość: ViP Re: Kościół ciechanowski IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 19:52
        filozof ma poglądy Janusza hepenera.
        Pewnie dla jakiejs manify albo czegos podobnego zamknal by nawet metro....
        • Gość: kontekst Re: Kościół ciechanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 20:14
          - Kościół nie jest żadną instytucją narodową! Politycy wykorzystują go do swoich wojenek, jedni go bronią, inni - atakują, bo taki sobie cel obrali. Powinni przede wszystkim wiedzieć, czemu służy Kościół, i nie wymyślać jego obrazu na swój użytek. Niech Kaczyński lepiej spowiada się z tego, co mówi - sugeruje w rozmowie z Wirtualną Polską biskup Tadeusz Pieronek.
          • Gość: ViP Re: Kościół ciechanowski IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 20:48
            Zrozum jełopie że Polska nie jest krajem rządzonym przez mniejszości ale większości.
            Mniejszością są panie z manify dla których nie jest problemem wydłużenie wieku emerytalnego dla kobiet ale kochanka księdza.
            Większością są katolicy, prawosławni, protestanci, świadkowie Jehowy czyli ludzie wierzący różniący się do teologii ale jednomyślni co do przekonań dotyczących moralności i rodziny.
            Jeżeli katolicy w danej miejscowości są większością jakiś lewacki odszczepieniec nie będzie blokować im prawa do prezentacji swoich uczuć religijnych.
            Jak zrobisz sobie lewackie miasto to możesz sobie pochody robić codziennie i puszczać międzynarodówkę 24 h na dobę z megafonów.

• Gość: kontekst Re: Kościół ciechanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 20:58
              Zrozum jełopie że nie jesteś Vipem bo nie rozumiesz tego co czytasz.
              • Gość: kontekst Re: Kościół ciechanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 20:59
                A i jeszcze przepraszam innych dyskutantów za użycie słowa jełop, to był tylko cytat.
                • Gość: ViP Re: Kościół ciechanowski IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 21:38
                  Hmmm bardzo dużo masz do powiedzenia. To normalne u lewaków, przepraszam - u malowanych, pseudo lewaków.
                  • Gość: KillBill Re: Kościół ciechanowski IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.12, 07:45
                    Za to u katolikow normalne w dyskusji jest to, ze jak tylko sie pojawiaja, to konczy sie kulturalna dyskusja, bo jak to z chamstwem bywa, zaczynaja obrazac wszystkich naokolo.
                    • Gość: ViP lewactwo ciechanowskie IP: *.centertel.pl 03.04.12, 13:08
                      Brak umiejetnosci pisania w jezyku ojczystym normalne
    • Gość: kontekst Re: Kościół ciechanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 19:54
      Ksiądz Lemański: Laicyzacja jest faktem. Kościół sam wypycha wiernych
      • Gość: korekta Re:ks Lemański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 20:42
        Zastanawia mnie czemu wyrywasz zdania z kontekstu,przez co tracą właściwy sens,a dla niewtajemniczonych wcale go nie mają.Piszesz tylko to,co jest dla Ciebie wygodne.
        Wg mnie ks Lemański jest postacią godną podziwu i szacunku(trochę jakby z innego świata),choć dla innych może niewygodną i kontrowersyjną.Jego wypowiedzi robią na mnie pozytywne wrażenie.Przykład:"Jeśli ktoś wydaje ci się zupełnie zły,znajdź w nim odrobinę dobra,jeśli wydaje się kryształowy,przyjrzyj mu się dobrze,zobacz w nim człowieka,a nie ideał".
        Obszerny wywiad z ks Lemańskim w ostatniej Gazecie Wyborczej(31 marca-1 kwietnia 2012).
        • Gość: .................. Re:ks Lemański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.12, 14:07
          tacy księża jak przywoływany ksiądz Lemański, czy ksiądz Boniecki to niestety totalny margines w dzisiejszym polskim kościele katolickim
          głos i twarz kościoła to biskup Merling i Michalik, Radio Maryja i tv Trwam - kościół który zakazami, nakazami i szantażem chce także mnie zmusić do przestrzegania swoich praw i prawd
          dlatego, choć matka do kościoła prowadziła i sakramenty mam, nie czuję się i nie jestem katolikiem i 0,3 % nie odpiszę dla zasady ( i modlę się abym miał w końcu tę mozliwość nie odpisać ) - apostazji nie dokonam bo mam gdzieś kolejny kościelny rytuał

aby przestrzegać dekalogu nie trzeba być katolikiem ani w ogóle wierzącym - wystarczy być przyzwoitym człowiekiem
          • Gość: .. Re:ks Lemański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 15:53
            Mam odczucie,że zamiast pojęcia "totalny margines",chciałeś powiedzieć "unikat",bo dziwnie to zabrzmiało..
            Ks Lemański Ciebie też wziął pod uwagę,cyt."Nie trzeba nic wielkiego,tylko szanować ludzi.Szacunku dla człowieka,dla jego godności,jego wolności,jego słabości i uzdolnień może nauczyć się każdy.Oni wtedy nie tylko przyjdą na mszę,ale też z trudną sprawą.."Jestem pod wrażeniem.Przepraszam Cię,ale do kogo się modlisz w sprawie tych 0,3%?
            • beauty.andrzej Re:ks Lemański 03.04.12, 07:10
              Zgadzam się co do roli Kościoła (tego przez duże K) i nie zawsze etycznych działań kościoła jako instytucji. Wracając jednak do wątku, prawo zapewnia obywatelom wo9lność zgromadzeń i dotyczy to wszystkich, zarówno katolików, jak i gejów, lesbijki, anarchistów czy lewaków. Procesja kościelna jest takim właśnie zgromadzeniem i jeżeli zostanie we właściwy sposób zgłoszona, to ma prawo się odbyć. Jeżeli ktoś ma ochotę zorganizować marsz przeciwko tyrani kościoła, też ma do tego prawo - oczywiście jeżeli znajdzie odważnych chętnych (bo chętnych, ale nieodważnych byłoby dożo) i nikt mu nie może tego zabronić. A jeszcze policja będzie demonstrantów ochraniać. Więc nie ograniczajmy NIKOMU jego podstawowych obywatelskich praw.
            • Gość: .................. Re:ks Lemański IP: *.183.241.183.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.04.12, 14:07
              masz rację ... "margines" nie brzmi ładnie, ale dobrze odczytujesz moje intencje - niech będzie "unikat" w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu
              w materii cytatu z księdza Lemańskiego to niekoniecznie o mnie - otóż ja nie przyjdę na mszę, a tym bardziej z trudną sprawą do księdza - może przyjdę do człowieka, który jest księdzem, jeśli będzie moim przyjacielem, ale nie do księdza - a w materii szacunku do człowieka, do każdego człowieka zgadzam się z ks Lemańskim w 100 %
              a do kogo się modlę w sprawie 0,3 % ? to proste, do Boga - żeby wierzyć w Boga nie trzeba być członkiem kościoła, prawda ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka