Dodaj do ulubionych

Studium Farmaceutyczne

IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 23:36
Witam wszystkich. Jestem zainteresowana rozpoczęciem nauki w Policealnym Studium Farmaceutycznym w Ciechanowie i mam prośbę do osób, które już tam studiowały. Jaki jest poziom nauki, jakie przedmioty, i ogólne wrażenia po skończonych studiach. Czy warto podjąć naukę. Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: edzia Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.12, 10:48
      ja tez jestem zainteresowana, niech jakis absolwent sie wypowie:-)
    • Gość: edzia Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.181.200.91.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.12, 10:30
      slyszalam od kolezanki ktora jest po plockim medyku ze jej szefowa- w plonsku- nie lubi dziewczyn po ciechanowie bo podobno malo umieja i zatrudnia dziewczyny po płocku...wiec nie wiem czy tak jest wszedzie tylko ta pani ma takie mniemianie czy naprawde w tej szkole jest tak zle...
      • Gość: gosc Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 12:47
        A mnie sie zdaje, ze niepubliczne szkoly w ogoel nie powinny dostawac licencji na takie kierunki, no chyba ze zapewnia odpowiedni poziom nauczania (czyt. naciaganie ocen, przepuszczanie nieudacznikow, zeby dalej doic z nich kase)
        • Gość: Kasia Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 18:56
          Również słyszałam,że uczniowie po farmacji w Ciechanowie są postrzegani słabo i że mało potrafią.
          • Gość: saha Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 23:36
            potwierdzam, to studium to totalna masakra. Niski poziom nauczania, przydupasy są przepuszczane, absolwenci wychodzą ze znikomą wiedzą o ile taką w ogóle posiadają. A potem idzie taki jeden z drugim do pracy w aptece i nie potrafią doradzić człowiekowi, albo jeszcze krzywdę mogą zrobić. Na niczym się nie znają. Nie wiem czemu otwierają takie szkoły. No ale... płacisz i masz...
            • Gość: farmaceutka Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.12, 23:26
              Przykro patrzeć na to ,że młodzi ludzie są wykorzystywani w taki sposób. Niestety po tej szkole nie dostaniesz pracy , nie tylko w Ciechanowie ale nigdzie , chyba ze rodzice mają
              aptekę . Jesli chcesz sie dalej uczyć i nie możesz pójść na studia to wybiesz Studium farmaceutyczne dzienne przynajmniej czegoś sie nauczysz a nie tylko wydasz kasę . Na zaocznych niczego cie nie nauczą !
    • Gość: Jola Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 10:03
      Witam. Niestety nie pomogę w odpowiedzi na zawarte pytania, ale pisze, bo ja w tym roku też rozpoczynam tam naukę. Więc witam w grupie ;-)
    • Gość: pola Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 12:55
      Dam Ci dobrą radę. Moja siostra kończyła w Ciechanowie takie studium za pieniądze. Jeśli zależy ci naprawdę na tym żeby się czegoś nauczyć to omijaj takie pseudo szkoły z daleka. Nie nauczą cię tam nic. Wiele osób które rozpoczyna tam naukę robi to dla "papierka" za pieniądze, który jest nic nie warty. Ale takim osobom nie zależy wcale żeby szkoła przedstawiała jakiś poziom bo mają rodziców, którzy ich zaraz gdzieś ustawią więc wiedzy mieć nie muszą. Płacą i mają papier. Ale uwierz mi, że moja siostra nigdzie nie pokazuje nawet, że ma skończone takie studium bo wstydem jest pokazywać coś takiego z czego nie ma się żadnej wiedzy. Również gdy tam się wybierała nikogo nie znała i poszła w ciemno czego teraz szczerze żałuje. Zrobiła maturę w szkole zaocznej i wybrała się na studia zaoczne na uniwersytet. I to oczywiście nie zastąpi ci wiedzy takiej jak masz na studiach dziennych ale na pewno nie będziesz się już miała czego wstydzić. Jeśli naprawdę masz chęci do nauki to nie marnuj się tam......
      • Gość: zzz Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 22:12
        Nie masz racji Pola. W tego typu szkole nie uzyskasz papierka za pieniądze, choć płacisz czesne. Nauka w tej szkole kończy się zewnętrznym egzaminem zawodowym organizowanym przez Centralną Komisję Egzaminacyjną. CKE organizuje wszystkie egzaminy w szkołach różnego typu, a więc egzaminy dla szóstoklasistów, egzaminy gimnazjalne, matury i egzaminy zawodowe w szkołach policealnych. Żeby mieć "papierek" o którym mówisz trzeba taki egzamin zdać. Egzamin ten, tak jak matura jest jednakowy dla wszystkich absolwentów studiów farmaceutycznych państwowych i prywatnych i odbywa się w tym samym czasie w całej Polsce. Więc samo płacenie czesnego nie daje "papierka". Trzeba zdać egzamin teoretyczny i praktyczny, a więc trzeba się uczyć. Jak zdasz masz "papierek" czyli tytuł technika farmaceutycznego i możesz pracować w aptece. Samo ukończenie studium bez egzaminu nie daje nic i jest stratą czasu i pieniędzy.
        • Gość: xyz Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 23:07
          Wiadomo. Ale tu raczej chodzi o samo kształcenie, przez ten czas w tej szkole i późniejsze wykorzystywanie w praktyce.
    • Gość: zaq Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 17:21
      Każdemu radzę wszelkie szkoły policealne za pieniądze omijać z daleka. Poziom jest żenujący. A papierkiem to nawet nie szkoda tyłka podetrzeć bo jest nic nie warty. Popieram tego co napisał wyżej, że będziesz się wstydziła, że w ogóle masz coś takiego w domu bo nic nie znaczy.
      • Gość: wtaje Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 23:40
        Jeżeli to nic nie znaczy, to dlaczego ma się wstydzic?
        A swoją drogą, uważam, że system nauczania w naszym kraju przyszłych Techników farmacji jest na tragicznym poziomie i jest nieadekwatny do przyszłej pracy zawodowej. Jak taka osoba do 2-letniej, często piątowo-sobotnio-niedzielnej szkólce ma doradzac pacjentom. Jak co niekyórzy wiedzą, praca w aptece to nie tylko odczytywanie recept. Osobom chcącym byc w tej dziedzinie specjalistami polecam sumienną naukę i najlepiej 5,5-letnie studia na Wydziale Farmaceutycznym.
      • Gość: Mieszkanka ... Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.play-internet.pl 24.08.12, 23:46
        Mam jedno małe pytanko...skoro ta szkoła niczego nie uczy itd to po co ją kończyliście?trzeba było przerwać po pół roku czy po roku?a jak uczeń -student jest bez obrazy PIERDOŁA ,to i UW ani WAT nie zrobi z niego specjalisty w dowolnej dziedzinie....
        • Gość: asd Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 00:01
          to że taki papier nic nie znaczy dowiadujesz się zazwyczaj po fakcie, gdzie przyszli pracodawcy na widok tego tylko uśmiechają się pod nosem bo nikt takiego policealnego wykształcenia nie traktuje poważnie. Miliony magistrów zostają bez pracy czasami też po państwowych uczelniach, więc nie róbcie sobie nadziei że po papierku ze studium gdzie nawet matury mieć nie trzeba ktoś was będzie po nogach całował.. takie są brutalne reali życia w tym państwie.
    • Gość: krol Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.183.237.166.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.08.12, 18:46
      moja dziewczyna tam chodzi i nie zaluje
      • Gość: xyz Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 20:29
        Może dlatego, że nic tam praktycznie nie musi robić.
        • Gość: www Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 23:05
          Nie każdy musi mieć maturę i studiować. Technicy również są potrzebni.
          • Gość: x Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.12, 23:38
            no sory ale jak można porównywać technika farmacji a magistra farmacji?
            • Gość: Własna działaność Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.play-internet.pl 26.08.12, 00:04
              Moi drodzy,dziś nie jest ważne jaką uczelnie ktoś skończył tylko co potrafi...moja ciotka kiedyś powiedziała WIĘKSZY POŻYTEK Z ELEKTRYKA NIŻ ZE SŁABEGO LEKARZA Z DYPLOMEM ;-)jeszcze żaden z dyplomów nie zakasał rękawów i nie wziął się za nikogo do pracy....
              • Gość: qwerty Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.12, 22:38
                dyplom na państwowej dobrej uczelni na studiach dziennych to nie jest nic nie znaczący dokument, tylko dowód tego, że osoba nie przebimbała 5 lat nauki na imprezowaniu. Nigdy nie uwierzę, że osoba która ma taki dyplom na 4 lub 5tkę nic nie potrafi. A mówią tak tylko ci co albo studiów nie skończyli albo mają jakieś na pseudo uczelniach widmo. To jest taka sama gadka jak odwieczna wojna między studentami dziennymi a zaocznymi. Zaoczni mówią , że dzienni nic nie robią bo mają po 2 zajęcia dziennie, a oni są tacy biedni bo nie dość że pracują to jeszcze 4 razy w miesiącu muszą posiedzieć do 21 na uczelni i materiał mają taki sam do opanowania. Mam wielu znajomych na studiach zaocznych nawet na państwowych uczelniach i każdy bez hipokryzji mówi jak na studiach zaocznych jest- materiał w głównej mierze okrojony (chociaż są wyjątki) i wybaczcie ale kontakt z przedmiotem czasem raz w miesiącu nie sprzyja systematyczności i przyswajaniu wiedzy-> ZAKUĆ< ZALICZYĆ<ZAPOMNIEĆ. Także tłumaczenia tego typu że DOBRY LUB BARDZO-DOBRY DYPLOM nie idzie w parze z wiedzą i umiejętnościami jest nie do przyjęcia. Nie obrażajmy więc ludzi którzy poświęcili 5 lat na naukę , tłumacząc tym samym swój brak wiedzy i umiejętności po skończonych studiach "w lesie"
            • Gość: www Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.12, 21:39
              Ale o co Ci chodzi, przecież nie każdy może skończyć studia farmaceutyczne, z różnych powodów i technicy są również potrzebni.
              • Gość: . Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.12, 14:12
                Tak jest jak ktos nie wie a gada... Zajecia odbywaja sie 3 razy w tygodniu, wiec to raczej nie jest szkolka niedzielna. Na kazde zajecia trzeba byc solidnie przygotowanym i mimo, ze placi sie czesne nie oznacza, ze wszyscy przechodza z semestru na semestr. Obecnie szybciej technik znajdzie prace niz magister, bo wiadomo ze pracodawca szuka oszczednosci i woli zaplacic mniej technikowi. Taka prawda ze w aptece na zmianie jest kilku technikow, ale tylko jeden magister, wiec nie ma sensu porownywac zapotrzebowania... A jezeli chodzi o "papierek" to jest egzamin panstwowy, wiec nic nie pomoga znajomosci i wspomniane "podlizywanie sie". A w tym roku akurat zdawalnosc byla prawie 100%. Zycze powodzenia magistrom po studiach i wielkich uczelniach, na pewno im sie przyda. Ja jestem pewna, ze i bez znajomosci szybciej znajde prace niz oni...
                • Gość: farmaceutka Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.12, 16:59
                  witam
                  Wszyscy po troszeczkę macie rację, rzeczywiście jest tak że pracodawcy z przymróżeniem oka patrzą na techników zaocznych , nie wierząc w ich wiedzę .Tak naprawdę wiedzę zdobywa sie dopiero w pracy w aptece. Każdy bez względu na to czy jest magistrem czy technikiem ma 1-3 miesięcy czasu aby pokazać na co go stać . Czy ma predyspozycje do zawodu czy nie , znam kilku magistrów którzy nadawali sie tylko do pracy za biurkiem , znam też takich po Zaocznym studium którzy mieli pasję i ogrąmną wiedzę . Ale to wszystko wymaga ogromnej wiedzy i dużo wyrzeczeń i wiecznej nauki . Ostanie lata pokazały, że farmaceuci coraz częsciej zastępują lekarzy ( przez kolejki w przychodniach , bo nie można pójść na zwolnienie itp.) Dlatego też nie można przekreślac osoby po Studium w Ciechanowie, wystarczy ją sprawdzić , nie wiem tylko czy pracodawcom uśmiecha się przyuczanie stażysty do zawodu, ponieważ tak jak w innych zawodach ludzi jest na styk (wszyscy oszczędzają ) POwodzenia życzę wszystkim którzy zaczynają, sąw trakcie lub zakończyli naukę . Nie zmarnujcie tego czasu i dużo się uczcie , napewno się przyda
                  POZDRAWIAM K.
                  • Gość: gosza Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.14, 22:02
                    a jakie są tam przedmioty?\
                    • Gość: X Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.14, 22:31
                      Polski, matematyka bez geometrii no i jak wyciągnąć parę groszy od emeryta.
                      • Gość: geek Re: Studium Farmaceutyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.14, 19:46
                        z powodu takich pseudo szkół papier ukończenia uczelni za pieniądze nadaje się tylko do podtarcia tyłka, absolwenci to głąby bez wiedzy, za to z roszczeniową postawą wobec pracodawcy i całego świata,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka