Dodaj do ulubionych

ciekawy dj

IP: *.centertel.pl 26.09.12, 12:03
buszując po fejsie znalazłem coś co przykuło mój wzrok: www.youtube.com/watch?v=pia6ZiVf0mA , gość ma profil na fejsie ale jak oglądałem jego filmy to zauważyłem że grał w klubie ciechanowskim i w RDC może wiecie czy gra gdzieś w ciechu? fajną muzę zapodaje.
Obserwuj wątek
    • Gość: CIECHAN Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 20:43
      wiem że kiedyś prowadził klub progressive czy coś takiego,widziałem ze jest tam filmik z tego klubu, a co teraz robi to nie wiem.
      • Gość: wiedzący Re: ciekawy dj IP: *.centertel.pl 27.09.12, 16:43
        Wiem że nadal udziela się w RDC, w ciechanowie nigdzie chyba nie gra, z resztą gdzie ma grać?
        To już nie ta półka, tak myślę.są napewno też inni dje ciechanowscy którzy sądobrzy. Fakt Herner gra w radiu a jakby nie bylo to jest jakiś prestiż.
        • Gość: mk 1200 Re: ciekawy dj IP: *.aster.pl 27.09.12, 18:30
          to sobie autoreklame trzasnales "ciekawy dj" grający z cd-r ek? "nie ta pólka" .... "radio ...prestiz" ... prosze nie rozsmieszaj mnie a te kocie ruchy ;) hahahahaha pozdro dzieciak i zacznij orginalki kupowac plyty.....
          • Gość: dj kupa Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 19:51
            chyba żaden dj nie jest ciekawy, najczęściej zwykłe niedokształcone technicznie,muzycznie tłumoki
            • Gość: słuchacz rdc Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 20:51
              widzę że już pijawki i żmije dają o sobie znać, żaden wątek was nie zadowoli najlepiej jakby o tesco albo o wyjącym alarmie wam napisał, to i tak obsmarujecie.a panowie mk 2000 i dj kupa może wy się czymś pochwalicie skoro jesteście tacy dobrzy. na rdc sie wychowałem i słucham cały czas wiem że herner miał jakąś przerwę ale wraca i kiedy może to przypomina że jest z ciechanowa i pozdrawia ciechanów. na ostatniej audycji live z klubu nawet pozdrowił ciechanów. tylko wam pogratulować, proponuję wejść na czat podczas audycji i popisać z ludźmi którzy nie zazdroszczą i wstydu nie przynoszą, tam też możecie poznać hernera bo jeżeli nie ma go na audycji to jest na czacie. tyle w temacie.
              • Gość: dj kupa Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 21:57
                ??? nie zwykłem się chwalić po prostu wyrażam własne zdanie o wszelkiej maści natchnionych, którym się wydaje bardziej niż talent mają.Trochę mnie śmieszy Twój patriotyzm lokalny i oburzenie św. bo niby co to za znaczenie ma ,że jakiś tam dj miasto Ciechanów pozdrawia? Na żadne czaty nie zamierzam wchodzić ,zazdrościć nie mam czego wstydzić się za co nie mam,poznać niejakiego Hernera nie mam ochoty,a muzykę kocham.
                A teraz do rzeczy - niby kim jest dj jakikolwiek ??? artystą-twórcą muzyki,producentem muzycznym,???
                przeważnie dj to koleś który muzykę innych twórców puszcza i nic więcej ,czasem jakieś gadki przytacza czasem lepsze czasem beznadziejne.
                Na imprezach publicznych dj najczęściej to złodziej bo ZAIKS-u nie zapłacił, no chyba że sam tą muzykę co puszcza-bądź gra skomponował -a to wtedy przepraszam ale dj artystą jest lepszym bądź gorszym. Odniosę się również do radia na którym się wychowałeś,które ma jakąś tam play listę i tłucze ją na okrągło generalnie sama sieczka.
                Kolego Koleżanko edukację muzyczną to należy na "żywej" muzyce prowadzić a nie na jakiś tam pierdach czego Ci życzę.
            • Gość: CIECHAN Re: ciekawy dj IP: *.centertel.pl 28.09.12, 07:24
              DO DJ KUPA.chyba żaden dj nie jest ciekawy, najczęściej zwykłe niedokształcone technicznie,muzycznie tłumoki
              jeżeli to jest twoje wyrażanie zdania to gratuluję,bo raczej obwarzasz a nie wyrażasz swoje opinie. jeżeli tak się uczysz na muzyce i ją kochasz,no to fajnie się uczysz i kochasz. nie masz żadnej tolerancji dla ludzi którzy lubią coś innego od ciebie, muzyka którą nazywasz młócką jest niestety wszech obecna, ale uważam że lepsza od tej eskowej, takie jest moje zdanie. co do okradania, jak nie widziałeś to nie pisz i nie osądzaj, to tak jak ja bym napisał że chodzisz w butach nike to pewnie jesteś złodziejem bo kupiłeś podrobione. jeżeli chodzi o zaiks to nie dj opłaca a klub lub radio, chyba że sam organizuje imprezę, grając nawet na weselu to młoda para opłaca zaiks. proponuję trochę lektury na zaiks została nałożona gigantyczna kara za praktykę jaką stosuje, nie będę przytaczał artykułów można wyszukać w necie. na marginesie listę w rdc to słuchacze tworzą, także masz obraz czego słuchają bo od jakiś 5 lat zaczyna się robić kupa, a to za sprawą muzyki jaka pojawia się na Polskim rynku. dla twojej wiadomości to właśnie muzyka z Polskiego rynku jest najczęściej remiksowana, bo takiej chcą radiosłuchacze, czyli komercja. Pozdrawiam kochających muzykę, tych normalnie i troszkę inaczej.Bo muzykę jak język, trzeba jej się nauczyć.
              • Gość: do CIECHANa Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 10:44
                Dałeś długi wykład. Zupełnie jakbyś się znał na rzeczy.
                Tylko poszukaj sobie jeszcze informacji jak to jest z tym ZAIKS-em i zwróć uwagę gdzie popełniłeś gafę - a podpowiem ci, że jest nie mała.
    • Gość: CIECHAN Re: ciekawy dj IP: *.centertel.pl 28.09.12, 14:12
      do do CIECHANA.

Drodzy 4Clubbersi z racji tego że ostatnio powstało sporo tematów i pytań odnośnie ZAIKS-u i Policji sprawdzającej zasoby DJ, oraz konsekwencji prawnych płynących z grania z nielegalnych nośników, postanowiłem dowiedzieć się u źródła jak to jest . W sumie lepiej wiedzieć i podzielić się wiedzą z wami niż być ciemnym i nie wiedzieć nic. Dlatego też postanowiłem zadać kilka pytań komuś z ZAIKS-u oraz policji. Trochę to trwało no ale odpowiedzi mam. Przepraszam że tego tematu nie napisałem wcześniej no ale przygotowania do świąt, i generalnie brak czasu spowodowały że Temat zakładam w święta bo jest trochę czasu. A więc Kochani Clubbersi pozwolę sobie cytować maile od odpowiednich osób i sklecać to w całość żeby wyglądało jak wywiad lub zwyczajny FAQ. Chyba ta forma będzie dla wszystkich najlepsza. Moje pytanie i odpowiedź osoby z ZAIKS-u lub Policji. Pomocne zarówno dla DJ-i oraz osób które pobierają sobie mp3 z sieci. Bez zbędnych paragrafów, wszystko wytłumaczone po „chłopsku” taka wersja dla blondynek żeby wszystko było zrozumiałe i o to w sumie chodziło :D
      Odpowiedzi uzyskałem od Małgorzaty Kałużnej z ZAIKS-u, oraz komisarza Tomasza Kozłowskiego z Komendy Stołecznej Policji w Warszawie, który jest odpowiedzialny za walkę z piractwem komputerowym oraz muzycznym.

Pytania do ZAIKS:

1.Coraz częściej pojawiacie się w lokalach muzycznych co budzi nie tylko kontrowersje ale także i frustracje DJ-i. Kiedy można spodziewać się waszej wizyty w klubie i czego dotyczy wasza kontrola?

- Nasi kontrolerzy coraz częściej pojawiają się w lokalach muzycznych, pubach oraz wszelkiego rodzaju miejscach w których może grać muzyka. Nie robimy tego schematycznie i nie pojawiamy się w losowych miejscach. Najczęściej zjawiamy się gdy właściciel lokalu nie uiszcza opłaty za publiczne odtwarzanie utworów lub bezpośrednio po informacji od funkcjonariuszy Policji którzy otrzymują informację o łamaniu praw autorskich, tj. odtwarzaniu pirackich płyt i nagrań niewiadomego pochodzenia. Kontrola dotyczy wtedy zbioru DJ-i oraz dokumentów które świadczą o tym że dany lokal opłaty jednak uiszczał. Nasi kontrolerzy zostają zobligowani do przesłuchania 30 minutowego materiału prezentowanego przez DJ-a a następnie podejmują działania które są w zakresie ich obowiązków tj. sprawdzenie płyt czy posiadają hologram ZAIKS, jeśli są to pliki Mp3 to sprawdzamy legalność ich posiadania. Przybywają także z nami funkcjonariusze policji, dzięki którym możemy dokonać dogłębnej analizy nagrań oraz dokumentów.

2. Co jeśli DJ posiada pliki muzyczne mp3 nagrane na płytę CD?

- Sprawdzamy przede wszystkim legalność tych plików. Osoba która jest przez nas kontrolowana musi z własnej inicjatywy poinformować nas skąd ma dane nagrania, w przeciwnym przypadku zostanie oskarżona o posiadanie nielegalnych płyt oraz nagrań. Większość sklepów internetowych w których możliwy jest zakup plików mp3 udostępnia klientom prawo do publicznego odtwarzania nagrania. Osoba posiadająca rachunek, fakturę czy mailowe potwierdzenie zakupu jest w pełni zwolniona z odpowiedzialności karnej ponieważ pliki nabyła legalnie, jednakże nie każdy sklep zapewnia możliwość publicznego odtwarzania utworów które sprzedaje. W związku z tym osobie która posiada pliki z takiego sklepu niestety mamy obowiązek postawić zarzuty za nielegalne rozpowszechnianie utworów muzycznych, bo w perspektywie prawnej odtwarzanie publiczne wiąże się nierozerwalnie z rozpowszechnianiem.

3. A co jeśli sklep oferuje mp3 z prawem do publicznego odtwarzania, ale zabrania zmiany formatu pliku . Jak w takim wypadku mamy nagrać pliki na nośnik CD jeśli np. Odtwarzacze w klubie odtwarzają tylko CD Audio? Czy łamiąc regulamin sklepu posiadamy nielegalne pliki?

- W takim wypadku nie reagujemy. To są restrykcje sklepu, nie organizacji jaką jest ZAIKS. Nas interesuje wyłącznie legalność pochodzenia pliku i tego jakie prawa odnośnie publicznego odtwarzania mu przysługują.

4. Jak podczas kontroli sprawdzacie pliki mp3 ?

- Każdy plik nabyty w sklepie ma swoje oznaczenia, nawet jeśli przeniesiemy go na płytę CD Audio te oznaczenia pozostają. Dzięki temu mamy pewność czy plik jest legalny czy nie, dodatkowo sprawdzamy rachunki i faktury ze sklepów czy pliki rzeczywiście są legalne.

5. W związku z waszą kontrolą DJ ma obowiązek zakończyć imprezę na czas kontroli?

- Absolutnie nie. Kontrola zawsze odbywa się po zakończeniu imprezy. Chcemy uniknąć sytuacji w których lokal traci klientów. Dlatego też nasze kontrole odbywają się wtedy kiedy większość gości opuszcza lokal.

6. Istnieją tzw. Wersje Exclusive które DJ otrzymują od producentów muzycznych w celach promocyjnych. Jak wtedy reagujecie na takie nagrania ?

- Każdy producent muzyczny wysyłający swoje nagranie do prezentera muzycznego ma obowiązek dołączyć pisemną informacje o tym że jest on właścicielem danego nagrania. W informacji musi być zawarty tytuł, format pliku w jakim zostało wysłane nagranie, dane kontaktowe twórcy, zawarta informacja że zezwala on na odtwarzanie tego nagrania publicznie oraz czytelny jego podpis. Takie informacje powinny być wysłane albo pocztą w formie papierowej lub w formie elektronicznej w formacie pliku PDF.

7. Co jeśli wersja Exclusive została stworzona z nielegalnych sampli?

- Wtedy rozpoczynamy działanie sprawdzające nagranie pod względem praw autorskich elementów które zostały wykorzystane w danym utworze, jednak nie odbywa się to podczas kontroli w lokalu.

8. Co z klubami płytowymi działającymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej? Czy ich wydawnictwa posiadają prawa do publicznego odtwarzania?

- Istnienie takich klubów płytowych jest w pełni legalne o ile zamieszczają na swoich składankach muzycznych utwory do których posiadają prawa dotyczące rozpowszechniania oraz publikacji. Lokal muzyczny korzystający z nagrań zawartych na wydawnictwach tychże klubów płytowych nie jest zwolniony z opłat dotyczących rozpowszechnianiania utworów muzycznych. To samo tyczy się prezenterów czy DJ-i. Niestety niektóre składanki wydawane przez kluby płytowe zawierają wersje na które praw publicznego odtwarzania nabywca nie posiada. Klub płytowy nie umieszcza tej informacji w związku z tym rodzą się komplikacje dla osoby która odtwarza tą muzykę publicznie. Dlatego też prosimy o dowiadywanie się nabywców tychże składanek o prawa jakie im przysługują.

9. Czy DJ musi opłacać ZAIKS ?

- Jeśli Prezenter muzyczny, DJ gra w lokalu który opłaca tantiemy, nie ma obowiązku opłacania tantiemów, ponieważ ten obowiązek spoczywa na właścicielu lokalu. Jednakże jeśli prezentuje muzykę w lokalu który nie opłaca tantiemów, wtedy ma obowiązek takowe opłaty uiszczać.

10. Co jeśli nie jest opłacony ani klub, ani DJ ?

- Wtedy rozpoczynamy procedurę która kończy się sprawą karną w sądzie.

11. Czy prezentując muzykę dla znajomych, mamy obowiązek płacenia tantiemów ?

- O ile prezentacja ta odbywa się w miejscu prywatnym czyli w domu albo mieszkaniu, a znajomych nie jest więcej niż 50 osób wtedy nie ma obowiązku płacenia tantiemów. Powyżej 50 osób prezentacja ta traktowana jest jako impreza muzyczna i w takiej kategorii rozpatrujemy ewentualne sprawy.

12. Jakie są kary za posiadanie nie opłaconych utworów?

Jeżeli podczas kontroli stwierdzimy że lokal oraz osoba prezentująca nie dokonała opłat za tantiemy to kierujemy sprawę na tok prawny. Kare wymierza wtedy sąd. ZAIKS jako organizacja w takim wypadku nie wymaga zwrotu tantiemów lecz opłaty za posiadane utwory. I dotyczy osoby która dane utwory posiada. Koszta są różne i ustalane na bieżąco ze średniej ceny jednego utworu w formacie mp3/wav dostępnego w sklepach. W chwili obecnej to 4,55 zł za jeden utwór muzyczny.

13. Co z utworami zawartymi na nośniku Vinylowym ?

- Utwory te także objęte są opłatą za publiczne odtwarzanie utworów, i błędem jest interpretacja niektórych osób które uważają że tego typu utwory zwolnione są z wszelakich opłat.

14. Czy popierają państ
      • Gość: CIECHAN Re: ciekawy dj IP: *.centertel.pl 28.09.12, 14:15
        do do ciechana.
        Sąd Apelacyjny potwierdził wcześniejszą decyzję Prezes UOKiK, według której ZAiKS i Stowarzyszenie Filmowców Polskich zawarły porozumienie ograniczające konkurencję. Utrzymana została również kara finansowa nałożona na spółki - łącznie 1,25 mln zł.
        • Gość: nocomercial Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.mm.pl 28.09.12, 15:10
          W ciechanowie nie ma dj z prawdziwego zdarzenia i taki jest fakt a po drugie w ciechanowie nie ma miejsca gdzie takowy moglby grac , wszedzie eska hits ... zal.pl
          • Gość: dj kupa Re: dj wirtuoz czego ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 18:37
            strasznie się kolega CIECHAN "zapyrzył"
            ...zapytam jeszcze raz,na jakim to "instrumencie" GRA DJ ??? (Sonar,Cubasse,Nuendo,Reason,Pro Tools,Ableton,Laptop,mp trójka,cd,md,gramofon, itd...itd...itd...)
            niewiele kolega wie mam wrażenie, a mą intencją nie było obrażanie kogokolwiek a stwierdzenie że dj to najczęściej żaden artysta tylko prezenter-wodzirej najczęściej beż WŁASNEGO DOROBKU ARTYSTYCZNEGO
            i jeszcze jedno jak kolega CIECHAN twierdzi że wychował się na KRC to cóż współczuję i radzę rozpocząć edukację muzyczną.

• Gość: słuchacz rdc Re: dj wirtuoz czego ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 19:10
              do dj kupa..nie na krc tylko rdc. i nie CIECHAN tylko ja . a o znajomości tematu to widzę że u Ciebie jest kolego cienko. dj gra z płyt odtwarzanych na gramofonach lub cd play'erach, i jest to sztuką zmiksować i dodać coś od siebie. część programów które wymieniłeś nie służą do miksowania a już na pewno live. przytoczę ci kilka przykładów Wilki, Stachursky,Perfect zespoły które używają cudzych sampli. nie wytykaj nikomu niewiedzy jeżeli tak owej sam nie posiadasz i tylko piszesz nie wiedząc o czym. takich zespołów mogę mnożyć, gdybyś posłuchał muzyki z lat 50 i 60 to byś usłyszał jakie mamy gwiazdy pop i rock w naszym kraju. artyści z bożej łaski a Robert M jest mistrzem w kupowaniu gotowych utworów, tak utworów.
              • Gość: dj kupa Re: dj wirtuoz czego ??? IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.12, 19:54
                21 lat pracy na estradzie ale pewnie się nie znam i wiedzy nie mam :-)
                przepraszam pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
    • Gość: AGA Re: ciekawy dj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 21:35
      DOBRY KAWALEK, DOBRY KTO TO?
      • Gość: trance Re: ciekawy dj IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 19:52
        Andrew Rayel Exponential Dj Herner Remix
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka