Gość: polak IP: *.180.28.103.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 20:35 Witam wszystkich.ciekawi mnie o ktorej planujecie odwiedzic cmentarz.u mnie chodzi sie juz po zmroku.ok.20.ale jest wtedy niesamowity widok tych lampek... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kolo Re: Wszystkich Swietych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.12, 05:54 ja bede po 22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wszystkich Swietych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 07:56 a może na mszę byś się wybrał? czy ten dzień jest dla ciebie tylko od popatrzenia na miliony palących się zniczy?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Wszystkich Swietych IP: *.cnow.pl 24.10.12, 12:38 msze są też w kościołach a niestety na ciechanowskich cmentarzach nie ma możliwości być pełnym uczestnikiem mszy na "starym" cmentarzu niby jest nagłośnienie ale zasadnicza większość wiernych myśli o tym że trzeba przedostać się na "nowy" a Gostkowska nie jest miejscem gdzie można spokojnie przejść a tym bardziej przejechać, autobusy są tak zatłoczone że szpilki nie można wpiąć więc wszyscy pędzą na złamanie karku a tu w ogóle nie ma atmosfery skupienia i modlitwy lecz raczej rewii mody tu trzeba się pokazać nowy ciuch, dobry makijaż a i spotkania towarzyskie nad grobami zmarłych nie mówiąc już o całkowitym braku nagłośnienia dużą winę za taki stan rzeczy ponosi tradycja panująca w naszym mieście trzeba być na dwóch cmentarzach a i nasi księża też nie są bez winy oni naprawdę myślą tylko o sobie pamiętam wcale nie tak odległe czasy kiedy msze były pomiędzy sobą około 2,5 godziny każdy mógł jeszcze wejść do domu, wypić ciepłą herbatę, zjeść jakiś obiad i spokojnie przejść się spacerkiem na nabożeństwa na drugi cmentarz zasadnicza większość z nas ma swoje groby i na jednym cmentarzu i drugim a nie jest to z naszej winy gdyż był taki okres w dziejach naszego miasta kiedy nie wolno było chować zmarłych na "starym" cmentarzu a teraz od wielu lat jest to tak zorganizowane że mamy owczy pęd i rzeczywiście pójść na cmentarz i spokojnie przeżyć ten dzień to właśnie godziny popołudniowe lub wieczorne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wszystkich Swietych IP: *.play-internet.pl 24.10.12, 14:59 aa masz rację z tą rewią cmentarną, najbardziej śmieszy mnie to że nawet w ciepły dzień damy wyciągają futra :) ale to nie o tym ten post a -co masz do tego czy ktoś idzie do kościoła, autor nie pisze o kościele tylko o cmentarzu.każdy ma prawo do decydowania o sobie chce czy nie chce pójść do kościoła, to nie święto w kościele tylko na cmentarzu i ja uważam że właśnie to miejsce jest właściwe w tym dniu a prawdziwa atmosfera skupienia właśnie wtedy gdy już jest ciemno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wszystkich Swietych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 19:05 no właśnie wkurza mnie to, że da 90% ludzi spotyka się na Gostkowskiej w godzinach odprawianej mszy w celu pogaduszek, plotkowania, pokazania się w nowym płaszczyku i nowych jesiennych butach , latają jak szaleni , pędzą nie wiadomo za czym- zamiast stanąć w skupieniu pod swoim grobem i poczekać aż skończy się msza a później wędrować między alejami i między grobami i zapalać znicze u dalszej rodziny. To nie jest wina nagłośnienia bo nagłośnienie wcale nie jest złe- złe jest zachowanie ludzi, którzy przychodzą tylko się pokazać i przespacerować alejami ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Wszystkich Swietych do a IP: *.cnow.pl 27.10.12, 09:32 Już od pogańskich czasów ,było to "Święto Zmarłych"(które koś.kat zawłaszczył,jak i inne),inaczej "Dziady".Najbliżsi chodzili wtedy na groby,spożywali pokarmy,napoje,resztki wysypywali i wylewali na groby dla pochowanego i duchów.W "prawosławiu"do dziś trwa ta tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: segundo Re: Wszystkich Swietych do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 19:28 niech każdy przeżywa to święto jak chce. na szczęście nie ma obowiązku takiego a nie innego zachowania, pójścia na mszę, niezakładania futra itd. światła lampek po zmroku robią nastrój, też lubię wtedy podumać nad grobami bliskich i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wszystkich Swietych do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 22:17 dobrze napisane. tez wolę wieczorem i bez mszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: Wszystkich Swietych do a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 01:15 Cmentarna rewia mody rusza? Jak idziecie poplotkować przy grobach to lepiej nie idźcie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Wszystkich Swietych do a IP: *.matcom.com.pl 29.10.12, 01:52 Ja około południa zazwyczaj. Nie chodzę wieczorami po to, żeby lampki w ciemności pooglądać. Chodzę by pomodlić się za bliskich, zapalenia znicza i posprzątania, umycia grobu. Odpowiedz Link Zgłoś