Gość: aaa IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.13, 20:07 Pytanie ,, Co zrobić ze świadectwem pracy na którym jest napisane , że wykorzystałam w ciągu pracy urlop na którym nigdy nie byłam ? Czy ktoś miał podobnie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zofia1954 Re: świadectwo pracy IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.13, 20:31 zgłoś to do inspekcji pracy - za nie wykorzystawszy urlop pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent. Odpowiedz Link Zgłoś
a.kraszewski Re: świadectwo pracy 22.01.13, 08:01 PIP nic nie zrobi, to są leżaczki takie same jak w straży miejskiej. Idź do sądu pracy i złóż pozew o sprostowania świadectwa pracy. Na pracodawcy będzie ciążył obowiązek udowodnienia, że na prawdę wykorzystałaś ten urlop (będzie musiał przedstawić karty pracy, podpisane przez ciebie wnioski urlopowe). Jeżeli z urlopu nie korzystałaś, za tę część roku, którą przepracowałaś, będzie musiał wypłacić ekwiwalent, pozostały będziesz mogła wykorzystać w nowym zakładzie pracy. Sprawa w sądzie pracy dla pracownika jest bezpłatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: świadectwo pracy IP: *.centertel.pl 22.01.13, 15:40 Nic nie, sam dałeś dupy podpisując takie świadectwo. Trzeba było przeczytać tam nie ma zbyt wiele do przeczytania. Terasz roczek będziesz bez urlopu. Z resztą urlop jest dla wybrańców tylko tych co pracują na umowę o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
a.kraszewski Re: świadectwo pracy 22.01.13, 16:54 Nieprawda. Powinieneś walczyć, tylko musisz się spieszyć ze złożeniem pozwu, bo terminy są zawite. Jeżeli nie zdążyłaś, to możesz przed sądem pracy domagać się od pracodawcy odszkodowania w wysokości ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. I nie odpuszczaj. Dzisiaj złodziej okradnie ciebie, następnym razem innych i będzie kpił, e pracownicy to sami idioci, których można bezkarnie kręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 18:41 szybko do pracodawcy z wnioskiem o sprostowanie świadcectwa pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: świadectwo pracy IP: 91.94.192.* 22.01.13, 18:45 kraszewski piepszysz bzury aż cię szkoda. Człowiek podpisał papier i pracodawca jest poprawie. Sąd takim bzdurami nawet się nie powinien zajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
a.kraszewski Re: świadectwo pracy 22.01.13, 19:36 gościu (PSZEMUŚ), NAUCZ SIĘ POPRAWNIE PISAĆ W JĘZYKU POLSKIM, A PÓŹNIEJ WYPOWIADAJ SIĘ NA FORUM. akurat w tym przypadku fakt podpisania świadectwa pracy nie ma żadnego znaczenia, bez jego podpisu miałoby ono taką samą moc prawną. A roszczenia pracownicze przedawniają się po trzech latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .......... Re: świadectwo pracy IP: *.play-internet.pl 22.01.13, 19:41 Te trzy kropki to nie ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: świadectwo pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.13, 22:59 a od kiedy świadectwo pracy sie podpisuje? świadectwo pracy można dostać nawet poczta i jest jakiś tam czas na wniosek o sprostowanie, powinno być napisane na świadectwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 19:08 świadectwie pracy powinno być pouczenie o możliwości odwołania się do Sądu. Jeśli pracodawca nie reaguje na prośby o sprostowanie świadectwa złóż pozew do sądu. Sprawa na pewno będzie wygrana skoro nie byłaś na urlopie. Tylko na to jest 7 dni od dnia otrzymania świadectwa więc trzeba się śpieszyć. Nie ma znaczenia czy podpisałaś świadectwo czy zostało Ci ono wyslane. Jest dokładnie 7 dni jeśli nie od daty podpisu to od daty doręczenia przez listonosza. Za niewykorzystany urlop nalezy się ekwiwalent. O wypłaceniu takiego ekwiwalentu też powinna być informacja w świadectwie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adw Re: świadectwo pracy IP: *.play-internet.pl 22.01.13, 19:32 Jak podpisałaś to świadectwo pracy to masz ''przechlapane''......wszak są terminy zawite na reklamacje i są krótkie.Przestroga na przyszłość-zanim coś podpiszesz zastanów się i zawsze możesz powiedzieć to pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 20:25 Nie podpisywałam odbioru świadectwa pracy . Skończyła mi się umowa 31,12,2012, świadectwo pracy zostało mi przesłane 21,01,2013 ( mogę się odwołać do sądu pracy w Warszawie i na to liczy pracodawca , że nie będzie mi się chciało tam jechać ) Czy mogę coś z tym teraz zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 21:14 Oczywiście.Po 1 świadectwo powinno być wysłane w ciągu 7 dni od zakończenia umowy. Przepisy są ujęte w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996r. w sprawie szczegółowej treści świadectwa pracy oraz sposobu i trybu jego wydawania i prostowania. I za samo to możesz się domagać odszkodowania w związku z nie wydaniem w terminie lub wydaniem niewłaściwego świadectwa pracy, przepis art. 99 kodeksu pracy przewiduje możliwość wystąpienia do sądu pracy z pozwem o odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia maksymalnie za czas 6 tygodni. No i po 2 możesz się domagać niewypłaconego ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy. Masz na to 7 dni od daty doręczenia. Gra warta świeczki. Składaj więc pozew:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.13, 21:45 Aby mieć pewność udaj się do radcy prawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: świadectwo pracy IP: *.matcom.com.pl 22.01.13, 22:47 Składaj pozew i napisz jak się sprawa potoczyła. A czy zgłaszałaś to do pracodawcy? Może ich postrasz sądem... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: świadectwo pracy IP: *.244.150.138.ostrow2.tnp.pl 23.01.13, 13:56 Zanim pójdziesz do sądu, spróbuj załatwić to bezpośrednio z pracodawcą za pomocą listu poleconego. Napisz pismo, że prosisz o sprostowanie urlopu wypoczynkowego i wypłacenie należnego ekwiwalentu za urlop. Napisz na piśmie, że dajesz pracodawcy 14 dni, a po tym terminie sprawa trafi na drogę prawną. To powinno pomóc i nie trzeba bedzie po sądach chodzić. Pamiętaj, list musi być polecony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: świadectwo pracy IP: *.centertel.pl 23.01.13, 15:18 Będąc pracodawcą takiego kogoś odpisałbym- szaniowny panie przecież ja panu wypłaciłem za urlop lub po prostu przecież pan był na urlopie wtedy i wtedy. Z pewnością podpisywałeś też listę płac gdzie wszystko jest odnotowane. Aż mi żal, że sądy muszą się zajmować takimi niedojdami, które najpierw godzą się na dany temat a następnie sterowane innymi i chęcią zarobku szukająś dziury w całym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 16:45 Bzdury piszesz. Urlopu udziela się na wniosek pracownika i jak takiego wniosku nie masz to nie możesz uważać, że pracownik był na urlopie. Żadne pisma do pracodawcy. Są terminy i pracodawca będzie tylko pogrywał. Składasz pozew i na 2 sprawie będzie po sprawie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra świadectwo pracy IP: *.cnow.pl 23.01.13, 20:25 Moja droga mysle, ze nie ma sie tu nad czym zastanawiac. Jutro rano wybierz sie do inspekcji pracy. Oni naprawde w takich sprawach daradza Ci co masz zrobic. Ale najpierw musisz sama napisac podanie do pracodawcy o sprostownie swiadectwa pracy. Wyslij je listem poleconym i trzymaj potwierdzenie w razie koniecznosci pokazania przed sadem, ze najpierw sama probowalas zalatwic sprawe. tylko wez sie za to zybko bo masz chyba 7 albo 14 dni na to zalezy jak na swiadectie jest napisane. I ludzie nie piszcie ze swiadectwo pracy sie podpisuje bo to smieszne. Do roboty kobieto. Dzialaj . Trzeba ucierac nosa takim ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 22:33 Panie ,,pracowniku,, życzę ci takiego pracodawcy żebyś poczuł się jak śmieć . Może wtedy zrozumiesz co napisałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
a.kraszewski Re: świadectwo pracy 24.01.13, 08:10 Moim zdaniem w tej chwili powinnaś działać dwutorowa. Z jednej strony próbować zmusić pracodawcę do sprostowania świadectwa pracy i wypłacenia ekwiwalentu za urlop (list polecony za potwierdzeniem odbioru), z drugiej - pozew do sądu pracy. To nic nie kosztuje, jeżeli wartość roszczenia nie przekracza chyba trzech średnich krajowych, a pozew w każdej chwili możesz wycofać, jeżeli pracodawca spełni twoje roszczenia. W liście do niego możesz zaznaczyć, że złożyłaś pozew. Ja raz miałem taką sytuację i do sprawy wcale nie doszło. Pracodawca zrobił wszystko, czego żądałem. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: świadectwo pracy IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 09:45 Wysłałam do pracodawcy prośbę o sprostowanie . Ale czy dostanę ekwiwalent w to wątpię, dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz trzymajcie kciuki bo będzie burza . Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś