Dodaj do ulubionych

!50 rocznica Powstania Styczniowego.

IP: *.cnow.pl 22.01.13, 20:52
W "klasztorku"odsłonięto tablicę,ku czci,i chwała za to TMZC. P.Prezydent RP nie tak dawno przypomniał,aby pamiętać o grobach wszystkich powstańców styczniowych. Mam pytanie do mieszkających w okolicach "Lasu Lekowskiego":Czy coś wiedzą o odnowie,wystroju" grobu powstańców"znajdującym się w tym lesie.Drugi grób znajduje się na cmentarzu w Lekowie(przy kościele)nazwiska nie muszę pisać,gdyż pisano w miejscowych gazetach o tym powstańcu już nie jeden raz.Jeśli coś ktoś wie niech napisze na forum.Sam nie mogę sprawdzić,gdyż jestem chory i nie mogę wychodzić z domu.
Obserwuj wątek
    • Gość: a_samo_a Re: !50 rocznica Powstania Styczniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.13, 21:37
      A jak wyglądają groby powstańców na cmentarzu przy Płońskiej?

• Gość: gość Re: !50 rocznica Powstania Styczniowego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.13, 23:18
        Ten prezydent RP nawet nie wspomniał jak dzisiejsze media z kim i po co to powstanie było.
        Gomułka też zabronił Dziadów by nie draznić przyjaciół moskali.
    • Gość: f Re: !50 rocznica Powstania Styczniowego. IP: *.cnow.pl 23.01.13, 10:05
      Mogiła powstańcza w Lesie Lekowskim? Istnieje takowa? Czy mógłbyś coś więcej o niej?
      A grób Mościckiego na lekowskim cmentarzu ma się chyba dobrze. Czy wymaga renowacji?
      • Gość: olo Re: !50 rocznica Powstania Styczniowego. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.01.13, 12:55
        Nie wiem nic na temat mogił powstańców w lesie lekowskim. Grób Mościckiego jest w dobrym stanie, warto pamiętać że w Lekowie jest też grób jednego z najdłużej żyjących powstańców Franciszka Dobrzynieckiego (brał udział w bitwie pod Rydzewem) który doczekał wolnej Polski. Jak 11 pułk jechał na poligon to zawsze jeden z oficerów jechał do Lekowa w asyście i składał meldunek powstańcowi. jest tez mogiła powstańca w polu w Zeńboku na skraju jednego z lasków. W okolicach Mławy, Ciechanowa czy Przasnysza jest trochę śladów po walkach z 1863 roku.
        • Gość: Waldek Re: !50 rocznica Powstania Styczniowego. IP: *.cnow.pl 23.01.13, 15:44
          Na początku lat 60-tych,będąc ze szkołą nr.5 na tzw "Dniu Dziecka"w Lesie Lekowskim,nasza wspaniała wych.p.Zofia Sowińska(po tańcach ,pączkach i herbatce) zaprowadziła nas do mogiły(metalowy krzyż obsadzony w kamieniu ,bez napisu) gdzie oddaliśmy hołd 1 min. ciszy" Powstańcom Styczniowym"-jak nas zapewniała nasza pani.Do mogiły było daleko,tam i powrót zajął nam 1,5 godz.Pani Zosia(tak Ją nazywaliśmy)prosiła nas żeby nie chwalić się"tym spacerkiem"po lesie innym uczniom,a tym bardziej Kier.Szkoły p. S.CZ. Pani Zosia potrafiła i nie bała się przekazywać nam prawdę historyczną,o powstaniach styczniowym,listopadowym,śląskich,wielkopolskim,"wyzwoleniu Ciechanowa w 45r.itd-wspaniały człowiek,idealny pedagog z powołania,niech i jej ziemia lekką będzie.To tyle co wiem o "mogile w Lesie Lekowskim"-może moi koledzy(nki) ur.w 1953r.chodzący do klasy 1-4 w roku 1960-1964,będą wiedzieć(pamiętać)więcej.
          • Gość: olo Re: !50 rocznica Powstania Styczniowego. IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.01.13, 16:07
            W lesie tym sa zdewastowane mogiły żołnierzy pruskich to wiem, słuchaj a nie pomógł byś poszukać tych powstańczych mogił? jeśli tak to proszę o kontakt na adres meilowy darek.kraw@wp.pl
            • Gość: f Do Ola IP: *.cnow.pl 23.01.13, 23:14
              Jeśli to nie tajemnica, to czy mógłbyś napisać coś więcej o tej mogile k. Zeńboka?
              Co do Lasu Lekowskiego, wiem o 2 cmentarzach z 1. Wojny Światowej i ogólnie znanej symbolicznej mogile partyzanckiej. Metalowych krzyży w lesie i na jego obrzeżach jest sporo. Wiadomo, że każda kapliczka ma swoją historię i przeważnie upamiętnia jakieś wydarzenie, ale tego na miejscu nie widać. Czasami data wyryta na cokole może się jakoś kojarzyć, ale głównie trzeba szukać w ludzkiej pamięci, a tych pamiętających z roku na rok jest coraz mniej, niestety.
              W tym kontekście informacja przekazana przez Waldka, jeśli jest prawdziwa, może okazać się bardzo cenna.
              • Gość: olo Re: Do Ola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.01.13, 11:03
                nie jest to żadną tajemnica jest to samotna mogiła z powstania z roku 1863, pod Zeńbokiem miała miejsce spora bitwa podczas powstania jeśli pamięć mnie nie myli to miało to miejsce 15 marca 1863 oddziałem dowodził naczelnik Padlewski, właściwie to jest ona jakieś 2 km od samego Zeńboka na jej temat mam informację od "miejscowych" jak i księdza z tamtejszej parafii. Grób jest zadbany i uporządkowany. Jeśli chcesz mogę podesłać Ci na meila foto.
                • Gość: a_samo_a Re: Do Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 11:41
                  Rzeczywiście 15 marca 1863r. pod Zeńbokiem doszło do całkiem dużego starcia z Kozakami. Wieś została spalona a osłaniający odwrót Padlewskiego powstańcy zostali wybici prawie do nogi. Zginęło ich około 100.
                  Myślę, że temat wymaga trochę pracy i przede wszystkim nagłośnienia. Jakoś w regionie ciechanowskim zapomina się o ważnych epizodach naszej historii, które miały miejsce na tej ziemi.
                  • Gość: olo Re: Do Ola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.01.13, 13:45
                    tę bitwę wspomina ówczesny proboszcz parafii Zeńbok w swoim liście, można go znaleźć w materiałach źródłowych. Jest to jedna z bitew tzw. Rajdu Padlewskiego.
                    W Zeńboku jest też Szkoła Podstawowa im. Z.Padlewskiego.
                    • Gość: olo Re: Do Ola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.01.13, 13:51
                      tak zginęła ich prawdopodobnie setka, tylko gdzie są pochowani? Od proboszcza tamtej parafii słyszałem, że cześć powstańców schroniła się w pobliskim Kościele i pod osłoną nocy uciekła tunelem który prowadził w kierunku zabudowań probostwa. Ale ksiądz też to słyszał od miejscowych i ile w tym prawdy to nie wiem. Żródeł pisanych które by to potwierdziły brak.
                      Ale jedno jest pewnie gdzie są pochowani powstańcy którzy polegli nie wiadomo, może na miejscowym cmentarzu, może gdzieś w polu po to żeby uniknąć represji ze strony władz carskich, może sami carscy ich gdzieś wywieźli żeby miejsce pochowku nie stało się miejscem 'kultu patriotycznego".
                      • Gość: txt Re: Do Ola IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 19:05
                        To fascynujące co piszecie !. I proszę można pisać o czymś bez obrazliwych słów, obelg i.t.p.
                      • Gość: a_samo_a Re: Do Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 21:40
                        Proponuję lekturę Tekst linka str. 213-214
                        Z tym tunelem to niezła bajka. Jak stoi jakaś stara budowla, to musi być tunel. Jak jest jakieś bajoro to musi być tam zatopiony czołg, albo i dwa.
                        Myślę, że można zweryfikować miejsce pochówku powstańców i trochę się dziwię, że nie zrobiono tego w okresie międzywojennym. Jest szansa, że są pochowani pod tym krzyżem. Zbiorowa mogiła dla 100 osób nie zajmuje dużo miejsca.
                        • Gość: olo Re: Do Ola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.01.13, 08:33
                          samo napisałem to co słyszałem od proboszcza, owszem tunele, bajora są otoczone legendami.
                          • Gość: a_samo_a Re: Do Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 16:03
                            Wiem, że od proboszcza, a ten przekazał wiejskie legendy.

Niemniej jednak jest problem identyfikacji mogił żołnierzy, ich udokumentowania i właściwego upamiętnienia. Jest tutaj duże pole do popisu dla miłośników historii i ludzi, którym nasza wspólna historia nie jest obojętna.
                            Spójrzmy chociaż na ogólnopolską ewidencję grobów wojennych Tekst linka
                            Myślę, że każdy z nas byłby w stanie ją uzupełnić, w paru miejscach nanieść poprawki, a jest to tylko teren powiatu ciechanowskiego.
                            • Gość: olo Re: Do Ola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.01.13, 16:11
                              chociażby można by ten, spis powiększyć o mogiłę żołnierza z roku 1920 przy dworku w Koźniewie. Dzwoniłem do Rady Pamięci i jej nie mają w swojej bazie, a organem upoważnionym do jej zgłoszenia jest gmina na której jest grób. Rozmawiałem z Wójtem Sońska i zobowiązał się do zgłoszenia tej mogiły. Mam nadzieję, że to zrobi.
                              • Gość: a_samo_a Re: Do Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 10:26
                                Nie tylko ta mogiła. Lista powinna być dużo dłuższa. Mamy w okolicy sporo zapomnianych cmentarzy wojennych. Nie są one w żaden sposób zinwentaryzowane. Dotyczy to również samego Ciechanowa.
                                Na obietnice ustne bym nie liczył. Jako stowarzyszenie macie możliwość występować z pismami i tę drogę bym proponował.
                                Ponadto mamy oznakowane mogiły żołnierskie o których nic nie wiadomo. Jest powiedzmy sucha informacja, że spoczywają żołnierze polscy polegli w 1920r., 1939r. itp. Nie ma nawet informacji z jakiej jednostki, nie wspominając o nazwisku. Często istnieją zasoby archiwalne umożliwiające identyfikację pochowanych żołnierzy, tylko nie ma chętnych aby przegrzebać się przez archiwa.
                                Pięknym przykładem dobrej roboty jest tu sprawa kpt. Raginisa.
                • Gość: f Re: Do Ola IP: *.cnow.pl 24.01.13, 23:20
                  @Olo:
                  Napisałem na priv.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka