Dodaj do ulubionych

giełda staroci

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.02.13, 14:57
Czy w Ciechanowie jest jakaś giełda staroci?
Obserwuj wątek
    • bruum Re: giełda staroci 04.02.13, 15:09
      Bywała w Artystycznej w PCKiSz ale zamarła. Warto by reaktywować.
      • Gość: ? Re: giełda staroci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.02.13, 15:23
        jestem za. Organizatorem było PCKiSz?
    • Gość: jacek Re: giełda staroci IP: *.cdma.centertel.pl 04.02.13, 17:41
      w sobotę na giełdzie samochodowej jest dużo staroci.
      • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 17:55
        W Domu Kultury nigdy nie było giełdy staroci tylko spotkania numizmatyków gdzie można było wymienić się , kupić, sprzedać . To nie była typowa giełda staroci szeroko rozumiana.
        • Gość: gosc Re: giełda staroci IP: *.centertel.pl 04.02.13, 18:40
          Sobota, po obu stronach ul. Sońskiej.
          • Gość: ? Re: giełda staroci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.02.13, 19:51
            nie interesuje mnie giełda na ulicy Śońskiej. A może jeśli kogoś by interesowała wymiana lub sprzedaż militarii, numizmatów, znaczków pocztowych itp. można by zrobić taką giełdę przy PCKiSz w Ciechanowie
        • bruum Re: giełda staroci 04.02.13, 20:31
          Jeśli mamy być dokładni, to była "Giełda kolekcjonerska i staroci", nie tylko numizmatyków. Bywali tam kolekcjonerzy wszelakiej maści, od filatelistów poprzez numizmatyków po dzieci zbierające figurki z jajek z niespodzianką. Przydało by się takie miejsce choćby raz w miesiącu bo to świetna okazja nie tylko do wymiany czy zakupu ale i spotkań towarzyskich.

... pomyślimy.
          • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 23:13
            Nie ma nad czym myśleć wystarczy tylko trochę chęci ze strony przynajmniej jednego pracownika PCK i SZ który będzie pilotował raz w miesiącu / niedziela przez kilka godzin/ cały projekt. Wystarczy parę plakatów , informacja do gazet lokalnych, stoły , krzesła i tyle. No ale znając życie zaraz będą mieli problem :) kto się tym będzie zajmował :) przecież to niedziela "a my pracujemy od 8 do 16 bez sobót i niedziel".Stara śpiewka no chyba ze extra będzie zapłacone bo pracownicy biedni. Jest wyjście :) podpowiadam pracujesz w niedzielę 4 godziny masz wolny poniedziałek.:):) proste tylko trzeba chcieć. A swoją drogą po co są tzw "przybytki kultury:)"i ludzie tam zatrudnieni. Odpowiem sama sobie:) po to aby pracować wtedy kiedy inni mają wolne a nie siedzieć w dni powszednie od 8 do 16 w pracy. Piszę o tym nie po to aby komuś sprawić przykrość ale każdy zatrudniający się w takiej firmie powinien o tym wiedzieć. Mam nadzieję że w marcu już będzie pierwsza giełda kolekcjonerów:):):). To i tak długo jak na zorganizowanie wszystkiego pod względem technicznym. Do dzieła pani Kaczorowska. Tylu pracowników może jeden chętny się znajdzie żeby popracować 4 godziny w niedzielę /albo sobotę/ za wolny poniedziałek.
            • a.kraszewski Re: giełda staroci 05.02.13, 08:06
              Świetny pomysł i to z dwóch powodów. Po pierwsze byłoby to miejsce spotkań różnego rodzaju pasjonatów, ale także okazja dla mieszkańców do niedzielnych wycieczek i spotkań ze znajomymi. Po drugie - jeżeli na takiej giełdzie choć jeden młody człowiek złapie "bakcyle", zarazi się jakąkolwiek pasją, którą będzie realizował zamiast stać pod blokiem z butelką piwa - będzie to zysk nie do przecenienia. Myślę, że wśród pracowników PCKiSz znajdzie się choć jeden, który też ma jakieś hobby. I proponuję nazwę "Giełda hobbityczna". Żeby swoje prace mogli wystawić niedzielni malarze, rzeźbiarze, modelarze itp. Wiem, że takich ludzi w naszym mieście nie brakuje.
              • Gość: emeryt Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 08:12
                A to może wykorzystamy to forum . Jakie mamy pasje .
                To co Cię pasjonuje ?
                • a.kraszewski Re: giełda staroci 05.02.13, 09:04
                  Moje zainteresowanie, emerycie, to jest moja prywatna sprawa. Jeżeli będę chciał się nimi podzielić, to z własnej woli, a nie na żądanie jakiegoś forumowicza.
                  Poza tym wydaje mi się, że temat jest dość ważny ze społecznego punktu widzenia i próby prowokacji czy trollowania są na prawdę nie na miejscu.
                • Gość: danuta Re: giełda staroci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.02.13, 09:36
                  Popieram wypowiadających się na temat giełdy staroci,pasjonatów- sobota,niedziela to dobre dni,ale nie w godzinach 10-13 ,ale może tak między 13-17? Przyszło by więcej osób np.na spacer do wyludnionego parku nad Łydynią?Ciekawa jestem czy jest możliwe reaktywowanie "Giełdy Staroci"-i do tego otwarta Kawiarnia Artystyczna gdzie można wypić popołudniową kawę-Oj chyba rozpędziłam się z marzeniami.Pozdrawiam wszystkich pasjonatów w Ciechanowie
                  • Gość: emeryt Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 11:04
                    a.kraszewski moja propozycja (nie aktualne) rozmowy o pasjach na forum nie wynika z jak to napisałeś z żądania, bo żądać to ja mogę .........ale z chęci raz na jakiś czas przekształcenia rozmów tu na tematy nazwijmy to miłe .
                    Prowokacja ? Mnie twoje obsesje jak teraz też i hobby nie interesują . A starocie -tak jak napisał jacek przy ul sonskiej w sobotę, można trafić coś ciekawego przy odrobinie szczęścia i chęci .
                    • a.kraszewski Re: giełda staroci 05.02.13, 14:01
                      Jeżeli miałeś rzeczywiście dobre zamiary, to przepraszam, ale spotkałem się już z tyloma prowokacjami na tym forum, że zaczynam dmuchać na zimne. Nie wiem, czy to dobry pomysł dzielenia się na tym forum swoimi pasjami. To jest typowe forum społeczne, natomiast na portalu "gazety" są liczne fora hobbystyczne (z których sam często korzystam), gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli chodzi o giełdę na Sońskiej - rzeczywiście można tam "wyczaić" czasem ciekawe egzemplarze, ale trzeba pamiętać, że to są handlarze. Nie ma raczej możliwości wymiany. Poza tym nie pójdą tam tzw. mali zbieracze, początkujący czy artyści amatorzy. A giełda hobbistyczna byłaby właśnie dla takich ludzi. I jak pisze Pani Danuta - godziny poobiednie, żeby przy okazji wypić popołudniową kawę w "Artystycznej".
                      • Gość: uwaga tak na marginesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:00
                        Nie mają jak ściągnąć ludzi do PCKiS to może w ten sposób im się uda. Proponuję nazwę ,,Giełda Staroci przy polityce PiSu" albo ,,Giełda Staroci Politycznych'' bo tylko tym się przecież tam zajmują. I nie pomoże im nawet bruum . A do tego ta speluna śmierdząca piwnicą i potem i jak tu usiąść i wypić spokojnie lurę, bo przecież nie kawę? Przecież tam piwskiem śmierdzi.
            • bruum Re: giełda staroci 05.02.13, 14:37
              Pozwoliłem sobie podpowiedzieć temat komuś, kto być może to pociągnie. Poczekajmy cierpliwie.
              • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:00
                Naprawdę warto aby szybko zorganizować taką giełdę. A mnie się marzy aby to nie było tylko na holu PCKi SZ ale również wokół domu kultury , na parkingu Szkoły muzycznej i w dół ulicą do rzeki Łydynia. Wiem ,że za dużo wymagam ale w lato przy pięknej pogodzie frekwencja murowana. Popołudnie w sobotę czy w niedzielę spędzić wśród fajnych ludzi, pasjonatów, malarzy, rzeżbiarzy. Jeżeli nawet nic się nie kupi to warto pooddychać atmosferą bohemy. A mnie się marzy kawałek Krakowa w Ciechanowie na bocznej uliczce w parku./ fajni ludzie ich pasje itd/. Rozmarzyłam się:):):):):):)
                • Gość: ha ha Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:03
                  ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
                  • a.kraszewski Re: giełda staroci 05.02.13, 15:18
                    Oj, oczko, ale ty masz marzenia... Cudowne. Taka giełda mogłaby ściągnąć pasjonatów różnej maści także z powiatów ościennych, a może nawet... Trzeba próbować.
                    Do uwaga. Czy ty we wszystkim musisz węszyć politykę czy raczej politykierstwo? PCKiSz jest własnością publiczną i ma realizować swoje statutowe cele. Czy to takie dziwne, że społeczeństwo, z którego pieniędzy instytucja ta jest utrzymywana, domaga się tego? Ten wątek to nie jest próba ściągnięcia ludzi do centrum, ale żądanie, aby działało ono na rzecz społeczeństwa. Zostawmy więc politykę w spokoju. A może jakiś radny poruszył by tą sprawę na sesji? Przecież po to ich wybieraliśmy.
                    • Gość: uwaga Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:43
                      Do a.kraszewski. Czy ty we wszystkim musisz węszyć politykę czy raczej politykierstwo?PCKiSz jest własnością publiczną i ma realizować swoje statutowe cele. Czy to takie dziwne, że społeczeństwo, z którego pieniędzy instytucja ta jest utrzymywana, domaga się tego? Ten wątek to nie jest próba ściągnięcia ludzi do centrum, ale żądanie, aby działało ono na rzecz społeczeństwa. Zostawmy więc politykę w spokoju. A może jakiś radny poruszył by tą sprawę na sesji? Przecież po to ich wybieraliśmy.
                      Powiedz to nie mnie, a tym z PiSu a szczególnie staroście Pawłowskiemu i podyrektorce Kaczorowskiej oraz naczelnemu posłowi Kołakowskiemu.
                      • a.kraszewski Re: do uwaga 06.02.13, 08:17
                        Przecież ja dokładnie o tym pisałem. To ty insynuowałeś, że "nie mają jak ściągnąć ludzi ... to może tak im się uda". Ten wątek (tak mi się przynajmniej wydaje) jest całkowicie apolityczny i niech tak pozostanie.
                    • Gość: uwaga Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:47
                      Do a.kraszewski. Czy ty we wszystkim musisz węszyć politykę czy raczej politykierstwo?PCKiSz jest własnością publiczną i ma realizować swoje statutowe cele. Czy to takie dziwne, że społeczeństwo, z którego pieniędzy instytucja ta jest utrzymywana, domaga się tego? Ten wątek to nie jest próba ściągnięcia ludzi do centrum, ale żądanie, aby działało ono na rzecz społeczeństwa. Zostawmy więc politykę w spokoju. A może jakiś radny poruszył by tą sprawę na sesji? Przecież po to ich wybieraliśmy.
                      1-Powiedz to nie mnie, bo ja o tym wiem i życzył bym sobie takiego traktowania mieszkańców. W czym popieram to co Ty napisałeś.
                      2-Powiedz to tym z PiSu a szczególnie staroście Pawłowskiemu i podyrektorce Kaczorowskiej oraz naczelnemu posłowi Kołakowskiemu.
                  • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:20
                    Nie ma się z czego śmiać. Jestem pewna ze Ty będziesz tam stałym bywalcem jeżeli coś takiego powstanie. Rozszerzenie takiej imprezy poza Dom Kultury to już większe przedsięwzięcie i potrzeba naprawdę " wariata" / w pozytywnym tego słowa znaczeniu/ aby to pociągnąć a nie zwykłego pracownika Domu Kultury który patrzy na zegarek czy jest już 16 i chce przesiedzieć w spokoju od wypłaty do wypłaty. Potrzeba człowieka któremu chce sie chcieć. No ale na początek można zacząć od holu w PCKi SZ Potencjał jest tzn teren wokół budynku , rzeka no i centrum miasta.
                    • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:28
                      No mam marzenia. Ale to przecież nie takie trudne. Wystarczy ludziom zapewnić trochę miejsca a już sami postarają się o odpowiednią atmosferę. Naprawdę ludzie są bardzo kreatywni , zwłaszcza Ci z pasjami. My nawet nie wiemy kto obok nas mieszka. Jak wielu jest fajnych ludzi, którzy maja naprawdę dużo do powiedzenie przez to co tworzą itd. Jestem pewna ,ze wiadomość o takim miejscu szybko by się rozeszła. Ściągaliby do nas ludzie z całej Polski. To tylko kwestia czasu , no i cykliczności takich spotkań.
                      • Gość: uwaga Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:51
                        Przed paroma laty swoją pasję na tym polu realizował p.Woicki Tadeusz i nic z tego nie wyszło.
                        • Gość: ? do uwagi IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.02.13, 16:22
                          Słuchaj temat jest o giełdzie staroci, a Ty wpadasz i uprawiasz politykę i swoje wynaturzenia polityczne o staroście, pośle, dyrektorce PCKiSz - nie interesuje mnie to zupełnie, tak jak zapewne cześć ludzi którzy pisali w tym wątku. Myślę, iż mogę Ci wybaczyć, bo zapewne pisząc takie rzeczy masz problem ze zrozumieniem tekstu - niestety na tym forum jest sporo "ofiar reformy szkolnictwa"
                          Dla mnie taka giełda może być i na terenie należącym do innych instytucji ,tylko czy coś takiego by się udało? W okolicy mamy też kilka grup rekonstrukcyjnych, które mogły by przedstawić jakieś dioramy. Można by coś kupić wymienić i etc. etc.
                          • Gość: uwaga Re: do uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 17:04
                            Do ?. Masz dużo racji bo nie interesuje cię kontekst działań tych ludzi. Ja też bym sobie tego życzył. Oni po prostu próbują zatrzeć ślady ale nie uda się im to bo ludzie widzieli i widzą dobrze to co robią. A wracając do tematu to taka Giełda niestety nie jest póki co do zrealizowania przez pracowników domu kultury. Oni pracują tylko od 8 do 16 i nie w soboty i niedziele, a w wakacje biorą urlopy. Popatrz kto i co robi w Ciechanowie. Działają zapaleńcy/kulturalni/ a nie pracownicy domu kultury. To co się w kulturze dzieje prowokują i organizują działacze za darmo a ci co dostają pensję i powinni to robić się tylko cieszą.
                            Popieram ale musisz też zrozumieć kontekst ciechanowskiej polityczki, o którym pisałem.
                          • Gość: uwaga Re: do ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 17:05
                            Do ?. Masz dużo racji bo nie interesuje cię kontekst działań tych ludzi. Ja też bym sobie tego życzył. Oni po prostu próbują zatrzeć ślady ale nie uda się im to bo ludzie widzieli i widzą dobrze to co robią. A wracając do tematu to taka Giełda niestety nie jest póki co do zrealizowania przez pracowników domu kultury. Oni pracują tylko od 8 do 16 i nie w soboty i niedziele, a w wakacje biorą urlopy. Popatrz kto i co robi w Ciechanowie. Działają zapaleńcy/kulturalni/ a nie pracownicy domu kultury. To co się w kulturze dzieje prowokują i organizują działacze za darmo a ci co dostają pensję i powinni to robić się tylko cieszą.
                            Popieram ale musisz też zrozumieć kontekst ciechanowskiej polityczki, o którym pisałem.
                            • Gość: ? Re: do ? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.02.13, 17:23
                              to możesz sobie założyć osobny wątek i pisać o tym, jeśli masz jakieś zastrzeżenia do działalności PCKiSz zgłoś odpowiednim organom np. prokuratura, NIK, policja, PIP. Mi się nie chce nad tym dyskutować, bo mnie i chyba pozostałych tu piszących to za bardzo nie interesuje. Ja chce pogadać o giełdzie staroci.
          • Gość: Poldek Re: giełda staroci IP: *.finemedia.pl 30.03.13, 11:03
            No to chyba oczywiste. Starocie to nie tylko monety. JEdnak najważniejsza na gieldach jest znajomość tematu, albowiem handlarze szybką mogą wykorzystać nasza niewiedzę. Dlatego wczeniej warto sobie poczytać jakieś blogi numizmatyczne.
            http://www.monety-news.pl/
            http://zbierajmymonety.blogspot.com
            http://monetypolskie.wordpress.com

Powyższe sa tylko podstawą. Ale polecam też zaopatrzeć się w wszelaką literaturę. Z nią z pewnościa będzie dużo łatwiej na takiej giełdzie.
    • Gość: Generał Re: giełda staroci IP: *.play-internet.pl 05.02.13, 18:41
      Ja jestem stary, mam nadzieję że pomogłem ;)
      • Gość: ? Re: giełda staroci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.02.13, 18:45
        jeśli ktoś by był poważnie zainteresowany organizacją takiej imprezy jak giełda kolekcjonerska w Ciechanowie to proszę pisać może wspólnie nam by się udało coś zrobić. Z zainteresowanymi się skontaktuję
        • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 23:03
          Można zacząć od holu w PCKiSZ i terenu wokół tj tarasy i parking /przy ładnej pogodzie . Wystarczy 1 osoba odpowiedzialna za cały projekt- reklama, sprawy techniczne no i co najważniejsze sprzątanie wokół PCKiSZ. Sprawa wynagrodzenia za pracę w weekend opisałam wyżej/ wolny poniedziałek lub inny dzień do wyboru/. Rozreklamowanie imprezy/plastycy- od tego są, pobierają wynagrodzenie/ Sprzątanie terenu - osoba odpowiedzialna za dany projekt podpisuje umowę z firmą sprzątająca która sprząta zaraz po imprezie. PPCKiSZ nie płaci wystarczy aby osoba odpowiedzialna za projekt pochodziła ,porozmawiała z szefami firm które byłyby zainteresowane reklamę na budynku a raczej wokół budynku PCKiSZ . Firma lub firmy mają cały miesiąc rekalmę w centrum miasta a PCKi SZ ma pieniądze na firmę sprzątającą i wykonanie reklam dla sponsorów i na reklamę i plakaty reklamujące giełdę. PCKiSZ ma fajną imprezę raz albo 2 razy w miesiącu i nie dokładają do tego żadnych pieniędzy. Mieszkańcy zadowoleni że wreszcie mogę spędzić fajne popołudnie w weekend, sponsorzy reklamę, firma sprzątająca zapewniony dochód, pracownicy PCKiSZ mogą się pochwalić ze nie siedzą a pracują nawet w weekendy. Nawet już nie wspomnę o ludziach którzy będą tam przychodzili aby pokazać swoje dzieła, wymienić , coś sprzedać. Na honorowego patrona propomuję p. Woickiego. Ma doświadczenie , tak prowadził kiedyś Klub kolekcjonera. Myślę ,że wszyscy tzn 90% pracowników PCKiSZ pamięta Go. Od tamtej pory nie było zbyt dużej rotacji pracowników. P Kaczorowska tez zna p Woickiego sama powinna zaprosić Go aby poddał trochę pomysłów odnośnie projektu.
          • Gość: kontekst Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.13, 09:05
            Między teorią a rzeczywistością jest morze
    • Gość: ? Re: giełda staroci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 06.02.13, 11:12
      w Ciechanowie jest wielu ludzi którzy "coś kolekcjonują" jedynym miejscem pozyskania nowych "fantów" staję się allegro a ceny tam jak życie pokazuję się nieraz bardzo sztucznie podbijane bądź brane z kosmosu. Dlatego fajnie by było coś takiego zrobić.
      • Gość: abc Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.13, 16:45
        I taka giełda już była, szkoda że nie było tam tylu odwiedzających co piszących posty... Tylko głownie stali bywalcy
        • Gość: oczko Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 11:33
          Masz rację - już było. Mało odwiedzających-tez racja. Myślę ,że jedną z przyczyn dlaczego tak się dzieje to brak reklamy. Co to za reklama jak o imprezie wiedza tylko organizatorzy i ludzie bezpośrednio zainteresowane tzn znajomi organizatorów. Najbardziej mnie wkurza jak czytam w gazecie recenzje z jakiejś imprezy i aż mnie ponosi delikatnie mówiąc " dlaczego ja nic nie wiem ze coś takiego było zorganizowane". Dlaczego piszą dopiero że coś się odbyło a dlaczego wcześniej nie było żadnej wzmianki w gazetach. Chodzi mi nie tylko o imprezy odbywające się w Ciechanowie ale np w Opinogórze itp. Potem czytam,że wszystko pięknie ale brak zainteresowania ze strony ludzi. Zdjęcia w gazecie z imprezy na której widać włodarzy miasta i pracowników którzy organizowali i zero mieszkańców. To pytam się dla kogo to było? Wściekłość mnie ogarnia że przesiedziałam w domu nudząc się , a mogłam tak miło spędzić weekend. Od lat tak jest . Brak reklamy przed imprezą. Powinna ukazywać się przynajmniej z miesięcznym wyprzedzeniem. Jestem pewna że frekwencja by dopisała. Ostatnio jak widzę recenzję w gazecie z imprezy a nie widziałam wcześniej żadnej informacji na ten temat gdzie, kiedy o której godzinie - już nie czytam. W duchu sobie -mam was w d...pie jak nie umieliście wcześniej poinformować . Towarzystwo wzajemnej adoracji.
          • Gość: abc Re: giełda staroci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 15:23
            Ogłoszenia były tutaj na forum, na mieście plakaty i zapowiedzi w radiu.
            Więc uważam, że reklamowana była odpowiednio.
            Biorąc pod uwagę jeszcze fakt, że było to wydarzenie cykliczne, więc co miesiąc nie wieżę że nikt nie zdołał nic usłyszeć....

Moim zdaniem ludzie wolą siedzieć w domu na dupie i narzekać że nic się nie dzieje.

Jeśli giełda znowu będzie to owszem pojawię się.
            • Gość: ? Re: giełda staroci IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.02.13, 16:13
              tu nie chodzi, żeby reklamować to lokalnie, bo ludzi siedzących w tematach antyków, monet, militariów nie ma aż w Ciechanowie tylu żeby takie giełdy cieszyły się takim powodzeniem, trzeba reklamować to na portalach historycznych czy eksploracyjnych. Pomiędzy Warszawą w Olsztynem jest duża nisza jeśli chodzi o takowy rynek. A kto bywał na Kole wie ze dziś tam kupa cwaniaczków sprzedaje. A przy okazji tak jak pisałem można ściągnąć rekonstruktorów i to już tez jest dodatkową jakaś atrakcją która przyciągnie ludzi.
    • Gość: p Re: giełda staroci IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.13, 15:43
      o
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka