Dodaj do ulubionych

PIT na wychowawczym

IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.13, 10:52
Witam. Cały rok 2012 jestem na urlopie wychowawczym, czy dostanę PIT ? Jeżeli ktoś jest w takiej samej sytuacji niech się podzieli wiedzą. Z góry dziękuje za kompetentne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: PIT na wychowawczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 13:36
      ja tez jestem na wychowawczym bezpłatnym i nie dostałam bo przychody 0-we.
    • Gość: Gosia Re: PIT na wychowawczym IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.13, 15:42
      Tyle tylko, że ja jestem na płatnym (dostaje te 477 zł/msc .) I mam czekać na ten PIT ?
      • Gość: Sylwia Re: PIT na wychowawczym IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 16:01
        Wg ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zeznania rocznego mogą nie składać jedynie te osoby, które nie uzyskały żadnego przychodu i dochodu (w ogóle nic nie zarobiły), i jednocześnie nie miały zgłoszonej w urzędzie skarbowym działalności gospodarczej, a także ci, którzy uzyskali wyłącznie dochody zagraniczne zwolnione w Polsce z opodatkowania.Wychowawczy tak jak np.rodzinne nie jest dochodem,wynagrodzeniem itp jest świadczeniem nieopodatkowanym więc nie rozliczasz tego.
      • Gość: Emila Re: PIT na wychowawczym IP: *.tktelekom.pl 06.03.13, 18:33
        Na jakim płatnym zasiłku jesteś? To co dostajesz to jest dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym i wynosi on 400 zł a te dodatkowe 77 zł to właśnie zasiłek rodzinny. Z tego się nie rozliczasz i pitu z tych dochodów nie dostaniesz gdyż wypłacane są przez MOPS i nie są opodatkowane.
        • Gość: Monika Re: PIT na wychowawczym IP: *.warszawa.mm.pl 02.01.14, 03:03
          Przez cały 2012 byłam na urlopie wychowawczym. Dostawałam zasiłek rodzinny 77zł i z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym 400 zł. Dostałam PIT-11A od płarnika czyli od ZUSu. W grudniu dostałam wezwanie do US aby wyjaśnić przyczynę "braku złożenia zeznania o wysokości osiągniętego dochodu w 2012r". To w końcu jak to jest? Trzeba się rozliczać z otrzymanego zasiłu czy nie?
          I jeszcze ten tekst "Tutejszy organ podatkowy posiada informację o dochodach osiągnietych przez Panią za w/w rok, które podlegają opodatkowaniu..."
          To jakieś wariactwo. Przecież składając wniosek o zasiłek złożyłam oświadczenie, że nie mam dochodów. Chyba że wjazd na konto mi zrobili, a na moje konto wypłata męża wpada.
          • Gość: do moniki Re: PIT na wychowawczym IP: 79.162.255.* 02.01.14, 07:53
            Skoro dostałaś pit z zus to musiałaś się z niego rozliczyć. Najprawdopodobniej w styczniu miałaś jeszcze macierzyński (może tylko kilka dni), na jakiejś podstawie zus pit wystawił.
          • Gość: do moniki Re: PIT na wychowawczym IP: 79.162.255.* 02.01.14, 07:55
            z zasiłku wychowawczego i rodzinnego nie rozliczasz się, jedynie z macierzyńskiego.
      • Gość: ala Re: PIT na wychowawczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 18:40
        zgadzam sie z Sylwią,nie rozliczasz sie z tego!
    • Gość: Gosia Re: PIT na wychowawczym IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.13, 18:54
      dziękuje za odpowiedzi.
      Pozdrawiam.
      • Gość: mama Re: PIT na wychowawczym IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 19:48
        podłączę się do wątku z zapytaniem jeśli do lipca 2012 roku byłam na zwolnieniu lekarskim w lipcu urodziłam i do stycznia 2013 byłam na macierzyńskim czy zus przyśle mi pit czy dwa które otrzymałam z zakładu pracy wystarczą do rozliczenia.
        Dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: Anka Re: PIT na wychowawczym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:03
          mi przysłali z ZUS-u
          • Gość: Sylwia Re: PIT na wychowawczym IP: 91.222.127.* 18.03.13, 22:15
            Witam, ja również jestem na wychowawczym i nie otrzymam od zus pit-11 do rozliczenia, ale czy mimo to mogę się rozliczyć wspólnie z mężem, poprostu wpisujac w pola zera? aby otrzymać ulgę na dziecko?
            • Gość: kaśka Re: PIT na wychowawczym IP: 79.162.224.* 19.03.13, 07:30
              możesz wpisać zera ale to i tak nic nie da, bo nie miałaś odprowadzonego podatku a ulgę na dziciaczka odpisujesz właśnie od podatku. ulgę odpisze sobie mąż i jeżeli miał wystarczająco duży przychód(odprowadzony podatek) wówczas odpisze całą ulgę. Dwa lata temu miałam identyczną sytuację jak ty.
              • Gość: romano Re: PIT na wychowawczym IP: *.strong-pc.com 23.02.14, 13:30
                witam. właśnie warto się rozliczać wspólnie w takim przypadku, bo jest jeszcze kwota wolna od podatkui w tym przypadku mnoży się razy 2 więc około 500 zł jesteście do przodu. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka