a.kraszewski
26.04.13, 14:33
Pragnę Państwa poinformować, że w dniu dzisiejszym otrzymałem wyrok Sądu Najwyższego w sprawie kasacji wniesionej przez Spółdzielnię w sprawie wyroków dotyczących Regulaminu rozliczania ciepła. Kasacja została oddalona, więc nie ulega już żadnej wątpliwości, że poprzedni Regulamin był niezgodny z prawem. Całe postępowanie sądowe kosztowało Spółdzielnię, a tym samym nas wszystkich, ponad trzy tysiące złotych. Był to efekt nie złożonego przeze mnie pozwu, ale uporu członków Zarządy i Rady Nadzorczej, ze szczególnym "wkładem" przewodniczącego Komisji GZM. Moim skromnym zdaniem to właśnie te trzy osoby powinny ponieść konsekwencje finansowe swoich nieodpowiedzialnych poczynań.
Pragnę również poinformować, że wszyscy członkowie Spółdzielni, którzy stracili finansowo na wprowadzeniu niezgodnego z prawem Regulaminu, mogą dochodzić swoich roszczeń przed sądem. Wpis sądowy to 5% kwoty roszczenia, a w obecnej chwili szanse na wygrane prawie pewne. Ja złożyłem już pozew za sezon 2009/2010, w poniedziałek składam kolejny za sezon 2010/2011. Osobom zainteresowanym mogę przekazać wzór pozwu oraz odpis uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego. Kontakt: a.kraszewski@gazeta.pl
Jednocześnie z uzasadnienia wyroku SN wynika, że również obecny Regulamin jest niezgodny z ustawą "Prawo Energetyczne", w związku z czym wystąpię do Rady Nadzorczej o jego zmianę, a w przypadku odmowy wystąpię ponownie na drogę sądową.