Dodaj do ulubionych

Panie Wardziński co z Kirkutem ?

IP: *.deklomp.se 05.08.13, 19:22
Panie Wardziński jako obywatel tego miasta z dziada pradziada - mam nadzieję że wie Pan co to oznacza ?
Pytam się co zamierza się zrobić z cmentarzem, gdzie na groby moich przodków srają i szczą psy ? Czy to taki nowy rodzaj obchodzenia pamięci o prawie połowie mieszkańców przedwojennego Ciechanowa ?
Panie Wardziński czy na grobach Waszych krewnych i rodziny również szczą psy, tańczą pijacy, teren jest nie ogrodzony ?
Bardzo ciekawe zwyczaje nowej, niepodległej Polski.
Rzadko bywam ale bywam w tym mieście. Jak byś się Pan czuł drogi Panie gdyby odwiedził po paru latach groby swoich przodków a na nich stał pies z podniesioną nogą ?
Domagam się w imię zwykłej ludzkiej przyzwoitości i nadziei że nie mieszają tutaj dzicy, przepraszam dzikich ponieważ nie słyszałem aby wyprowadzali oni psy na groby ludzi.
Zrobił byś Pan coś jako gospodarz tego kiedyś - Miasta. Przykro mi że nie jest Panu zwyczajnie wstyd.
Liczę na szybkie działania
Shlomo z dziada pradziada z Ciechanowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.13, 21:44
      Jestem mieszkanką Ciechanowa i zgadzam się z Tobą w stu procentach. Interesowałam się historią naszego miasta i jest wprost niewiarygodne, że w 38 roku Żydzi stanowili 1/3 mieszkańców miasta, a w tej chwili nikt o tym nie pamięta. Zero pamięci, zero poszanowania - kirkut jest w stanie opłakanym. Ale czego wymagać od Polaków, skoro dla 80% naszych rodaków Żyd to wróg - żeby było jasne: nie mam żydowskich korzeni, staram się być jedynie obiektywna.
      • Gość: .... Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.13, 10:55
        też ostatnio pryglądałam się temu miejscu. Zenujące jest traktowanie miejsca pamięci w tym mieście. Dla porównanie proponuję przejechać się do Mławki na cmentarz niemiecki. Cudeńko, a chociaż Niemców w tych stronach mało,to potrafią dbac z daleka. Ciechanowscy Żydzi, to przecież Polacy, mają dowody i polskie obywatelstwo, tylko są innego wyznania. Jak wszyscy płacą podatki, które wpływają do państwowej kasy, więc należy się ich zmarłym taki sam szacunek. Dlaczego nikt nie wyprowadzi psa na cmentarz ewangelicki czy prawosławny. Kultura społeczeństwa taka. Bardzo smutne.
        • Gość: Macewy Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.centertel.pl 06.08.13, 11:03
          Mi rownież jest przykro Panie Prezydencie.
        • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 13:07
          Sprawa kirkutu jest kwintesencją buractwa ciechanowskich władz i to nie tylko ostatniej ekipy, ale szeregu wcześniejszych. Ostatnia wykazała się totalnym chamstwem w ramach "obchodów" 70. rocznicy likwidacji ciechanowskiego getta. Nie przeszkadza to im jednak uprawiać kłótni o mienie pożydowskie jakim jest choćby budynek po hotelu "Polonia". Jak sępy żerujące na padlinie.
          O buractwie świadczy również fakt, że kirkut to nie tylko miejsce spoczynku wielu ciechanowian wyznania mojżeszowego, w tym wielu bardzo zasłużonych dla rozwoju miasta, ale również miejsce spoczynku ofiar hitlerowskiego terroru. Te groby zgodnie z naszym prawem winny być objęte opieką państwa, a ich utrzymaniem, zgodnie z obowiązującym od 1933 roku prawem powinien zająć się zarząd gminy, czyli nasz kochany prezydent. Ma on nie tylko moralny, ale i prawny obowiązek zająć się tą sprawą, ale przecież są "ważniejsze" problemy.

Ponadto warto przypomnieć, że jeszcze jesienią 1944 roku na terenie kirkutu Gestapo przeprowadziło kilka egzekucji. Tym razem zamordowano już Polaków. Ofiary zaledwie jednej zostały ekshumowane w 1945. Pozostali dalej tam spoczywają. Nic, nawet najskromniejsza tabliczka nie upamiętnia tych wydarzeń. Wstyd i to nie tylko dla miejskich włodarzy, ale również dla wszystkich mieszkańców miasta.

• Gość: Wojtek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.centertel.pl 06.08.13, 14:21
            Ale przypal dla miasta i jego władz.
            • Gość: i po PO To musi zabić naszego Prezydenta,tyle bredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 23:27
              Przypominam ,że na ulicy Warszawskiej w Muzeum jest miejsce z pamiątkami po Zydach to po pierwsze.
              Czy to oznacza ,że Wardziński nie dotrwa do końca kadencji bo mamy tylu ukrytych Zydów którzy odwołają go w referendum?
              Samoa jesteś Zydem ?
              • Gość: a_samo_a Re: To musi zabić naszego Prezydenta,tyle bredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 18:03
                "Samoa jesteś Zydem ?"

Pomysł na zadanie takiego pytania mógł tylko przyjść do wyjątkowo chorego umysłu.
                • Gość: pytacz Re: To musi zabić naszego Prezydenta,tyle bredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 19:01
                  A dlaczegóż to, jaśnie panie ASamoa pytanie o żydostwo jest takie brzydkie? Ja wiem, nazywania Żyda Żydem to antysemityzm, ale pytanie?
              • Gość: cudo Andrzej samośka jest cynglem pisu a nie narodem wybranym IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.13, 20:16
                Oskarżenie czołowego cyngla ojca inwestora z torunia i wyznawcy pewnego kaczora ciężko nazwać pro żydowski. Idź się chłopie lecz.
            • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 18:01
              Myślisz, że są w stanie zrozumieć jak bardzo powinni się wstydzić?
              • Gość: . Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 18:15
                Zaiste powinni oddać im całą swoją majętność, a ciało swe wystawić na spalenie.
                Kilka lat temu Izrael ostrzelał Strefę Gazy zakazanymi bombami fosforowymi. Fakt ten ujrzał światło dzienne tylko dla tego że trafili w magazyny ONZ. Zginęło 8 osób. Po 3 latach Izrael łaskawie zapłacił za zniszczone mienie, a te 8 ofiar... to tylko Palestyńczycy.
    • Gość: palestyńczyk Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.play-internet.pl 06.08.13, 12:49
      Shlomo, ty sobie zabierz ten grób i te cenne kości do swojego domu w Hebronie. Ty nie wydawaj pieniędzy na podróż.
    • Gość: Anna Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 20:40
      Witam,
      w Ciechanowie mieszkam od 25 lat, z tego co opowiadali mi rodzice kiedy wprowadzili się na aleksandrówkę, na Kierkucie można było z łatwością znaleźć ludzkie szczątki, kości... na poczatku lat 90 podobno wykopano wszystkie szczątki i przewieziono je na inny cmentarz, jako dziecko pamiętam że teren ten był długo rozkopywany, słyszałam, że przeniesiono je do Izraela, ale nie wiem czy to plotki czy rzeczywistość. Do czasu trafienia na te dyskusję byłam przekonana, że w tych ziemiach nie ma już żadnych pochowanych zmarłych. Jedyne co to w tym miejscu jest upamiętniający obelisk, wokół którego spoczywają 4 groby (myślałam, że to właśnie osoby powieszone na zamku). Groby są ogrodzone i zamknięte na klucz, ale z tego co obserwuje ktoś musi o nie dbać bo są na nich kwiaty i czasem znicze. Na zachowania ludzkie (typu chuligaństwo) wokół, chyba nie ma rady i pieniędzy na monitoring czy ochronę w tym miejscu. Wiele razy zastanawiałam się dlaczego miejsce te nie jest zagospodarowane i w odpowiedzi od najbliższego środowiska słyszałam, że miasto nie może nic zrobić ponieważ miejsce to nie należy do niego, bardzo trudno nam (mieszkańcom) pobliskich bloków było uzyskać o zgodę na powiększenie ulicy, dla zwiększenia miejsc parkingowych. Ile w tym prawdy że miejsce to nie należy do miasta i że nie ma w tej ziemi już, ludzkich szczątków, że zostały one ekshumowane? nie wiem, bo jako dziecko zasłyszane informacje uważałam jako pewnik. Jak jest na prawdę?
      • Gość: gostek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 21:21
        nie można tam niczego zrobić bez zgody gminy żydowskiej, a ta nie życzy sobie żadnych alejek, nasadzeń itp., bo to podobno niezgodne z ich religią. ludziom brakuje kultury i prowadzają tam swoje psy, ale dorosłych nie wychowasz
        • Gość: Adam nie prawda IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 21:26
          Ogrodzenie cmentarza nie jest sprzeczne z żadną religią więc nie siej demagogii.
          • Gość: . Re: nie prawda IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 21:35
            Może wzorem Polaków którzy odrestaurowali Cmentarz Obrońców Lwowa, chrzczeni nożem raczą sami zająć się szczątkami swoich przodków zamiast wymagać tego od innych.
            • Gość: JJ Re: nie prawda IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 22:36
              tam gdzie kiedys było boisko bedzie biedronka :)
      • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:25
        Prawdą jest, że w czasach budowy osiedla jakiś cham wpadł na pomysł by w poprzek cmentarza puścić różnego rodzaju instalacje. Doszło przez to do sprofanowania szeregu grobów. Później były inne, równie inteligentne pomysły jak powiedzmy budowa spychaczem górki saneczkowej. Nigdy nie było tam żadnych ekshumacji, bo to byłoby sprzeczne z zasadami judaizmu. Zmarli tam spoczywają i to nie tylko ci którzy zmarli przed wojną, ale również wielu zamordowanych przez hitlerowców. Na tym cmentarzu pogrzebano między innymi 68 osób przez gestapowców zamordowanych w szpitalu, podczas likwidacji getta. Tych chowali Polacy, bowiem wtedy w Ciechanowie nie było już Żydów. Budynek, gdzie znajdował się ten szpital stoi do dnia dzisiejszego, ale nic nawet skromna tabliczka nie upamiętnia tragedii jaka tam się rozegrała. Po wojnie niektórzy z tych, co ocaleli z Holokaustu wrócili do Ciechanowa i między innymi na ten cmentarz przenosili zwłoki Żydów pomordowanych w różnych miejscach miasta i okolicy. To, co bierzesz za groby, to tylko pomnik. Początkowo było to lapidarium w formie piramidy schodkowej zbudowane z resztek macew, którymi wybrukowano ciechanowskie ulice. Później został przebudowany do obecnej formy. Pomnik ten ufundowało ciechanowskie ziomkostwo z Paryża.
        Proponuję lekturę księgi pamięci ciechanowskich Żydów. Niestety nie jest ona dostępna po polsku. Jakoś władze miejskie nie czują potrzeby by taka książka została wydana.
        Dodatkowo w temacie
        06-400.pl/regionalne/items/skazani-na-zapomnienie
        06-400.pl/spolecznosc-aktualnosci/items/ciechanowskie-wladze-przynosza-wstyd-mieszkancom
        • Gość: . Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 23:33
          "Nigdy nie było tam żadnych ekshumacji, bo to byłoby sprzeczne z zasadami judaizmu."
          i dalej:
          "Po wojnie niektórzy z tych, co ocaleli z Holokaustu wrócili do Ciechanowa i między innymi na ten cmentarz przenosili zwłoki Żydów pomordowanych w różnych miejscach miasta i okolicy."

To może ich nie ekshumować tylko po prostu przenieść? Najlepiej od razu do Izraela.
        • Gość: gostek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:34
          skończ z tą nachalną reklamą portalu. w mieście są ważniejsze rzeczy do zrobienia niż ogrodzenie kirkutu. żydom nikt nie broni zadbać o to miejsce, a z moich podatków wolę finansować inne rzeczy
          • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:43
            Te twoje podatki nie starczyły by na wykałaczki dla robotników, którzy budowaliby ogrodzenie.
            Gdybyś miał odrobinę wiedzy historycznej to zapytałbyś się ile miasto wzbogaciło się na mieniu pożydowskim. Mając trochę więcej wiedzy, to zainteresowałbyś się kto obecnie jest właścicielem żydowskich nieruchomości i w jaki sposób te osoby weszły w jego posiadanie.
            • Gość: gostek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:47
              chyba się bardzo nudzisz. temat jest interesujący dla ciebie, bo do niego wracasz i może 10-20 osób. pozostawiam to bez komentarza
              • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 09:21
                Interesujący? Raczej wnerwiający, bo to jest kwestia zwykłej ludzkiej przyzwoitości, a tej brakuje w tym mieście. Sprawa Kirkutu jest najlepszym przykładem podejścia ekipy Wardzińskiego do spraw historii miasta. Gdyby był to pierwszy rok ich urzędowania, to jeszcze bym zrozumiał, ale tych lat było wiele i nie zrobiono nic. Wstyd!

Rozbawił mnie ten wtręt o 10-20. Na myśl nasunęła się biblijna Sodoma, która miała być uratowana, gdyby udało się znaleźć 10 sprawiedliwych. Ciekawie oceniasz ciechanowian.

Natomiast na poważnie, to poczucie przyzwoitości wynosi się z domu.
                • Gość: gość Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 09:58
                  A czemu to tak samoa dbasz o jedną religię a nie zadbasz o pozostałości cerkwi w Ciechanowie zbeszczeszczonej.
                  • Gość: Shlomo Totalny brak kultury IP: 82.221.102.* 08.08.13, 10:23
                    Cmentarz we wszystkich kulturach jest miejscem świętym. W miejscowości Mławka nawet groby hitlerowski morderców są zadbane i ogrodzone.
                    Dla mnie nie jest istotne kto leży w grobie, ale to kim ja sam jestem i co sobą reprezentuję. Mój stosunek do zmarłych świadczy o mnie a nie o nich.
                    Więc mój brak kultury będzie moim brakiem kultury, to do postów wyżej.
                    Latający i srający pies po grobach jest tym czym jest.
                    Pokazem stosunku gospodarzy tego miasta do obywateli tego miasta.
                    Czy to się Panu Prezydentowi podoba czy nie oraz jego świcie z Ratusza, to cmentarz mieszkańców Ciechanowa.
                    Mających starsze pochodzenie od większości napływowych ludzi.
                    Jeszcze raz to podkreślę - to nie jest wstyd dla mnie, Erec Israel, czy rodzin tych którzy przeżyli Shoah.
                    To jest Wstyd dla Pana Panie Wardziński, do tego nie umiejętność skorzystania z okazji aby zwyczajnie zarobić na gościach z Israel którzy by tutaj zapewne przyjechali.
                    Mam już sporo lat, ale pamiętam takie polskie przysłowie - Jak mnie widzą tak mnie piszą.
                    Tutaj piszą Pana Prezydenta jak widzą przez pryzmat tego co się dzieje na cmentarzu.
                    Ja liczę naprawdę na zajęcie się sprawą Żydowskiego Cmentarza na osiedlu Aleksandrówka w mieście Ciechanów.

• Gość: . Re: Totalny brak kultury IP: *.play-internet.pl 08.08.13, 12:31
                      "Dla mnie nie jest istotne kto leży w grobie, ale to kim ja sam jestem i co sobą reprezentuję. Mój stosunek do zmarłych świadczy o mnie a nie o nich."
                      Jaki jest twój stosunek do zmarłych to już wiemy. Żądasz aby inni zajęli się grobem twoich przodków.
            • Gość: . Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 23:54
              Chcesz nam napisać, że Polacy sfingowali wojnę żeby wymordować Żydów w Auschwitz i Treblince i przejąć ich mienie?
              • Gość: Rena Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 10:23
                Skończcie ten idiotyczny temat. Ten teren należny do gminy żydowskiej i władze miasta zwyczajnie nie mogą tam nic zrobić. (Inaczej pewnie dawno stałyby tam bloki). W Ciechanowie i w innych miastach. W Nowym Dworze przez wiele lat psy rozwłóczyły szczątki a ludzie podkopywali cmentarz budując domy i wysypywały się kości. Jedynie wieloletnie rozmowy władz z gminą zydowska doprowadziły do tego, że gmina żydowska teren zabezpieczyła ( w ubiegłym roku dopiero).
                • Gość: 1954a4 Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 15:57
                  Oczywiście niech żydzi za własne pieniądze zrobią tam porządek, a nie za nasze jak chcą mieć miejsce pamięci.
                  • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 16:14
                    Za własne pieniądze? Może za te, które zostały przejęte jako mienie pożydowskie?
                    • Gość: rabinek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.13, 17:37
                      Może byś zechciał wskazać jakie mienie pożydowskie stało się własnością miasta, to byśmy podyskutowali o konkretach.
                      • Gość: aa Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.30.211.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.01.14, 14:33
                        Lepiej tego tematu nie poruszaj. To bardzo śliski temat. Chcesz mienia np. Hotel Polonia na Warszawskiej.
                • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 16:12
                  Idiotyczna to jest niewiedza. Tak się bowiem dziwnie składa, że na tym terenie znajdują się ofiary terroru hitlerowskiego, a zgodnie z ustawą o cmentarzach i grobach wojennych z 1933
                  są to groby wojenne:

Art. 1. 1. Grobami wojennymi w rozumieniu ustawy niniejszej są:
                  1) groby poległych w walkach o niepodległość i zjednoczenie Państwa Polskiego,
                  2) groby osób wojskowych, poległych lub zmarłych z powodu działań wojennych, bez względu na narodowość,
                  3) groby sióstr miłosierdzia i wszystkich osób, które, wykonując zlecone im czynności przy jakiejkolwiek formacji wojskowej, poległy lub zmarły z powodu działań wojennych,
                  4) groby jeńców wojennych i osób internowanych,
                  5) groby uchodźców z 1915 r.,
                  6) groby osób wojskowych i cywilnych, bez względu na ich narodowość, które straciły życie wskutek represji okupanta niemieckiego albo sowieckiego po dniu 1 września 1939 r.,
                  7) groby i cmentarzyska prochów ofiar niemieckich i sowieckich obozów,
                  8) groby osób, które straciły życie wskutek walki z narzuconym systemem i represji
                  totalitarnych w okresie od 1944 r. do 1956 r.

Art. 2. Groby wojenne bez względu na narodowość i wyznanie osób, w nich pochowanych, oraz formacje, do których osoby te należały, mają być pielęgnowane i otaczane należnym tym miejscom szacunkiem i powagą.

a w Ciechanowie, jak to w Ciechanowie. Prawa nie znają, ale mniemanie o sobie mają wielkie.

To, że w Nowym Dworze również mieszkają burasy, w żaden sposób nie usprawiedliwia ciechanowskich władz. Wstyd!

• Gość: aparat do działacza a_samo_a IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.13, 16:45
                    gdyby napisał to ktoś inny.... Nie wiem czemu tutaj się udzielasz ? SM ci się znudziło ? ciężko z tobą rozmawiać merytorycznie ponieważ ze wszystkiego robisz zabawę. Sam się wytargaj za wąsy. Pełno na tym forum twoich kretyńskich postów. Ile ty masz lat chłopie ?
                    Wojskowy na emeryturze ..... Żona Ciebie czyta ?
                    • Gość: a_samo_a Re: do działacza a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 20:12
                      Nie przypominam sobie, by ktokolwiek o nicku "aparat" próbował podejmować jakąkolwiek merytoryczną dyskusję na tym forum. Chyba, że jest to kolejne wcielenie jednego z naszych zwykłych trolli. O leżaczków się nie martw, bo zgodnie ze starym porzekadłem "cesarzowi co cesarskie, Bogu co boskie" dostaną co im się należy. Jeśli chcesz dyskutować merytorycznie, to zapraszam, bo póki co niewiele merytorycznych postów pojawiło się w tym arcywstydliwym dla miasta wątku.

P.S. Wskaż chociaż jeden "kretyński" post, jaki miałby być mojego autorstwa. Tylko załóż w tym celu inny wątek, co by tego nie zaśmiecać.
                      • Gość: gość Re: do działacza a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.13, 12:47
                        niechby przedstawiciele tej gminy żydowskiej i władz miasta oraz obywatele zainteresowani spotkali się i podjęli konkretne decyzje w tej sprawie, bo inaczej to "pustosłowie", przewala się temat i plac dalej placem z mały pomnikiem i ogrodzeniem, a pomyślcie, że czas leci. Cmentarz to cmentarz, a tu jak wynika z wypowiedzi , właściwie zamiast zadbania i pamięci umarłych,
                        zwykłe "chandryczenie się" na forum.
                        Może ktoś zorganizuje takie spotkanie, poda czas i miejsce organizacyjne, aby dowiedzieć się prawdy i uszanować choćby minutą ciszy na wstępie. Można by nawet takie spotkanie w bibliotece zorganizować, i zapoznać z tą historią miasta.
                        Każdego z nas czeka śmierć i pochówek... nie wiadomo jak i z nami będzie. Choć to czas letni i do zaduszkowych dni daleko, to temat wart zakończenia na specjalnym zebraniu zainteresowanych. A Zmarli niech mają spokój wieczny.

• Gość: a_samo_a Re: do działacza a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.13, 17:46
                          Zorganizowanie spotkania edukacyjnego nie stanowi żadnego problemu i wcale nie musi ono się odbywać w bibliotece, bo przecież w nowej części ratusza mamy piękną salę konferencyjną.
                          Problemem jest brak chęci zaangażowania się Urzędu Miasta, czego mieliśmy fantastyczny przykład w listopadzie zeszłego roku.
            • Gość: goj Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.30.211.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.01.14, 14:26
              Tak niech biorą co ich, ale niech nie wyciągają łapy po cudze. Wiem, że dla wyznawców judaizmu cmentarz jest miejscem przeklętym, więc powinien zostać tam gdzie jest. Nie zrobią go po swojemu. Moim prywatnym zdaniem nie ma przeszkód, niech mieszkańcy im oddadzą co ich, ale niech nie uważają , że niech nie uważają, że wszystko jest ich i mogą wyciągał ręce również po cudze. Tego im nie wolno. Im krzywdzenia innych równie zabrania religia, jak krzywdzą to niech wiedzą, że krzywda wróci do nich.
    • Gość: . Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.play-internet.pl 07.08.13, 23:25
      Żydzi szukają wszędzie winnych ale do dzisiejszego dnia nie potrafią stawić czoła swojej przeszłości. Mam tu na myśli organizację Żagiew, Jüdischer Ordnungsdienst i Grupę 13.
      Poszukajcie głęboko w necie, a szczęki wam opadną.
    • Gość: a_samo_a Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:35
      Tak? A może biorąc pod uwagę, że jest to forum lokalne, ciechanowskie może byś sprawdził jak ciechanowscy Żydzi zachowali się podczas wojny z bolszewikami? Może byś wskazał ilu polskich żołnierzy zostało przez nich uratowanych? Tu gwarantuję ci, że liczba ta jest o kilka rzędów wielkości większa od liczby Żydów uratowanych przez ciechanowian podczas II WŚ.
      Jeśli patrzysz na tzw. zdrajców, to może wymienisz osoby, które zostały rozstrzelane wtedy na zamku?
      Wśród nich nie było ani jednego Żyda, ale nazwiska pozostałych dalej są popularne w okolicy. Pewnie przypadkowa zbieżność?

P.S. Jak ja lubię
    • Gość: ja Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.13, 23:14
      Shlomo chyba do Gminy Żydowskiej to pytanie - czemu nie zaopiekują się należycie tym miejscem. Myślę, że władze miasta nie będą miały nic przeciwko.
    • Gość: Jola sranie psów i boisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 09:31
      A co ma dbanie o swoje groby do puszczenia psa luzem na cmentarz i pozwolenie mu na sranie i szczanie ?
      Nie bardzo rozumiesz że to jest po stronie tych co tam mieszkają ? Na cmentarz nie wyprowadza się psów i nie robi się na nich boisk piłkarskich.
      Niech by Żydzi nic tam nie zrobili to jest cmentarz i wyprowadzenie tam swojego kundla świadczy o okolicznych mieszkańcach a nie o Żydach prostaku.
      • Gość: a_samo_a Re: sranie psów i boisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 11:42
        Trochę to zbyt trudne do zrozumienia dla typowego chama, dla którego jedynym sposobem by zrozumiał, że gdzieś się nie wchodzi jest potężny płot i to najlepiej pod napięciem.

Mowa w tym wątku o kirkucie, ale przecież zezwierzęcenie sięgnęło także innych ciechanowskich cmentarzy. Psie odchody i rozrzucone puste butelki na Płońskiej najlepiej o tym świadczą.
        • Gość: i po PO Re: sranie psów i boisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 08:44
          PREZYDENT tego miasta boi się dialogu, dyskusji,wymiany zdań jak diabeł święconej wody.
          ZATRUDNIA tylko szczekających kundli na tym forum.
          JESLI nic nie może zrobic niech jako UM napisze to na forum i zamknie dyskusję.
          UKRYCI Zydzi też niech się ujawnią i napiszą skoro Wardziński rzuca im kłody pod nogi.
          • Gość: Widmo Re: sranie psów i boisko IP: *.centertel.pl 13.08.13, 13:28
            A kto na takie spotkanie przyjdzie ? Co spotkało samo ? Szykany ze strony rożnych środowisk. Tylko głupi w tym miasteczku pokaże się publicznie. Samo za swoją działalność jest codziennie szykanowany przez element sprawny umysłowo inaczej i resztę leniwce którzy są pewni ze przy korycie spędza życie.
            • Gość: gostek Re: sranie psów i boisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 16:33
              Widmo, ty dobrze się czujesz? jakie szykany? może on chciałby zostać męczennikiem, ale nic z tego. że go ktoś obśmieje w necie - on też obśmiewa, więc o co kaman? nie nasz chyba znaczenia słowa "szykany"
              • Gość: Itzhak A co na to Ksiądz Proboszcz ? IP: *.a185.priv.bahnhof.se 13.08.13, 23:30
                Tak sobie myślę, może apel Księdza Proboszcza parafii na terenie której znajdują się groby moich przodków coś by pomógł ? Czy naprawdę musi tam być boisko i być wyprowadzane psy za potrzebą ?
                Przecież ja nie proszę o wiele, nie chcę od nikogo nic materialnego, jedynie trochę ludzkiej umiejętności wczucia się w drugą osobę.
                Czy w te piłkę ktoś musi grać nad głową moich dziadów ? Czy kości mojej babki mają być zroszone szczynami waszych psów ? Czy stojąc tam mam czuć zapach psich odchodów ?
                Ludzie to tak wiele ?
                Proszę Księdza serdecznie, jak szanowny ksiądz to czyta proszę o chwilę refleksji i apel do Parafian o trochę kultury i poszanowania naszej wspólnej pamięci o przeszłości.

Itzhak
                • Gość: Kk Re: A co na to Ksiądz Proboszcz ? IP: *.centertel.pl 14.08.13, 08:22
                  Taki apel był by pomocny
                  • Gość: a_samo_a Re: A co na to Ksiądz Proboszcz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.13, 17:05
                    Spróbować można, jednak nie widzę szans na pozytywną reakcję. Większość kleru, jak pokazała to nawet sprawa księdza Lemańskiego ma dość charakterystyczne podejście do spraw żydowskich.

P.S. Dla tych, co są oburzeni posądzeniem ciechanowian o chamstwo Tekst linka
                    Uff nie tylko tu są buraki.
                    • Gość: Shlomo I co Panie Wardziński ? I nic Panie Shlomo IP: *.org 06.09.13, 11:37
                      Tego mogłem się spodziewać. Jak widać trzeba się będzie zapytać wyżej Pana Prezydenta "No i co z Kikrutem ?"
                      Daj B-g będą bardziej empatyczni...Mimo wszystko Panie Wardziński niech Hashem pobłogosławi Panu.
        • Gość: światosław Re: sranie psów i boisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 22:07
          Panie "a_samo_a " wszystkich chcesz uczyć kultury a ciągle swoich adwersarzy wyzywasz od chamów, burasów itp.
          Dla Pana specjalnie cytat poety o żydowskich korzeniach Antoniego Słonimskiego:
          "Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić."
    • Gość: zenek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.13, 18:31
      a kto pamięta budowę "miasteczka ruchu drogowego"?- właśnie w tym miejscu,
      • Gość: Shlomo Bramki i boisko na cmentarzu ........ IP: 91.207.183.* 17.09.13, 10:06
        Panie Prezydencie może mi Pan powiedzieć kto na tym cmentarzu postawił bramki i zrobił boisko piłkarskie ?
        To woła o pomstę do B-g. Panie Prezydenie dowiedziałem się nie dawno o tym że spoczywają tam również Pana Rodacy, ofiary tego samego niemca hitlera.
        Boisko jest tak często używane. Ja do tych dzieci nie mam nawet jeden szekel pretensji, one mają prawo nie pamiętać, prawo nie wiedzieć ale Wy rodzice i dziadkowie bierzecie całe błogosłąwieństwo i przekleństwo na siebie.
        Przykro jest nic więcej napisać nie mogę Panie Prezydencie.
    • Gość: do Shloma Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.ip.netia.com.pl 06.09.13, 12:59
      A nie możesz zebrać datków na ogrodzenie tego terenu, ja na ogrodzenie cmentarza swych przodkow to się składałem.
      • strasznik_mniejski Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta 06.09.13, 13:33
        Tego się nie da "zakopać" na forum. Kirkut czy to się komuś podoba czy nie jest realnym problemem do rozwiązania przez UM. Obrażanie się na rzeczywistość oraz antysemickie teksty nic nie da.
        • Gość: a_samo_a Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.13, 20:33
          Tylko jak ten wstyd wzbudzić? Do tego potrzeba trochę przyzwoitości, a to towar deficytowy. Przykładem jest 1 września, cmentarz komunalny, gdzie wiele oficjalnych delegacji nie potrafiło się godnie zachować.
          • Gość: qwerty Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.13, 22:24
            mam pytanie do osób zorientowanych: czy teren Kirkutu jest własnością miasta?
            • Gość:   Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.13, 22:43
              "Do tego potrzeba trochę przyzwoitości, a to towar deficytowy."
              Hahahahahhahahahahahahh troll specjalista od przyzwoitości uśmiałem się do łez :D.
            • Gość: a_samo_a Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 23:27
              W tym wątku masz wspomniany stary akt prawny, który w dalszym ciągu obowiązuje. Znajdziesz tam wskazówki kto powinien zająć się tym cmentarzem. Oprócz tego, że jest to nekropolia, która służyła kilku pokoleniom mieszkańców miasta, to jest to również miejsce spoczynku ofiar hitlerowskiego terroru.
            • Gość: gość Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 23:44
              A jak sprawy mają się w
              Płońsku,Płocku,Mławie...?
              Tam też są nawiedzeni jak shalom ?
          • strasznik_mniejski Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta 09.09.13, 07:20
            Gość portalu: a_samo_a napisał(a):

> Tylko jak ten wstyd wzbudzić? Do tego potrzeba trochę przyzwoitości, a to towar
            > deficytowy. Przykładem jest 1 września, cmentarz komunalny, gdzie wiele oficja
            > lnych delegacji nie potrafiło się godnie zachować.
            Nie liczył bym na to. Sam widzisz co "ratusz" i jego pistoleciki piszą w tym wątku.
            • Gość: Mikado Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.13, 09:40
              Sam do siebie piszesz? Ciekawe. Myślisz, że na forum jesteś ty i ci z ratusza, innych ludzi nie ma i nie mają swojego zdania? Gratuluję dwubiegunowego postrzegania świata.
              Nie jestem niczyim pistolecikiem obsesjonaciku a tez uważam, że gmina żydowska powinna o to zadbać.
              • strasznik_mniejski Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta 09.09.13, 10:32
                Gość portalu: Mikado napisał(a):

> Sam do siebie piszesz? Ciekawe. Myślisz, że na forum jesteś ty i ci z ratusza,
                > innych ludzi nie ma i nie mają swojego zdania? Gratuluję dwubiegunowego postrze
                > gania świata.
                > Nie jestem niczyim pistolecikiem obsesjonaciku a tez uważam, że gmina żydowska
                > powinna o to zadbać.
                O co zadbać ?
                Chyba jeżeli wiesz że jest tam cmentarz to nie muszę go ogrodzić aby ktoś nie wyprowadzał tam swojego pieska sr... ?
                Od Ratusza wymagam jedynie aby posłużyła się swoimi służbami - Straż Miejska do egzekwowania tego.
                Zresztą ludzie w Ciechanowie wprowadzają swoje psy również na cmentarz przy gostkowskiej. Więc czego wymagać ? Kultury ?
            • Gość: a_samo_a Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.13, 23:31
              Również na to nie liczę. Mam jednak nadzieję, że uda się skłonić do refleksji tych co czytają to forum, a nie zniżają się do tego by tu pisać.

P.S. "pistolecikom" można zadedykować przysłowie o karawanie, która jedzie dalej.
              • strasznik_mniejski Re: Sprawa jest bardzo wstydliwa dla miasta 11.09.13, 07:37
                Gość portalu: a_samo_a napisał(a):

> Również na to nie liczę. Mam jednak nadzieję, że uda się skłonić do refleksji t
                > ych co czytają to forum, a nie zniżają się do tego by tu pisać.
                >
                > P.S. "pistolecikom" można zadedykować przysłowie o karawanie, która jedzie dale
                > j.
                Tylko że karawana pod nazwą PO nie ma już wody i powoli się wykruszają jej członkowie.
                Jestem ciekawy kiedy ten exodus nastąpi tutaj lokalnie ?
                Dla mnie zachowanie się ratusza wobec problemu Kikrutu nosi znamiona antysemityzmu.
                Jak można nie podjąć działań wobec ludzi którzy wyprowadzają psy na cmentarz ?
                Przecież SM potrafi swoim "terenowym" Yeti wjechać nawet na teren zielony.
                Wielokrotnie z ciekawości jechałem koło Żydowskiego Cmentarza w Ciechanowie o różnych porach. Zawsze widziałem tam załatwiającego się psa. Co ciekawe tym brakiem kultury wykazywały się w większości osoby wiekowe. Więc nie jest to "łysa" młodzież ale ich dziadkowie i tatusiowie.
                Gratulacje takiego braku czegokolwiek.
                Ze swojej strony pozostaje mi tylko życzyć tego samego - załatwiających się psów na grobach ich bliskich.
    • strasznik_mniejski Cmentarz Żydowski w Mławie jest rej. zabytków 16.09.13, 20:04
      Cmentarz Żydowski poł.XIXw.
      Nr rej. 283 - A z dnia 3.06.1994
      Ten w Ciechanowie nie. Jak że łatwiej było by Panie Prezydencie dostać pieniądze na opiekę nad nim.
      • Gość: ??????? Panie Januszu może tak by się podpisać ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.13, 20:52
        a_samio_a
        drogi straszniku_mniejski
        Oj Panie Januszu w takim wielu takie zabawy ?
        • Gość: Shlomo Smutek mnie ogarnia wielki smutek IP: *.fvds.ru 19.09.13, 23:13
          Bardzo przykro się na sercu robi, bardzo gdy się niektórych z Was czyta.......Doczytałem się że tam przecież Wasi dziadowie leżą. Co za wstyd jaki wielki wstyd i smutek.
    • Gość: wardzinski Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.13, 23:16
      Zapraszam do ratusza na rozmowy zainteresowanych
      • Gość: wardzinski Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.13, 23:24
        My w platformie nie patrzymy w przeszlosc my patrzymy w przyszlosc oto zelazna regula naszych rzadow chyba wyraznie to w kazdych wyborach artykulujemy moherom od pomnikow,krzyzy
        • Gość: geno Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.13, 23:32
          nie radzę używać cudzego nazwiska. chyba nie liczysz, że ktoś się na to nabierze. tak nieudolnie piszesz tylko ty, pszemm
          moderatorze, ostatnio zrobiłeś porządek na forum. może warto dać bana trollowi
          • Gość: gosc Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.13, 16:27
            Pomniki owszem wspiera prezydent takie jaki ostatnio zagiel wychodzil w peowskim tmzc.
    • Gość: \/ Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.13, 01:29
      Jarek - stylisto - znowu pijesz?
      Ubierz swa wypowiedz w ladniejsze slowa a przyznam ci racje ;)
    • Gość: ON Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.13, 07:23
      A twoje narzekanie -Żydowskie? Baran.
    • Gość: gość Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.13, 15:17
      A pamiętacie co Wardziński obiecał nobliście Ciechanowerovi? I co myślicie że kirkutem się zajmie?
    • Gość: BB Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.ppp.as43234.net 24.09.13, 21:31
      Dlaczego usuwane są wpisy niewygodne żydom? Dlaczego ten antypolski i obrażający Polaków wpis tego Schlomo nie został usunięty.
      • b_jak_be Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? 24.09.13, 23:11
        W sprawie kirkuta musi odbyć się okrągły stół.
        • opin7 Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? 27.09.13, 21:48
          A może by zorganizować jakąś akcję zbierania podpisów? Może są jeszcze ludzie, nie nacje, ale zwykli ludzie, którzy mają szacunek dla miejsc kultu. Gdy na cmentarzach demolują groby, to tv, prasa, bulwersacja. Bo nasze. A jak żydowskie to co, gorsze? Zwykła przyzwoitość i pamięć nakazują! Tam jest cmentarz. Są groby! Władze niech wreszcie się tym zajmą!!!
          • Gość: gość Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.13, 08:53
            Temat bardzo nie wygodny dla Wardzińskiego bo nic sprostytuowane politycznie miejskie media milczą,a tak często sami inicjują wątki o których piszą teksty.
            • Gość: bełkkot Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.elartnet.pl 06.10.13, 01:05
              Wątki o których piszą teksty....sprostytuowane zresztą media milczą-miejskie.Dno i wodorosty.
              • Gość: gość Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 18:16
                Prezydent Wardziński teraz na głowie na myśli co z Hanką-Bufetową,trzyma za nią kciuki całym dzień i całą noc nic na forum nie odpisze.
                Może 14 w poniedziałek ?
                • Gość: Bogdan Pajacu samoa idź z psem na spacer ..... IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 19:44
                  Taki z ciebie miłośnik Żydów jak z twojego mentora Palikota miłośnik Papieża. Szukasz tylko taniego rozgłosu
                  • Gość: kopa Szkoda że Pan Prezydent nie pokazał tego IP: *.centertel.pl 19.10.13, 14:08
                    w czasie wizyty gospodarza kraju.
                    • Gość: gość Re: Szkoda że Pan Prezydent nie pokazał tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.13, 16:22
                      Szkoda,że wasza grupa nie szepnęła słowem tego Komorowskiemu bo jakimiś bzdetami Komorowski zajmowal się na spotkaniu z mieszkańcami.
                      Kwiaty,uśmieszki,autografy,śmichy-chichy.
                      • Gość: gość Re: Szkoda że Pan Prezydent nie pokazał tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.13, 17:26
                        Czytam i czytam by tyle niepochlebnych wpisow wymalował jeden człowiek?
                        Czy to możliwe by rada miasta z prezydentem miasta była antysemicka?
    • Gość: Shlomo Pan Prezydent dostał oficjalne pismo .... IP: 199.48.147.* 14.01.14, 13:22
      Ze szczera radością informuję o tym co dotarło do mnie pewnymi kanałami.
      Sprawa cmentarza ma szansę na ruszenie. Pan Prezydent otrzymał oficjalne pismo od odpowienich ludzi do którego będzie musiał się odnieść.
      Na cmentarzu będa prowadzone profesjonalne prace w celu określenia branich pochówków.
      Tak że okres wyprowadzania psów, boiska piłkarskiego na cmentarzu dobiega końca.
      • Gość: aa Re: Pan Prezydent dostał oficjalne pismo .... IP: *.30.211.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.01.14, 14:12
        To co do Ciebie dotarło wcale nie musi oznaczać, że się urzeczywistni. Prezydent ze świtą potrafi zwodzić ludzi obietnicami. Ale cieszę się, że sprawa dawnych potomków Ciechanowian w końcu nabierze tempa i miasto może w końcu zacznie być przyjazne a nie wrogie.
        • Gość: światosław Re: Pan Prezydent dostał oficjalne pismo .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 23:29
          Fragment listu Bronisława Szenicera, polskiego Żyda, prezesa Stowarzyszenia Starozakonni:

"...I żyliśmy sobie my, polscy Żydzi z importowanym rabinem wesoło i szczęśliwie, aż do 1997 roku. Wtedy to Związek Gmin Żydowskich w Polsce zaczął odzyskiwać od państwa polskiego majątki żydowskie, zgodnie z ustawą restytucyjną z 20 lutego 1997 roku. Stare, zniszczone synagogi, szpitale, mykwy, szkoły, natychmiast po przejęciu zaczęto sprzedawać. Dla Żyda sprzedać synagogę to tak jak dla Katolika sprzedać kościół, dlatego wolę nie zastanawiać się, co myśleli o nas Żydach Polacy, gdy patrzyli na ten proceder. I dalej patrzą, bo trwa on dalej w najlepsze. No cóż, póki co Bóg milczy, kolejne synagogi idą na zagładę, a rebe Made In USA opływa w zaszczyty i dalej beczy na chwałę Panu."

Wg Forbes'a przekazane na własność Żydom żydowskie cmentarze, które przetrwały II wojnę światową i prawie pół wieku komunizmu, dziś są przez Żydów sprzedawane jako działki komercyjne. Informację o sprzedaży synagog i cmentarzy potwierdził dla Forbes Jakub Szadaj - lider Niezależnej Gminy Wyznania Mojżeszowego niezależnej od związku gmin.

Dlatego zwracam się do Pana Prezydenta Wardzińskiego - ocalmy od zapomnienia ten kawałek ziemi, niech będzie świadectwem i dowodem naszej empatii wobec Żydów, dla których wg Talmudu wszyscy goje to bydło.

• Gość: gość Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.14, 07:39
      SHLOMO myślałem że wszystkich Żydów Niemcy z Ciechanowa oczyścili z was,więc pokaż się publicznie i opowiedz jak ci wstrętni Polacy antysemici cię nie zgładzili.
    • Gość: marek Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.14, 18:43
      I jak idą rozmowy z naszym szefem w sprawie tej tak delikatnej?
      W ciszy gabinetu czy tylko na forum?
      • Gość: lipa Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.14, 20:57
        Kogo nazywasz szefem ?
    • b_jak_be Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? 19.03.14, 23:02
      Po wizycie rabina i rozmów z władzami miasta jakie wieści?
    • Gość: lol Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.14, 21:04
      I jaki finał ?
    • Gość: piotr Re: Panie Wardziński co z Kirkutem ? IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 08:52
      należy postawić bloki mieszkalne niech ten teren nie będzie pusty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka