ladyinred84 18.02.14, 09:42 Jakie są koszty mieszkania w blokach TBS? Czy warto w coś takiego inwestować? na jakich zasadach to funkcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxxx Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.14, 11:20 opłaty są bardzo duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właścicielka Re: mieszkania w TBS IP: *.centertel.pl 18.02.14, 12:23 posiadam 64m2 w ścisłym centrum czynsz wynosi 530 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baddab Re: mieszkania w TBS IP: *.119.254.64.virtela.net 18.02.14, 12:33 Nie rozumiem ludzi, ktorzy boja sie TBSow. Jesli jestes tzw inwestorem to jest to tak naprawde twoje mieszkanie. Czynsz w takim mieszkaniu bedzie wiekszy niz we wlasnosciowym, ALE porownaj sobie koszt placenia do TBS jakis 550 zl (za wszystko!) z kosztem placenia jakis 350 za wlasnosciowe plus miesieczna splata raty pozyczki do banku! Nie ma bata, w TBS wychodzi taniej. Plus koszt odkupienia takiego mieszkania jest nieporownywalnie mniejszy! I jeszcze dochodzi temat pozyczki w banku. Nawet jak dostaniesz to jest to zazwyczaj zlodziejstwo w bialy dzien (ukryte oplaty, niepotrzebne ubezpieczenia i jakies koszty wyciagniete nie wiem skad). Do TBS wchodzisz i nie masz problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyinred84 Re: mieszkania w TBS 18.02.14, 12:40 Nie stać mnie na zakup mieszkania, wiec rozważam TBS jako opcję żeby uniknąć wynajmu, bo wtedy płacę około 1 000 plus rachunki. Czy jeśli się kupuje mieszkanie w TBS za około 100 000 zł np, to ono jest teoretycznie moje? Czy je jakby wynajmuje i w kazdej chwili ktos moze ten najem wypowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: mieszkania w TBS IP: *.play-internet.pl 18.02.14, 12:48 mieszkanie jest uzytkowane do konca przez ciebie, a nawet dziedziczone, mozesz swoja czesc komus odstapic, tzn odsprzedac komus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xvx Re: mieszkania w TBS IP: *.tktelekom.pl 18.02.14, 15:12 Mieszkanie w TBS ma wiele zalet. Są to w miarę nowe bloki, z nowoczesnym układem pomieszczeń, z ciekwymi rozwiązaniami ogrzewania (logoterma). Odstępne (jeżeli kupujemy mieszkanie z zasobów TBS z rynku wtórnego) jest sporo niższe niż za mieszkanie własnościowe. W cenie ok. 100 000 zł w Ciechanowie można kupić albo mieszkanie do kapitalnego remontu albo mieszkanie nawet 3 pokojowe z kompletnym wyposażeniem, gotowe do zamieszkania. Umowa z TBS jest bezterminowa - nikt nie wypowie Ci umowy, no, chyba, że przestaniesz płacić czynsz, co przy mieszkaniu własnościowym skutkuje tym samym - eksmisją. Jak ktoś wcześniej wspomniał - czynsz do TBSu wychodzi miesięcznie mniej niż czynsz za własnościowe + rata kredytu w banku. Poniżej przykładowe ogłoszenie - mieszkanie ładne, wyposażone za niewielkie pieniądze: KLIK Niestety - na takie mieszkanie nie da się uzyskać kredytu hipotecznego z banku - pozostają inne opcje kredytowania. Można jednak od ubiegłego roku wykupić na własność mieszkania z TBSu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: mieszkania w TBS IP: *.119.254.64.virtela.net 18.02.14, 15:41 Dokladnie tak. W sumie mieszkania mozna jesli nie teraz to w przyszlosci wykupic, wiec jest to jak najbardziej oplacalna opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
tbesiak Re: mieszkania w TBS 18.02.14, 16:03 Zdecydowanie warto. Jak to działa masz na ich oficjalnym portalu tbs24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mieszkania w TBS IP: *.google.com 18.02.14, 22:30 Mieszkanie własnościowe 72 m2 czynsz 480 zł w tym gaz i wywóz śmieci. Zwrot za CO na koniec roku ok 500 zł. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.oxfd.adsl.virginm.net 18.02.14, 22:47 Rozumiem, ze te mieszkanie kupiles za zywa gotowke, ktora najwyrazniej produkujesz w toalecie? Niestety nie kazdy tak potrafi i dla tych TBS jest ciagle lepszym rozwiazaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To Ja Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 10:21 Tak, dla myślących logicznie TBS jest lepszym rozwiązaniem pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyinred84 Re: mieszkania w TBS 19.02.14, 10:58 Piszesz serio czy ironicznie? Bo ja poważnie pytam... Czy mieszkancy blokow TBS mogliby orientacyjnie napisac ile wychodzi czynsz z kredytem i głównymi rachunkami za media? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: 64.254.119.* 19.02.14, 11:06 550 za wszystko (czynsz, oplaty za wywoz smieci, jakas skladka na naprawy, splata kredytu), w tym jest wliczona woda. Zazwyczaj jest zwrot pod koniec roku, jesli zuzyjesz mniej. Prad oczywiscie osobno, wiec zalezy ile korzystasz. Czy zatem wychodzi drozej niz wlasne? Ja uwazam, ze wychodzi o wiele taniej, jesli masz jeszcze kredyt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.14, 22:26 A za jaką gotówkę kupujesz mieszkanie w TBS? A może rozdają mieszkania za darmo? Mieszkanie własnościowe kupiłem za gotówkę, której nie produkuję w toalecie. Wystarczyło 10 lat oszczędzać i teraz nie muszę się piep.... z kredytami i finansować tą całą mafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.midd.adsl.virginm.net 19.02.14, 22:48 A przez te 10 lat mieszkales pod mostem czy u tesciow? Za ile mozna kupic w TBS? Gdyby porownywac wlasnosciowe i TBSowskie w tej samej okolicy i w tym samym standardzie, to napewno taniej. Czy o 30%, czy o 50% to nie wiem, bo to nadaje sie do glebszej analizy dla kogos kto szuka i musi poswiecic czas, zeby zbadac rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mieszkania w TBS IP: *.play-internet.pl 20.02.14, 09:06 Do 22 roku życia mieszkałem z rodzicami, a 6 lat wynajmowalem. Wole się pomeczyc kilka lat a nie splacac kredyt do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.14, 12:56 ja mam mieszkanie 49 m czynsz wynosi mnie 630 zł w tym zaliczka na ciepłą wodę i centralne rozliczane z początkiem roku, w czynszu również zaliczka na zimną wodę przy czym zawsze dopłata..dodatkowo płaci się za gaz co dwa miesiące i prąd.. nie jest tanio mieszkać w TBS ale taniej niż płacić kredyt do banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: mieszkania w TBS IP: *.play-internet.pl 20.02.14, 15:57 Jeżeli już kredyt to tylko na max 15 lat. 30 lat i więcej to prawie niewolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.119.254.64.virtela.net 20.02.14, 16:43 Nie prawie niewolnictwo, tylko prawdziwe niewolnictwo XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: mieszkania w TBS IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.14, 20:36 51m a czynsz prawie 650 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: love Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.14, 21:44 Z tego, co słyszałam, TBS ma także mieszkania, które sprzedaje na własność. Chyba taki blok jest gdzieś na Witosa. Jeżeli ktoś kupi takie mieszkanie, to wówczas jest w pełni jego właścicielem. Niczym nie różni się takie mieszkanie od mieszkań od innych spółdzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.play-internet.pl 20.02.14, 22:12 A mi się wydaje ze cały ten wątek powstał po to aby zachęcić ludzi do kupna mieszkania w TBS ach ponieważ z tego co widzę to oferty sprzedaży w internecie ciągle są te same. Czyżby właściciele nie mogli się ich pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: mieszkania w TBS IP: *.elartnet.pl 20.02.14, 22:30 TBS-właścicielem takiego mieszkania będziesz dopiero wtedy jak go SPŁACISZ....póki co jesteś NAJEMCĄ.Muszisz spłacić 70% wartości,która jest waloryzowana................Za dach nad głową trzeba płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.brhm.adsl.virginm.net 20.02.14, 22:36 Dokladnie, ale jesli myslisz ze jestes wlascicielem mieszkania na kredyt to sie mylisz. Dopoki nie splacisz 100% swojego kredytu, bank w kazdym momencie jak przestaniesz splacac moze przyjsc i zabrac, to co mu sie nalezy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.14, 18:04 A co się stanie jeżeli przestaniesz płacić czynsz, w którym również zawarta jest rata za mieszkanie w TBS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.midd.adsl.virginm.net 22.02.14, 19:07 Dokladnie to samo jak przestaniesz splacac raty do banku. Ale wedlug niektorych tutaj splacanie kredytu do banku jest z jakiegos niewyjasnionego powodu lepsze niz splacanie kredtytu, ktory zaciagnal TBS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mieszkania w TBS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.14, 21:12 Widać, że niektórym tu zależy aby pozbyć się problemu i sprzedać mieszkanie w TBS, których nikt nie chce kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mieszkania w TBS IP: *.midd-bam-1.adsl.virginm.net 22.02.14, 21:47 Ale trolujesz. Masz jeszcze cos wiecej konstruktywnego do wniesienia do tej dyskusji? Ktos zadal konkretne pytanie i ludzie rozprawiaja o tym co moze byc lepszy rozwiazaniem a Ty w kolko swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasia Re: mieszkania w TBS IP: *.pg.com 16.03.14, 18:45 Witam. Czy ktoś potrafi mi wyliczyć: jeśli kupię/odkupie mieszkanie TBS (2 pokoje, 55m2) za 100 tyś. Mieszkanie z 2006r. To kiedy ewentualnie za jaką kwotę będę mógł stać się właścicielem i płacić mniejszy czynsz. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogr13 Re: mieszkania w TBS IP: *.play-internet.pl 16.03.14, 19:21 Jak z 2006 r. to 2031 r . po 25 latach na tyle lat jest kredyt w czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś