Gość: ja :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 23:09 Jak uważacie, który z tych polityków miał większe zasługi w odzyskaniu niepodległości??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yano kpisz sobie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 02:03 oczywiście że Pisudski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kpisz sobie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 10:59 Nie kpie, ale chcę stwierdzić że jednak większa rola była Dmowskiego. Ja nie widze żadnych argumentów przemawijacych za racją brygadiera Piłsudskiego. Czekam na jakieś konkretne argumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyżyk Roman Dmowski - wskrzesił niepodległą RP !!! IP: 213.199.253.* 22.08.04, 11:38 Nie wiem czy zwróciliście uwagę ale Piłsudski (współpracownik pruskiego wywiadu ;) ) w swoich pismach mówiąc o polakach zawsze używał 3 osoby liczby mnogiej. Polacy to, Polacy tamto - zawsze "ONI". Jak to się ma do nieśmiertelnego " Jestem Polakiem.... " Romana Dmowskiego ??? Ja nie mam złudzeń co do postaci Piłsudskiego, ocena może być tylko jedna - negatywna. Jak tylko uda mi się znaleźć to zamieszczę tu "zestaw" antypolskich i lżących Polaków wypowiedzi marszałka. Jego patos ma czasem znamiona paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eNDek Dmowski Roman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 16:41 Jest to oczywsiste, aż nadto,że kto miał większy udział w budowie niepodległego państwa. Warunki pokoju, a tym samym i granicy wywalczone były w Wersalu, gdzie reprezentował polski naród Dmowski, a w czasie wojny tylko KNP Dmowskiego było jednym przedstawicielstwem Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eNDek Dmowski Roman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 17:26 Dla zainteresowanych tą tematyka polecam następujące książki: - R. Dmowski "Polityka polska i odbudowanie państwa" - J. Giertych "Polski Obóz Narodowy" www.romandmowski.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
diablo1987 Dobra co tak spanikowales!!! 23.08.04, 10:20 Gość portalu: eNDek napisał(a): > Dla zainteresowanych tą tematyka polecam następujące książki: > - R. Dmowski "Polityka polska i odbudowanie państwa" > - J. Giertych "Polski Obóz Narodowy" > www.romandmowski.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyżyk Re: Dmowski czy Piłsudski??? IP: 213.199.253.* 22.08.04, 18:16 Zastanawiające jest czemu postać Romana Dmowskiego nadal jest swoistym tematem tabu w demo-liberalnych mediach. W Ciągu miesiąca dwukrotnie słyszałem w TVP cytaty z pism R. Dmowskiego. Oczywiście bez przytoczenia autora. W. Bartoszewski na oficjalnych uroczystościach rocznicowych Powstania Warszawskiego posłużył sie cytatem z "Myśli nowoczesnego Polaka", a nastepnie stwierdził jedynie, że są to słowa lidera polskiego ruchu narodowego (???). Czy cenzura w tym kraju bedzie trwać wiecznie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wszechpolak www.romandmowski.prv.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 16:41 www.romandmowski.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś