k71m3k 19.05.15, 17:36 Witam Wszystkich. Planuję budowę domu w okolicach Ciechanowa i potrzebuję informacji, gdzie można kupić materiały budowlane z usługą na 8% VAT? Oczywiście Ciechanów i okolice. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 19.05.15, 17:47 we wszystkich firmach wykonawczych prowadzących działalność gospodarczą Odpowiedz Link Zgłoś
k71m3k Re: Materiały budowlane z 8% VAT 20.05.15, 11:07 Chodziło mi raczej o sklepy z materiałami budowlanymi. Słyszałem, że w ROL-BUD mają taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 20.05.15, 11:58 tylko wykonawcy mają taką możliwość hurtownie nie Odpowiedz Link Zgłoś
zibi055 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 07:28 A na czym polega ta mozliwosc ? Rozmawialem ze swoim wykonawca i wspominal cos wystawianiu niby faktury .... jezeli w naszym kraju obowiazuje stawka vat 23 % to skad sie bierze vat8%? Czy z taka faktura trzeba sie gdzies zglosic np. Do URZEDU SKARBOWEGO po jakies wyrownanie/ zwrot .. Prosze o dokladna instrukcje, nie ukrywam jestem zainteresowany taka forma oszczednosci / mozliwosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 08:16 pomoże ci wujek google... Odpowiedz Link Zgłoś
zibi055 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 08:37 Typowa odpowiedz od osoby ktora nic nie wie , a chce brac udzial w forum :( Odpowiedz Link Zgłoś
iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 12:15 Człowieku wykaż choć odrobinę własnej inicjatywy i chęci i wpisz w wujka google: 8% vat na materiały budowlane Za chwilę zapytasz na forum jak się korzysta z pisuaru... Odpowiedz Link Zgłoś
mig.mag Re: Materiały budowlane z 8% VAT 27.05.15, 18:33 Dla mnie nie do konca jest jasne jak to zrobic. Znajoma mowila ze za fakture z 8% musiala dac wykonawcy bokiem 15% wartosci. Nie do konca jest to chyba legalne. Moze ktos wreszcie powie jak a nie wszystkie madrale odsylaja do google. Odpowiedz Link Zgłoś
cie_chan Re: Materiały budowlane z 8% VAT 27.05.15, 20:17 "W myśl Ustawy o podatku od towarów i usług dostawa, budowa, remont, modernizacja, termomodernizacja czy przebudowa obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym opodatkowana jest podatkiem VAT w wysokości 8%(art. 41 ust. 12 ustawy VAT)." Więc aby mieć 8% na materiały musi je zakupić i prace wykonać firma. Nie dotyczy domów powyżej 300m i mieszkań powyżej 150m, lokali użytkowych i pomieszczeń mieszkalnych w obiektach niemieszkalnych. Bardziej ogarnięty 10 latek by to znalazł i zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
cie_chan Re: Materiały budowlane z 8% VAT 28.05.15, 03:50 8% + 15% to jest 23% tyle kombinowania żeby co najmniej naciągnąć prawo i nic nie zyskać. Jeśli koniecznie chcesz się dowiedzieć jak złamać prawo to odradzam robienie tego na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
lidzi1977 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 28.05.15, 11:46 Ja nie zdecydowalam sie na taka kombinacje. Sprzedawca z firmy wczesniej wspomnianej w watku powiedzial ze jak zalatwie fakture od wykonawcy (niekoniecznie mojego)na budowe domu to wtedy dostane materialy na 8%. Tylko co jesli przyjdzie jakas kontrola porownaja dziennik budowy z faktura to jak sie wytlumaczyc. Dla mnie to jest ewidentne lamanie prawa. Takze jesli ktos chce tak ryzykowac to jego zmartwienie i ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś