Dodaj do ulubionych

Materiały budowlane z 8% VAT

19.05.15, 17:36
Witam Wszystkich.

Planuję budowę domu w okolicach Ciechanowa i potrzebuję informacji, gdzie można kupić materiały budowlane z usługą na 8% VAT? Oczywiście Ciechanów i okolice.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 19.05.15, 17:47
      we wszystkich firmach wykonawczych prowadzących działalność gospodarczą
      • k71m3k Re: Materiały budowlane z 8% VAT 20.05.15, 11:07
        Chodziło mi raczej o sklepy z materiałami budowlanymi. Słyszałem, że w ROL-BUD mają taką możliwość.
        • iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 20.05.15, 11:58
          tylko wykonawcy mają taką możliwość
          hurtownie nie
          • zibi055 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 07:28
            A na czym polega ta mozliwosc ? Rozmawialem ze swoim wykonawca i wspominal cos wystawianiu niby faktury .... jezeli w naszym kraju obowiazuje stawka vat 23 % to skad sie bierze vat8%? Czy z taka faktura trzeba sie gdzies zglosic np. Do URZEDU SKARBOWEGO po jakies wyrownanie/ zwrot .. Prosze o dokladna instrukcje, nie ukrywam jestem zainteresowany taka forma oszczednosci / mozliwosci :)
            • iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 08:16
              pomoże ci wujek google...
              • zibi055 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 08:37
                Typowa odpowiedz od osoby ktora nic nie wie , a chce brac udzial w forum :(
                • iso_1 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 22.05.15, 12:15
                  Człowieku wykaż choć odrobinę własnej inicjatywy i chęci i wpisz w wujka google:
                  8% vat na materiały budowlane
                  Za chwilę zapytasz na forum jak się korzysta z pisuaru...
    • mig.mag Re: Materiały budowlane z 8% VAT 27.05.15, 18:33
      Dla mnie nie do konca jest jasne jak to zrobic. Znajoma mowila ze za fakture z 8% musiala dac wykonawcy bokiem 15% wartosci. Nie do konca jest to chyba legalne. Moze ktos wreszcie powie jak a nie wszystkie madrale odsylaja do google.
      • cie_chan Re: Materiały budowlane z 8% VAT 27.05.15, 20:17
        "W myśl Ustawy o podatku od towarów i usług dostawa, budowa, remont, modernizacja, termomodernizacja czy przebudowa obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym opodatkowana jest podatkiem VAT w wysokości 8%(art. 41 ust. 12 ustawy VAT)." Więc aby mieć 8% na materiały musi je zakupić i prace wykonać firma. Nie dotyczy domów powyżej 300m i mieszkań powyżej 150m, lokali użytkowych i pomieszczeń mieszkalnych w obiektach niemieszkalnych.
        Bardziej ogarnięty 10 latek by to znalazł i zrozumiał.
        • cie_chan Re: Materiały budowlane z 8% VAT 28.05.15, 03:50
          8% + 15% to jest 23% tyle kombinowania żeby co najmniej naciągnąć prawo i nic nie zyskać. Jeśli koniecznie chcesz się dowiedzieć jak złamać prawo to odradzam robienie tego na forum.
          • lidzi1977 Re: Materiały budowlane z 8% VAT 28.05.15, 11:46
            Ja nie zdecydowalam sie na taka kombinacje. Sprzedawca z firmy wczesniej wspomnianej w watku powiedzial ze jak zalatwie fakture od wykonawcy (niekoniecznie mojego)na budowe domu to wtedy dostane materialy na 8%. Tylko co jesli przyjdzie jakas kontrola porownaja dziennik budowy z faktura to jak sie wytlumaczyc. Dla mnie to jest ewidentne lamanie prawa. Takze jesli ktos chce tak ryzykowac to jego zmartwienie i ryzyko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka