Dodaj do ulubionych

Utylizacja odpadów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:23
Słyszał ktoś że pod Ciechanowem ma powstać zakład utylizacji odpadów?!Juz
ponoc ziemia jest wykupiona!A kosekwencje takiego zakładu są
przerażające:promieniowanie rakotworcze,choroby i wiele innych!:/
Obserwuj wątek
    • Gość: Haha Re: Utylizacja odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:26
      Co do lokalizacji to nie słyszałem, ale co za Greenpeace'owiec ci takich bzdur nagadał o efektach ubocznych takiego zakładu!???
    • Gość: Biegły Re: Utylizacja odpadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:52
      Odpady powinny być unieszkodliwiane najbliżej miejsca ich wytwarzania, czytaj
      Warszawy. Tam, lub w pobliżu powinny być instalacje do ich unieszkodliwiania, a
      nie 100 km dalej. W-wa nie zapewnia unieszkodliwiania wytwarzanych odpadów, nie
      oczyszcza wytwarzanych ścieków stając się jako 2,5 mln aglomeracja największym
      źródłem zanieczyszczenia środowiska w Polsce. Moim zdaniem to jest
      najważniejsze zadanie dla Prezydenta W-wy, a nie walka z marszami podejżanych
      mniejszości.
      • Gość: Sprawiedliwy Faktycznie coś się w sprawie dzieje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 15:34
        Uchwała Rady Gminy Ciechanów nr XXII/135/05 z 6 maja 2005 dotycząca miejscowego
        planu zagospodarowania przestrzennego "fragmentu miejscowości Rutki Begny"
        przewiduje "realizację ogólnodostępnego składowiska odpadów komunalnych oraz
        zakładu utylizacji.... wraz z infrastrukturą towarzyszącą".

Inwestycja ma być zlokalizowana na działkach 15,16,17,182 i 183 miejscowości
        Rutki Begny - łącznie ok....... 30 ha !!!

Dysponuję mapą ale nie w wersji elektronicznej. Wysypisko będzie położone na pd
        od dotychczasowego w Woli Pawłowskiej. Dokładnie między wsią Rutki Begny,
        a "starym" wysypiskiem.

Cała sprawa dosłownie i w przenośni śmierdzi. Składowisko ma obsługiwać
        nawet .... Warszawę, a o wszelkich planach mieszkańcy naszego powiatu mogli
        dowiedzieć się dopiero po uchwaleniu przez radnych gminy owej uchwały !!!11
        radnych było ZA 2 się wstrzymało, 1 nie zagłosował i 1 nie byłmobecny.

Teraz uwaga!!!
        Wszystkie ościenne powiaty nie wyraziły zgody na lokalizację inwestycji na ich
        terenie !!!!
        Ale w Ciechanowie pokątnie i "pod stołem sprawa przeszła !!!

Co Wy na to ???? :) Ktoś nas zrobił w balona...

A i jeszcze jedno - grunty pod inwestycję nabył już prywatny (potencjalny ??)
        inwestor z Warszawy :)

Dokładniejsze informacje o sprawie można otrzymać w biurze Posła Dariusz
        Grabowskiego - plac Kościusz 5/9 w sobotę 18:00 - 19:00
        • Gość: Hłe Re: Faktycznie coś się w sprawie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 20:06
          Ja ktoś grał w SimCity to wie że warto zakładać takie zakłady bo z tego niezla kasa, szkoda że mieszkańcy nie lubią smrodu...
        • Gość: A Re: Faktycznie coś się w sprawie dzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:56
          Czy to jest na pewno ostateczna decyzja?
      • Gość: Zaniepokojony Re: Utylizacja odpadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 07:49
        Według tego co opisał Tygodnik Ciechanowski jest to początek formalnej drogi,
        która ma się zakończyć budową składowiska i zakładu utylizacji. Uchwała Rady
        Gminy o przystąpieniu do sporządzania planu może budzić zaniepokojenie.
        Wielkość terenu pod ten cel to przeszło 30 ha, co może oznaczać przywożenie tu
        z zewnątrz ogromnych ilości odpadów. W tej okolicy jeżdżę na rowerze i widzę,
        że jest on wykorzystywany pod budownictwo rekreacyjne. Obszar zainteresowania
        jest zalesiony,bezpośrednio przy nim przebiega strumyk Rosicy,a również stanowi
        teren chroniony krajobrazowo. Warszawa dusi się od swoich śmieci, wozi je do
        Mławy i nawet dalej, więc pilnie szuka nowych miejsc na ich składowanie. Myślę,
        że decyzja radnych była nie przemyślana, podjęta w pośpiechu.
    • Gość: Sprawiedliwy Re: Utylizacja odpadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 14:50
      No cóż... nie będzie przyjemnie żyć w oparach bio-gazów (metanu itp.)
    • Gość: włodziu Re: Utylizacja odpadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:07
      A to miało być takie piękne ,czyste miasto . Teraz będziemy cfaniakom z
      Warszawy ich brudy prać . Mi ta sprawa śmierdzi łapówką ,przecież u nas jest
      narazie republika socjalistyczno-bananowa ,a nie kapitalizm .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka