Dodaj do ulubionych

Pier Paolo Pasolini

03.04.06, 20:39
hej :) czy ktoś wie kto to jest? :)
a jeżeli już się ktoś taki znajdzie to czy może mógłby (o ile posiada)
pożyczyć jego "teoremę" (to się chyba tak pisze) tylko z tłumaczeniem :)
pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • zinngiesser Re: Pier Paolo Pasolini 04.04.06, 03:24
      Wyobraz sobie, ze nawet w Ciechanowku sa tacy co wiedza. W Polsce ukazaly sie fragmenty tekstu
      marksistowskiego 'Teorematu' (to sie tak pisze!) w tlumaczeniu Eugeniusza Kabaca w znakomitym
      monograficznym zeszycie 'Literatury na Swiecie' pt. 'Duda sex, sed sex' (Warszawa 1989). Jesli cie
      natomiast interesuje jego kino - najzwyczajniej w swiecie obejrzyj jego wszystkie filmy. Poza tym warto
      przeczytac ksiazke Jerzego Kossaka 'Kino Pasoliniego' (Warszawa 1976) oraz ostatnie - juz
      niecenzurowane - zbiorowki: 'Pasoloniego kino smierci', pod red. Leslawa Czaplinskiego (Krakow 1992)
      i 'Pasolini - tak pieknie snic', pod red. Andrzeja Pitrusa, Krakow 2002.
    • zinngiesser Re: Pier Paolo Pasolini 04.04.06, 03:27
      PS Kazirodztwo w naszym miescie? Nie moze byc...
      • systof Pier Paolo Pasolini 04.04.06, 16:06
        bardzo dziękuję poszukam w biliotekach :)
    • systof Pier Paolo Pasolini - a może...? 04.04.06, 16:39
      cóż przyznam się ze nie widziałem ani jednego z jego filmów - jedynie znam jego
      postać ze słyszenia oraz z artukułu jaki ukazał się w Kinie 5/2004 autorstwa
      Sylwi Kołos "Sens śmierci według Pasoliniego"

a przypomniałem sobie o nim bo ostatnio mój kolega rzekł, że on więcej
      Pasoliniego oglądał nie będzie (jak i nie będzie też czytał de Sade'a) - a dla
      mnie jest to najlepsza rekomendacja aby do Pasoliniego zajrzeć (oglądnąć??)

a może... no właśnie - może ktoś się odezwie z dekaefu - mam ogromną nadzieję -
      Pasolini nad Łydynią, tylko czy to możliwe??
      • zinngiesser Re: Pier Paolo Pasolini - a może...? 04.04.06, 17:42
        'Pasolini nad Lydynia, tylko czy to mozliwe??' - jasne, ze nie, bo kino stoi za blisko fary.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka