systof 03.04.06, 20:39 hej :) czy ktoś wie kto to jest? :) a jeżeli już się ktoś taki znajdzie to czy może mógłby (o ile posiada) pożyczyć jego "teoremę" (to się chyba tak pisze) tylko z tłumaczeniem :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zinngiesser Re: Pier Paolo Pasolini 04.04.06, 03:24 Wyobraz sobie, ze nawet w Ciechanowku sa tacy co wiedza. W Polsce ukazaly sie fragmenty tekstu marksistowskiego 'Teorematu' (to sie tak pisze!) w tlumaczeniu Eugeniusza Kabaca w znakomitym monograficznym zeszycie 'Literatury na Swiecie' pt. 'Duda sex, sed sex' (Warszawa 1989). Jesli cie natomiast interesuje jego kino - najzwyczajniej w swiecie obejrzyj jego wszystkie filmy. Poza tym warto przeczytac ksiazke Jerzego Kossaka 'Kino Pasoliniego' (Warszawa 1976) oraz ostatnie - juz niecenzurowane - zbiorowki: 'Pasoloniego kino smierci', pod red. Leslawa Czaplinskiego (Krakow 1992) i 'Pasolini - tak pieknie snic', pod red. Andrzeja Pitrusa, Krakow 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
zinngiesser Re: Pier Paolo Pasolini 04.04.06, 03:27 PS Kazirodztwo w naszym miescie? Nie moze byc... Odpowiedz Link Zgłoś
systof Pier Paolo Pasolini 04.04.06, 16:06 bardzo dziękuję poszukam w biliotekach :) Odpowiedz Link Zgłoś
systof Pier Paolo Pasolini - a może...? 04.04.06, 16:39 cóż przyznam się ze nie widziałem ani jednego z jego filmów - jedynie znam jego postać ze słyszenia oraz z artukułu jaki ukazał się w Kinie 5/2004 autorstwa Sylwi Kołos "Sens śmierci według Pasoliniego" a przypomniałem sobie o nim bo ostatnio mój kolega rzekł, że on więcej Pasoliniego oglądał nie będzie (jak i nie będzie też czytał de Sade'a) - a dla mnie jest to najlepsza rekomendacja aby do Pasoliniego zajrzeć (oglądnąć??) a może... no właśnie - może ktoś się odezwie z dekaefu - mam ogromną nadzieję - Pasolini nad Łydynią, tylko czy to możliwe?? Odpowiedz Link Zgłoś
zinngiesser Re: Pier Paolo Pasolini - a może...? 04.04.06, 17:42 'Pasolini nad Lydynia, tylko czy to mozliwe??' - jasne, ze nie, bo kino stoi za blisko fary. Odpowiedz Link Zgłoś