30.07.06, 13:37
Jest to dosyć kontrowersyjny temat, więc postanowiłem skomentować go na naszym
lokalnym forum. Może kilka osób dopisze swoje opinie i choć na chwilę
przerwiemy panujący tu marazm.
Czytając komentarze dotyczące Przystanku zaczynam coraz lepiej poznawać i
rozumieć polskie społeczeństwo. Patrze z perspektywy osoby o dość liberalnych
poglądach i absolutnie nie zgadzam się z większością kometarzy dotyczących tej
imprezy. Nie chodzi mi o upiekszanie Woodstocku, twierdzenie, że nie ma tam
używek, alkoholu. Są. Faktem jest także to, że dwie osoby zmarły podczas
tegorocznego festiwalu. Bardzo mi żal tych dwóch młodych ludzi. Jednak ich
śmierć to wynik ich własnej bezmyślności. Nikt nie jest temu winien, wyłącznie
oni sami. Nikt im nie kazał na przystanek jechać , nikt im nie wlewał do
gardła alkoholu. To były ich własne decyzje (byli pełnoletni) i ponieśli
konsekwencje. Oczywiście zewsząd padają głosy osób które tą odpowiedzialność
chcą z nich zdjąć i przenieść na Owisiaka lub inne ciemne siły. Chcą także
odebrać innym prawo do decydowania o sobie, o swoim życiu i zakazać
Przystanku. I te kometarze są w mojej opinii wybitnie niesprawiedliwe.
Podobnie jak niesprawiedliwe było by wprowadzenie całkowitej prohibicji na
Przystanku. Na całe szczeście nie udało się tego dokonać, jednak wiele osób
cały sercem poparło by te decyzje. Dziwi mnie ta skłonność Polaków do
odbierania prawa wyboru innym, pewnego rodzaju zamordyzmu. Dlaczego chcemy
siłą bronić innych przed zepsuciem i innymi zagrożeniami, ustrzec ich przed
własnymi błędami, nie licząc się z ich zdaniem? Dlaczego nie pozostawić
każdemu jak największego marginesu wolności, możliwości decydowania o własnym
losie i jednocześnie ponoszenia konsekwencji?
Obserwuj wątek
    • study11 Re: Woodstock 30.07.06, 16:32
      Z jednej strony rozumiem ludzi, którzy są przeciwnikami Woodstocku. Uważają, że jest to okazja do brania narkotyków, picia alkoholu i że stwarza duże niebezpieczeństwo dla biorących udział w nim ludzi. Jednak nie ulega wątpliwości, że jest to dla wielu bardzo atrakcyjna impreza i zakazanie jej doprowadziłoby do zubożenia polskej sceny kulturalnej. Gdyby też tak chcieć zapobiegać wszystkim niebezpieczeństwom, trzeba byłoby zabronić organizowania innych festwali, a to byłoby przecież bez sensu. Zgadzam się też, że każdy z uczestników sam odpowiada za siebie i społeczeństwo na pewno nie ma prawa decydować, czy komus wolno uczestniczyć w Woodstocku czy nie... Zresztą za incydenty w czasie Woodstocku nie jest winny festiwal czy jego organizatorzy, lecz biorący w nim udział ludzie, a nad nimi nie łatwo zapanować czy przewidzieć ich zachowania. Jestem jednak zdania, że organziatorzy powinni dołozyć wszelkich starań, aby zapewnić bezpieczeństwo uczestnikom imprezy (np. ochrona), aby przynajmniej częsciowo zapobiec róznym wybrykom czy nawet większym tragediom.
      • karla88 Re: Woodstock 04.08.06, 10:33
        zakazywanie organizowania woodstocku jest bezsensu . Ja sama jeżdże na PW i
        jest tam świetna atmosfera i żeby kometować czy woodstock jest ok czy nie
        trzeba najpierw tam pojechać . Dużo osób mówi o róznych niebezpieczeństwach
        które niesie woodstock ze jest to okazja do brania narkotykóe itd. ale każdy ma
        swój rozum i jesli chce zacpac to zrobi to w domu lub w jakim kolwiek innym
        miejscu . A przy takim podejściu że to co moze być niebezpieczne trzeba
        niszczyć to najlepiej niewychodzić z domu bo tam jest najbezpieczniej .
        Pozdrawiam
    • yayatoure Re: Woodstock 30.07.06, 19:36
      Przyłączam się do powyższych refleksji. Wychowałem się na Jarocinie, Brodnicy,
      Metalmanii, Sthrashydle itp. Wtedy też było różnie.
      Moim zdaniem nie powinno się zakazywać organizacji tego typu imprez ale z
      drugiej strony organizatorzy muszą przewidywać wszystko. Organizatorzy muszą
      myśleć za czasami bezmyślnych uczestników. A szczególnie Owsiak. Dlaczego?
      Jak wiemy Przystanek Woodstock jest związany z WOŚP. WOŚP jest jedną z
      organizacji robiących zbiórki pieniędzy dla potrzebujących (moim zdaniem
      najlepszą). Jednak na rynku takich organizacji konkurujących o pieniądze jest
      więcej. Niektórzy tylko dybią na potknięcie Owsiaka. Nie dziwmy się więc różnym
      dziwnym komentarzom. Myślę że burza w polskich mediach rozpęta się dopiero po
      weekendzie.
      Współczuję bliskim tych chłopaków.
      • the_sowisko Re: Woodstock 30.07.06, 22:00
        Ja nie lubię takich spędów, a więc na nie nie jeżdżę.

Jednak nie uważam, że osoby, które piją alkohol, narkotyzują się i rozrabiają na
        tego typu imprezach robią to tylko tam, raz w roku. Po prostu na Woodstocku są
        bardziej widoczni, bo jest ich duże stężenie, a ludzie na świecie zachlewają się
        na śmierć i giną w bójkach codziennie. A więc nie widzę nic złego w
        zorganizowaniu dla ludzi imprezy, z której mimo wszystko prawie wszyscy wracają
        żywi, a przeważająca większość wraca zadowolona.
        • mical86 Re: Woodstock 31.07.06, 18:56
          No i proszę jak pięknie potwierdziły się moje słowa.
          wiadomosci.onet.pl/1364170,11,item.html
    • bruum Re: Woodstock 01.08.06, 18:57
      Tak tak nagonka się zaczęła i bedzie trwała ale mam nadzieję że Jurek się nie
      podda choć wiem że jest zmęczony tym wszystkim.
      Co do śmierci tego biednego chłopaka to była po prostu głupota jego samego i
      jego brata który zamiast położyć go w cieniu zamknął w namiocie. Prokurator
      który oglądał ich namiot wykluczył całkowicie udział osób trzecich a sekcja
      zwłok wykazała śmierć z powodu niewydolności krążeniowo-oddechowej spowodowanej
      przegrzaniem. Wiem to tak dokładnie bo pilnowałem osobiście tego namiotu do 3 w
      nocy.
      Szczerze współczuję rodzinie tego chłopaka.
      • hannah22 Re: Woodstock 03.08.06, 13:50
        Woodstock jest po to zeby sie dobrze bawic, przebywac z ludzmi, zawrzec nowe
        znajmosci i cieszyc sie zyciem. Kazdy z nas wybiera co chce robic w zyciu, jesli
        chcemy brac narkotyki czy pic alkohol to nasz wybor. Jurek chce zrobic cos
        fajnego dla mlodziezy i nie rozumiem dlaczego ktos mialby go za cokolwiek winic.
        • bruum Re: Woodstock 03.08.06, 15:44
          Zgadzam się z Tobą. I duża część woodstockowiczów naprawdę świetnie się bawiła.
          Wystarczyło wejść do Akadenii Sztuk Przepięknych żeby zobaczyć wspaniałych
          młodych ludzi biorących udział w warsztatach muzycznych czy teatralnych. Były
          też niestaty incydenty z alkoholem i narkotykami ale tego typu sytuacji nikt
          nie jest w stanie uniknąć.
          Ogólnie PW 2006 uważam za udany i cieszę się że tam byłem. (Choć na zabawę
          miałem mało czasu/ Patrol nie śpi, Patrol czuwa:) )
    • phk1 Re: Woodstock 03.08.06, 18:16
      [phk1-37180] zadna tam kontrowersja w tym temacie,zaden tam maraz w tym
      temacie,i na tym forum wielkiej burzy tez nie zauwazylem w mediach po i o
      smierci tej mlodziezy.swiat ma juz wieksze zmartwienia i POLSKA tego lata niz
      wasza impreza.napisz czemu owsiak taki chamski jest w obejsciu jak to pisza o
      nim i to nie z prawej strony sceny.czemu potrafi zje....ac kazdego kto mu stanie
      na drodze i nie po jego mysli MYSLI?
      • bruum Re: Woodstock 05.08.06, 10:32
        Owsiak chamski w obejściu?

Czy miałeś kiedyś okazję rozmawiać z tym człowiekiem? Ja wielokrotnie i jakoś
        tego chamstwa nie zauważyłem. A to że ktoś gdzieś powiedział czy napisał "Owsiak
        jest chamski" a ty to powtarzasz świadczy o tych którzy to mówią i o tobie. Nie
        znasz człowieka nie oceniaj go na podstawie opowieści innych.
    • phk1 Re: Woodstock 06.08.06, 21:49
      [PHK1-37244] do BRUMMA, jesli jest jakas gazeta przychylna to napewnao WYBIORCZA
      tej imprezie,dziennikarz opisal co widzial i jak sie OWSIAK zachowywal w pewnych
      sytuacjach,owszem nie byl to NEWS na pierwszej stronie,ale mogli napisac SPIER...C
      MI TU ZARAZ CZY TAK MOWIE SIE DO MLODZIEZY ?.nie wierzysz ? przeszukaj kilka
      egzemplarzy GW.Wedlug mnie i to juz po kilku latach jest takim samym graczem na
      scenie jak kazdy inny po wielu latach obecnosci,jak politycy ,sciemia i
      podlizuje sie mlodziezy ma z tego popularnosc,konfitury.DAWNO temu postulowalem
      i do wosp tez pisalem by kazdy OBOWIAZKOWO musial zrobic odpis 1% na rzecz
      organizacji charytatywnej,ze jego dzialalnosc powinna isc w tym kierunku a nie
      robic z siebie gwiazde estrady.KTOS na tym forum pisal ze widzial ksiedza
      odganiajacego dzieciaki z kwestowania.to moj poglad jest taki ze jak sie walczy
      z kosciolem to nie nalezy wymagac ze 100% ksiezy to zaakceptuje by podpieral sie
      ktos autorytetem kosciola i jego terenem wokol kosciola
      • bruum Re: Woodstock 07.08.06, 16:43
        Ja sam widziałem jak Jurek zachowuje sie "w pewnych sytuacjach" Miało to miejsce
        w ASP (Akademia Sztuk Przepięknych) kiedy to jeden z wielu znajdujących sie tam
        młodych ludzi nagle ni z gruchy ni z pietruchy wykrzyknął w stronę Zbyszka
        Hołdysa i innych bioracych udział w zajęciach "pedały" Juras po prostu
        wyskoczył i twardo powiedział $%$^&$% wynocha stąd. Dziwnisz mu się? Ja nie. W
        ASP był całkowity zakaz wnoszenia i spożywania alkoholu a ten koleś to olał i
        został za to przegoniony. Są ludzie do których nie docieraja inne słowa. Tobie
        prawdopodobnie wystarczy powiedzieć "prosze wyjdź stąd" a komuś innemu potrzebne
        jest s@#$%&&^%$.
        Co do "walki z kościołem" to jak mi wiadomo Jurek jest człowiekiem wierzącym i
        nie walczy z kościołem. Jeśli jego wypowiedzi są negatywne to tylko i wyłącznie
        w stronę niektórych osób związanych z Kościołem, które atakują Fundację WOŚP i
        Jurka. I nie atakuje a broni się.

1% podatku obowiązkowo? Nie zgodzę się z Tobą! To ma być i jest dobrowolność.
        Jeśli coś będzie obowiązkowe to zaraz zacznie się szukanie sposobu na obejście
        tego.
        A jeżeli dla ciebie mówienie do młodzieży "jesteście wspaniali, kochani i nie
        wierzcie innym kiedy mówią że jesteście źli" jest podlizywaniem się to Twoja
        sprawa. Ja żałuję że za czasów mojej młodości nie miałem nikogo kto tak do mnie
        mówił. A nauczyciele kazali mi obcinać włosy i nie wpuszczali na lekcje w
        "innym" ubraniu. (Zaznaczam że zawsze czystym aczkolwiek dziwnym)

Widzę że zacząłem robić za adwokata Jurka. Jak to przeczyta to może jakieś piwo
        przy okazji postawi :)

Polecam lekturę książki "Orkiestra klubu pomocnych serc" i "Listów do Owsiaka"
        • phk1 Re: Woodstock 08.08.06, 20:32
          [PHK1-37276] BRUMM wiem ze piszesz dobrze o OWSIAKU bo jestes jakos tam
          emocjonalnie i organizacyjnie zwiazany/WOSP/,ale jak bys zobaczyl w takich
          sytuacjach jak sam piszesz np.POLICJE,KACZYNSKIEGO,WARDZINSKIEGO to juz nie
          mialbys skrupolow ze to chamstwo,a prasa jak to by opisala to dopiero obciach i
          zsylka na niebyt polityczny.po 2-3 latach mnie tam jego show i koszt pozyskania
          JEDNEJ ZLOTOWKI wydaje sie zbyt wysoki.te miliony wydane przez BANKI,KONCERNY
          bo i tak to jest ich reklama tylko inaczej platna i taki latwy duzy
          pieniadz,malo to szczere,juz jola kwasniewska tez tak pozyskiwala kase i cisza o
          niej ....i wiele o tym bym jeszcze pisac mogl,ale bardziej jako BUCHALTER
          POZYSKANIA KASY.Sam sie zdziwilem kiedys ze tak proste rozwiazanie jak 1%
          podatku jest na wegrzech od wielu lat i zle ROZUMUJESZ ZE JAK TO OBOWIAZKOWE TO
          LUDZIE NIE DADZA ,oddajesz panstwu np.1000zl ale Z TEGO 10zl obowiazkowo musisz
          BO NIC I TAK NIE TRACISZ TY I NIKT INNY np.na wosp,dom
          dziecka,szpital,hospicjum,ochojska,dzieci afryki,unicef....I TUTAJ WIDZIALBYM
          JEGO SHOW MARZEC-KWIECIEN BY LUDZIE MU TE CHOCBY 10ZL ODDALI PRZED KONCEM
          SKLADANIA PITOW W URZEDACH.ale to moj pomysl,ja z tego splendoru i blysku fleszy
          nie mam
          • bruum Re: Woodstock 09.08.06, 16:00
            OK widzę że każdy z nas jest twardy w swoich przekonaniach i chwała nam za to
            :)Mi sie podoba całe to zamieszanie wokół finału. Tobie nie musi i ja to
            szanuję. A co do policji czy kaczyńskiego lub innych - jeśli ktoś twardo reaguje
            na chamstwo to czy jest to policjant czy polityk zawsze będę po jego stronie bo
            sam chamstwa nie znoszę.
            1% - źle zrozumiałem Twoje intencje. Jeśli i tak mam oddać jakąś kasę i mogę
            wskazać na co ma pójść 1% tej kwoty to jestem jak najbardziej za.
            Zdrówka zyczę i pozdrawiam.
            • phk1 Re: Woodstock 09.08.06, 22:01
              [PHK1-37291] brummbrumm przypomnij nam kiedy to ta impreza sie nie odbyla ,kto
              to w POLSCE wtedy rzadzil i dlaczego? Moje poglady sa takie w tej sprawie niech
              tam mlodziez sie bawi a i tak starzy gracze polityczni,medialni,.. wykorzystaja
              to na swoj uzytek,a co cwansi kanalizuja wam impreze w komercyjne sciezki.ja
              nawet jakby tam setka zmarla,zatlukla sie,niszczyla sprzet... to bym wam nie
              zamknal imprezy taki jest moj poglad tylko kazalbym placic za zniszczenia,za
              opieke medyczna,odszkodowania dla rodzin.....
              • phk1 Re: Woodstock 10.08.06, 18:47
                [PHK1-CDN]ODPISUJAC brumbrum mam w glowie to haslo przewodnie Owsiaka 'robta co
                chceta' JAKIE u CZY ó ? TO DOBRE BYLO JAK ZACZYNAL JESZCZE Z UWOLNIC SLONIE
                ...CHINSKIMI RECZNIKAMI ZA KOMUNY LAT 80...? DO DZIS ZA CHINSKIEGO MANDARYNA NIE
                WIEM O CO MU BIEGALO W TEJ NAZWIE AUDYCJI RADIOWEJ?.NAPISZ ilu was-sluchaczy
                koncertow chroni ze slub mundurowo/porzdkowych przed samymi soba? a gdyby ich
                nie bylo to jak myslisz te rozne subkultury co by zrobily nie dzis to moze jutro
                ze soba i nawzajem ?czy te jego teksty wy jestescie Wolni,tu czuje WOLNOSC nie
                przerodzi sie w masakre na polu namiotowym? TAKA IDEAFIX WOLNOSC I WOLNOSC I
                INNYRODZAJ MADROSCI ZA KAZDA CENE.
                a moze nalezy inaczej akcenty polozyc wolnosc,mlodosc ale taka jaka my stare
                wapniaki wam przyrzdzimy,bo PATRZTA SZYBKIE SAMOCHODY I TAKA MASA WAS NIE MA NA
                SWIECIE JUZ NO ALE MATA WOLNOSC I ROBTA CO CHCETA,NARKOTYKI,WODA,PIWO PATRZTA NA
                SWOICH STARYCH I ZNAJOMYCH Z ULIC I DWORCOW CO Z NINI NO ALE 'ROBTA CO CHCETA' ,
                MECZE PILKARSKIE I TO JEST TA NIBY CUDOWNA ALE I WOLNA MLODZIEZ ALE ROBTA CO
                CHCETA,MLODZI PIJANI I TRZEZWI I KATUJACY SWOJE NIEMOWLAKI OJCOWIE I MATKI TO
                TEZ Z HASLA 'ROBTA CO CHCETA',PROSTYTUUJACA SIE MLODZIEZ TO TEZ Z AKCJI OWSIAKA
                'ROBTA CO CHCETA'?
                • bruum Re: Woodstock 10.08.06, 21:02
                  Wyobraź sobie taka sytuacje:
                  Punk, krisznowiec i człowiek z przystanku Jezus stoją i dyskutują. Żaden z nich
                  nie uzywa wulgaryzmów, rozmawiają mądrze i sensownie bronią każdy swojej racji.
                  Wyobrażasz sobie coś takiego? Prawda że trudne. Powinni się bić, wyzywać,
                  ubliżać sobie. A ja takie obrazki widziałem na codzień.
                  To że ścieraja się na PW różne subkultury nie powoduje żadnej agresji żadnej z
                  nich. Potafią ze soba rozmawiać. ROZMAWIAĆ. A to bardzo ważne i niestety coraz
                  żadziej spotykane.

Chińskich ręczników nie rozumiał chyba nikt, bo to właśnie o pokazanie absurdu
                  chodziło.

Czy kiedykolwiek słyszałeś żeby Jurek namawiał kogoś do szybkiej jazdy
                  samochodem czy picia lub brania jakiegoś świństwa? I to twoje porównanie z
                  meczami... Zaczynam wątpić w sens tej dyskusji. Widzę że chcesz bić pianę a mi
                  nie chce się tego czytać.

Mimo wszystko pozdrawiam.
                  Do dyskusji nie wrócę.
                  • phk1 Re: Woodstock 10.08.06, 22:46
                    PHK1-37333] BRUMM,ty nie podchodz do tematu,ze ze mna i ci cos nie wychodzi w
                    dyskusji.czyta to wielu a pisze garstka.masz moj tekst i odpowiedz mi na moje
                    pytania tylko i tylko tyle.masz moje posty i ustosunkuj sie ,masz opcje taka
                    przeciez opcje by kazde moje zdanie skomentowac.ty mnie nie przekonuj i ja
                    ciebie nie przekonam wiec jak uczen pyta to nauczyciel niech odpowie.czy ten
                    przyklad co podales to tylko na imprezie moze byc? w ciechanowie juz nie moze
                    byc takich dyskusji,oni tam dyskutuja jak w tym przykladzie i nawzajem sie
                    poklepuja po plecach? nie ma roznicy zdan i stanowisk?czy ja zadaje pytania i
                    poruszam problemy o ktorych sie filozofom nie snilo? ten przyklad o ktorym
                    piszesz ma miejsce tysiace razy ale gdzizes tam,kiedys tam moze to byc juz
                    przeszlosc.podalem ci skrajne przyklady agresji wsrod mlodziezy roznych
                    subkultur BO TO PANSTWO Z CALYM SWOIM APARATEM PRZEMOCY nie dopuszcza ich do
                    wyrzniecia sie.ostatni przyklad z WARSZAWY -PAMITASZ? A NA LISCIE WIESZ ILE
                    NAZWISK BYLO?,oni nie lubia owsiaka,nie jezdza do jarocina ,ja ci pisze o
                    zagrozeniach,bo tys SPOKOJNY JAK BARANEK I UCZYNNY ,ale co ty mozesz reczycz za
                    kogos z wwy,gdanska,poznania?
                    • bruum Re: Woodstock 11.08.06, 15:34
                      Przyznam się że zaczynam się gubić w chaosie Twoich wypowiedzi i jakoś nie
                      potarfię na nie racjonalnie odpowiedziec. Może po prostu zabrakło mi argumentów?
                      Albo brak mi intelektu aby dorównać szanownemu koledze?
                      Kończąc jeszcze raz zapraszam na Finał WOŚP, na Przystanek Woodstock, do
                      przekazania 1% na rzecz WOŚP i do lektóry wymienionych wcześniej książek.
    • phk1 Re: Woodstock 12.08.06, 17:58
      [PHK1-37371] Brumm nie jesteś taki nieinteligentny jak piszesz a ja
      nadinteligentny .Pamiętasz jeszcze,że nie ma głupich pytań są tylko głupie
      odpowiedzi.To ja też Ci nie pomogę w analizie,jeśli chcesz przekonywać i
      propagować i promować pewne myśli Owsiaka i jego działania to kto jest
      najbardziej ku temu predysponowany jak nie Ty? To co napiszesz mi czytają inni i
      też może mają wątpliwości. Może poczekamy jak temat spadnie na 2-3 stronę to
      wydrukuj sobie posty i jakiś artykuł do gazety napisz o tym temacie,odpisująć na
      wątpliwości choćby tylko phk1.Temat rozpoczął mical86 ,że to temat
      kontrowersyjny gwoli przypomnienia.
      • bruum Re: Woodstock 13.08.06, 17:41
        phk1 napisał:

>.Pamiętasz jeszcze,że nie ma głupich pytań są tylko głupie
        > odpowiedzi.

A ja całe życie myślałem że jest dokładnie dowrotnie.
        Przykład:
        Jak wygląda Frankenstein? Odpowiesz?
        • phk1 Re: Woodstock 13.08.06, 19:01
          [phk1-37417] Może właśnie dlatego tak myślałeś,że ukierunkowałeś się zbyt
          jednostronnie.Zadnych pytań tylko gotowe odpowiedzi.A ten typ franki to wygląda
          jak go opisał pisarz.A poważnie to nie stresuj się tak już.Na osłodę powiem Ci,że
          kilkaset złotych dałem w ostatnich latach na wośp,mam ładny medal,ksiązki,obrazki.

> Przykład:
          > Jak wygląda Frankenstein? Odpowiesz?
          • flyguy71 [...] 19.08.06, 19:19
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • phk1 Re: Woodstock 20.08.06, 17:24
            [phk1-37593] FLY.. ale co chciałeś powiedzieć tak ważnego, że GUCIO skasował
            cię aż opatentuje tą twoją wynalazczośc słowną i kasiorę zgarnie.Napisz to
            trochę poprawniej tylko dla innych może?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka