wizyta8 16.11.06, 13:51 w gimnazjum najświetniejszym nr 3 uczniowie ( ciekawe ilu) robią ALBUMY ze zdjęciami oczywiście na temat Hitlera !!!! lub Mussoliniego do wyboru poszerzając swą wiedzę historyczną jak sądzę. Moje gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
outlaw33 Re: album o hitlerze 16.11.06, 14:18 No to pięknie....Chociaż w sumie to też wielke choć brutalne postacie historyczne. Ale może dzieci pdchodzą do nich inaczej, być może bardziej interesuje je psychologiczn epodejście, to w jaki sposób te osoby pociągnęły za sobą masy. A pierwszy był Mussolini, a Hitler, no jemu zdecydowanie pomogli inni np. oering, ale zwłaszcza minister propagandy Goebbels. Zapisali sie oni na kartach historii ponurymi zgłoskami. Ale warto i o nich pamiętać, dla niektórcych z tego powodu, żeby rychło w czas się opamiętać. Znacie najsłynniejszy list Mussoliniego do Hitlera?: Tutto Perditto, Duppe Obitto. Bennitto. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: album o hitlerze 16.11.06, 17:35 [phk1] temat modny patrzcie ostatni wpis puchatka w temacie CIECHANóW miasto nienawiści Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: album o hitlerze 16.11.06, 22:53 Gimnazjum to nie podstawówka, już odróżniają Hitlera od Myszki Miki. Kiedyś rozbiono wyklejanki z innym tyranem - Stalinem, ale w innym kontekscie ;) Niech się dzieciaki uczą :D Odpowiedz Link Zgłoś
addhoc Re: album o hitlerze 17.11.06, 02:08 A Hitler i Mussolini to temat tabu? No nie wiedziałem...Za wspomnienie o nich od razu ciąć język! Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: album o hitlerze 19.11.06, 14:47 [phk1] co innego album o HITLERZE,NSDAP,....o ile to nie prowokacja osoby WIZYTA8 a co innego nauka na jednej lekcji i temat wyjątkowo znany każdemu obywatelowi temu kraju/miasta od pradziadków do rodziców.Samo propagowanie tresci faszystowskich jest już karalne z urzędu. Album to rodzaj HOłDU,a lekcja nauki to jedna z setek lekcji w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
wizyta8 Re: album o hitlerze 20.11.06, 09:21 to nie prowokacja, phk1 mam to samo zdanie co ty Odpowiedz Link Zgłoś
zinngiesser Re: album o hitlerze 19.11.06, 17:19 Nie sadze by problemem najwiekszym bylo to czym jest rzeczony 'album', lecz o samo zjawisko. Tamat jak temat. Mogl byc jeszcze mniej madry. Od paru lat naszym prowincjonalnym nauczycielom z lekka odbilo z tzw. albumami. Ma to dawac zludzenie pracy intelektuanej ucznia. Wiecie jak to sie odbywa? W wersji 'soft' przy pomocy wycieczki do biblioteki i pracy kserokopiarki. To glowienie bibliotekarz decyduje o tym co sie znajdzie o owym 'dziele'. Wersja 'hard' to tez biblioteka ale nie kserokopiarka ale nozczki albo zyletka. Dlaczego? Bo Wielcy Panstwo Nauczyciele wyzej oceniaja KOLOROWE OBRAZKI. Tak czy owak nie jest to praca intelektuana, lecz wycinankarstwo lub inne rekodzielo. Skutki dzialalnosci nauczycieli na stan ksiegozbioru naszych bibliotek latwo zauwazyc. Co roku niszczonych jest w ten sposob niemalo ksiazek. Slow szkoda... bibliotekarze nawet jak wykryja sprawce i prosza nauczycieli o zaprzestanie tego procederu - napotykaja mur niezroumienia. Nie lapie, iz nie jest to jakakolwiek praca intelektualna wyszukac nieco obrazkow i poumieszczec je klejem z zeszycie oraz dodac podpisy. Czemu zmieniaja tematy? Bo cale ksiazki 'sie skonczyly'. Tzw. albumy nie sa problemowe, nie generuja kreatywnosci lecz cwaniactwo skad pozyskac tanim kosztem kolorowy obrazek. Przekladowe tematy: 'Pomniki Ciechanowa', 'Zabytki Ciechanowa', 'Znani Ciechanowianie', 'Jan Pawel 2'. Poza tym jak maja ja generowac skoro przygotowywane sa glownie na lekcjach regionalizmu i historii... a jak tworczy sa w Ciechanowie nauczyciele tych przedmiotow wiedza wszyscy... ile maja publikacji naukowych (a przynajmniej popularnonaukowych badz publicystycznych), ilu olimpijczykow olimpiad centralnych... etc. Nie tylko w temacie jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: album o hitlerze 20.11.06, 10:22 ... hm, a myślałem , że tylko mnie się tak wydaje. Dzięki. Na pewno nauczyciele potrzebują ową ,,Księgę''pokazać , dołączyć... Fajnie było jak zdobywali, podnosili kwalifikacje. U nas w CKiSZ były tłumy po zaświadczenia , że ,,tak wspaniale współpracują, organizują, działają.../. Otrzymali ,,kwit'' i więcej ICH nie widać , oczywiście nie mówię o tych którzy są zainteresowani Kulturą bo tak ich wychowano. Z obserwacji i doświadczenia wiem ,że jest ich mało. - Jeżeli muszą bywać z obowiązku to ICH widać . Ja rozumiem obowiązki , praca, działka... Odpowiedz Link Zgłoś
teriblina Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:08 marekzalewski0 napisał: > ... hm, a myślałem , że tylko mnie się tak wydaje. Dzięki. Na pewno nauczyciele > > potrzebują ową ,,Księgę''pokazać , dołączyć... Fajnie było jak zdobywali, > podnosili kwalifikacje. U nas w CKiSZ były tłumy po zaświadczenia , że ,,tak > wspaniale współpracują, organizują, działają.../. Otrzymali ,,kwit'' i więcej > ICH nie widać , oczywiście nie mówię o tych którzy są zainteresowani Kulturą bo > > tak ich wychowano. Z obserwacji i doświadczenia wiem ,że jest ich mało. > - Jeżeli muszą bywać z obowiązku to ICH widać . Ja rozumiem obowiązki , praca, > > działka... nie pojawiłam sie po "kwit" i bywam na wystawach o ile praca i czas na to pozwolą, a nie z obowiązku;) ale rozumiem Pana rozgoryczenie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teriblina Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:04 wizyta8 napisała: > w gimnazjum najświetniejszym nr 3 uczniowie ( ciekawe ilu) robią ALBUMY ze > zdjęciami oczywiście na temat Hitlera !!!! lub Mussoliniego do wyboru > poszerzając swą wiedzę historyczną jak sądzę. Moje gratulacje dla informacji temat brzmiał "Hitler i nazizm" (w Niemczech), "Mussolini i faszyzm" (we Włoszech)- najwieksze obok stalinizmu zbrodnicze totalitaryzmy XX wieku. HISTORIA. Sa różne drogi jej nauki i przybliżenia: łatwiejsze (gotowiec z internetu) lub trudniejsze (trochę wysiłku).Nie wyobrażam sobie nauki historii bez źródeł historycznych(tu: fotografii). Prace poświęcone tylko Hitlerowi czy tylko Mussoliniemu są nie na temat. Oprócz tych tematów do wyboru było m.in. : "Życie codzienne w latach 20. i 30. W stanach Zjednoczonych", "Polska w okresie dwudziestolecia wojennego", "Warszawa okresu dwudziestolecia Wojennego", "Orlęta Lwowskie","Władysław Sikorski i tajemnica jego śmierci", "Wojna polsko- bolszewicka roku 1920", "Gabriel Narutowicz- pierwszy prezydent II RP", "Ignacy Mościcki prezydent II RP", "Moda okresu dwudziestolecia wojennego" etc. Dlaczego album? dlatego , że tzw. referat mozna ściągnąć żywcem na owe tematy z internetu. Forma albumu wymaga jak widać trochę szperania zarówno w bibliotece jak i w internecie. Wybór tematu zależy był od ucznia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zinngiesser Re: album o hitlerze 21.11.06, 21:29 > Dlaczego album? dlatego , że tzw. referat mozna ściągnąć żywcem na owe tematy z > internetu. Forma albumu wymaga jak widać trochę szperania zarówno w bibliotece > jak i w internecie. I tu sie wlasnie nigdy nie zgodzimy. Co dosc oczywiste. Uczen sciagnie - dostnie pale. Podstawa by nie byl zainteresowany, bo jak sciagnie - dostanie pale. Skad nauczyciel wie, ze sciagnal - bo powinien byc od niego madrzejszy, czy wiedziec jakiego tematu nie da sie 'zywcem' albo odszukac miejsca z tzw. cytatami niedowolonymi - czyli przytoczonymi bez cudzyslowo. Bez wzgledu czy podane jest zrodlo czy nie - pala. Net lub CUDZA mysl i forma z ksiazki albo artykulu bez cudzyslowu - pala. Wiem, powinno sie wowczas samemu pracowac i znac na temacie. Jak sie nie jest - nie powinno sie uczyc innych. A teraz z innej beczki. Od jakiegos czasu zniknelo z uzycia slowo 'wypracowanie'. Calkiem nieuprawnienie zastapil go termin 'esej', ktory zupelnie cos innego oznacza. W anglosaskiej kulturze faktycznie w liceach uczniowe sa UCZENI pisac eseje, a potem pisza eseje. U nas tylko' wypracowania' badz 'referaty' posklecane bezkytycznie z cudzych slow i mysli. A nauczyciele nie zadaja sobie trudu by sprawdzic z czyich. Tamat-rzeka. Wiadomo co sygnalizuje. Tylko bez obrazy prosze - to nie bylo nic osobistego, nie znam bowiem Pani. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:16 [phk1] jest róznica jednak w tematach do wyboru z tematem HITLER,MUSOLINI,FASZYZM...może bliżej tego tematu byłoby przyblizyć temat antysemityzm,faszyzmu,ksenofobii,....w Polsce lat międzywojennych ,ile w tym było prawdy i nieprawdy Odpowiedz Link Zgłoś
teriblina Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:39 dziekuję, właśnie wpadł mi do głowy projekt historyczny, bo temat jaki Pan/pani podsunął jest szeroki jak rzeka, choć problemy owe muszą być - ze względu na czas i program- tylko poruszone na jednej lekcji pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zinngiesser Re: album o hitlerze 21.11.06, 21:33 teriblina napisała: > dziekuję, właśnie wpadł mi do głowy projekt historyczny, bo temat jaki Pan/pani > podsunął jest szeroki jak rzeka, choć problemy owe muszą być - ze względu na > czas i program- tylko poruszone na jednej lekcji Jasne, nikt jeszcze na swiecie takiego 'projektu historycznego' nie realizowal. Bedzie superowy. 3majmy kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: album o hitlerze 21.11.06, 21:59 [PHK1-TERIBLINA] pan/pani to o kim i do kogo? jesli można wiedziec i jaki to temat ? jesli mój to warto chocby i na przykładzie Ciechanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: album o hitlerze 30.11.06, 20:30 [phk1] jakby tak ci z W-WY dziennikarze dowiedzieli się i zobaczyli taki album? to nie wiem czy cała polska by nie grzmiała i buczała o nas jak o tych z grilla na śląsku.Giertych by może zawitał w progi tej szkółki-:)? Odpowiedz Link Zgłoś
nie.gej Re: album o hitlerze 30.11.06, 20:48 -------------------------------------------------------------------------------- Oj malutki ten Twój móżdżek, malutki. Ptasi to i tak było by chyba za dużo powiedziane. Usiądź, zrelaksuj się i pomyśl trochę nad tymi swoimi wywodami. Idąc Twoim tokiem myślenia to nauczyciele nie powinni nigdy np zabrać uczniów do muzeum w Oświęcimiu. Przecież w takim albumie nie chodzi o rysowanie Adolfowi kwiatków i pisanie miłych wierszyków, a o to aby ukazać jego okrucieństwo, bestialstwo całej faszystowskiej ideologi. BTW. Jeżeli, któryś z nauczycieli wpadł by na pomysł lekcji o plusach i minusach internetu to jako typowe "dziecko neostrady" polecam PacHołKa. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: album o hitlerze 30.11.06, 23:40 [pachołek-matołkowi} więc może ten album byśmy jednak zobaczyli? a tak w ogólne to te TRZECIE GIMNAZJUM tu zawita jeszcze nie raz z jej panią dyrektor Odpowiedz Link Zgłoś