Dodaj do ulubionych

album o hitlerze

16.11.06, 13:51
w gimnazjum najświetniejszym nr 3 uczniowie ( ciekawe ilu) robią ALBUMY ze
zdjęciami oczywiście na temat Hitlera !!!! lub Mussoliniego do wyboru
poszerzając swą wiedzę historyczną jak sądzę. Moje gratulacje
Obserwuj wątek
    • outlaw33 Re: album o hitlerze 16.11.06, 14:18
      No to pięknie....Chociaż w sumie to też wielke choć brutalne postacie
      historyczne. Ale może dzieci pdchodzą do nich inaczej, być może bardziej
      interesuje je psychologiczn epodejście, to w jaki sposób te osoby pociągnęły za
      sobą masy. A pierwszy był Mussolini, a Hitler, no jemu zdecydowanie pomogli
      inni np. oering, ale zwłaszcza minister propagandy Goebbels. Zapisali sie oni
      na kartach historii ponurymi zgłoskami. Ale warto i o nich pamiętać, dla
      niektórcych z tego powodu, żeby rychło w czas się opamiętać. Znacie
      najsłynniejszy list Mussoliniego do Hitlera?:
      Tutto Perditto, Duppe Obitto. Bennitto.
    • phk1 Re: album o hitlerze 16.11.06, 17:35
      [phk1] temat modny patrzcie ostatni wpis puchatka w temacie CIECHANóW miasto
      nienawiści
    • little_town Re: album o hitlerze 16.11.06, 22:53
      Gimnazjum to nie podstawówka, już odróżniają Hitlera od Myszki Miki. Kiedyś rozbiono wyklejanki z innym tyranem - Stalinem, ale w innym kontekscie ;) Niech się dzieciaki uczą :D
      • addhoc Re: album o hitlerze 17.11.06, 02:08
        A Hitler i Mussolini to temat tabu? No nie wiedziałem...Za wspomnienie o nich od
        razu ciąć język!
    • phk1 Re: album o hitlerze 19.11.06, 14:47
      [phk1] co innego album o HITLERZE,NSDAP,....o ile to nie prowokacja osoby WIZYTA8
      a co innego nauka na jednej lekcji i temat wyjątkowo znany każdemu obywatelowi
      temu kraju/miasta od pradziadków do rodziców.Samo propagowanie tresci
      faszystowskich jest już karalne z urzędu.
      Album to rodzaj HOłDU,a lekcja nauki to jedna z setek lekcji w szkole.
      • wizyta8 Re: album o hitlerze 20.11.06, 09:21
        to nie prowokacja, phk1 mam to samo zdanie co ty
    • zinngiesser Re: album o hitlerze 19.11.06, 17:19
      Nie sadze by problemem najwiekszym bylo to czym jest rzeczony 'album', lecz o samo zjawisko.
      Tamat jak temat. Mogl byc jeszcze mniej madry. Od paru lat naszym prowincjonalnym nauczycielom z
      lekka odbilo z tzw. albumami. Ma to dawac zludzenie pracy intelektuanej ucznia. Wiecie jak to sie
      odbywa? W wersji 'soft' przy pomocy wycieczki do biblioteki i pracy kserokopiarki. To glowienie
      bibliotekarz decyduje o tym co sie znajdzie o owym 'dziele'. Wersja 'hard' to tez biblioteka ale nie
      kserokopiarka ale nozczki albo zyletka. Dlaczego? Bo Wielcy Panstwo Nauczyciele wyzej oceniaja
      KOLOROWE OBRAZKI. Tak czy owak nie jest to praca intelektuana, lecz wycinankarstwo lub inne
      rekodzielo. Skutki dzialalnosci nauczycieli na stan ksiegozbioru naszych bibliotek latwo zauwazyc. Co
      roku niszczonych jest w ten sposob niemalo ksiazek. Slow szkoda... bibliotekarze nawet jak wykryja
      sprawce i prosza nauczycieli o zaprzestanie tego procederu - napotykaja mur niezroumienia. Nie lapie,
      iz nie jest to jakakolwiek praca intelektualna wyszukac nieco obrazkow i poumieszczec je klejem z
      zeszycie oraz dodac podpisy. Czemu zmieniaja tematy? Bo cale ksiazki 'sie skonczyly'. Tzw. albumy nie
      sa problemowe, nie generuja kreatywnosci lecz cwaniactwo skad pozyskac tanim kosztem kolorowy
      obrazek. Przekladowe tematy: 'Pomniki Ciechanowa', 'Zabytki Ciechanowa', 'Znani Ciechanowianie', 'Jan
      Pawel 2'. Poza tym jak maja ja generowac skoro przygotowywane sa glownie na lekcjach regionalizmu i
      historii... a jak tworczy sa w Ciechanowie nauczyciele tych przedmiotow wiedza wszyscy... ile maja
      publikacji naukowych (a przynajmniej popularnonaukowych badz publicystycznych), ilu olimpijczykow
      olimpiad centralnych... etc. Nie tylko w temacie jest problem.
      • marekzalewski0 Re: album o hitlerze 20.11.06, 10:22
        ... hm, a myślałem , że tylko mnie się tak wydaje. Dzięki. Na pewno nauczyciele
        potrzebują ową ,,Księgę''pokazać , dołączyć... Fajnie było jak zdobywali,
        podnosili kwalifikacje. U nas w CKiSZ były tłumy po zaświadczenia , że ,,tak
        wspaniale współpracują, organizują, działają.../. Otrzymali ,,kwit'' i więcej
        ICH nie widać , oczywiście nie mówię o tych którzy są zainteresowani Kulturą bo
        tak ich wychowano. Z obserwacji i doświadczenia wiem ,że jest ich mało.
        - Jeżeli muszą bywać z obowiązku to ICH widać . Ja rozumiem obowiązki , praca,
        działka...
        • teriblina Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:08
          marekzalewski0 napisał:

> ... hm, a myślałem , że tylko mnie się tak wydaje. Dzięki. Na pewno
          nauczyciele
          >
          > potrzebują ową ,,Księgę''pokazać , dołączyć... Fajnie było jak zdobywali,
          > podnosili kwalifikacje. U nas w CKiSZ były tłumy po zaświadczenia , że ,,tak
          > wspaniale współpracują, organizują, działają.../. Otrzymali ,,kwit'' i więcej
          > ICH nie widać , oczywiście nie mówię o tych którzy są zainteresowani Kulturą
          bo
          >
          > tak ich wychowano. Z obserwacji i doświadczenia wiem ,że jest ich mało.
          > - Jeżeli muszą bywać z obowiązku to ICH widać . Ja rozumiem obowiązki ,
          praca,
          >
          > działka...

nie pojawiłam sie po "kwit" i bywam na wystawach o ile praca i czas na to
          pozwolą, a nie z obowiązku;) ale rozumiem Pana rozgoryczenie
          pozdrawiam
    • teriblina Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:04
      wizyta8 napisała:

> w gimnazjum najświetniejszym nr 3 uczniowie ( ciekawe ilu) robią ALBUMY ze
      > zdjęciami oczywiście na temat Hitlera !!!! lub Mussoliniego do wyboru
      > poszerzając swą wiedzę historyczną jak sądzę. Moje gratulacje

dla informacji temat brzmiał "Hitler i nazizm" (w Niemczech), "Mussolini i
      faszyzm" (we Włoszech)- najwieksze obok stalinizmu zbrodnicze totalitaryzmy XX
      wieku. HISTORIA. Sa różne drogi jej nauki i przybliżenia: łatwiejsze (gotowiec
      z internetu) lub trudniejsze (trochę wysiłku).Nie wyobrażam sobie nauki
      historii bez źródeł historycznych(tu: fotografii).

Prace poświęcone tylko Hitlerowi czy tylko Mussoliniemu są nie na temat.

Oprócz tych tematów do wyboru było m.in. : "Życie codzienne w latach 20. i
      30. W stanach Zjednoczonych", "Polska w okresie dwudziestolecia
      wojennego", "Warszawa okresu dwudziestolecia Wojennego", "Orlęta
      Lwowskie","Władysław Sikorski i tajemnica jego śmierci", "Wojna polsko-
      bolszewicka roku 1920", "Gabriel Narutowicz- pierwszy prezydent II RP", "Ignacy
      Mościcki prezydent II RP", "Moda okresu dwudziestolecia wojennego" etc.
      Dlaczego album? dlatego , że tzw. referat mozna ściągnąć żywcem na owe tematy z
      internetu. Forma albumu wymaga jak widać trochę szperania zarówno w bibliotece
      jak i w internecie. Wybór tematu zależy był od ucznia.

pozdrawiam

• zinngiesser Re: album o hitlerze 21.11.06, 21:29
        > Dlaczego album? dlatego , że tzw. referat mozna ściągnąć żywcem na owe tematy z
        > internetu. Forma albumu wymaga jak widać trochę szperania zarówno w bibliotece
        > jak i w internecie.

I tu sie wlasnie nigdy nie zgodzimy. Co dosc oczywiste. Uczen sciagnie - dostnie pale. Podstawa by nie
        byl zainteresowany, bo jak sciagnie - dostanie pale. Skad nauczyciel wie, ze sciagnal - bo powinien byc
        od niego madrzejszy, czy wiedziec jakiego tematu nie da sie 'zywcem' albo odszukac miejsca z tzw.
        cytatami niedowolonymi - czyli przytoczonymi bez cudzyslowo. Bez wzgledu czy podane jest zrodlo
        czy nie - pala. Net lub CUDZA mysl i forma z ksiazki albo artykulu bez cudzyslowu - pala. Wiem,
        powinno sie wowczas samemu pracowac i znac na temacie. Jak sie nie jest - nie powinno sie uczyc
        innych.
        A teraz z innej beczki. Od jakiegos czasu zniknelo z uzycia slowo 'wypracowanie'. Calkiem
        nieuprawnienie zastapil go termin 'esej', ktory zupelnie cos innego oznacza. W anglosaskiej kulturze
        faktycznie w liceach uczniowe sa UCZENI pisac eseje, a potem pisza eseje. U nas tylko' wypracowania'
        badz 'referaty' posklecane bezkytycznie z cudzych slow i mysli. A nauczyciele nie zadaja sobie trudu by
        sprawdzic z czyich. Tamat-rzeka. Wiadomo co sygnalizuje. Tylko bez obrazy prosze - to nie bylo nic
        osobistego, nie znam bowiem Pani.
    • phk1 Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:16
      [phk1] jest róznica jednak w tematach do wyboru z tematem
      HITLER,MUSOLINI,FASZYZM...może bliżej tego tematu byłoby przyblizyć temat
      antysemityzm,faszyzmu,ksenofobii,....w Polsce lat międzywojennych ,ile w tym
      było prawdy i nieprawdy
      • teriblina Re: album o hitlerze 21.11.06, 19:39
        dziekuję, właśnie wpadł mi do głowy projekt historyczny, bo temat jaki Pan/pani
        podsunął jest szeroki jak rzeka, choć problemy owe muszą być - ze względu na
        czas i program- tylko poruszone na jednej lekcji
        pozdrawiam
        • zinngiesser Re: album o hitlerze 21.11.06, 21:33
          teriblina napisała:
          > dziekuję, właśnie wpadł mi do głowy projekt historyczny, bo temat jaki Pan/pani
          > podsunął jest szeroki jak rzeka, choć problemy owe muszą być - ze względu na
          > czas i program- tylko poruszone na jednej lekcji

Jasne, nikt jeszcze na swiecie takiego 'projektu historycznego' nie realizowal. Bedzie superowy. 3majmy
          kciuki.
        • phk1 Re: album o hitlerze 21.11.06, 21:59
          [PHK1-TERIBLINA] pan/pani to o kim i do kogo? jesli można wiedziec i jaki to
          temat ? jesli mój to warto chocby i na przykładzie Ciechanowa.
    • phk1 Re: album o hitlerze 30.11.06, 20:30
      [phk1] jakby tak ci z W-WY dziennikarze dowiedzieli się i zobaczyli taki album?
      to nie wiem czy cała polska by nie grzmiała i buczała o nas jak o tych z grilla
      na śląsku.Giertych by może zawitał w progi tej szkółki-:)?
      • nie.gej Re: album o hitlerze 30.11.06, 20:48
        --------------------------------------------------------------------------------
        Oj malutki ten Twój móżdżek, malutki. Ptasi to i tak było by chyba za dużo
        powiedziane.
        Usiądź, zrelaksuj się i pomyśl trochę nad tymi swoimi wywodami.

Idąc Twoim tokiem myślenia to nauczyciele nie powinni nigdy np zabrać uczniów
        do muzeum w Oświęcimiu.
        Przecież w takim albumie nie chodzi o rysowanie Adolfowi kwiatków i pisanie
        miłych wierszyków, a o to aby ukazać jego okrucieństwo, bestialstwo całej
        faszystowskiej ideologi.

BTW. Jeżeli, któryś z nauczycieli wpadł by na pomysł lekcji o plusach i
        minusach internetu to jako typowe "dziecko neostrady" polecam PacHołKa.
        • phk1 Re: album o hitlerze 30.11.06, 23:40
          [pachołek-matołkowi} więc może ten album byśmy jednak zobaczyli?
          a tak w ogólne to te TRZECIE GIMNAZJUM tu zawita jeszcze nie raz z jej panią
          dyrektor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka