Dodaj do ulubionych

Powróciła mi wiara w człowieka

04.11.07, 12:01
Ostatnio mojemu synowie skradziono telefon. Nadzieja na odnalezienie go była
niewielka. Kradzieży dokonano w jednej z kafejek internetowych. Właściciel
kafejki nie schował głowy w piasek. Pomógł odszukać potencjalnego sprawcę,
który jednak wyparł się wszystkiego a nie mając dowodów nic nie mogłem zrobić.
Dziś rano zadzwonił telefon - okazało się, że ktoś kupił ten telefon na
giełdzie w dość dziwnych okolicznościach i postanowił to wyjaśnić. Pomimo
tego, że zapłacił za telefon złodziejowi zwrócił mi go. Całą sprawę
sfinalizowaliśmy wizytą na policji. Jednak są na tym świecie jeszcze uczciwi
ludzie.
Na pohybel złodziejom!

Dziękuję Panu Andrzejowi! Przywrócił mi Pan wiarę w człowieka.
Obserwuj wątek
    • anula_a Re: Powróciła mi wiara w człowieka 04.11.07, 17:01
      może ten świat w końcu zmierza ku lepszemu? warto w to wierzyć ...
    • bruum Re: Powróciła mi wiara w człowieka 05.11.07, 15:44
      Otrzymałem maila następującej treści:

--------------------------------------------------------------
      phk1@gazeta.pl pisze:
      > Witaj to pisałem nie tylko do Ciebie.
      > Twój znajomy Gucio skasował to,
      > jesli uwazasz to za przejaw mojego chamstwa i głupawej cenzurki
      > młodego niedojrzałego emocjonalnie czlowieka jakim jest tu
      > moderator to wklej do swojego postu nowego i odpisz nie tylko Mi.
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=557&w=71490761&v=2&s=0
      >
      > --------------------------------------------------------------
      > Re: Powróciła mi wiara w człowiekaIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      > Gość: phk1 04.11.07, 13:00 Odpowiedz
      >
      > [phk1] uzywasz wielkich słów WIARA W CZŁOWIEKA w tak małostkowej
      > sprawie jak telefon komórkowy ,nie przesadzasz ?
      >
      > Tobie i nie tylko Tobie do przczytania
      > media.netpr.pl/notatka_81661.html
      >
      >
      ---------------------------------------------------------------------
      A oto moja odpowiedź:

Witaj.
      Po pierwsze - nie uważam żeby kradzież telefonu była małostkową sprawą. Dla mnie
      kradzież to kradzież. Niezależnie od tego czy skradziona została złotówka czy
      milion. Chodzi o zwykłą ludzką uczciwość. I jeśli ktoś kradnie komuś cokolwiek
      jest dla mnie złodziejem zasługującym na potepienie.
      Po drugie - Moim zdaniem moderator Twojego postu nie powinien był kasować. Nie
      było w nim nic obraźliwego czy niestosownego.
      Po trzecie - nie mi oceniać czy moderator jest lub nie jest dojrzały
      emocjonalnie i wbrew temu co piszesz nie jest moim znajomym. Poza znajomością na
      forum oczywiście. Osobiście się nie znamy.

• guciu83 Re: Powróciła mi wiara w człowieka 05.11.07, 16:06
        Obiecałem sobie, że w sprawie phk1 więcej nie będę się wypowiadał bo
        to czysta strata czasu ale skoro poniekąd zostałem wywołany do
        tablicy gwoli wyjaśnienia napiszę dwa zdania.
        Postom phk1 nikt już specjalnie się nie przygląda, a jego spam jest
        kasowany "hurtowo" w związku z czym jeżeli pojawi się
        jakiś "merytoryczny" post jego autorstwa (biały kruk) możliwe, że
        zostanie również usunięty.
        Osobiście usuwam maksymalnie 5% spamu phk1 - reszta jest
        cięta "automatem".

pozdrawiam
        • phk1 Re: Powróciła mi wiara w człowieka 05.11.07, 22:42
          [phk1] Wydaje mi sie Bruumie ,że masz jakąś atencję u Gucia.
          A po co on sie odzywał to nie wiem ,jak my piszemy między sobą,
          widać tym razem napisał pod swoim prawdziwym NICKIEM.
          A teraz Bruumie chciałbym Ci zarzucić,że będąc tak zachwyconym postem KOGOS kto usłyszał na mszy coś prowyborczego raczyłeś się tym zachwycić w bardzo nie pozytywnym kontekście i tak go tu pochwalić,że aż mnie ciarki przeszły.
          Więc nie uzywaj słowa WIARA bo tylko to mnie ubodło w tym Twoim poście w kontekście telefonu komórkowego.
          Gdybyś nie uzywał do tego słowa WIARA przebolałbym to co piszesz.
          Liczę że po skasowaniu postu z automatu wkleisz go tu nam na pohybel
          CENZURZE.
          ps.Będe miał też prośbe ,gdy z automatu skasowany zostanie mi mój post byś go wrzucił na forum do dyskusji o moderatorze naszym znienawidzonym ;-)
          • bruum Re: Powróciła mi wiara w człowieka 06.11.07, 07:56
            Długo się zastanawiałem zanim postanowiłem odpowiedzieć.

Słowo WIARA nie jest jednoznaczne w naszym języku. W znaczeniu potocznym oznacza
            po prostu przekonanie o czymś. I w tym kontekście użyłem tego słowa. Wiara w
            człowieka to przekonanie o tym, że są na tym świecie ludzie uczciwi. Proszę Cię
            - przestań się karmić wyszukiwaniem sensacji w NORMALNEJ DYSKUSJI, przestań
            innych karmić swoim brakiem zrozumienia innych ludzi i ich wypowiedzi. Wydaje mi
            się, że to ty (a nie moderator) jesteś niedojrzały emocjonalnie i wyraźnie masz
            z tym problem.
            Jeśli już zrozumiałeś co to jest wiara w człowieka to proszę - pomóż mi
            uwierzyć, że są na tym świecie ludzie z którymi można poprowadzić spokojną,
            rzeczową dyskusję na dowolny temat nie mieszając w nią polityki, nie węsząc
            podstępu, nie szukając podtekstów. Tak po prostu - porozmawiać.

Wikipedia podaje:
            "Wiara jest terminem wieloznacznym. W mowie potocznej oznacza przekonanie o
            czymś. W religioznawstwie natomiast polega na przyjęciu istnienia lub nie
            istnienia czegoś bez żadnego dowodu wiarygodnie potwierdzającego ten fakt."
            • Gość: inzynier_skrzypek Re: Powróciła mi wiara w człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 11:41
              Jestem zażenowany postem phk1. Cieszę się razem z tobą bruum. Ludzi trzeba lubić
              i ufać im. A że czasami zapłacimy za to skradzionym portfelem... Co z tego? Ps.
              Moim zdaniem admin niepotrzebnie włączył się w dyskusję i skasował post phk1.
              Jego obowiązkiem jest administrowanie forum, a nie wychowywanie forumowiczów.
              Phk1 ma prawo do wypisywania nawet piramidalnych bzdur. To jest wolne forum.
              Także dla nieociosanych prostaków.
              • Gość: Matador Re: Powróciła mi wiara w człowieka IP: 213.199.253.* 06.11.07, 11:56
                Kilka lat temu zgubiłem portfel z małą ilością gotówki (20zł) i ze
                wszystkimi dokumentami. Po kilku dniach znalazłem go w swojej
                skrzynce pocztowej, a w środku niespodzianka - dokumenty były ale
                zamiast pieniędzy list takiej treści (mam go do dzisiaj):
                "znalazłem Pana portfel i przeszedłem całe miasto w nocy żeby Panu
                go oddać. Wziełem od Pana 20 złotych bo było mi bardzo potrzebne.
                Mam nadzieje, że te zabrane pieniądze potraktuje Pan jako nagroda
                dla mnie i mimo wszystko będzie się Pan cieszył, że Panu oddałem
                dokumenty."
                Oczywiście bardzo się cieszyłem a te 20 złtych niech idzie na
                zdrowie :).
              • Gość: Matador Re: Powróciła mi wiara w człowieka IP: 213.199.253.* 06.11.07, 12:00
                A ja uważam, że tego półgłówka phk1 powinno się całkiem zbanować.
                Oczy bolą od jego głupot. Kiedyś zaglądałem na forum codziennie a
                przez takie wpisy jak jak jego i szukanie wszedzie wrogów, sensjacji
                i układów wchodze coraz rzadziej.
                Forum dla normalnych ludzi a nie dla "nieociosanych prostaków"
                • Gość: inzynier_skrzypek Re: Powróciła mi wiara w człowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 12:34
                  Dla mnie wolność ma pierwszorzędne znaczenie. I w imię tej wolności będę bronił
                  obecności phk1 na forum.
                  • Gość: Matador Re: Powróciła mi wiara w człowieka IP: 213.199.253.* 06.11.07, 13:19
                    chyba inaczej rozumiemy słowo wolność. Musisz się tej wolności
                    nauczyć jeszcze :). A jak będziesz szedł ulicą i ktoś cię będzie na
                    tej ulicy wyzywał to też w imie wolności będziesz się temu
                    przysłuchiwał?
                    Z resztą pisz sobie co chcesz ja tam uważam, że phk1 powinien byc
                    calkiem zablokowany bo to jest forum dyskusyjne a nie maly prywatny
                    poligon tego kompleksa, ktory toczy tu swoje male prywatne wojenki.
                    • Gość: Anonim Do Inżyniera Skrzypka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 14:08
                      Wg mnie lubić można wszystkich, ale zaufać tylko sprawdzonym (zwłaszcza w sferze ich wad). PHK1 na Forum przeszkadza osobiście również mi. Może założyć swoją www, a tutaj najlepiej go zbanować.
                      • Gość: Matador Re: Do Inżyniera Skrzypka IP: 213.199.253.* 06.11.07, 15:11
                        Moze zalozyc swoja www ale pies z kulawa noga by tam nie zajrzal.
                        Nikt go nie lubi i nikt nie chce czytac jego bredni. To typowy troll
                        internetowy wiec gdyby mial dzialac na swojej www gdzie nikt by nie
                        zagladal zdechlo by bydle z glodu.
                        • Gość: inzynier_skrzypek Re: Do Inżyniera Skrzypka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 11:44
                          To co wypisujesz to woda na młyn phk1. I co gorsza, twoja twórczość bliska jest
                          poetyce phk1. Więcej klasy i kultury. Mniej zajadłej krytyki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka