Gość: zxc IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.09, 17:26 Co taka cisza nikt nie skomentowal. Jakas godzine temu "L"ka potracila na zakrecie Armii Krajowej dziecko, prawdopodobnie na pasach. Wiec wojne o Elki czas znowu zaczac ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: werva Re: ELKA potracila dziecko IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.09, 17:43 poczekajmy na fakty, a co to elki winne wypadkom w Ciechanowie, mało to bezmózgów jeździ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.33.* 07.01.09, 17:57 W taką pogodę nawet wytrawny kierowca może nie opanować auta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.64.* 07.01.09, 18:02 " W taką pogodę nawet wytrawny kierowca może nie opanować auta. " Wiec wolniej i ostrozniej !! Odpowiednio do warunkow na drodze, stanie auta, opon i wyorbrazni" Jak ktos nie ma wyobrazni jak wiekszosc z ciechanowskich kierowcow to niech lepiej w ogole nie wsiada do auta w taka pogode. Co do "L" to tylko "chwalic" instruktora. Wiadomo ze nie ma drugiej kierownicy ale ma to co chyba najwazniejsze czyli hamulec. No ale po co sie zajmowac kursantem, niech sobie jedzie jak chce no nie ? Instruktor tym czasem moze sobie podziwiac widoki, palic fajki i rozmawiac przez komorke. Porazka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.148.* 07.01.09, 19:03 debilu nie miej do kursanta pretensji a tym bardziej do instruktora.. sytuacja na ulicach jest taka dzięki służbom drogowym bo ja osobiście nie widziałem ani jednej odśnieżarki... wystarczy na ulice popatrzeć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ELKA potracila dziecko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 19:22 Koledzy nie mówcie sobie po imieniu troszkę kultury sytuacja na naszych drogach jest poniżej krytyki gdzie nasze władze oczywiście tłumaczyć się będą że zapłaciły za odśnieżanie czyli w Ciechanowie za wszystko się płaci a nie egzekwuje się tego za co się płaci czysta ameryka na Mazowszu a jeśli chodzi o instruktorów nauki jazdy z Ciechanowa to chylę czoła że chcą uczyć w takich warunkach.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: ELKA potracila dziecko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 19:28 A ty kolego o psełdo zxc możesz sobie wszcząć wojnę ale na własnym podwórku a wo gule zastanów nad swoimi wypowiedziami a morze Hamas cię zatrudni skoro jesteś tak dobry we wszczynaniu wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 19:46 Co z dzieckiem? W jakim wieku było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 19:59 bosh... co to za wyrazenie "w jakim wieku była"??? prosze bez takich jezeli juz to w jakim wieku jest, grrrr... znów sensacji po Hucie szukamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Instruktor Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 22:32 Z tego co wiem potrącenie dziecka miało miejsce na odcinku drogi poza skrzyżowaniem. Czyli kierujący pojazdem jadący prosto ma pierwszeństwo przejazdu przed pieszym oczekującym na przejście. I nie pomogą tłumaczenia, że dziecko było na przejściu dla pieszych. Nie powinno go tam być jeśli widziało zbliżający się pojazd. Według mnie to było wtargnięcie dziecka pod nadjeżdżający pojazd. Co z tego, że było tam przejście? Przy obecnych warunkach atmosferycznych zatrzymanie pojazdu jadącego z dozwoloną prędkością wynosi kilkadziesiąt metrów. Chyba łatwiej jest zatrzymać się pieszemu niż wyhamować ważący ponad tonę samochód? Nie wierzę w to żeby elka jechała z nadmierną prędkością. Jeśli dziecko nie wkroczyłoby bezpośrednio pod nadjeżdżający pojazd ,,L'' napewno do potrącenia by nie doszło. I nie miejmy pretensji do tego ze droga odśnieżona czy nie. Bo trudno żeby nie było śniegu na jezdni podczas intensywnych opadów. I nie wieszajcie psów na instruktorach. Każdy z nas przy takich warunkach pogodowych musi się sporo napocić. Pamiętajcie ze ryzykujemy również WŁASNYM życiem więc zachowanie kursanta nie jest nam obojętne. Wiadomo, że szkoda tej dziewczynki. Miejmy nadzieję, że nie odniosła poważnych obrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 00:10 A zauważyliście,że piesi w Ciechanowie zaczynają zachowywać się jak "święte krowy"??? Bo on czy ona jest na pasach to może wszystko!!! Instruktor ma rację: "Chyba łatwiej jest zatrzymać się pieszemu niż wyhamować ważący ponad tonę samochód?" Widzą,że zbliża się pojazd a wyłażą jak gdyby nigdy nic,a Ty kierowco bądź mądry i wyhamuj w taką pogodę!!!! A po wypadku tylko kierowca jest winny,bo przecież pieszy był na pasach! Ręce opadają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.64.* 07.01.09, 23:10 xxx nie masz za grosz kultury i kazdy to juz wie. "Przy obecnych warunkach atmosferycznych zatrzymanie pojazdu jadącego z dozwoloną prędkością wynosi kilkadziesiąt metrów." Ok, ale jest jeszcze takie pojecie jak "MAXYMALNA dopuszczalna predkosc" i chyba o taka Ci chodzilo... To ze max dopuszczalna jest przypuscmy 50km/h to nie znaczy ze trzeba jechac tyle. Trzeba jechac chocby 10km/h jesli warunki tego wymagaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ba Re: ELKA potracila dziecko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 09:22 Panowie instruktorzy prędkość to trzeba dostosować do warunków drogowych, a gdzie zasada ograniczonego zachowania,a to czy dziecko wtargnęło na jezdnie to mam nadzieje pokarze dochodzenie?Co do "L" to kiedyś o 9,00 doliczyłem się 12-tu na Armii Krajowej przy BIEDRONCE.Przy okazji mam prośbę do instruktorów z innych miast by przed przyjazdem do Ciechanowa nauczyli u siebie jeździć przyszłych kierowców . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.31.* 08.01.09, 10:23 W ciechanowie niezależnie od pogody "elki" jadą 20-30 na godziną ciągnąc za sobą sznur samochodów nie mogących jej wyprzedzić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djuk Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:10 Popieram za dużo "elek" kompletnie nie umiejących sie poruszać. Podstawowych rzeczy jek ruszanie itp. trzeba nauczyć na placu manewrowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instruktor Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.67.* 08.01.09, 12:03 proponuje Panu przeczytać kilka książek z dziedziny psychologii, kursant ucząc sie ruszania na placu i gdy wszystko mu wychodzi jest z siebie dumny, ruszanie wychodzi mu idealnie, wyrusza na miasto i co?? zżera go stres, widzi natłok samochodów, miny pogardliwych kierowców patrzących na samochód nauki jazdy, przecież na placu super wszystko wychodziło... mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: ELKA potracila dziecko IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 12:09 srutututu gadac mozemy, Elek przybywa i zwyklych aut tez, problem tkwi w powiekszajacej sie liczbie aut a braku dodatkowych drog. Nienawidze tych elek... ale chyba kazdy woli jezdzic autem niz leciec z buta przez nasze cudowne miasto bo z autobusami tez kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djuk Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:32 Doskonale Pana rozumiem, ale też kiedys chodziłem na kurs i niech Pan szczerze przed sobą odpowie. Czy instruktorzy wystarczająco uczą tych podstawowych rzeczy na placu? Liczą sie niestety wyjeżdzone godziny na mieście. Szkoda czasu, no i koszty, aby dalej i następny proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: ELKA potracila dziecko IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 12:42 Ja mam prawojazdy od 6 lat. Uczylem sie jeszcze za czasow kiedy nie dominowaly prywatne firmy. Kurs mialem w ZDZ-etach z Panem Zawada. Bylem ucieszony jak nic ze wsiade i bede jezdzil, a tu nic... Najpierw plac plac i plac Dopiero po jakims czasie wyjechalem na miasto. Tam nie bylo pospiechu, byly normalne wyklady jak lekcje. I caly kurs troche trwal, nie bylo nic na poped. Co wiadomo w wlasnym biznesie liczy sie ilosc, jak to w kazdej prywatnej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzz Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 15:36 moze za mało czasu jest poświecane nauce jazdy na placu. Jazda na mieście jest też potrzebna nawet w tak trudnych warunkacha jakie mamy teraz Odpowiedz Link Zgłoś
slasch Re: ELKA potracila dziecko 08.01.09, 23:37 tak, rozumiem. trenując wcześniej na placu, wyrobi sobie podstawy prawidłowych odruchów takich jak hamowanie, włączanie kierunkowskazu i skręcanie w tą samą stronę, synchronizacja rąk i nóg podczas zwykłych czynności wynikających z prowadzenia samochodu. majac opanowane te podstawy, łatwiej poradzi sobie w ruchu ulicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomash Re: ELKA potracila dziecko IP: *.chello.pl 08.01.09, 12:56 do BA=>"ograniczone zachowanie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ELKA potracila dziecko IP: 79.191.67.* 08.01.09, 13:01 "ograniczone zachowanie" to żem teraz sie uśmiał hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
13xzxz13 Re: ELKA potracila dziecko 08.01.09, 16:36 zobaczcie kto jest teraz instruktorem osoby mające 25 lat zero doświadczenia w jeżdzie samochodem bo jak nazwac przejechane 50tyś km więc jak on ma zdążyc zareagowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 17:06 mów za siebie, ja mam 22 lata i przejechane prawie 300tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do :)) Re: ELKA potracila dziecko IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 17:34 Czyli zakladajac ze masz prawo jazdy id 18 roku zycia czyli od ok 4 lat, to kazdy rok ma 365 dni x4 to daje 1460 dni podzielic przez twoje 300 000km to daje dziennie 205 km W kazdy dzien bez swiat, sobot, niedziel. Fajna bajka, zycze wielu naiwnych ktorzy to łykna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciwnik Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 19:16 dlaczego w ciechanowie jest tak wiele L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zflustrowany Re: ELKA potracila dziecko IP: *.cnow.pl 08.01.09, 20:52 Będę szczery ale i chamski. Po to jest tyle "L" aby dać każdemu szanse na bycie kierowco, oraz dlatego że w Ciechanowie jest WORD. Dlatego nie bądźmy Mongołami i Egoistami dajmy inny, szanse jako my także mieliśmy. Każdy z nas kierowców kiedyś się uczył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 21:54 do "do :))" rocznie robie prawie 100tys. km, duzo jezdze, dalekie podróże, a powiedz mi co to jest 200km?? do warszawy pare spraw tam pozalatwiac i spowrotem to juz 260km... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 22:08 dokladnie, jest tyle elek ile osób chcących miec prawo jazdy, popyt rodzi podaż, mamy wolny rynek, i do tego mamy word, mława, nasielska, pultusk, plonsk ..... wszyscy sie zjezdzaja do nas, jedz na bródno do wawy... zobaczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 23:17 ludzie elek jest tyle na ile jest zapotrzebowanie. Przeciez zaden z instruktorów nie jeździ sam na pusto w samochodzie;d nie chcecie zeby elki jeźdizly po miescie to nie zapisujcie sie na kursy i swoich dzieci tez nie wysyłajcie na prawko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ;) Re: ELKA potracila dziecko IP: *.centertel.pl 08.01.09, 23:49 Nie uwazam ze to nie mozliwe ale conajmniej maloprawdopodobne. Napisalem ze to 205 km codziennie przez cale 4 lata od otrzymania prawa jazdy. Musial bys pracowac za kolkiem, bo dla przyjemnosci tak sie nie jezdzi. Bylem przedstawicielem handlowym i nie robilem tylu kilometrow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ELKA potracila dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 00:00 kiedys do pracy dojezdzalem 35kmi w pracy robilem około 150km, KM lecą szybciutko Odpowiedz Link Zgłoś
kaczok3 Re: ELKA potracila dziecko 30.05.17, 08:15 Apropo tego wypadku przypadkowo trafilam na ten post po tylu latach stwierdzilam, ze skometuje to ja zostalam na tych pasach wtedy potracona przez naukę jazdy i w zadnym wypadku to nie bylo wtargniecie zatrzymalam sie na pasach wowczas elka zatrzymala sie ustapila mi pierwszenstwa w momecie gdy weszlam na pasy kursant nacisnal gaz i ruszyl uderzajac we mnie tak wygladala sytuacja apropo sprostowania niedomowien Odpowiedz Link Zgłoś
makinetka82 Re: ELKA potracila dziecko 31.05.17, 23:14 A to cie podszedł kursant przebrzydły :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś