041s 01.03.09, 05:05 ostatnio przeczytalem ze jedzenie z kociolkow zeliwnych, ktore sa bezposrednio wstawione do paleniska jest bardzo dobre. Moze ktos wie gzie mozna takie kociolki nabyc i moze rowniez ktos zna przepisy kulinarne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martyna Re: kociolek zeliwny IP: 213.199.253.* 01.03.09, 09:05 www.allegro.pl/item569547599_kociolek_garnek_zeliwny_od_ss.html Odpowiedz Link Zgłoś
041s Re: kociolek zeliwny 01.03.09, 21:44 dziki za info. sprawdzilam, tylko ciekawe czy maja wieksze interesuje mnie taki okolo 15 litrow. Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: kociolek zeliwny 01.03.09, 19:03 Ilości składników dobieramy do pojemności kociołka. Mięso gulaszowe wołowe i wieprzowe w ilości pół na pół. Taka sama ilość cebuli co mięsa. Papryka czerwona, sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek, kminek, przyprawa do gulaszu, ziemniaki. Do mocno rozgrzanego kociołka wrzucamy mięso i obsmażamy. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy (nie solimy!). W razie potrzeby dolewamy wodę do konsystencji gęstej zupy. Kiedy mięso będzie miekkie a cebula rozpadnie się i utworzy sos dodajemy pokrojone w gruba kostkę ziemniaki, paprykę pokrojoną jak kto lubi i solimy do smaku. W razie potrzeby zagęszczamy utartym ziemniakiem. Smacznego. PS Po zakupie kociołka trzeba go przygotować do użytkowania tak samo jak chińskiego woka (łoka). Myjemy naczynie płynem do mycia naczyń i dokładnie płuczemy. I to był ostatni raz kiedy go myjemy! Suche naczynie smarujemy wewnątrz olejem i wypalamy przez około 15 - 20 minut w piekarniku w jak najwyższej temperaturze. Po ostygnięciu powtarzamy smarowanie i wypalanie. Radzę to robic przy otwartych oknach bo dymu będzie co nie miara. Tak zakonserwowane naczynie czyścimy po użyciu szczoteczką lub specjalną miotełką bambusowa. Jeśli będziemy go myć w wodzie zacznie rdzewieć! A tak zakonserwowany będzie służył długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
glina78 Re: kociolek zeliwny 07.05.17, 15:56 a po co płyn do mycia naczyń? żeby wypłukał naturalnie zabezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper72 Re: kociolek zeliwny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 16:34 KOLEGO kociołki widziałem w Castoramie. Tęż możesz kupić na allegro ja tak zrobiłem dwa lata temu. A jedzenie z kociołka to poezja, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon Re: kociolek zeliwny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 18:01 bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limar Re: kociolek zeliwny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 17:04 Tymon co znaczy bzdury? jadles kiedys prawdziwa pieczonke z kociolka z ogniska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona górnika Re: kociolek zeliwny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:46 pieczonki albo stryka ( na Śląsku Cieszyńskim ) nazwy są rózne ale potrawa palce lizać! majówka bez tego to nie majówka, przepisy są różne i można modyfikować według własnego uznania. Polecam i smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś