Dodaj do ulubionych

Komuna została?

30.11.02, 12:58
Moi znajomi z innego miasta mówią, że w Egu jeszcze jest komuna, denerwują
ich liczne rzeżby rozrzucone po mieście i rosyjka gwiazda nad pomnikiem przy
Agrykoli.
Obserwuj wątek
    • Gość: apv Re: Komuna została? IP: *.24-151.libero.it 30.11.02, 13:07
      michal_el napisał:

> Moi znajomi z innego miasta mówią, że w Egu jeszcze jest komuna, denerwują
      > ich liczne rzeżby rozrzucone po mieście i rosyjka gwiazda nad pomnikiem przy
      > Agrykoli.

no i...? rzezby sa wyrazem sztuki, i to nie socrealistycznej, ale prawdziwej
      AWANGARDY, mowie o biennale sztuki '70-71.

a na cmentarzu agrykoli pochowani sa zolnierze radzieccy, wiec...?

zaproponuj kolegom: zamienic gwiazde radziecka na gwiazde dawida, bo to
      przeciez teraz poprawnie politycznie. i nie wazne, ze na cmentarzu rosjanie...
      :-|
      • michal_el Re: Komuna została? 30.11.02, 13:24
        Gość portalu: apv napisał(a):

> michal_el napisał:
        >
        > > Moi znajomi z innego miasta mówią, że w Egu jeszcze jest komuna, denerwują
        >
        > > ich liczne rzeżby rozrzucone po mieście i rosyjka gwiazda nad pomnikiem pr
        > zy
        > > Agrykoli.
        >
        > no i...? rzezby sa wyrazem sztuki, i to nie socrealistycznej, ale prawdziwej
        > AWANGARDY, mowie o biennale sztuki '70-71.
        >
        > a na cmentarzu agrykoli pochowani sa zolnierze radzieccy, wiec...?
        >
        > zaproponuj kolegom: zamienic gwiazde radziecka na gwiazde dawida, bo to
        > przeciez teraz poprawnie politycznie. i nie wazne, ze na cmentarzu
        rosjanie...
        > :-|

Do rzeżb to ich jeszcze uda się możę przekonać, chociaż tweirdzą, że ot
        największy śmietnik Elbląga, ale do tej gwiazdy to nie. Co z tego, że jest
        cmentarz rosyjski, to ich jeszcze bardziej uświadamia w swoich przekonaniach.
        • Gość: apv Re: Komuna została? IP: *.24-151.libero.it 30.11.02, 13:31
          michal_el napisał:

> Do rzeżb to ich jeszcze uda się możę przekonać, chociaż tweirdzą, że ot
          > największy śmietnik Elbląga, ale do tej gwiazdy to nie. Co z tego, że jest
          > cmentarz rosyjski, to ich jeszcze bardziej uświadamia w swoich przekonaniach.

chyba oszaleje! to tak, jakby w arabii saudyjskiej na grobach katolikow stawiac
          polxiezyc, bo to ktaj muzulmanski, a w rzymie na grobach muzulmanow - krzyze,
          bo co tez sobie papiez pomysli? a w bruxeli - to juz chyba tylko gwiazd
          pietnascie? ;-)

przytocz im ten argument, zobaczymy, co powiedza?

a przy okazji: cmentarzom zolnierzy poleglych na obczyznie towarzysza najpierw
          znaki narodowe, a potem religijne. stad gwiazda jest symbolem rosji
          radzieckiej, i - mowiac miedzy nami - wyglada na tym obelisku lepiej niz
          mialby tam straszyc sierp i mlot! ;-)
          • michal_el Re: Komuna została? 30.11.02, 13:38

> michal_el napisał:
            >
            > > Do rzeżb to ich jeszcze uda się możę przekonać, chociaż tweirdzą, że ot
            > > największy śmietnik Elbląga, ale do tej gwiazdy to nie. Co z tego, że jest
            >
            > > cmentarz rosyjski, to ich jeszcze bardziej uświadamia w swoich przekonania
            > ch.
            >
            >
            > chyba oszaleje! to tak, jakby w arabii saudyjskiej na grobach katolikow
            stawiac
            >
            > polxiezyc, bo to ktaj muzulmanski, a w rzymie na grobach muzulmanow -
            krzyze,
            > bo co tez sobie papiez pomysli? a w bruxeli - to juz chyba tylko gwiazd
            > pietnascie? ;-)
            >
            > przytocz im ten argument, zobaczymy, co powiedza?
            >
            > a przy okazji: cmentarzom zolnierzy poleglych na obczyznie towarzysza
            najpierw
            > znaki narodowe, a potem religijne. stad gwiazda jest symbolem rosji
            > radzieckiej, i - mowiac miedzy nami - wyglada na tym obelisku lepiej niz
            > mialby tam straszyc sierp i mlot! ;-)

A na rzeźby po biennale masz jakiś ciekawy argument?
            • Gość: apv Re: Komuna została? IP: *.24-151.libero.it 30.11.02, 13:57
              michal_el napisał:

> A na rzeźby po biennale masz jakiś ciekawy argument?

czyli ten na agrykole uwazasz za ciekawy? ;-)

co do bienałów: moim glownym argumentem jest ten, ze ich kiedys nie nawidzilem,
              jako naturalne kupy zlomu skladowane w nienaturalnych miejscach (to zreszta
              opinia w elblagu powszechna i - wg mnie - ... sluszna! bo bienały stanowia
              sztuke, a w sklad definicji sztuki wchodzi ta przestrzen wolnosci odbiorcy, w
              ktorej odbiorca-widz ma prawo powiedziec: "nie, to mi sie nie podoba!" de
              gustibus non est disputandum;-)

moja negatywna ocena utrzymywala sie dlugo, az zaczalem te "dziwne" obiekty
              poznawac, w literaturze elblaskiej (nie wiem juz jakiej) przeczytalem o
              biennale sztuki z poczatku lat siedemdziesiatych i... zaczalem jezdzic po
              elblagu i przygladac sie rzezbom.

zupelnie inaczej to wyglada,gdy patrzysz na kupe zlomu, a zupelnie inaczej, gdy
              kupa zlomu ma nazwe (czesto metafizyczna), rok powstania, autora (ktorego inne
              prace mozna odszukac i porownac), slowem: ma swoja historie.

wtedy zaczalem "czuc" te rzezby, choc nadal nie moge "strawic" rzezby "boleslaw
              chrobry" na kruczej gorze (zwanej przez wielu elblazan gora chrobrego).

jak widzisz, sa to argumenty elblazanina, ktore nikogo nie musza przekonywac.

ALE NIE TO JEST NAJWAZNIEJSZE!!!

NAJWAZNIEJSZE JEST TO, ZE ELBLAG JEST MIASTEM - GALERIA, GDZIE WYSTARCZY WYJSC
              NA DWOR, I NIEKONIECZNIE DO SPECJALNEGO PARKU CZY GALERII, ALBO PRZEJECHAC SIE
              ALEJA TYSIACLECIA, I JUZ OBCUJE SIE ZE SZTUKA!!! a jakosc tej sztuki, to juz
              kwestia gustu. a o gustach nie dyskutuje sie. przy tym awangarda lat
              siedemdziesiatych to juz dzisiaj prawie "klasyka", zas picasso tez sie swoim
              nie podobam (co tam picasso: van gogh!!!)

pzdr;-)
              • michal_el Re: Komuna została? 30.11.02, 14:11

>>
                > wtedy zaczalem "czuc" te rzezby, choc nadal nie moge "strawic"
                rzezby "boleslaw
                >
                > chrobry" na kruczej gorze (zwanej przez wielu elblazan gora chrobrego).
                >
                >

Nie ma tej rzeźby już tam.
                • Gość: apv Re: Komuna została? IP: *.24-151.libero.it 30.11.02, 14:19
                  michal_el napisał:

> Nie ma tej rzeźby już tam.

to subiektywnie pocieszajaca wiadomosc! ;-)))
                  • francuz_el Re: Komuna została? 30.11.02, 15:15
                    Jezeli chodzi o bienale to przynajmniej sa one na swoj sposob unikatowe...
                    powiedz mi ile miast posiada takie eksponaty i jeszcze o nie dba?
                    Dzieki temu Elblag chociaz troche sie odroznia od innych miast w PL i daje to
                    specyficzny charakter. W koncu to tez jest kultura czy sie to komus podoba czy
                    nie...mi sie podoba :)

Cmentarz radziecki moim zdaniem nie jest niczym dziwnym ani komunistycznym jak
                    to nazwales... na calym swiecie powstaly po wojnie cmentarze roznych
                    narodowosci, religii i po prostu sa. Jest to po prostu zwykla mogila tych
                    ktorzy w okolicach, jak i na terenie naszego miasta zgineli. Nie wazne w jaki
                    sposob walczyli, czy zrownali pol miasta z ziemia. Trzeba to po prostu
                    uszanowac.
                    • michal_el Re: Komuna została? 30.11.02, 15:25
                      francuz_el napisał:

> Jezeli chodzi o bienale to przynajmniej sa one na swoj sposob unikatowe...
                      > powiedz mi ile miast posiada takie eksponaty i jeszcze o nie dba?
                      > Dzieki temu Elblag chociaz troche sie odroznia od innych miast w PL i daje
                      to
                      > specyficzny charakter. W koncu to tez jest kultura czy sie to komus podoba
                      czy
                      > nie...mi sie podoba :)
                      >
                      > Cmentarz radziecki moim zdaniem nie jest niczym dziwnym ani komunistycznym
                      jak
                      > to nazwales...

Nie kombinuj, nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem.

na calym swiecie powstaly po wojnie cmentarze roznych
                      > narodowosci, religii i po prostu sa. Jest to po prostu zwykla mogila tych
                      > ktorzy w okolicach, jak i na terenie naszego miasta zgineli. Nie wazne w
                      jaki
                      > sposob walczyli, czy zrownali pol miasta z ziemia. Trzeba to po prostu
                      > uszanowac.

To ja o tym wiem, tylko tumanom trudno to wyjaśnić.
                      • zeta_e Re: Komuna została? 02.12.02, 00:26
                        michal_el napisał:

> francuz_el napisał:
                        >
                        > > Jezeli chodzi o bienale to przynajmniej sa one na swoj sposob unikatowe...
                        >
                        > > powiedz mi ile miast posiada takie eksponaty i jeszcze o nie dba?
                        > > Dzieki temu Elblag chociaz troche sie odroznia od innych miast w PL i daje
                        >
                        > to
                        > > specyficzny charakter. W koncu to tez jest kultura czy sie to komus podoba
                        >
                        > czy
                        > > nie...mi sie podoba :)
                        > >
                        > > Cmentarz radziecki moim zdaniem nie jest niczym dziwnym ani komunistycznym
                        >
                        > jak
                        > > to nazwales...
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        > Nie kombinuj, nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem.
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        > na calym swiecie powstaly po wojnie cmentarze roznych
                        > > narodowosci, religii i po prostu sa. Jest to po prostu zwykla mogila tych
                        > > ktorzy w okolicach, jak i na terenie naszego miasta zgineli. Nie wazne w
                        > jaki
                        > > sposob walczyli, czy zrownali pol miasta z ziemia. Trzeba to po prostu
                        > > uszanowac.
                        >
                        > To ja o tym wiem, tylko tumanom trudno to wyjaśnić.
                        Rzeczywiście - ani rzeźby w centrum miasta - pozostałości po biennale ani
                        cmentarz żołnierz sowieckich z czerwoną gwiazdą jako symbolem reżimu dla
                        którego walczyli i polegli akurat w Elblągu nie mają nic wspólnego z
                        komunizmem, który natomiast niestety mocno usadowił się w ludzkich umysłach o
                        czym niejednokrotnie się przekonujemy :(((
                        • Gość: apv Re: Komuna została? IP: *.24-151.libero.it 02.12.02, 17:27
                          zeta_e napisał:

> Rzeczywiście - ani rzeźby w centrum miasta - pozostałości po biennale ani
                          > cmentarz żołnierz sowieckich z czerwoną gwiazdą jako symbolem reżimu dla
                          > którego walczyli i polegli akurat w Elblągu nie mają nic wspólnego z
                          > komunizmem, który natomiast niestety mocno usadowił się w ludzkich umysłach o
                          > czym niejednokrotnie się przekonujemy :(((

bravo!

w rozmowach z kolegami zawsze bronie tezy, ze elblag to miasto - galeria.
                          to ma swoj urok. i swoja wage.

a kiedy zapedze sie w dyskusji i zaczynam - ze tak powiem - koloryzowac, to
                          mowie, ze paryz ma swoje centrum pompidou, a elblag - swe bienaly!!! ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka