Dodaj do ulubionych

Ocalić od likwidacji...

02.03.03, 20:46
Z prawdziwym smutkiem przeczytałem wiadomość o planowanej likwidacji linii
kolejowej : Braniewo-Frombork-Elbląg Zdrój. Doskonale pamiętam ją z czasów
dzieciństwa i lat licealnych. Do dziś pamiętam przepiękne krajobrazy,
zwłaszcza widok na Zalew Wiślany. W innych regionach taka przejażdżka to
atrakcja turystyczna. Wystarczy przecież "ciuchcia" kilka wagonów
typu "Texas" i jazda... . Nie znam się zbytnio na działalności turystycznej /
to nie moja dziedzina /, ale czuję że to może
wypalić.www.wm.pl/Index.php?ct=braniewo&sct=braniewo&id=461108
Obserwuj wątek
    • student_el Re: Ocalić od likwidacji... 02.03.03, 21:42
      A co my możemy?
      Ja mam teraz nadzieję, że wojewoda (ale ponoć kładzie na to lachę, mówiąc
      prostym językiem) zakupi autobus szynowy o którym się tyle mówiło, bo przecież
      jak wiadomo zarządzała by nim spółka Tramwaje Elbląskie i trasa z powrotem
      odżyje. Bo co za róznica czy tamtędy będzie jeździł pociąg czy autobus szynowy.
      BPKW: Napisałeś trasa Braniewo-Frombork-Elbląg Zdrój ja dodam jeszcze -Elbląg
      Gł.
      • bpkw Re: Ocalić od likwidacji... 02.03.03, 23:30
        Cholera. Nie wiedziałem, że ten pociąg jeżdzi aż do Głównego. Za moich czasów /
        lata siedemdziesiąte / pociąg "kończył bieg" na stacji Elbląg Zdrój. To wina
        motoryzacji. Ciągle planuję przejażdżkę właśnie tym pociągiem, ale kończy się
        na dobrych chęciach. Pozostaje samochód i trasa: Olsztyn- Dobre Miasto-Orneta-
        Pieniężno- Braniewo- Frombork-Milejewo / czasami Tolkmicko /- Elbląg... a dalej
        mój "magiczny" Sopot. Bez możliwości skonsumowania piwka ... niestety. Tramwaj
        to moim zdaniem rozwiązanie dla komunikacji lokalnej. W dalszym ciągu upieram
        się przy turystycznym wykorzystaniu tej linii. Nie znam prawnych możliwości
        wykorzystania torów PKP przez społeczności lokalne. Uważam, że
        gminy "przytorowe" powinny włączyć się w sprawę turystycznej eksploatacji tej
        trasy. To może być mały kroczek w kierunku zmniejszania bezrobocia.
        • aborygenmiejscowy Re: Ocalić od likwidacji... 03.03.03, 07:47
          Przez parę lat, wspólnie z grupą elblążan zabiegałem u wszystkich możnych tego
          świata (samorządy wszystkich szczebli + PKP) o nie zamykanie tej linii.
          Przedstawiliśmy zarys przedsięwzięcia z mozliwościami alternatywnych rozwiązań.
          Wszystkie kolejowe nieruchomości może natychmiast przejąć (usankcjonowane
          prawem działanie): 1. związek gmin, 2. samorzad powiatowy, 3. samorząd
          wojewódzki. Żaden z powyższych nie kiwnął nawet palcem w bucie w tej sprawie.
          To co prasa pisła o jakiś niby przedsięwzięciach to wszystko niestety ruchy
          pozorne.
          • student_el Re: Ocalić od likwidacji... 03.03.03, 11:44
            Może jednak ktoś zmądrzeje, nie wiem jak Wy ale ja mam taką nadzieję.
            Najlepszym rozwiązaniem było by gdyby nasze miasto postarało się o środki
            unijne na przynajmniej dwa autobusy szynowe (tak jak na te 6 tramwajów
            niskopodłogowych), lepiej nie patrzeć na Olsztyn i wojewodę (i tak mają to
            gdzieś) i trzeba działać samemu.
            Pamiętam jak w tamtym roku w urzędzie ustalano, kto zajmnie się eksploatacją
            autobusu szynowego (spółka TE), Olsztyn miał się postarać o te autobusy, eh..a
            było tak pięknie. Ja jednak mam nadzieję, że swoje dzieci będą mógł zabrac w
            trasę nadzalewową pociągiem lub autobusm szynowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka