Dodaj do ulubionych

Czy mozna w Elblągu stworzyć operę?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 08:20
?
Obserwuj wątek
    • generallo Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 12:32
      Niby po co?
      Mamy mieć Filharmonię Warmońsko-Mazurską w Olsztynie,
      jak dla mnie to wystarczy :)
      Wszak na ciekawsze koncerty,
      elbląscy melomani będą mogli wybrać się do Olsztyna :)
      A Olsztyniacy tak samo wybiorą się do nas,
      na Baltic Cup :)
      • Gość: kamil Re: do generallo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:40
        Widzę, ze oglądałeś wczoraj wywiad z Ryńskim.
        • generallo Tak,bo to bardzo mądry facet :) 30.10.06, 12:43
          Tylko ciekawe czy pozostanie marszałkiem województwa,
          przez kolejne 4 lata?
          • Gość: kamil Re: Tak,bo to bardzo mądry facet :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 12:50
            tak? może i mądry facet, ale miał problemy, ale widać było w wypowiedzi, ze
            Elblaga az tak nie zna.
    • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 13:22
      Jestem tylko ciekawa kto by chodzil na te przedstawienia?
      • Gość: meloman Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? IP: 213.77.49.* 30.10.06, 15:41
        aaaniu ty na pewno nie bo przeciez znana jestes z materialnego podejscia do
        zycia i zapewne choc "zarabiasz miliony"-jak sama twierdzisz, to pewne sknera z
        ciebie jak Himalaje.
        • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 16:51
          Skad takie stwierdzenie dzieciaku, dlugo nad tym myslales? Nastepnym razem
          zanim sie wypowiesz zastanow sie dwa razy spytaj sie mamusi czy sprawdzi
          skladnie a potem prosze nie umieszczaj swojego postu bo zasmiecasz forum
          • Gość: meloman Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? IP: *.elb.vectranet.pl 30.10.06, 16:55
            I ty smiesz mi zarzucac poprawnosc jezyka polskiego? Taka z ciebie sknera aniu,
            ze nawet zalujesz przecinka przed "a" postawic. O "czy" nawet nie wspomne,
            pewnie trzymasz ten przecinek na specjalne okazje;)
            • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 17:13
              no teraz to juz sie naprawde popisales
        • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 16:53
          I jeszcze jedno kiedy stwierdzilam ze zarabiam miliony przytocz te wypowiedz
          prosze.
          • pawel2581 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 17:04
            Zanim generallo sie wypowiesz puknij sie dwa razy młotkiem w głowe (a zresztą
            szkoda młotka na taki pusty i zakłuty łeb)!!! Moze nie kazdy lubi chodzic na
            koncerty typu Ich Troje itd. Tylko wolą spędzić przyjemnie czas w operze
            relaksując się tam i odprężając...A to że we wsi Olsztyn pojawi się takowa
            Opera mnie to gó.. obchodzi!!! Mi może nie jest potrzebna opera bo i tak bym
            do niej nie chodził!!!Ale rozumiem te osoby które to lubią!!! JEDNYM SŁOWEM HA
            CI W DE
            • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 17:15
              Pawle, musimy zejsc na ziemie na pewno zadna opera w Elblagu nie powstanie i to
              jeszcze przez dlugie lata :( Elblag jest za malym miastem
              • Gość: muzyk Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? IP: *.elb.vectranet.pl 30.10.06, 17:28
                A co ma wielkosc miasta do opery, pomysl troche kobietko! Słupsk jest mniejszy
                od Elblaga a posiada np. wspaniala filharmonie.
                • nervenarzt Swietna Filharmonia w Slupsku 30.10.06, 20:17
                  Słupsk owszem posiada filharmonie, ale do "wspanialosci" jej daleko!
                  Oto jej biezacy repertuar: (10 "koncertow" w pazdzierniku)
                  1. paz - Miedzynarodowy Dzien Muzyki
                  5. paz - Symfoniczne KARAOKE
                  11. paz - Marcin Daniec Kabaret (x2)
                  13. paz - Kultura Wschodu
                  14. paz - Muzyka Klezmerska
                  15. paz - Muzyka Azji
                  20. paz - przeboje musicalowe
                  21. paz - jw
                  22. paz - przeboje operetkowe

Wiec jesli to jest dla kogos WSPANIALY repertuar to wymiekam.
                  (aha, to wyjatkowo dobry miesiac jesli chodzi o reperuar, bo maja 3-dniowy
                  festiwal muzyki wschodu.. )
                  Nasz Swiatowid ma ambitniejszy!!

• nervenarzt Re: Swietna Filharmonia w Slupsku 30.10.06, 23:15
                    PS. Repertuar na listopad - Filharmonia czynna przez 6 dni w miesiacu:

10 lis - jakub jakowicz gra Wieniawskiego
                    17 lis - Komeda Jazz festiwal
                    18 lis - Kapela ZE WSI WARSZAWA - to dobre!!
                    20 lis - festiwal mlodych talentow - Niemen non stop
                    21 lis - jw
                    29 lis - muzyka Flamenco
                    30 lis - Andrzejki z kabaretem

Tak sie koncza marzenia o wielkej kulturze w osrodkach innych
                    niz wielkomiejsko-akademickie! Takiego obiektu chcecie dla Elblaga?
                    Chyba lepiej inwestowac w rozwoj Swiatowida, prawda?

• Gość: Urbanista Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? IP: *.elb.vectranet.pl 30.10.06, 17:30
                Aniu uswiadomie Cie, Elblag ma o okolo 40 tys mieszkancow mniej niz olsztyn i to
                glownie przez to, ze owy olsztyn poprzylaczal ogromne liczbe wsi i malutkich
                miasteczek do siebie.
                • Gość: xyz do urbanisty IP: *.olsztyn.mm.pl 30.10.06, 18:49
                  hehe, poprzyłączał OGROMNĄ liczbę wsi i miasteczek powiadasz :) No pewnie
                  trochę przyłączył Panie Urbanisto, bo to jest naturalna metoda powiększania
                  miast...przyłączanie przedmieść. Lepiej przyłączać tereny zaludnione niż pola,
                  prawda? A móglbyś wymienić nazwy tych wsi i miasteczek...tylko nie wymień
                  kilku...czekam na OGROMNĄ ich ilość...

Aktualnie Olsztyn ma więcej mieszkańców o 47 tys.
                  • Gość: r Re: do urbanisty IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.11.06, 22:33
                    Behehe... 47 tys. Ludzie zejdzcie na ziemie !!!!! Wasza MEGALOMANIA i proba wywyzszania sie na kazdym miejscu jest po prostu tak beznadziejna, ze to zauwazaja nie tylko w Elblagu, ale takze w Gdansku czy Poznaniu... A jesli idzie o ilosc mieszkancow... olsztyn 163 tys. Elblag 125,5... Wasza matematyka jest tak samo genialna jak Wy sami ! Gratuluje dojscia do maksymalnego poziomu bufoniarstwa w mniej jak 8 lat !!
                    • Gość: Rem Re: do urbanisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:58
                      R.... Olsztyn 174,4 tys mieszkańców ELbląg- 127,2 tys (źródło wikipedia)

174,4-127,2= 50,2 tysiąca różnicy... Coś nie tak z matematyką?
                      • Gość: Rem Re: do urbanisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 23:05
                        Ha ha ha -Myślałem że mnie poprawisz.... oczywiście że nie tak... :) :) różnica
                        wynosi 47,2 :) :) :) Ha ha ha ha
                      • Gość: r Re: do urbanisty IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.11.06, 10:51
                        Zrodlo ktore ja podaje to PKW... czyli najbardziej aktualne dane...
                      • generallo Re: do urbanisty 03.11.06, 16:08
                        Gość portalu: Rem napisał(a):

> R.... Olsztyn 174,4 tys mieszkańców ELbląg- 127,2 tys (źródło wikipedia)
                        >
                        > 174,4-127,2= 50,2 tysiąca różnicy... Coś nie tak z matematyką?

50.000-15.000(modrzewina)=35.000
                        • mavoros Re: do urbanisty 06.11.06, 13:07
                          PKW podaje dane o osobach zameldowanych, a Głowny Urząd Statystczny FAKTYCZNĄ
                          liczbę mieszkańców. Dane z Wikipedii pochodzą właśnie z GUS, z 2006 roku.
                • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 21:46
                  uswiadomic to mozesz siebie, Ty i Twoi koledzy dresiarze do opery nie chodza
                • aniaania20 Re: Czy mozna w Elblągu stworzyć operę? 30.10.06, 21:47
                  poza tym znasz taki termin jak oplacalnosc
              • generallo Niby po co? 30.10.06, 18:48
                Zadajmy sobie pytanie;
                czy tak naprawdę jest takowa instytucja w Elblągu potrzebna?
                Bo jeśli ma stać pusta lub gościć minimalną liczbę osób,
                to równie dobrze te kilka osób może jechać do Olsztyna,
                gdy wybudują tam filharmonię W-M :)
                A skoro koledze Pawłowi to za mało,
                to może się wybrać do Warszawy,
                tam może się dowartościować w Teatrze Narodowym :)
                • pawel2581 Re: Niby po co? 30.10.06, 18:55
                  Napewno jest dużo takich ludzi..ja osobiscie znam sporo...ale przeciez w
                  Elblągu nie musiała by powstawac Opera z prawdziwego zdarzenia wystarczy taka
                  do spotkan kameralnych....

PS. Mi nie potrzeba jeżdzic do Warszawy mi wystarczy że byłem w Metropolitan
                  Opera House w Nowym Jorku...
                • nervenarzt zamiast opery - rozwijać Światowida! 30.10.06, 19:47
                  Blizej i wygodniej jest jechac do Opery Baltyckiej.
                  Tez uwazam ze budowanie opery w Elblagu nie ma sensu:(
                  Opera to nie Multikino!

Opera jest z natury nieodlacznie zwiazana z duza aglomeracja miejska
                  i osrodkiem akademickim, bo tylko to gwarantuje oplacalnosc przedsiewziecia.
                  A rachunek ekonomiczny wiaze sie repertuarem i "nazwiskami" ktore wystepuja
                  na scenie, a to z kolei wplywa na frekwencje na przdstawieniach...itd
                  Mysle ze w Elblagu nalezy rozwijac Centrum Kultury "Swiatowid", ktorego
                  znaczenie w regionie systematycznie rosnie dzieki udanym przedsiewzieciom
                  artystycznym. Instytucja ta jest takze dochodowa co pozwala na utrzymanie
                  wysokiego poziomu i dalszy rozwoj.

Zachecam do zapoznania sie z oferta Swiatowida:)
                  www.swiatowid.elblag.pl/
                  eswiatowid.pl/

• 999s Re: zamiast opery - rozwijać Światowida! 30.10.06, 20:16
                    przepraszam nervenarzt, ale żadna opera nigdy nie była dochodowa, zdaje się, że
                    jedynie La Scala przez czas jakiś ledwo, ledwo zarabiała na siebie w sensie mało
                    strat przynosiła). Filharmonii nie można mnierzyć prostym rachunkiem
                    ekonomicznym. Będę chyba musiał ruszyć dupsko na ów Baltic cup, jak komuś
                    Olsztyn aż tak nie przeszkadza to moze pojechać tu do naszej filharmonii, w
                    razie czego jest Bałtycka w Gdańsku (cóż i bliższej i lepsza od Olkowej). W
                    ogóle filharmonii jest dostatek w sumie, A Elbląg w oparciu np. o Baltic cup
                    mógły pomysleć na jakąś instytucją której w Polsce nie ma tak wiele jak
                    filharmonii i zrobić z tego wizytówkę miasta- i odcinac kupony.
                    • nervenarzt Re: zamiast opery - rozwijać Światowida! 30.10.06, 20:21
                      999s ja bywam czesto w OL, ale glownie na imprezach naukowych (i towarzyskich).
                      Dojazd jest troche upierdliwy, wiec dobrze jest przenocowac na miejscu zamiast
                      sie tluc po nocy z powrotem. Wkrotce czeka mnie 2 tyg w Olsztynie, wiec na
                      pewno odwiedze Filharmonie:))
                      • Gość: as do nervenarzt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 06:47
                        ale filharmonię to dopiero tam budują.......
                • nervenarzt Re: Niby po co? Do Genitallo. 30.10.06, 19:51
                  P.S. Genitallo, ja wierze, ze dla Ciebie opera to moze tylko sposob na
                  dowartosciowanie (jak rezygnacja z sluchania Disco Polo ktore tak lubiles,
                  a przestales sluchac, bo "nie wypada") ale naprawde sa ludzie ktorzy kochaja
                  opere, filharmonie i teatr!!

Ale wierze tez, ze nic sie nie stanie jak w tym celu elblascy melomani
                  odwiedza czasem Trójmiasto:)
                  • matko74 Re: Niby po co? Do Genitallo. 31.10.06, 13:21
                    Moim zdanie racjonalne (i nie z ekonomicznego punktu widzenia) jest powołanie
                    do życia w Elblągu filharmnonii. Opera to już przesada, bo ta w istocie o
                    wielkomiejskości świadczy, a o tą ciężko zarówno w Elblągu, jak i w Olsztynie.
                    W każdym razie młodzież, która się edukuje muzycznie w Elblągu powinna mieć
                    szansę z czasem grać w Elblągu (dobrze byłoby, gdyby ci, co skończylimuzyczne
                    studia wyższe np. w Bydgoszczy czy Gdańsku, mieli okazję potem pracować w E-gu).
                    • generallo Niby po co? Od Generała 31.10.06, 14:11
                      Robiłeś kosztorys tego przedsięwzięcia?
                      Wydaje mi się że nie,
                      I tylko to tłumaczy twoją gadkę-szmatkę :DDD
                      Bywam w Multikinie i z reguły nie ma pełnej sali,
                      na seansach na których bywam :(
                      Jeden raz była połowa miejsc zajęta,
                      a reszta to może 10 osób na sali mającej ponad 100 miejsc :(
                      Z filharmonią będzie podobnie,
                      z tą różnicą że Multikino poza fimami,
                      ma jeszcze inne imprezy do zaoferowania swoim widzom,
                      np. Maratony Filmowe,mecze w kinie lub nagrody MTV na dużym ekranie :)
                      A taka filharminia co poza koncertami muzyki poważnej,
                      może zaoferować melomanom?
                      • Gość: 79 generallo! IP: *.softel.elblag.pl 02.11.06, 22:01
                        Nie kazdy jest takim burakiem jak ty.Ja i wiele innych osob wybral bym sie z
                        checia do elblaskiej filharmoni.A twoja rozrywka to bajerowanie dziewczyn o
                        swojej lustrzance i robienie im zdjec,zeby pozniej sie podniecac.Znajdz sobie
                        chlopie kobiete.
                        • nervenarzt Re: generallo! 02.11.06, 23:47
                          Genitallo dal tyle anonsow towarzysko - matrymonialnych w internecie,
                          ze moze w koncu znajdzie jakas amatorke bukkake...
                          No a co do filharmonii to faktycznie nie rozrywka dla amatora disco polo.
                      • matko74 Re: Niby po co? Od Generała 03.11.06, 14:50
                        oj generallo?! "ja o niebie, Ty o chlebie".
                        Jaki rachunek ekonomiczny? Tzw. kultura tylko rachunkiem ekonomicznym nie może
                        się kierować. Od razu dopiszę - filharmonia nigdy się nie zwróci, podobnie jak
                        hala sportowa, ale przecież nie o to chodzi, przynajmniej ja tak uważam. Kiedyś
                        może skumasz co to takiego wyższe dobro. ;)

generallo napisał:

> Robiłeś kosztorys tego przedsięwzięcia?
                        > Wydaje mi się że nie,
                        > I tylko to tłumaczy twoją gadkę-szmatkę :DDD
                        > Bywam w Multikinie i z reguły nie ma pełnej sali,
                        > na seansach na których bywam :(
                        > Jeden raz była połowa miejsc zajęta,
                        > a reszta to może 10 osób na sali mającej ponad 100 miejsc :(
                        > Z filharmonią będzie podobnie,
                        > z tą różnicą że Multikino poza fimami,
                        > ma jeszcze inne imprezy do zaoferowania swoim widzom,
                        > np. Maratony Filmowe,mecze w kinie lub nagrody MTV na dużym ekranie :)
                        > A taka filharminia co poza koncertami muzyki poważnej,
                        > może zaoferować melomanom?
                        • 999s Re: Niby po co? Od Generała 03.11.06, 16:06
                          hala sportowa może (nie musi ), ale może być dochodowa: imprezy sportowe,
                          koncerty targi, seminaria odpowiednio przygotowana i wyposażona może mieć wiele
                          zastosowań.

Natomiast filharmonia jest ściśle wyspecjalizowaną placówką kulturalną, która z
                          czysto ekonomicznego pktu widzenia nie ma racji bytu.

Zresztą filharmonii w Polsce raczej dostatek. Ostatnio przez wzgląd na elbląskie
                          Baltic Cup przypomniało mi się, że np na Węgrzech jest rozpowrzechniona sieć
                          placówek kulturalnych funkcjonujących pod nazwą Domów Tańca. Na cos takiego
                          zdaje sie nikt w Polsce nie wpadł- w związku z rangą tańca w Elbie dzięki
                          takiemu czemuś Elba mogłaby zabłysnąc. Tak se tylko myślę, bo na tancu się nie
                          znam.
                          • generallo Domy Tańca 03.11.06, 16:12
                            Takie placówki kulturalne jak np. domy tańca,
                            istniały w PRL-u i to z nich wywodzą się członkowie,
                            znanych zespołów; "Mazowsze" i "Śląsk"
                            To tam krztałtowano tancerzy,
                            aby potrafili pokazać całemu światu,
                            tańce swojego regionu.
                            My też mamy swój zespół folklorystyczny,
                            a jest nim "Ziemia Elbląska" :)
                            • 999s Re: Domy Tańca 03.11.06, 16:31
                              A my Kłobuki. Zresztą PRL czy RW- skoro sie sprawdza/sprawdzało to można popróbować.
                        • nervenarzt Re: Niby po co? Od Generała 03.11.06, 17:49
                          Masz racje matko:) Pewnie ze predzej w Elblagu przydalaby sie filharmonia niz
                          opera. Ale mam obawy, ze miasto chcac jak najmniej na tym przedsiewzieciu tracic
                          (bo tu jestesmy zgodni, ze dochodu z tego nie bedzie) - bedzie staralo sie
                          ukladac repertuar bardziej uniwersalny - tzn. nie tylko klasyka:(( A taka
                          filharmonia nam niepotrzebna, bo mamy Swiatowida. Przeczytaj sobie na stronach
                          Filharmonii Slupskiej dlaczego odeszli od formuły "Wielkiej Klasyki" i
                          organizuja koncerty takich piosenkarek jak Hanna Banaszak I Agnieszka
                          Chylinska... albo wieczory poezji spiewanej. Oni traktuja to troche jak Teatr
                          Muzyczny czy scene kameralna. Slupska Filharmonia Baltica powstala w latach
                          70-tych - mysle ze taraz zbudowaliby po prostu takiego Swatowida albo Teatr
                          Muzyczny. A tak korzystaja z zaplecza ktore juz istnieje:)
                          • matko74 Re: Niby po co? Od Generała 06.11.06, 11:57
                            Myślę, że możesz mieć sporo racji nervenarzt. Ale też nie upierałbym się przy
                            tym, aby w filharmonii nie mieli występować muzycy np. rangi Możdżera, którego
                            miałem okazję widzieć nie tak dawno w warszawskiej filharmonii.
                            Widziałbym raczej, aby filharmonia w Elblągu była przeznaczona i do koncertów
                            barziej poważnych i tych nieco mniej. Chodzi o to, aby nie wchodziły sobie w
                            paradę ze Światowidem. Światowid nie ma póki co warunków do zapewnienia
                            dobrego "odsłuchu", ale być może taka sala koncertowa (na wzór tej, którą ma
                            Polskie Radio w Wawie), byłoby tym czymś i przy okazji rozbudowy Światowidu
                            mogłoby zaistnieć.
                            • generallo Ale przecież... 06.11.06, 14:03
                              pomimo braku filharmonii wystąpił u nas Piotr Rubik :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka