Dodaj do ulubionych

jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem?

23.12.10, 14:44
takim tekstem zabila mnie wczoraj kolezanka.
byla u znajomych w pl. Znajimo maja 4 latka w przedszkolu. Pokazali jej zdjecie grupowe z przedszkola jej synka.

Kompletne nie wiedzialem o co jej chodzi.. a on na to, ze ponad polowa dzieci miala ogolone wlosy smilesmile))

wiem, dostane zaraz zjebke od mam..ale co tam smile

Obserwuj wątek
    • hermetyczka Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 14:49
      tak, jest problemem. podobnie jak np w anglii.
      i nikt nie goli dzieciom glowy (????), stosuje sie preparaty zwoalczajace wszy. i tyle. osobiscie nie mialam takiego problemu, ale syszalam z pierwszej reki
    • ewelajnawrocek Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 14:51
      pamiętaj Camel, ze wszy granic nie znają i mogą kiedys znienacka i twojego żłobkowicza dotkąć..
      a zjebki ode mnie nie dostaniesz, chociaz czasem jak czytam twoje posty to mi sie faktycznie noz w kieszeni otwiera wink
      • ancymon123 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:01
        Przeciez wszy to nie choroba, tak samo jak katar, i z tym się dziecko do przedszkola normalnie posyła smile Przeciez taka matka nie weźmie wolnego na odwszawianie dziecka prawda?
        • mikams75 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:07
          jak wszy dopadna polowe grupy to pojedyncze trzymanie w domu podobnie jak z katarem nic nie da. Najlepiej odwszawiania zaplanowac u wszystkich dzieciakow na weekend. Szkoda, ze z katarem sie tak nieda.
        • najma78 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:21
          ancymon123 napisała:

> Przeciez wszy to nie choroba, tak samo jak katar, i z tym się dziecko do przeds
          > zkola normalnie posyła smile Przeciez taka matka nie weźmie wolnego na odwszawiani
          > e dziecka prawda?

Wszy to nie choroba podobnie jak katar zgadzam sie. Wszawica istaniala, istnieje i bedzie istaniala najprawdopodobniej i jak ktos to napisal granic nie zna. W dzisiejszych czasach istnieja srodki, ktore mozna zastosowac na 3 godziny i zabijaja wszy, ja stosuje akurat z PL sa swietne (ciekawe czemu takie dobre akurat w Pl robia?) i wszy zabijaja razem z jajami, sprawe mozna zalatwic w 4 godziny lacznie z umyciem i wysuszeniem wlosow nie trzeba brac na to urlopu ani zwolnienia lekarskiego jak na katar, zapewniam. Z wszami to bywa tak, ze corka ma 8 lat i miewa je raz na pol roku obecnie, kiedy gdy byla mlodsza czesciej, syn natomiast ma 3 lata i w okresie wiosenno-jesiennym codziennie, tak codziennie przynosi z przedszkola, wybieram mu je na biezaco. A co do camela to jest dosc specyficzny, ale dziwie sie, ze nie wie, ze z tego powodu juz sie glow nie goli.
          • pacynka27 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 20:53
            >corka ma 8 lat i miewa je raz na pol roku obecnie, kiedy gdy byla mlodsza czesciej, syn n
            > atomiast ma 3 lata i w okresie wiosenno-jesiennym codziennie, tak codziennie pr
            > zynosi z przedszkola, wybieram mu je na biezaco.

Żartujesz czy to tak na serio. Jak na serio to gdzie Ty mieszkasz, w slamsach jakiś?? !!! Mam w domu 8 latka i 2 latka żłobkowego. W życiu na oczy wszy nie widziałam.
            • najma78 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 22:30
              pacynka27 napisała:
              >
              > Żartujesz czy to tak na serio. Jak na serio to gdzie Ty mieszkasz, w slamsach j
              > akiś?? !!! Mam w domu 8 latka i 2 latka żłobkowego. W życiu na oczy wszy nie wi
              > działam.

W slamsach oczywiscie, a gdzie indziej, do tego brudas i patologia jestem, a bida az piszczy, no i nienormalna, bo glosno mowie, ze wszy moje dzieci lapia, starsze rzadko, a mlodsze czesto. A i jeszcze ci powiem, ze dzieci same wiedza kiedy maja, syn tez, gdy mowie, ze sprawdze mu glowe to mowi ok. bo mam, lub nie, bo nie mam i nie myli sie.smile
              • ciociacesia ale jesli dziecko codziennie wraca z wszami to 24.12.10, 09:48
                cos jest nie halo. wyapadaloby odwszawic przedszkole/zlobek - nie tylko dzieci ale posciel i zabawki
                • najma78 Re: ale jesli dziecko codziennie wraca z wszami t 24.12.10, 10:08
                  ciociacesia napisała:

> cos jest nie halo. wyapadaloby odwszawic przedszkole/zlobek - nie tylko dzieci
                  > ale posciel i zabawki

O czym ty piszesz, posciel jest prana, a poza tym dziecko moje tam spalo sporadycznie, od wrzesnia zmienilo przedszkole na takie w szkole i tam wogole nie spia , zreszta spedza tam 3 godziny, pozniej jest u opiekunki, a zabawki to jak mozna odwszawic? Na plastikowych i drewnianych wszy nie zyjawink Zreszta teraz jest lepiej, bo zima, najgorzej jest jesienia i wiosna. Corka starsza i wie jak unikac, a syn maly i nie wie, wystarczy, ze jedno ma, usiada gdzies blisko, bawia sie, glowki sie zetkna i gotowe. A moj mlodszy jest jak miod, lgna do niego.
            • dzoaann Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 25.12.10, 00:26
              najma z kochanej Irlandyji pochodzi, kraju, ktory z hanalui wielbia bez mrugniecia okiem... a ze dzieci wszy lapia caly czas to szok... nie wiem do jakich placowek uczeszczaja... ja tez z Irlendii, nie wielbie tego kraju bezgranicznie, ale moje dzieciaki wszy zlapaly raz...
              a camelowi chodzilo o fryzury z krotkich wlosow u chlopcow... bo wiecie w niemieckich sferach krotkie wlosy to biedota nosi. Ci lepsi synalkowie z dlugimi biegaja...
              • najma78 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 25.12.10, 00:33
                dzoaann napisała:

> najma z kochanej Irlandyji pochodzi, kraju, ktory z hanalui wielbia bez mrugnie
                > cia okiem... a ze dzieci wszy lapia caly czas to szok... nie wiem do jakich pla
                > cowek uczeszczaja... ja tez z Irlendii, nie wielbie tego kraju bezgranicznie, a
                > le moje dzieciaki wszy zlapaly raz...
                > a camelowi chodzilo o fryzury z krotkich wlosow u chlopcow... bo wiecie w niemi
                > eckich sferach krotkie wlosy to biedota nosi. Ci lepsi synalkowie z dlugimi bie
                > gaja...

Dzoaann ja w Irlandii nie mieszkam, nawet tam nie bylam, ale tak to jest jak sie nie czyta uwaznie... Wiellbie za to los, ktory zeslal mnie do Anglii, pomimo wszy, ktore moje dziecko mlodsze lapie czesto jestem tu szczesliwa. Pozdrawiam
                A o co camelowi chodzilo to wszyscy wiemy, czytaj uwazniej, warto, naprawdesmile
        • naomi19 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 18:51
          Przeciez wszy to nie choroba, tak samo jak katar, i z tym się dziecko do przedszkola normalnie posyła Przeciez taka matka nie weźmie wolnego na odwszawianie dziecka prawda?
          hahaha dobre
          albo inaczej- wszy nie istnieją, zupełnie jak zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli i w ogóle złe samopoczucie przy infekcjach big_grin
          a skoro nie istnieją- nie widzę powodu, by leczyć/nie posyłaś do przedszkola/przejmować się
    • mikams75 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:02
      polowa ma ogolone wlosy, bo polowa to chlopcy i maja taka fryzure.
      Preperaty na wszy byly juz w moim dziecinstwie i moge cie zapewnic, ze mycie wlasnego dziecka was nie uchroni.
      I zebys sie nie zdziwil, ale wcale nie tak dawno wlasnie w DE na przystanku lezal sobie plik ulotek. Temat: wszawica i jak postepowac. To byly ulotki informacyjne dla rodzicow dzieci przedszkolnych. Tez sie zdziwilam.
      • kaeira Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:14
        mikams75 napisała:
        > polowa ma ogolone wlosy, bo polowa to chlopcy i maja taka fryzure.

Eee - no tak, właśnie o to chodziło. Ale dlaczego mają takie fryzury? To że ktoś jest chłopcem, nie znaczy, że musi zaraz mieć wygoloną głowę jak rekrut...
        • ciociacesia Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:18
          moze dlatego ze dluzsze wlosy trzeba czesac i myc. a to dwa punkty zapalne codziennej higieny u mojej 2 i pół latki... zostawilam jej kucyk na czubku glowy, bo nienawidze grzywek krótkich, ale reszte zcielam na krótko. juz odrasta, mloda zaczyna wspolpracowac przy myciu i czesaniu, ale nie miala skrupułow zwlaszcza ze sie bidula meczyla w tegoroczne upały
          wszak wlosy odrosna
        • memphis90 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:19
          > Eee - no tak, właśnie o to chodziło. Ale dlaczego mają takie fryzury?
          Bo tak się akurat rodzicom podobało...? Wszyscy w dredach mają przychodzić?
        • mikams75 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:53
          a czy tylko chlopcy maja takie fryzury czy dziewczynki tez? bo nie uwieze, ze wszawica to tylko chlopcow dotyczy.
          • camel_3d Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:15
            mikams75 napisała:

> a czy tylko chlopcy maja takie fryzury czy dziewczynki tez? bo nie uwieze, ze w
            > szawica to tylko chlopcow dotyczy.

lo matko..chodzilo wlasnie o to, ze nie ma wszawicy..tylko ona tak myslala bo chlopcy maja na 2 mm zjechane maszynka glowy... co jest typowe dla krajow z bylego bloku wschodniego...i chyba w irlandii tez..
            • erin7 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 22:26
              co jest typowe dla krajow z byle
              > go bloku wschodniego...i chyba w irlandii tez..
              Normalnie umarlam ze smiechu!! Skad Ty takie teksty bierzesz?! I w ogole co Ty masz za znajomych ze maja takie poglady o bylym bloku wschodnim. Przeciez to nie lagry zeby golili wlosy, masakra.
              A swoja droga to w GB podobno maja wiekszy problem z tym tematem.
            • mikams75 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 00:18
              no z pierwszego postu to nie wynika.
        • budzik11 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:15
          kaeira napisała:

> Eee - no tak, właśnie o to chodziło. Ale dlaczego mają takie fryzury? To
          > że ktoś jest chłopcem, nie znaczy, że musi zaraz mieć wygoloną głowę jak rekr
          > ut...
          >

A może dlatego, że rodzicom tych dzieci (do których ja się zaliczam) nie podobają się chłopcy z długimi włosami? Wolę włosy krótkie jak u rekruta niż zapuszczone jak u menela wink
          • camel_3d Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:15

> A może dlatego, że rodzicom tych dzieci (do których ja się zaliczam) nie podoba
            > ją się chłopcy z długimi włosami? Wolę włosy krótkie jak u rekruta niż zapuszcz
            > one jak u menela wink

a ja mam wlasnei wrazenie, ze to menele gola glowy..smile bo nie maja czasu ani pchoty o siebie dbac..
            • budzik11 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:22
              camel_3d napisał:

> a ja mam wlasnei wrazenie, ze to menele gola glowy..smile bo nie maja czasu ani p
              > choty o siebie dbac..
              >
              >

Ale elementem dbania o siebie jest schludna fryzura a nie zapuszczone włosy. ZAPUSZCZONY: Cytat#
              Słownik synonimów
              wyraz potoczny Mieszkanie było mocno zapuszczone, ale nadawało się jeszcze do remontu.

* synonimy: zaniedbany; pot. niechlujny

#
              Słownik języka polskiego
              przym. Ia

zaniedbany, niechlujny, brudny, niedoglądany przez nikogo

Zresztą takiemu menelowi łatwiej nie robić z włosami nic (min. pozwolić rosnąć) niż strzyc je regularnie, nie? Twoja logika zawodzi wink
              • camel_3d Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:32
                tak, ale w takim wypadku nalezaloby dziewczonkom tez wlasy obcinac..bo sa rozpuszczone czyli...na malymi menelkami..

czy wedlug ciebie dluzsze wlosy zaraz musza byc automatycznie zaniedbany i brudne? a idealne i elegancie sa ogolone na 2 mm?
                elegancie nie sa ogolone tylko uczesane, czyste i zadbane.
                • mgd3 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 22:00
                  bo wygodne, proste, higieniczne. Nie traci się czasu na codzienne kucyki/warkoczyki. Nie poci się jak mały szczur jak chwilę pobiega. I koronny argument - mniej codziennego wycia o mycie głowy. Mała ma dopiero półtora roku a już 2 razy jej włosy ścinałam maszynką. I jak była najpiękniejszą dziewczynką na świecie tak jest - fryzura tego nie zmieniła wink
                  Nb. do 30 roku życia nosiłam baaaardzo długie włosy. Teraz mam ścięte na jeżyka. Naprawdę - doceniam różnicę. Pół godziny czasu dziennie gratis wink Czyli rocznie prawie 200h mogę poświęcić na czytanie książek albo siedzenie na głupim forum tongue_out a nie na mycie i układanie włosów smile
                  • camel_3d Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 23:39
                    jezu..kto normalny myje dziecku wlosy kazdeg dnia...
                    no chyba ze chcesz zniszczyc...

• kaeira Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 09:06
                    mgd3 napisała:
                    > Nb. do 30 roku życia nosiłam baaaardzo długie włosy. Teraz mam ścięte na jeżyka
                    > . Naprawdę - doceniam różnicę. Pół godziny czasu dziennie gratis wink

Co do dziecka - faktycznie, krótsze włosy to zdecydowanie mniej zachodu i wrzasków.
                    Ale u dorosłego? Pewnie że to sprawa osobnicza, ale ja mam włosy za łopatki, bywało że prawie do pasa, a na pewno nie spędzam nad nimi pół godziny dziennie. Czesanie trzy razy dziennie, mycie 2-3 razy na tydzień (teraz, z niemowlakiem przy piersi, raz na tydzien, i wcale nie wyglądając szczególnie źle) . Tylko fakt, że ja nigdy nie używam suszarki a jedyne układanie jakie robię, to związywanie włosów w kucyk albo w kok za pomocą frotki.
              • mondovi Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 00:11
                hm, zapuszczone mieszkanie i zapuszczone (w sensie długie) wlosy to jednak co innego znaczy. poza tym - mój syn ma długie włosy - i wierz mi, dużo trzeba zrobić, żeby mimo wszystko fryzura nie przeszkadzała, prościej byłoby jechać mu po głowie maszynką.
                • budzik11 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 11:04
                  mondovi napisała:

poza tym - mój syn ma długie włosy - i wierz mi, dużo trzeba zrob
                  > ić, żeby mimo wszystko fryzura nie przeszkadzała, prościej byłoby jechać mu po
                  > głowie maszynką.

No sama podajesz argument za krótkimi włosami. Czemu w takim razie dziecka nie ostrzyżesz, skoro to niewygodne i kłopotliwe?
                  • ancymon123 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 27.12.10, 16:32
                    Mój np. nie daje się obciąć, panicznie boi się maszynki, a ostatnie pól roku ubzdurał sobie, że fryzjerka może mu coś obciąć nożyczkami(oprócz włosów) i panikuje tak samo jak u dentysty. Więc nie chodzimy i ma coraz dłuższe.
      • camel_3d Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:13
        mikams75 napisała:

> polowa ma ogolone wlosy, bo polowa to chlopcy i maja taka fryzure.

no to to ja juz tez zakumalem...
        tylko , ze tu po prostu si edzieciom wlosow na 2mm nie goli.. stad pewnie to dziwne pytanie..
        • hermetyczka Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:18
          nie gadaj, taka fryzura to z de przyszla wink
          uwialbailam mojego syna z takimi wloskami, nie 2 mm ale 5smile
          bardzo higieniczna, mlody przefajnie wygladalbig_grin na lato jak sie patrzy.
          w wieku kilku lat co prawda mial juz wlosy znacznie dluzsze, teraz to juz ma czym zarzucicsmile
          • zjawa1 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 00:21
            A moj ma fryzure ala Ksiaze Karolsmile w podrywach ala ksiaze Williamsmile A to dlatego, ze umiem tylko podcinac wloski, a fryzjer nie wchodzi w gre, bo syn tylko mnie daje obciac swoje wloskismile
            • zjawa1 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 00:21
              chodzilo mi oczywiscie o ,,porywy" a nie o podrywysmile
    • ola33333 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:22
      u nas w niemieckim przedszkolu, od czasu sie pojawiaja sie przypadki wszawicy. Dzieciom myje sie glowe specjalnym szamponem i juz. Na szczescie jeszcze tego nie musialam stosowac na mojej corce smile

Dzielnica jak najbardziej porzadna, dzieciaki z samych dobrze sytuowanych rodzin, a wszy i tak bywaja..
      • ancymon123 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:27
        W swojej okolicy nie spotkałam sie z wszawicą. Jedyny przypadek jaki znam to mój własny, kiedy wróciłam z kolonii, ale kiedy to byyyyłooo smile
        • najma78 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 15:44
          ancymon123 napisała:

> W swojej okolicy nie spotkałam sie z wszawicą.

Bo to w dalszym ciagu temat wstydliwy, o tym sie nie mowi glosno, by nie byc posadzonym o biede, patologie itp.smile

• heca7 Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 16:00
            Ranysmile To my mamy chyba szczęście. W związku z posiadaniem 3 dzieci moja kariera matki przedszkolaków ciągnie się nieprzerwanie 6 lat. I ani razu nie przyniosły mi wszy. A głowy oglądam często- co przeczytam na forum taki wątekwink
            A niektórzy rodzice po prostu lubią fryzurę "na rekruta" i tylesmile
    • camel_3d jezu...mamuski 23.12.10, 16:24
      nie chodzilo o prawdziwa wszawice. ona tak myslala, bo tu sie dzieciom nie scina wlosow na 2 mm...chyba ze to dzieci neofaszystowsmile dlatego myslala, ze to wszawica..bo nagle tyle dzieci na fotce mialo sciete wlosy..
      dla porownania daje 2 zdjaca z przedszkola niemeickiego i polskiego.

niemieckie:
      PIERWSZE

DRUGIE

TRZECIE

polskie:

PIERWSZE

DRUGIE

• hermetyczka jezu kamel 23.12.10, 16:27
        jezu jezu

zaakceptuj, co kraj to obyczaj. blaaaagamm, nic z twoich postow nie wynika...........
        u nas sie natomiast leczy ortodontycznie te konskie zeby, ktore w twoim kraju sa standardem...
        • mamaivcia Re: jezu kamel 28.12.10, 14:11
          no o tych zębach to też chciałam napisać hahahaha
      • kannama Re: jezu...mamuski 23.12.10, 19:15
        takie męskie fryzury z wlosami po oczy znam ze zdjęc mego brata jak był mały (rocznik 65)...
        • camel_3d Re: jezu...mamuski 23.12.10, 20:20
          no ja pamietam swoje zdjacia z podstawowki..kazdy mial takei min 5 cm.
          nawet w sredniej tylko jedne sie ogolil.....

> takie męskie fryzury z wlosami po oczy znam ze zdjęc mego brata jak był mały (r
          > ocznik 65)...
      • picabo1 Re: jezu...mamuski 23.12.10, 22:57
        O to takie fryzury jak na pierwszym zdjęciu z Niemiec to pamiętam z czasów swojego przedszkola na początku lat 80-tychbig_grin Ubrania też mi pasują do tamtych czasówbig_grin
    • camel_3d dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 16:34
      no to moje male jest zaniedbanym menelemwink

http://images39.fotosik.pl/478/1b6b2e1d006fd63b.jpg
      • hermetyczka Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 17:00
        maly chlopiec z dlugimi wlosami- nie, nie menel, pretensjonalni rodzice i tyle.
        BTW, kamel, ta fryzura dla twojego uroczego synka wyjatkowo niekorzystna- cos jakby taki, nieobrazajac czechów, czeski wyglad mu nadaje. alebo niemca z ddr, tak wygladali.
        sorki, nie moj stylsmile
        przestan sie czepiac- de gustibus....
        • camel_3d Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 17:18
          hermetyczka napisała:

> maly chlopiec z dlugimi wlosami- nie, nie menel, pretensjonalni rodzice i tyle.

serio? zaraz trzeba byc pretensjonalnym ? a moze 2 mm.. rodzicie z klasy chlopo-robotniczej?
          smile)))))))
          • camel_3d aa.... 23.12.10, 17:21
            moze i niekorzysnie..ale to zdjecie jest z dzisiejszej sesji fot. ma byc na broszurce o dzieciach. A Pani "zgarnela" nas z ulicy, kiedy wracalisym do domu ze zlobkasmile) wiec chyba tak zle nie jest
            • ewelajnawrocek Re: aa.... 23.12.10, 17:32
              Kurde, jakbym umiala dodac fotke na forum to bym ci pokazala ze dziecko z krotka fryzura moze byc urocze..
            • cibora Re: aa.... 23.12.10, 19:03
              camel_3d napisał:
              > moze i niekorzysnie..ale to zdjecie jest z dzisiejszej sesji fot. ma byc na bro
              > szurce o dzieciach. A Pani "zgarnela" nas z ulicy, kiedy wracalisym do domu ze
              > zlobkasmile)

Może myślała, że to dziewczynka smile
              Pokazałabym Ci zdjęcie ślicznego chłopczyka z uroczą krótką fryzurką (2-3cm), ale nie pokazuję swojego dziecka w internecie smile
              Agnieszka
              --
              Staś (03.05.2008)
              • najma78 Re: aa.... 23.12.10, 19:33
                Sliczny chlopiec, gratuluje. Jesli zas chodzi o fryzury to rodzice i tak maja decydujacy glos, bo maluch raczej sam do fryzjera sie nie wybierze...czy krotkie czy dlugie czy to wazne i dywagacje, ktore fajniejsze? A swoja droga jakby twoj maluch te wszy zlapal to bys sporo wiecej mial do roboty hihi...
                • aretahebanowska Re: aa.... 23.12.10, 20:13
                  Moi też strzyżeni na krótko (tak z 5 mm). Starszy - bo jak ma trochę dłuższe to na głowie robi mu się hełm i wygląda jakby miał wodogłowie. Młodszy - bo niestety przy dłuższych łatwo robi mu się ciemieniucha (niestety nadal z tym walczymy) a przy krótkich włosach łatwiej zadbać o skórę. A poza tym bardzo mi się w takich podobają.
              • camel_3d Re: aa.... 23.12.10, 20:15

> Może myślała, że to dziewczynka smile
                > Pokazałabym Ci zdjęcie ślicznego chłopczyka z uroczą krótką fryzurką (2-3cm), a
                > le nie pokazuję swojego dziecka w internecie smile
                > Agnieszka

no 2-3 cm sa bardzo ok..ale 2 mm..juz kompletnie nie..
        • zjawa1 Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 23:04
          Ja pamietam jak w latach 80-tych mialam okazje byc w NRD w Berliniesmile Wtedy byla moda na takie zapuszczone z tylu glowy, u chlopcow dzluzsze pasemka.....Straszne to bylo. Pozniej zapanowala moda z USA na tzw. Grzybka. Moj brat byl tak obcinany.... tez masakra wg. mnie. W lysych palach tez nie gustuje, dlatego u chlopca podobaja mi sie wloski kilku centymetrowe. A juz przesada jest jak z chlopca rodzice robia dziewczynke i zapuszczaja wlosy po pachy....
      • naomi19 Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 18:54
        camel, nie mów tak masz śliczną dziewczynkę, żaden menel!!
        smile
        • camel_3d Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:18
          mnie kompletnie nie przeszkadza, ze ludzie czasem mysla, ze to dziewczynka...
          nie mam kompleksow...

> camel, nie mów tak masz śliczną dziewczynkę, żaden menel!!
          > smile
      • majarzeszow Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:17
        ladne dziecko z brzydka fryzura.....

no nikt nie kaze 2 mm, ale bez przesady, wyglada jak czeski metal sad(((
        • hermetyczka Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:23
          wyglada jak czeski metal sad(((
          noo, dokladnie, albo taki z ddr big_grin kamel, taki ladny chlopiec, a tak go szpecisz big_grin

i wiesz, nikomu nigdy nie jade po wygladzie- ale przegiąłeś w swoich twierdzeniech.
          nooo, powiedz, chciałeś fotke z sesji wkleić big_grin

a w ogóle to na wklejonych przez ciebie fokach, jednych z pierwszych jakie wyskakuja w guglu (bo moglesz szperac dalej, a zobaczyłbys inne), to dzieci nie maja wlosów wlasnie 5 mm (och, jaki sliczny byl moj lysielecsmile), tylko 2-3 cm.
          • camel_3d Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:29
            e tam..to zdjecie wkleilem zeby pokazac, ze dluzsze wlosy nie znacza zaraz zaniedbane i niechlujne dziecko...

ale swoje droga juz pomijajac wszytsko..polska rodzina na wakacjach poznaje sie wlasnie najczesciej po tym, ze synek ma 2-5 mm ...tata tez... smile
            chociaz w tym roku spotkalem na wakacjach rodzine z gorzowa..z synem..chyba kolo 10 lat mial z dlugimi wlosami....
            • hermetyczka Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:39
              a wlasnie niemca poznaje sie po jego fryzurze (wlasnie taka jak na zdjeciu ew. na pilkarza niemieckiego- bleeee) i nieleczonej wadzie zgryzu- konska szczeka.
              w klasie mojego prawie 10 letniego syna wszyscy chłopcy maja w zasadzie dluzsze wlosy, wlaczajac w to mojego mlodego. ale nikt tego wariantu z grzywka ala niemiecki/czeski metalowiec.
              w starszych klasach podobnie. wlski króciótkie nosza mali chlopcy lub czlonkowie subkultur, ktore, wg mojej wiedzy maja korzenie w de...
              kamel, odpusc, bo to kwestia gustu. i uwierz mi, niekoniecznie niemcy maja go najlepszy... niewiele tez osob tak niefajnie jak ty pisze o malych chlopcach. niewiele tez wkleja lekko kontrowersyjne stylizacje swoich dzieci z sesji zdjeciowych, z nadzieja na aplauz...
              • camel_3d Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:54
                hermetyczka napisała:

> a wlasnie niemca poznaje sie po jego fryzurze (wlasnie taka jak na zdjeciu ew.
                > na pilkarza niemieckiego- bleeee) i nieleczonej wadzie zgryzu- konska szczeka.

to ty chyba ogladazs niemcow z lat 70 albo nie bylas ostatnio w niemczech...
                • hermetyczka Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 20:59
                  bylam w listopadziebig_grin
                  • camel_3d Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 21:02
                    i widzialas niemcow z takimi fryzurami na czeskiego metala??? boze to chyba w czasie sie cofnalassmile))

> bylam w listopadziebig_grin
                    • hermetyczka Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 21:04
                      sorki, ale twoj syn ma fryzure na czeskiego metala... uncertain
                      w malym miasteczku w ktorym odwiedzam rodzine wiele podobnych wariacji jest, z takimi kosmykami z tylu tez, o tak.. a w polsce takich juz nie widuje, a w ogole to bylo ich malo
                      • camel_3d Re: dlugie= menel, zaniedbane... 23.12.10, 21:13
                        hermetyczka napisała:

> sorki, ale twoj syn ma fryzure na czeskiego metala... uncertain

mnie to nie przeszkadza... lepszy czeski metal niz polski dresiarz smile)))
                        • zjawa1 Re: dlugie= menel, zaniedbane... 24.12.10, 00:26
                          camel_3d napisał:

> hermetyczka napisała:
                          >
                          > > sorki, ale twoj syn ma fryzure na czeskiego metala... uncertain
                          >
                          > mnie to nie przeszkadza... lepszy czeski metal niz polski dresiarz smile)))
                          Nie, no jestescie zajeb....smile Teksty sa naprawde ,,dowciapne"smile Moge sie dolaczycsmile Ja tylko zastanawiam sie dlaczego powszechnie ,,metali" nazywano ,,wszarzami"smile? Sorry ale nie moglam powstrzymac sie od zlosliwoscismile
                          • ciociacesia ja sie nie zastanawiam 24.12.10, 10:07
                            ja wiem: z powodu idiotycznych uprzedzen i glupoty oraz niecheci do innosci.
            • zjawa1 camel_3d 24.12.10, 00:31
              > ale swoje droga juz pomijajac wszytsko..polska rodzina na wakacjach poznaje sie
              > wlasnie najczesciej po tym, ze synek ma 2-5 mm ...tata tez... smile
              > chociaz w tym roku spotkalem na wakacjach rodzine z gorzowa..z synem..chyba kol
              > o 10 lat mial z dlugimi wlosami....
              sorry ale ja zwiedzilam troche swiata i nie zauwazylam takich zlaeznoscismile Powiem nawet wiecejsmile np. w krajach muzulmanckich dlugie wlosy raczej nie sa wskazane.... hmmmm idac dalej mnie i moego synka paradoksalnie nigdy nie ,,podejrzewali" o obywatelstwo Plaskiesmile Nie wiem, moze mamy jakis inny typ urody?!
              • zjawa1 Re: camel_3d 24.12.10, 00:39
                Dodam, ze nawet Polacy czesto zwracaja sie do mnie po Angielsku lub francuzkusmile jesli juz jestem w ,obcym" kraju.
              • camel_3d Re: camel_3d 25.12.10, 10:19
                zjawa1 napisała:

> > ale swoje droga juz pomijajac wszytsko..polska rodzina na wakacjach pozna
                > je sie
                > > wlasnie najczesciej po tym, ze synek ma 2-5 mm ...tata tez... smile
                > > chociaz w tym roku spotkalem na wakacjach rodzine z gorzowa..z synem..chy
                > ba kol
                > > o 10 lat mial z dlugimi wlosami....
                > sorry ale ja zwiedzilam troche swiata i nie zauwazylam takich zlaeznoscismile Powi
                > em nawet wiecejsmile np. w krajach muzulmanckich dlugie wlosy raczej nie sa wskaza
                > ne....

no tak..masz racje..ale na 2 mm tez sie dzeici tam nie strzyze...
          • ciociacesia zdjecie juz niedostepne ale 24.12.10, 09:58
            chcialabym stanac w obronie czeskich metali. bo mi sie np bartdzo podobaja chlopcy i meszczyzni w dluzszych i dlugich wlosach. ale to jest kwestia gustu a w wypadku malych dzieci rowniez swoistej wygody higienicznej i tyle
    • leneczkaz Mój nie ma wszy :P 23.12.10, 20:41
      spc.fotolog.com/photo/60/37/113/leneczka/1284358152031_f.jpg
      spc.fotolog.com/photo/60/37/113/leneczka/1289201622373_f.jpg
      spc.fotolog.com/photo/60/37/113/leneczka/1291042903454_f.jpg
      • camel_3d Re: Mój nie ma wszy :P 23.12.10, 20:55
        masz sliczne dziecko i tak trzymaj!
      • zjawa1 Re: Mój nie ma wszy :P 24.12.10, 01:20
        I ja tez pochwale sie swoim synusiemsmile
        http://images50.fotosik.pl/483/4aaca97efd553830.jpg
        • leneczkaz Re: Mój nie ma wszy :P 24.12.10, 08:59
          Jaki model.. Ale włoski pod czapką.. Ukrywasz mumki tongue_out wink
          • zjawa1 Re: Mój nie ma wszy :P 24.12.10, 10:28
            Leneczkazsmile Ty, to masz nosasmile Po co mam pokazywac cale wlosy mojego dziecka? Przeciez kazdy wie jak wygladaja gnidki itpsmile....Twoj synus tez jest sliczny-typ takiego, slodkiego aniolka. Te duze jego usteczka-slicznysmile
        • mucha-live Re: Mój nie ma wszy :P 24.12.10, 10:55
          Toć to czysta dziewczynka!!!! smile uroczy
      • mucha-live Re: Mój nie ma wszy :P 24.12.10, 10:57
        Drobny ten Twój synuś w porównaniu do moich lapsów, ale włoski faktycznie takiego samego rodzaju wink

PS. body u nas identyk wink
    • mucha-live Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 21:15
      tym się kończy zapuszczanie włosów moim chłopcom... masakra jakaś wink

[urlsadURL=http://www.fotosik.pl]http://images38.fotosik.pl/476/45a1ef50cff21c10.jpg

[urlsadURL=http://www.fotosik.pl]http://images46.fotosik.pl/463/b7b5323c4ed21333.jpg

Dlatego u nas takie na 1-2cm

A o wszach na razie nie wiem nic... wink
      • zjawa1 A dlaczego zaraz mamy ,,naskoczyc"????!!!!!!!!!!!! 23.12.10, 22:01
        Przeciez: wszy, lablie, owsiki, tasiemce i inni sublokatorzy dzieckiakow Polskich przedszkoli to zupelnie naturalna sprawa. A zapalenia oskrzeli, pluc, szkarlatyna itp to tzw. bonusy pomagajace naszym dieciom przejsc, tak wazny porces zwany ,,uodparnianiem sie"! Co? Ona nie wiedziala o tym, ze kazdy dzieciak musi to miec? Tak, zeby w przyszlosci byl zdrowym obywatelem? To wytlumacz jej powyzsze kwestie i problem z glowy. Dodaj rowniez, ze rodzice w Polsce sa bardzo wspanialomyslni i nie informuja czesto np. o obecnosci pasozytow w organizmie swojego dziecka.
        Bowiem, po pierwsze: Dbaja o firmy farmaceutyczne na naszym rynku. Im wiecej chorych tym wiekszy popyt na odpowiednie produkty, a co za tym idzie, zysk!
        Po drugie: zawszone dziecko takiego rodzica, ,,zawszy" inne dzieci. Najlapiej jak takie dziecko, ktore zostaje zawszone ma dlugie wlosy... A dlaczego? Ano dlatego, ze trudniej zwalczyc i czasami trzeba podciac wloski... A tu juz kolejny biznes kreci sie u fryzjerasmile
        Gospodarka kreci sie.
      • woman-in-the-city Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 22:06
        Masz super urodziwe chlopaki!
        Mój syn ma fryz na angielskiego dżentelmena, czyli cieniowane na karku i nad uszami, a pozostałe dłuzsze włosy z przedziałkiem na boku. Trochę odobnie do Twojego synka na drugiej fotcesmile
        Mnie fryzury na rekrutów się po średnio podobają, znma tylko jednego chłopca , któremu króciótkie włosy pasują, ale mojego dziecka w takim fryzie nie widzę.
        • mucha-live Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 08:58
          Dziękuję wink

mój chrześniak jest golony na króciutko, ale mu to pasuje, bo ma bardzo twarde włosy i nie da się ich "położyć"

Moja mama namawia mnie, żeby chłopaków maszynką przejechać, ale nie zdecyduję się wink
      • camel_3d Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 23.12.10, 23:37
        mucha-live napisała:

> tym się kończy zapuszczanie włosów moim chłopcom... masakra jakaś wink

no co ty..to drugie bardzo ladne.
        • mucha-live Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 08:55
          ogólnie lubię jak chłopcy mają dłuższe włosy, bo zawsze marzyłam o dziewczynce wink ale wchodzą im w oczy, plączą się, a latem to wiecznie spocone uncertain

ale maszynką nie mam zamiaru ich ciachać wink
      • leneczkaz Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 08:56
        Mucha wpisz mnie w testamencie, ja chcę Twoje dzieci!! tongue_out
        A mój mąż mówi.. o, jakiś podobne do naszego..
        BTW mucha, nie znasz mojego męża? tongue_out hahahah
        • mucha-live Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 09:00
          Zrobione wink

Nie znam hehehe wink

Najdziwniejsze, że starszy syn podobny do nas, a młodszy jakby podrzucony wink
          • leneczkaz Re: jejku, wszawica w pl jest ciagle problemem? 24.12.10, 09:13
            Coś TY.. Obserwacje badawcze moje i męża wskazują że młody będzie piękny. Udaje teraz takiego rozczochrańca tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka