Dodaj do ulubionych

Cos na zlagodzenie ran

28.01.11, 21:06
Wlasnie kapalam coreczke i zauwazylam ze rozdrapala takie male chrostki na nozkach (obsypalo ja w zeszlym tygodniu-troche za duzo nabailu). Zaognilo sie jej to strasznie po kapieli i wyglada dosc nieladnie. Posmarowalam mascia propolisowa ale zastanawiam sie czym najskuteczniej jej to zalagodzic. A do lekarza dopiero w pn. Moze macie jakies podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kamisa7 Re: Cos na zlagodzenie ran 28.01.11, 21:25
      1. Nie chrostki, tylko krostki.
      2. Maść propolisowa może uczulać.
      3. Może to być nie tylko uczulenie(np. ospa)
      4. Radzę do lekarza, a nie na forum, szkoda dziecka, droga mamo!
      5. Może kąpiel w nadmanganianie potasu coś odkazi, do tego coś przeciwuczuleniowego, ale tym zdecyduje lekarz....i tak musisz iść.
      • erin7 Re: Cos na zlagodzenie ran 28.01.11, 21:38
        No u nas sie mowi chrosta, choc to nie wytlumaczenie. Na masc propolisowa uczulenia nie ma. Na glowe nie padlam, żeby pozostalosc uczulenia smarować mascia ktora moze uczulic. Ospa to nie jest bo zdiagnozowane jakis czas temu a ze zjadla troche za duzo mabialu to ja obsypalo na nozkach (tylko na nozkach, z przodu) i rozdrapala. No i nie pytam na forum co to moze byc i czy isc do lekarza czy tez dac cos na uczulenie (bo daje) tylko czy moze ktoras z mam miala podobny problem na rodrapane krotstki uczuleniowe (bo tego lekarz nie przewidzial) i poleci jakas masc, krem na zlagodzenie zanim udamy sie do lekarza w pn. Wiec dzieki za "porady" ale nie trafione.
        • pyzateszczescie Re: Cos na zlagodzenie ran 28.01.11, 21:53
          Rozdrapanych krostek / ranek nie należy smarować niczym tłustym, jedynie ewentualnie polać czymś odkażającym, jak woda utleniona. Na swędzenie pomoże fenistil w kropelkach lub maść ze sterydem, ale wszystko to na receptę. Dziecko musi jakoś dotrwać do poniedziałku, a jak będzie bardzo źle, to idźcie do rodzinnego dyżurującego jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka