Dodaj do ulubionych

Leworęczność.

14.02.11, 14:01
Kiedy można definitywnie stwierdzić, że dziecko jest leworęczne?
Obserwuj wątek
    • fantastic.mama Re: Leworęczność. 14.02.11, 14:41
      ancymon123 napisała:

> Kiedy można definitywnie stwierdzić, że dziecko jest leworęczne?>

Definitywnie po czwartym roku zycia, kiedy to definitywnie dziecko przejmuje kontrole ktora reka wygodniej....ale to chyba nie problem jesli dziecko leworeczne bedzie?
      Ja tez leworeczna jestem wink
    • super-mikunia Re: Leworęczność. 14.02.11, 14:48
      W wieku 2-4 lat dość często jeszcze występuje oburęczność, która z wiekiem zmniejsza się, co świadczy o dojrzewaniu półkul mózgowych i przejmowaniu dominacji czynnościowej. Wiek 4 lata stanowi granicę ustalania się dominacji jednej z rąk, u większości dzieci zaczyna dominować ręka prawa W wieku 6-7 lat zazwyczaj ustala się już dominacja czynności ruchowych rąk. Ostatecznie jednostronna lateralizacja czynności ruchowych wykształca się w wieku 12-14 lat.

Dziecko leworęczne z reguły jest dłużej oburęczne, szybciej kształtuje się, widać praworęczność..
      • ancymon123 Re: Leworęczność. 14.02.11, 15:16
        Problem dla mnie żaden, ale tak chciałabym wiedzieć. Ponoć osoby leworęczne są inteligentniejsze smile ale bardziej nerwowe uncertain
        U syna na razie sprawniejsza i wybierana do rysowania czy jedzenia jest lewa ręka.
        • mea8 Re: Leworęczność. 14.02.11, 15:30
          U mojego starszego syna leworęczność widoczna była praktycznie od niemowlaka. Teraz ma 5 lat i myslę, że już mu się nie zmieni. Może coś jest w tym co mówisz, jest bardzo inteligentny ale nerwus straszny.
        • kunnegunnda Re: Leworęczność. 14.02.11, 15:32
          no nie inteligentniejsze, ale maja inna inteligencje (analityczna), kosztem innej, ktorej nie maja. ot, po protu inne sa...ale zeby od razu lesze/gorsze- nie
    • camel_3d Re: Leworęczność. 14.02.11, 15:56
      gdzies czytalem, ze po 2 roku juz mozna lekko zauwazyc tendencje. szczegolnie kiedy dziecko kopie pilke (taki test)..moj kopie lew nogasmile)) i faktycznie widac ze ma tendencje dop poslugiwania sie lewa reka, chociaz ja go "Zmuszam" do uzywania obu. nie to ze mi leworecznosc bedzie przeszkadzala..ale dlatego, ze dzeiki temu nauczyl sie np jesc nozem i widelcemsmile)) ale np lkyzke trzyma w lewej. Rysuje..na zmiane...czasme lewa czysem prawa...
      • super-mikunia Re: Leworęczność. 14.02.11, 16:57
        to, że dziecko 2 letnie kopie piłkę lewą nogę, w niewielkim stopniu świadczy o tym, że wybierze także lewą rękę i oko bo lateralizacja może być skrzyżowana...a dzieje się tak bardo często..
      • semi-dolce Re: Leworęczność. 15.02.11, 17:16
        Ale kopanie piłki dotyczy "nożności" a nie "reczności". Mozna być leworęcznym, lewonożnym, lewoocznym i każda z tych cech jest niezalezna od innych. Owszem, można być całkowicie lewostronnym, ale nie trzeba, można być leworęcznym i prawonoznym na przykład.
    • afrikana Re: Leworęczność. 14.02.11, 19:22
      U mojej córki widac to było od niemowlęctwa. Zawsze wolała lewa rękę i tak jej już zostało i z pewnością się nie zmienismile Jest utalentowana muzycznie i plastycznie. Nerwowość umiarkowana, powiedziałabym, że w normiebig_grin
      • pikolo99 Re: Leworęczność. 14.02.11, 20:39
        Moja corka ma 3 latka i mysle, ze moge definitywnie stwierdzic, ze jest leworeczna. Od kiedy byla niemowlakiem zaczelam juz to dostrzegac, teraz to tylko potwierdzam. mialam nawet taki sposob, bo gdy zaczynala sama jesc to nie kladam lyzki po prawej stronie tylko na srodku talerza, a ona i tak lapala ja lewa reka. Natomiast gdy wkladalam jej kredke w prawa reke za kazdym razem przekladala ja do lewej...
        Mysle ze i ty niedlugo dostrzezesz to, ze dziecko jest "lewuskiem" smile
    • maesstra Re: Leworęczność. 14.02.11, 21:12
      dlaczego leworeczni są bardziej nerwowi?? moja córka ma co prawda dopiero 20 miesięcy ale od roku uzywa sprawnie lewej ręki, baaardzo rzadko prawej, lewa reka je, pisze, buduje itp jak wchodzi po schodach to tez zawsze zaczyna lewa noga. Jak ktoś się posługuje lewą teką to jakie ośrodki w mozgu się bardziej rozwijąją?
      • margo_kozak Re: Leworęczność. 14.02.11, 21:22
        nawet po 4 roku zycia jeszcze dzieci nie maja określonej strony.

moj 4-latek uzywa do wielu rzeczy lewej. maluje raz lewą raz prawa reka.
        dodatkowo dominuje lewe okosad

za to 2-latek zdecydowanie tylko prawa
        • najma78 Re: Leworęczność. 14.02.11, 22:20
          Starsza (8l) nie pamietam kiedy sie ''okreslila'' - jest praworeczna. Natomiast syn ma 3.5 roku i uzywa obu rak, raz prawej, raz lewej, jak mu wygodniej. Nie zwracalam uwagi na to zupelnie do czasu kiedy koleznaka majaca syna w podobnym wieku stwierdzila, ze moj jest leworeczny - wtedy zaczelam obserwowac. Lateryzacja trwa do 6-7 roku. Ojciec syna jest leworeczny, ofiara przestawiania na prawa reke.
        • afrikana Re: Leworęczność. 14.02.11, 22:20
          margo - a dlaczego sad ?
          • margo_kozak Re: Leworęczność. 15.02.11, 08:07
            ale co? nie rozumiem?
            • elan-o100 Re: Leworęczność. 15.02.11, 08:37
              jestem leworeczna. ludzie mowia, ze jestem wyjatkowo sopkojna osoba, naprawde trudno mnie zdenerwowac...
              co do inteligencji....to nie bede dyskutowac wink
          • margo_kozak Re: Leworęczność. 15.02.11, 11:49
            afrikana napisała:

> margo - a dlaczego sad ?

ha juz wiem! bo ma dominujace lewe oko i pisze glownie prawa.
            smutek nie z powodu ewentualnej leworecznosci, a skrzyzowanej lateralizacji
            • afrikana Re: Leworęczność. 15.02.11, 13:52
              margo nie martw się na zapassmile Ja wiem, łatwo mówić, bo ja też się jeszcze rok temu tym martwiłam. A teraz, po roku, kiedy moja córka za trzy miesiące skończy 5 lat, widzę, że nie powinno być problemu, bo jest bardzo sprawna, zarówno fizycznie jak i manualnie. Lateralizajca skrzyżowana w niczym jej nie przeszkadza, a tak właściwie lewą to ma tylko rękę, reszta wszystko prawe. Może u Ciebie też tak będzie ? Poczekaj spokojnie, bo lateralizacja skrzyżowana to nie wyrok. A tak swoją drogą, to praworęcznych się jakoś nie sprawdza czy nie są pokrzyżowani i nikt nie robi z tego problemusmile Jestem praworęczna, mam skrzyżowaną lateralizajcję i dowiedziałam się o tym dopiero przy okazji diagnozy córeczki. Problemów z czymkolwiek nigdy nie miałambig_grin
    • ancymon123 Re: Leworęczność. 15.02.11, 10:03
      badania wskazują, że leworęczny jest człowiekiem, który inaczej postrzega świat niż praworęczny, bo posługuje się innymi schematami myślenia i dlatego często rozwija również odmienne cechy charakteru. Przyczyna takiego stanu rzeczy znajduje się w najważniejszym organie kierowania i postrzegania u człowieka- w mózgu. Tajemnica tkwi w półkulach, które są zorganizowane krzyżowo-kontralateralnie, tzn. bodźce z jednej strony ciała są przetwarzane głównie w przeciwległej półkuli, z przeciwległej półkuli są wysyłane impulsy dla mięśni. Krótko mówiąc: prawa połowa ciała sterowana jest przez lewą część mózgu i odwrotnie. Obydwie półkule mają nie tylko różne funkcje fizjologiczne, ale też zupełnie odmienne obszary zadań. Dotyczy to praktycznie wszystkich dziedzin: percepcji, przetwarzania i reakcji w obszarach emocjonalnych i poznawczych, zręczności, zdolności manualnych i przywoływania zapamiętanych treści. Zazwyczaj jedna z półkul dominuje nad drugą, gdy dominuje lewa człowiek jest praworęczny, a gdy prawa - osoba ta lepiej posługuje się lewą częścią ciała, tak jak to jest w przypadku mańkutów. Trzeba jednak uwzględnić, że leworęczność to również faworyzowanie takich części ciała jak uszu, nóg i stóp, oczu, strun głosowych, języka, smaku, żył, skrętności i dotyku, a nie tylko ręki. Dlaczego dochodzi do dominacji jednej półkuli nad drugą - o tym naukowcy nadal niewiele wiedzą. Jednakże w 1861 r. francuski lekarz Paul Broca dowiódł, że prawa półkula mózgu odgrywa istotną rolę w postrzeganiu przestrzennym i ma związek z występowaniem wielu zdolności twórczych; że odpowiedzialna jest za rozpoznawanie wzorów, prawidłowości kształtów i ich wzajemnych zależności. Podlegają jej pamięć, intuicja, wyobraźnia, wrażliwość na piękno, poczucie humoru itp. Natomiast lewa półkula odpowiada za język pisany i mówiony, logikę, zdolności matematyczne, techniczne i naukowe.
    • halapta Re: oburęczność 15.02.11, 11:31
      A słyszałyście może co w razie oburęczności? Moje dziecko 2 latka i równorzędnie posługuje się obiema rączkami, żadnej nie faworyzuje. Nie wiem, czy już powinnam się martwić, czy spokojnie czekać, aż sobie ustawi lateralizację. Sama na pewno nie zamierzam się za to ustawianie zabierać, bo można dziecku krzywdę wyrządzić to wiem.
      • aljoszka Re: oburęczność 15.02.11, 11:36
        U mojego syna była widać niemal od początku. Teraz jest 8 latkiem, dosyć utalentowanym plastycznie i ogólnie bardzo sprawny manualnie.
        Drugi syn jest już praworęczny. Nie wiem po kim pierwszy ma tą leworęczność.
      • ancymon123 Re: oburęczność 15.02.11, 11:41
        Oburęczność jest normalna w tym wieku. Mój syn tez jakby obureczny, ale wydaje mi sie od dawna, ze faworyzuje jednak rekę lewą - kredka zawsze w lewej, łyżka w 80% przypadków. Stąd było moje pytanie.
        Zadne z rodziców i rodziny nie jest leworęczne. Poczekamy więc i zobaczymy co będzie jak zacznie naukę pisania.
        PS. wyczytałam, ze próby walki z leworecznością mogą doprowadzić do jąkania.
        • julinekk Re: oburęczność 15.02.11, 16:45
          Wiem, ze to glupio zabrzmi, ale sprawdz w ktora strone skrecaja mu wlosy na czubku glowy (to gniazdo, ktore wszyscy maja). Jesli w lewo to jest leworeczny, a jak w prawo to praworeczny. Nie mam pojecia dlaczego tak jest ale zawsze sie sprawdza. Aha - leworecznosc jest wrodzona, tylko uwidacznia sie pozniej.
          Daj znac o tych wlosach - potrzebuje do statystyksmile
          • pelapa Re: oburęczność 15.02.11, 16:51
            Jako osoba ze zaburzoną lateralizacją mam odwieczny kłopot: te włosy które skrecające się odwrotnie do wskazówek zegara to w prawo czy w lewo? U mnie, osoby leworęcznej przestawionej na prawą rękę skręcają się odwrotnie do wskazówek zegara czyli w ...?
            • julinekk Re: oburęczność 15.02.11, 17:01
              W lewo! Czyli potwierdzasz regule mimo przestawieniasmile
              Witamy w swiecie mankutowsmile
              • pelapa Re: oburęczność 15.02.11, 17:12
                Jak dzieci wrócą z ferii to sprawdzę u nich. Syn jest leworęczny (ale prawooczny), córka całkowicie prawostronna. Syn na rekę zdecydował się całkiem niedawno, w wieku 5 lat. Wczesniej był oburęczny. Ta oburęczność oznaczała że obie ręce były mało sprawne. Teraz ma jeszcze kłopot którą nogą kopać piłę.
                • margo_kozak Re: oburęczność 15.02.11, 17:26
                  o!! musze koniecznie sprawdzic te włosysmile
            • aljoszka Re: oburęczność 15.02.11, 18:15
              Słuchajcie u mojego leworęcznego syna też w lewo big_grin u Praworęcznego w prawo.
              • pikolo99 Re: oburęczność 15.02.11, 18:23
                u mojej corki ciezko to sprawdzic, poniewaz ma dlugie wlosy i wyglada to tak jakby wloski szly w obydwie strony
                • ancymon123 Re: oburęczność 01.03.11, 11:07
                  Sprawdziłam, wg mnie syn ma dwa "gniazdka": z jednego włoski wyrastają raczej w prawo, a z drugiego raczej w lewo. Czy mój syn jest / będzie jakiś "pokręcony ? smile
                  Jeśli specjalistka od włosków ma ochotę to moge przesłać zdjęcie główki/włosów na priv do oceny (i statystyk) smile
                  • afrikana Re: oburęczność 01.03.11, 14:32
                    A może będzie w takim razie oburęczny ? big_grin
    • fryd-eryka Re: Leworęczność. 27.02.11, 17:00
      między 4 a 5 rokiem życia. praworęczność stabilizuje się wcześniej w wieku 3 lat.
      wcześniej od 12 miesiąca życia dziecku zanika przewaga którejś ręki - dziecko wtedy uczy się chodzić i potrzebuje symetrii do zachowania równowagi dlatego posługuje się obiema rękami jednocześnie.
      moja córka ma krzesełko uczydełko fp (dość popularna zabawka, może ją znasz) i tam jest panel z zabawkami po prawej stronie, zastanawiałam się, co na tą zabawkę dzieci leworęczne, ale ona jest dla dzieci między 12 a 36 rokiem życia, a więc w tym okresie u dzieci nie widać zdecydowanej przewagi ręki,. pozdrawiam
    • zabulin Re: Leworęczność. 28.02.11, 09:27
      Nam pediatra mówiła, że tak naprawdę po 4 roku życia.

Azkoliwek sa dzieci, u których przesłanki leworęczności są bardzo widowczne juz duzo wczesniej.
      • mak-111 Re: Leworęczność. 01.03.11, 14:53
        do ok.6 rz. powinna sie uksztaltowac lateralizacja. "najlepsza" jest jednostronna (tak samo pod tym katem sprawdzane sa dzieci prawpreczne jak i leworeczne). niestety lateralizacja krzyzowa moze (lecz nie musi) powodowac scpecyficzne trudnosc w nauce .
    • anias9 Re: Leworęczność. 01.03.11, 14:57
      Moj totalnie leworeczny dzis szesciolatek wykazywal taka tendencje odkad nauczyl sie trzymac cos w lapkach (wyciagal lewa po zabawke, chwytal lyzeczke przy jedzeniu, itp), lewa nozka kopal pilke.Nie wiem czy to dziedziczne, ale jego tatus tak ma, choc zmuszony w dziecinstwie do praworecznosci nadal wiekszosc rzeczy robi "lewostronnie", oprocz pisania.
      Ale "gniazdko" synkowi kreci sie w prawo...hm..wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka