Dodaj do ulubionych

13 mcy, czy to normalne?

22.02.11, 13:38
Zastanawiamy sie z kolezanka czy takie zachowanie 13 miesięcznego dziecka jest w pełni normalne:
- mały jest mega zywy, biega po całym domu, w prawo, lewo, smiejemy się ze takie małe ADHD
- b rzadko łapie kontakt z rodziciem
- b rzadko reaguje na swoje imię, jak się bawi to nie reaguje,
- sam sie bawi, nie potrzebuje żadnego towarzystwa, mozna go zostawić i wyjść
- nie interesuje go książeczka, nie rozróznia psa, kota itd, nie wie jak robią,
- ogólnie żadna forma nauki czegoś absolutnie go nie interesuje, cięzko z nawiązaniem z nim kontaktu
- nie wie gdzie jest oko, nos,ucho... etc
- wie tylko gdzie sa bum bum ( za oknem)
- bardzo sie boi odgłosów typu spadający metalowy kubeczek, metalowa tacka, zaczyna strasznie płakać ( od dawna ma taką reakcję)
- non stop dosłownie non stop szybko rusza nózkami,jak sie zmienia pampera, jak sie ubiera, jak je, itd, w wannie nie usiedzi, wstaje, rusza sie cały czas.
- prawie nie mówi, b rzadko mama nic wiecej
- to pewnie nie ma związku ale jedno oczko mu troszkę ucieka.

Poza tym mały ładnie spi w nocy, sporo zjada, jak widzi nową osobę to sie smieje, ogólnie jest pogodny
Co sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 13:47
      On ma roczek, jakie interakcje, kontakty miałby nawiązywać. Cieszy się dzieciak z uzyskanej autonomii - wreszczie chodzi/biega, a nie leży. Zauważył, ze może wiele zdziałać sam, więc to robi. Super, ze potrafi sam się zająć zabawą. To, że się boi niespodziewanych głośnych odgłosów to tez nic dziwnego, to maluszek jeszcze.
      U tak małych dzieci nie diagnozuje się ani ADHD, ani autyzmu.
      • 3-mamuska Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 13:55
        ancymon123 napisała: > U tak małych dzieci nie diagnozuje się ani ADHD, ani autyzmu.
        A skad to mozesz wiedziec,mojej kolezanki syn zaczynal byc diagnozowany w wieku 16 miesiecy,z tym , ze 2 miesiace czekali na miejsce w osrodku diagnostycznym,wiec byl nie wiele starszy.
        Poprostu widac bylo ze jest w tyle.
        • zjawa1 3-mamuska napisała: 22.02.11, 23:06
          > ancymon123 napisała: > U tak małych dzieci nie diagnozuje się ani ADHD, ani
          > autyzmu.
          > A skad to mozesz wiedziec,mojej kolezanki syn zaczynal byc diagnozowany w wieku
          > 16 miesiecy,z tym
          Heheh to fajny osrodeksmile rodem z filmu ,,Lot nad kukulczym gniazdem"smile
          Oczywiscie, ze u tak malych dzieci nie diagnozuje sie ADHD, nawet nie jest to mozliwe!!!!
          Ancymon ma 100% racji!!!
          Do autorki watku: A co ma mowic 12 mesieczne dziecko? Pelnymi, zlozonymi zdaniami?
          Ja jestem swiadoma tego, ze na forach sa roznego rodzaju ,,ewenementy" intelektualne, wlasciwie od urodzenia mowiace w co najmniej w 2 jezykachsmile ale bez przesadysmile
          To, ze ruchliwe-jak najbardziej na plus dla dzieckasmile Na tym teapie rozwojowym dziecko skupia sie na motorycznych swoich osiagnieciachsmile
          Samo sie bawi-rewelacja potrafi skupic samo dluzej uwage na konkretnej czynnosci!
          Widzi autka za knem-bardzo bystre, pznajace swiat zewnetrzny 12 miesieczne dzieko!!!!
    • 3-mamuska Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 13:52
      A zwraca sie bezposrednio do mamy jak cos chce,pokazuje raczka czy palcem np.na picie.?
      Wyraza swoje potrzeby?czy jak mama wola chodz jesc to przychodzi?czy dopiero jak zobaczy ze ma jedzenie.
      Wydaje mi sie ze nie do konca sa normalne zachowania,chodz juz nie bardzo pamietam,jak zachwoje sie 13 miesieczniak,bo moj tez nie zachowoywal sie normalnie.
      Warto pokazac sie lekarzowi.
      > - b rzadko reaguje na swoje imię, jak się bawi to nie reaguje, moze to ozaczac ze ma jakies zaburzenia,lub ze poprostu tak jest skoncentrowany na zabawie ze nie slyszy co sie do mniego mowi.
      > - b rzadko łapie kontakt z rodziciem,> - nie wie gdzie jest oko, nos,ucho... etc
      to tez jest niepokojace.
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 13:58
        A zwraca sie bezposrednio do mamy jak cos chce,pokazuje raczka czy palcem np.na
        > picie.? NIE !!!!!
        > Wyraza swoje potrzeby?czy jak mama wola chodz jesc to przychodzi?czy dopiero ja
        > k zobaczy ze ma jedzenie. nie przyjdzie, trzeba po niego isć !!!!
        nie chodzi o autyzm,nie chodzi o adhd, bardziej o to czy taki maluch ma jakies minimum które musi potrafic ( nie mowie o liczeniu badz czytaniu smile).
        Mam 17 mies córke, która z kolei przegina druga strone, mega spokojna, nie zostanie sama nawet na sekunde, b duzo czasu poswieca ogladaniu książek, oczekuje ze mama bedzie pokazywała jak robi dane zwierzątko jesli sama nie potrafi, bezbłędnie odróżnia borsuka, wie gdzie są brwi, łydka, itd... ma sporo innych wad, np: spi beznadziejnie!!!

Chodzi o to ze jak ich obserwujemy to są to przeciwienstwa, aha mały nie nawizuje kontaktu wzrokowego, moja cókra zawolana patrzy w oczy smile
        • ancymon123 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:37
          Nie jesteś mama tego dziecka, skąd wiesz tak dokładnie, ze nigdy nie patrzy rodzicom w oczy, nie bawi się z nimi itp.?
          Odczep sie od cudzego roczniaka! Zajmij sie swoją córką.
          Ja mam nadzieje, że zadna moja koleżaneczka nie opisywała mojego syna na jakimś forum jaki to aspołeczny, nieporadny czy autystyczny itp. Bo owszem, z niektórymi rzeczami był "w tyle", ale nie wiem czy teraz nie przegonił coponiektórych dzieci w jego wieku.
          • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:47
            Kobieto, masz problem ze sobą ? to idz do psychiatry.
            To jest dziecko mojej przyjaciółki, traktuje go jak własnego synka, czesto z nim przebywam.
            Nie opisuję jaki to on anormalny a jedynie razem zastanawiamy się czy tak ma byc, to nasze pierwsze dzieci i nie mamy doświadcznenia.
            Skąd wiem ze nie patrzy - bo mi o tym mówi, bo widze, skad wiem ze nie raguje na imię - bo widze, bo mi mowi.
            Zajmuję sie swoją córka, nawet bardzo dobrze, ale też jestem istotą społeczną o rozmawiam z inna matka nie w kategoriach ktore dziecko jest lepsze czy mądrzejsze bo u takich dzieci o mądrości to raczej mówic nie mozna. W wielu kwestiach mały przegonił moją córką i bardzo sie z tego cięszę, bo to nie jest powód do rywalizacji.
            Pytamy - bo chcemy znac opinię innych mam, moze ktoś nam podpowie ze jakoś go wyciszać, jak zachęcić do wspólnej zabawy.
            Nie mierz inncyn swoją miara.
      • ancymon123 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:31
        Wg mnie normalne, mój też nie wiedział (nos, oko itp.). A do tego nie chodził w tym wieku.
        • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:41
          wołany nie zatrzymywał sie ? nie patrzył w oczy? nic nie mowil?walił nozkami non stop
          chodzenie to inna bajka zupełnie.
          Jak tak, to faktycznie normalne zachowanie
          • ancymon123 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 09:31
            wołany nie zatrzymywał sie ? - oczywiscie, ze nie, a po co smile
            nie patrzył w oczy? - patrzył
            nic nie mowil? - po swojemu tak, słowa zaczał wypowiadać miesiąc pózniej
            walił nozkami non stop - hmm, nie wiem dokładnie o co chodzi, ale mój za to bujał się jak dziecko z sierocińca połączone z "owsikami w pupie" i ma to do tej pory, zwłaszcza jak słucha muzyki smile
    • aleksandra1357 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:24
      Moim zdaniem kilka rzeczy jest normą (nie mówi), a kilka jest bardzo niepokojących i koniecznie zdiagnozowałabym to z lekarzem. Dla takiego malucha mama i zabawa z nią jest podstawą i rzadko które dziecko chce się bawić samo i nie jest to powodem do radości, że nie potrzebuje towarzystwa w zabawie. Niechęć do nauki, pokazywania zwierząt w książeczce i noska u siebie też uważam za niepokojące, bo dziecko owszem, czasem biega i nie ma ochoty na książeczkę, ale w końcu przychodzi tak czas w ciągu dnia/tygodnia, że tą książeczkę i naukę chłonie z rozkoszą.
      Nie wiem, czy to ADHD czy jakaś forma autyzmu, ale coś jest chyba na rzeczy.
    • xxx-25 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:42
      No nie żartujcie sobie, dajcie dziecku spokój domowe diagnozy zacznijcie jak mały będzie miał z 18 miesięcy nie 13!! Jak mama ma poważne wątpliwości niech powie o tym lekarzowi, a już na pewno koleżanka nie powinna wtrącać się w takie sprawy!!
      Mój ma 14 miesięcy reaguje na imię, ale jak się czymś mocniej zajmie ma mnie w nosie, jak ma ciekawą zabawkę to i 20 minut umie się sam pobawić.
      Dzieci w tym wieku mają jeszcze czas na pewne sprawy, mój jak chce to pokaże gdzie co jest(piesek, kotek, nos) jak nie ma ochoty to nie pokażę i koniec, ba moje koleżanki też mogłyby napisać taki post, bo gdy są mały ma w nosie pokazywanie pieski i kotki, woli znieść im pół tony zabawek, poskakać koło nich, powłazić na ręce.
      Kolejna sprawa w tym wieku dzieci są ruchliwe i to jest zdrowy objaw, no patrz i przewinąć się nie da, mój też się nie daje, łoj i co ja teraz zrobię.
      Teraz nic tylko pozostaje wysłać Ci koleżankę z dzieckiem do 100 lekarzy, niech go badają w każdą stronę bo w końcu Ty go diagnozujesz i dzieciak jest inny niż Twój.
      • pelapa Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:50
        To jest własnie klasyczny przykład potwierdzajacy moją teorię, że nie nalezy mieć syna po córce. Odwrotnie tak, syn normalny, córka genialna. Jesli najpierw jest dziewczynka to przyrównywany do niej statystyczny chłopiec wygląda na dziecko cieżko uposledzone z co najmniej ADHD, autyzmem i pochodzeniem z marsa wink Niestety, większość chłopców ma głeboko w powazaniu pieska, kotka i oczy kolezanki (to ostatnie do czasu)
        • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 14:53
          własnie o taką odpowiedz mi chodzi, jest matka która uwaza ze dziewczynka rózni sie w zachowaniu od chłopca, potwierdza nasze przypuszczenia.
          Moze własnie tak ma byc, ze jest to zywe dziecko które na chwile obecna w du... ma pieski i kotki
      • mama-anusi do czego słuzy forum? 22.02.11, 14:51
        hm? pytania nie mozna zadac, to po co tu jesteście?

mogłam napisac ze to moje dziecko, co by to zmieniło. Głupie baby!!!!!!! ja nie pisze ze dziecko jest nienormalne, pytam czy tak moze byc, czy roczne dziecko moze tak sie zachowywać!!
        • 3-mamuska Re: do czego słuzy forum? 22.02.11, 17:35
          mama-anusi napisała: > mogłam napisac ze to moje dziecko, co by to zmieniło. Głupie baby!!!!!!! ja nie
          > pisze ze dziecko jest nienormalne, pytam czy tak moze byc, czy roczne dziecko
          > moze tak sie zachowywać!!
          Ja tez tak mysle jak ty,glupie baby,co sie ciebie czepia ,zamiast doradzic.
          Ja nie jestem lekarzem,ale mam chlopca z autyzmem,i na pierwszej rozmowie pytala mnie wlasnie o takie rzeczy,jak pokazywanie czy chce pic,czy jesc,czy trzeba go przyprowadzic.
          Czy rozumie glupie am am,czy myj myj czy papa.Czy robi papa,jak wychodzi z domu,bo to sa pierwsze objawy ze cos jest nie tak.
          Moj synek w wieku 14 miesiecy na 4 dni nauczyl sie ze jak wychodzimy robi papa,potem przestal i do tej pory nie umie tego zrobic a ma ponad 3 latka.
          Tu nie chodzi o to czy twoje dziecko jest lepsze czy gorsze,tylko o to ze jesli dziecko potrzebuje pomocy, to warto mu ja zapewnic,jesli mam martwi jego zachowanie nich idzie do lekarza.
          Ja tez mialam zle przeczucie i czekalam , a bo jeszcze nadrobi.
          Prawda jest taka, ze dobry specjalista juz w niemowalku doszuka sie nieprawidlowych zachowan,oczywiscie nie postawi diagnozy ale bedzie kazal obserwowac.
          NIe prawda jest ze chlopcy sa wolniejsi ze pozniej cos tam robia ,tak wszyscy mowi, ale to nie prawda,to zalezy od dziecka i rodziny.

Moze jestem przewrazliwiona,ale wlscie ja czekalam i mam zal do siebie,bo bratowa ktora ma 3 dzieci juz wlasnie po roku mowila ze maly jest troszke dziwny.A tez tak jest ze duzo zachowan u dzieci traktujemy normalnie,jak sie babeczka mnie pytala czy maly sam chywta czy bierze moja reke i uzywa mojej dloni jaki przedluzenie swojej,to tez myslalm ze to normalne a jednak nie bylo to normalne.Pierwszym niepokojacy objawem jest niewyrazanie swoich potrzeb,wystarczy poczytac:

Dziecko samodzielnie stoi i chodzi podtrzymywane za rączki. Potrafi samodzielnie utrzymać np. ołówek i narysować nim swoje pierwsze dzieło. Doskonale rozumie pewne polecenia i zakazy. Używa prostych słów i gestów do wyrażania swoich potrzeb lub nazywania otaczającego go świata.

Nic sie nie stanie jak dziewczyna spyta lekarza,glowy jej nikt nie urwie ,ani nikt dziecku nic nie wmawia.Jak dziecko ma goraczke to tez idziemy do lekarza zeby sprawdzic.

Takie bieganie jest ok,nauczyl sie pewnej nowej umiejetnosci i chce sie nia nacieszyc.
          • anianiunia2507 Re: do czego słuzy forum? 22.02.11, 18:51
            dokladnie!!!
            popieram kolezanke z gory smile
            zamiast doradzic to sie babska wyzywaja na bogu ducha winnej matce.....
            • paliwodaj Re: do czego słuzy forum? 22.02.11, 19:13
              - ogólnie żadna forma nauki czegoś absolutnie go nie interesuje, - o jakiej formie nauki mowisz?, chyba nie o fizyce czy chemii, dziecko w tym wieku uczy sie obserujac doroslych, nie nalezy go przesadnie uczyc kolorow, literek, czy cyferek, " pa, pa " moze zalapac pozniej.
              Poza tym jezeli ruchowo jest bardzo sprawny, moze rozwijajac sie intensywnie w ten sposob jego rozwoj "naukowy" musial byc zepchniety na dalszy plan, dzieci czesto nie potrafia pogodzic gwaltownego rozwoju na wielu polach

Zdziwilo mnie ze niektore forumki twierdza ze to moze byc objaw ADHD czy jakiejs forma autyzmu
              . Wiec drogie madralinskie, nikt o zdrowych zmyslach nie postawi takiej diagnozy u 13 miesieczniaka, nie sadze zeby obserwacje w tym kierunku mozna bylo rozpoczac w tym wieku. Poza tym diagnozowanie to wieloetapowy proces.

Jak dla mnie , oczywiscie nalezy podzielic sie obawami z pediatra, ale nie nalezy dopatrywac sie jakichkolwiek zaburzen jeszcze w tym wieku.
              nie robi sie przez forum i nie w tym wieku
              • gepardzica_z_mlodymi Re: do czego słuzy forum? 23.02.11, 11:02
                Oj, obserwację prowadzi się, jak najbardziej i do tego wczesne wspomaganie.
                Owszem dziecko roczne uczy się. Stale kogoś naśladuje, reaguje na emocje innych, uczy się gestów i zachowań. Gdy brak akiego zainteresowania to coś jest nie tak.
                Wyraźnie widzę różnice pomiędzy moimi dziecmi.
                Teraz mam takiego uczącego się nie wiadomo kiedy i jak ponad roczniaka.
                Ale, gdy jeden ze starszych synów miał te 13-15 miesięcy, zachowywał się inaczej. Tłumaczyłam go na tysiąc sposobów - co innego rozwija, ma swoje sprecyzowane zainteresowania itp. Jako 4 latek został zdiagnozowany jako autysta.
                Hm, aż nadziwić się nie mogę, że już ewidentne braki zainteresowania tym, co dzieje się wokół, w niemowlectwie, uszło mojej uwadze.
                Więcej, uspokajałam wtedy inne matki, również na forach, że moje dziecko też tak ma i jest ok. Dziś wiele znajomych nicków pojawia się na forach o autyzmie...
                Ja bym takich objawów braku współgrania z otoczeniem nie bagatelizowała, tylko skonsultowałabym malca w jakimś ośrodku diagnostycznym, z terapeuta małych dzieci, by wiedzieć jak takiego maluszka stymulować, uczyć (a na samego pediatrę bardzo bym nie liczyła - mało który zna się na rozwoju psycho- emocjonalnym, już prędzej neurologa bym polecała).
                Bo jeśli dziecko samo nie łapie tego, co dookoła, np. nie poszerza się mowa bierna (rozumienie), to należy go tego uczyć w sposób inny, systematycznie.
                Nie piszę, ze dziecko ma autyzm, bo oprócz tego, że nikt nie postawi diagnozy przez internet, nawet specjalista, to w tym wieku faktycznie można mówić tylko o jakichś niepokojących zachowaniach, opóźnieniu w rozwoju psycho- ruchowym i potrzebie wsparcia dziecka oraz dalszej obserwacji. Takie konkretniejsze oceny rozwoju mogą pojawić się po 18 - 24 m.ż., bo wtedy zdrowe dzieci dostają "kopa rozwojowego" a te zaburzone, niestety nie i wyraźniej widać to, że odstają.
            • xxx-25 Re: do czego słuzy forum? 22.02.11, 21:50
              Żeby to była matka to bym słowem nie pisnęła. A że to koleżanka matki to…
    • amarulla Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 20:34
      kurcze, dobrze, że Cię nie znam - też mam w domu baaaaaardzo żywego 13-miesięczniaka.
      -bawi się sam chętnie i ładnie, ale z otoczeniem kontakt ma super (wszystkie sprzedawczynie jego ;p)
      -na imię reaguje zawsze, ale na prośby zrobienia czegoś już nie wink
      -biega, podryguje, tupie niemal non-stop, ale przy pieluszce grzecznie leży/stoi, ba! od kilku tygodni zaczął sobie przynosić nocnik i potrafi kwadrans przesiedzieć, jak coś czuje wink
      -nie wie gdzie oko, nos, ucho (chyba że dziadkowe, bo duże wink, nie wie jak robi kotek czy piesek
      -mówi baba, mama, tata, ale czy świadomie? mam czasem wątpliwości wink
      uważasz, że powinnam się bać? wink bo ja uważam, że mam bystrego, wesołego 'tuż-ponad' roczniaka, pozwól się nam tym cieszyć, co? smile
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:00

Ty do mnie piszesz ? bo jak tak, to naucz sie czytac droga mamo,
        w porównaniu z opisanym w skrócie ,,obrazem" zachowania dziecka Twoje jakby znacznie odbiega od tego opisu, nie sądzisz ?
        Co ma za znaczenie matka, sąsiadka, kolezanka czy babcia. Wspólnie zastanawiamy się matką dziecka czy tak ma być, dla tych które piszą tu stek bzdur - zachęcam do przeczytania wszystkiego raz jeszcze NIE KRYTYKUJĘ ZACHOWANIA DZIECKA, NIE CHWALĘ SIĘ ZACHOWANIEM SWOJEGO DZIECKA, NIE PORÓWNUJĘ DZIECI - pisze że moje dziecko jest inne i nad wyraz spokojne, nie pisze ze jest lepsze, mądrzejsza, itp! W przeciwieństwie do Was, widzę popełnione przez siebie błedy w wychowaniu córki. Nie wymądrzam się, PYTAM! JEDYNIE PYTAM!
        macie jakies problemy ze sobą czy swoimi dziećmi ? Wasze zachowanie nie jest normalne!
        Szkoda czasu na pisanie z Wami, o Was, czy do Was!

amarulla napisała:

> kurcze, dobrze, że Cię nie znam - też mam w domu baaaaaardzo żywego 13-miesięcz
        > niaka.
        > -bawi się sam chętnie i ładnie, ale z otoczeniem kontakt ma super (wszystkie sp
        > rzedawczynie jego ;p)
        > -na imię reaguje zawsze, ale na prośby zrobienia czegoś już nie wink
        > -biega, podryguje, tupie niemal non-stop, ale przy pieluszce grzecznie leży/sto
        > i, ba! od kilku tygodni zaczął sobie przynosić nocnik i potrafi kwadrans przesi
        > edzieć, jak coś czuje wink
        > -nie wie gdzie oko, nos, ucho (chyba że dziadkowe, bo duże wink, nie wie jak robi
        > kotek czy piesek
        > -mówi baba, mama, tata, ale czy świadomie? mam czasem wątpliwości wink
        > uważasz, że powinnam się bać? wink bo ja uważam, że mam bystrego, wesołego 'tuż-p
        > onad' roczniaka, pozwól się nam tym cieszyć, co? smile
    • 18_lipcowa1 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 21:56
      Bardzo normalne.
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:08
        dziekuje Lipocowa smile
        moze faktycznie tak moze byc i szybko zacznie pewne rzeczy łapac, moze nawet mature w tym roku napisze smile
    • babecior Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:13
      ja mam 12 i pół-miesieczniaka i u nas jest tak:
      - aktywny, ciężko się go ubiera, trzeba czasiem siłą utrzymac, zeby do konca ubrać, w fotweliku do karmienie sie wierci wciąż
      - czasem reaguje na imie, chociaz chyba po porostu reaguje jak ktos wola niz konkretnie na imie
      - jak wciagnie go jakas zabawa/zabawka to mozna wyjsc, choc to raczej rzadko
      - ABSOLUTNIE nie rozroznia zwierzac, nie wie jakie odglosy wydaja
      - nie zna części ciala, wiec tylko gdzie ja mam pepek, bo lubi mi tam wciskac palec (choc ostro powtarzam nosek, ale nie moze zaskoczyc)
      - bardzo dlugo nie mogl załąpac "papa". ostatnio czasem sie udaje
      - zmiana pieluchy graniczy z cudem, nie moze ulezec, usiadziec, nogami wywija, najczesciejs sciaga skarpetki
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:16
        o bardzo podobnie, tylko mały ciągla zdejmuje tego samego butka, 200 razy na dzień smile
    • camel_3d Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:44
      jezu..
      13 miesiecy i nie zna angielskiego? nie zna literek i cyferek??
      KONIECZNIE DO PSYCHOLOGA!!!!
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:57
        po co ironizujesz ? nie pisze ze 13 mies dziecko nie potrafi rzucac pilką do kosza,
        opisuje to czym rózni się od wiekszości dzieci w jego wieku, to że nie reaguje na imię, to że nawet na chwile nie spojrzy na mamę kiedy ta do niego mowi, nie martwi nas to ze biega - biega super, trudno aby czytał gazete w fotelu - ale mały nie widzi innych osób.
        Jak chcesz wiedziec to moje 17 mies dziecko wsród róznych obrazków wskazuje cyferke 3 oraz od niedanwa 8 i nie dlatego ze siedzę z nią i ją uczę, ten obrazek jej sie podoba i tyle, za miesiąc moze juz tego nie wiedzieć, trudno zebym jej zabrała ksiązki z tymi cyferkami, bo w jej wieku ma tego nie widzieć.
        Za to inne dzieci w jej wieku coś mówią, a ona słabo, inne dzieci w jej wieku spia w nocy a ona słabo itd. dzieci są rózne , darujcie sobie głupawe komentarze, one swiadczą jedynie o Waszej głupocie i tyle.
        • camel_3d Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 08:50
          bo oipsalas rzeczy normalne dla 13 miesiecznego dziecka... swiat jest tak interesujacy, ze ma sie gdzies mame, ktora ciegle wola nasze imie... i testuje czy jesesmy normalni.. bo inne dzieci w tym wieku to cos tam...
    • olcia71 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 22:55
      Moja córcia za 2 tyg skończy 14 miesięcy i u nas jest tak:
      - nie chodzi samodzielnie, jedynie chwyta nas za ręce sugerując, że mamy ja prowadzić, ale wtedy też jest szybka, raczkując również jest żywa
      -łapie kontakt z rodzicem dobrze
      - reaguje na swoje imię ale też na intonację glosu, czy cokolwiek co sie do niej powie -myszko, zabo itp, ale nie zawsze... czasem jest czyms bardzo zaabsorbowana
      -rzadko bawi sie sama i jezeli juz to krótko i rzadko skupia sie dłużej na jednej zabawce
      -bardzo interesuja ją książeczki, bardzo lubi zwierzatka (szczególnie kiedy na spacerze spotkała kilka osobiscie wink), potrafi sama nasladować krowę, psa, świnię, osła. Lubi banany i potrafi je wskazać na obrazku, podobnie jabłka, mandarynki, poza tym słonce, zegar, motyla, zabę....
      - nauka... hmmm przez ogladanie książeczek i pokazywanie co jest co- owszem, jest zainteresowana, jak opowiadam co jest za oknem i pokazuję gdzie są ptaszki to patrzy za moim palcem i slucha z zaciekawieniem, nasladuje różne rzeczy- wycieranie stolu, uderzanie klockami o siebie, jak widzi, ze myje zęby i dam jej szczoteczkę to patrzy na mnie i naśladuje ruchy itp- bo tylko taka forma nauki teraz wink
      - wie gdzie jest (u kogos i u siebie) nos, ucho, oko, włosy, stopy, pępek wink big_grin
      - nie boi się zadnych głośnych odgłosów a wrecz ja to bawi, po momencie jak sie wystraszy, ale ona z tych co lubi dreszczyk emocji wink
      -nie cierpi sie przewijać, czasem ryczy wniebogłosy, ale czasem jest spokojna i nie przebiera cały czas nogami, choc zdarza się
      - mówi tata, mama, baba, dada (dziadzia), usiłuje cześć (wychodzi tesc) i baaa (na widok banana)
      - nie ucieka jej żadne oczko wink

Nie podejmę sie oceny, ani nie powiem co sadzę o Twoim 13-miesieczniaku. Ale opis tego co robi moje dziecię może w czyms pomoze. Aha i dodam, że pokazuje czego chce (pić, albo co podać, gdzie iść, co jeść..) Jeżeli coś niepokoi to moze niech specjalista to oceni lepiej, bo ja bladego pojęcia nie mam czy cos moze być niepokojacego. Powiem tylko, ze jeżeli naprawdę moje dziecko by mi nie spojrzało w oczy i nie szukało ze mną kontaktu to byłby to dla mnie powód do niepokoju, ale chciałabym, zeby jakis specjalista moje dziecko poobserwował.
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 23:00
        no nie pisz co potrafi Towje dziecko bo niektóre nawiedzone matki zaraz napiszą coś zlosliwego na Twój temat ... albo na temat Towjego dziecka.
        Dzieki
        • olcia71 Re: 13 mcy, czy to normalne? 22.02.11, 23:18
          mama-anusi napisała:

> no nie pisz co potrafi Towje dziecko bo niektóre nawiedzone matki zaraz napiszą
          > coś zlosliwego na Twój temat ... albo na temat Towjego dziecka.
          > Dzieki
          Akurat mam to w nosie, bo znam juz tendencję do czepiania się na tym i innych forach wink niektórych osób. Mam inne problemy big_grin
          Pozdrawiam!
      • inbar Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 10:23
        smile Jakbym czytała o swojej córce smile wypisz - wymaluj Córeczkę wycałuj smile
      • inbar Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 10:28
        do Olcia71 - Jakbym czytała o swojej córce wypisz - wymaluj smile
    • zjawa1 Re: 22.02.11, 23:11
      Sorry ale szokuja mnie takie watki!!
      Co jeszcze robi, a czego nie robi to dziecko?
      Sika do pieluch pod zlym katem?
      Hehehe.... jaka ,,nauke"mialas na mysli?
      Liczenia do 15-stu?.... odsylam do watku Listopadowej ma trafne uwagi!
      Ps. ,,Sapdajace rzeczy na podloge".... nie raz sama sie przetrasze i ponoc jestem normalna, bynajmniej nie mam ADHD czy Autyzmu.... Skoro maly reaguje zywo i usmiechem na obce twarze, to napewno autyzm trzeba wyeliminowacsmile... zapeniam, pedagogog nie psycholog, ale cos tam wiemsmile
      • olcia71 Re: 22.02.11, 23:21
        zjawa1 napisała:

> Sorry ale szokuja mnie takie watki!!
        > Co jeszcze robi, a czego nie robi to dziecko?
        > Sika do pieluch pod zlym katem?
        > Hehehe.... jaka ,,nauke"mialas na mysli?
        > Liczenia do 15-stu?.... odsylam do watku Listopadowej ma trafne uwagi!
        > Ps. ,,Sapdajace rzeczy na podloge".... nie raz sama sie przetrasze i ponoc jest
        > em normalna, bynajmniej nie mam ADHD czy Autyzmu.... Skoro maly reaguje zywo i
        > usmiechem na obce twarze, to napewno autyzm trzeba wyeliminowacsmile... zapeniam,
        > pedagogog nie psycholog, ale cos tam wiemsmile
        Czy nie Lipiec miałas na myśli? wink
        • zjawa1 Re: 22.02.11, 23:25
          Lipiec?
          Uwazam, ze,,szukanie w dziury w calym" i robienie problemow tam gdzie ich nie ma jest totalnym brakiem taktu1 Tak samo jak olewanie problemow tam gdzie sa ewidentnie, dlatego powolalam sie na watek Listopadowej w ktorym ma wiele racji..... za wyjatkiem tej wymowy u 3 latka, bo np. wypowiadanie poprawnie ,,r" nie jest musem dobrze rozwijajacego sie trzy letniego dziecka. Natomiast problemy z ,,sz" i ,,czy", juzz moga stanowic problem i byc prologiem np. do dyslekcji!
          • olcia71 Re: 22.02.11, 23:30
            zjawa1 napisała:

> Lipiec?
            > Uwazam, ze,,szukanie w dziury w calym" i robienie problemow tam gdzie ich nie m
            > a jest totalnym brakiem taktu1 Tak samo jak olewanie problemow tam gdzie sa ewi
            > dentnie, dlatego powolalam sie na watek Listopadowej w ktorym ma wiele racji...
            > .. za wyjatkiem tej wymowy u 3 latka, bo np. wypowiadanie poprawnie ,,r" nie je
            > st musem dobrze rozwijajacego sie trzy letniego dziecka. Natomiast problemy z ,
            > ,sz" i ,,czy", juzz moga stanowic problem i byc prologiem np. do dyslekcji!

Kobieto, wiecej poczucia humoru! Czy ten watek mialas na mysli?forum.gazeta.pl/forum/w,566,122473915,122473915,Prosze_wytlumaczcie_mi_taka_rzecz_.html Jeśli tak to jest to wątek założony przez 18_Lipcową1, chyba forum.gazeta.pl/forum/w,566,122473915,122473915,Prosze_wytlumaczcie_mi_taka_rzecz_.html, chyba, że nie o ten, ale po "wymowie 3-latka" wnoszę, ze jednak nie. I nie robie problemów ani nie szukam dziury w całym a jedynie prostuję smile pozdrawiam równie serdecznie
            • olcia71 Re: 22.02.11, 23:31
              Przepraszam coś mi się pokićkało w tekście, wkleił sie link 2x, ale chyba wiadomo o co chodzi wink
              • zjawa1 Re: 22.02.11, 23:34
                Spokosmile Mnie cos pada klawiatura i jak widze brakuje lterek w wyrazachsmile
                Lipcowa, mialas racjesmile
            • zjawa1 Re: 22.02.11, 23:32
              I komu brak poczucoa humorusmile
              Fakt Lipcowa pomylilam z ListopadowasmileRacja....
              Pzdrawiam rowie serdeczniesmile
              • olcia71 Re: 22.02.11, 23:34
                zjawa1 napisała:

> I komu brak poczucoa humorusmile
                > Fakt Lipcowa pomylilam z ListopadowasmileRacja....
                > Pzdrawiam rowie serdeczniesmile
                No. Zeby mi to bylo ostatni raz. Dobranoc.
                • zjawa1 Re: 22.02.11, 23:36
                  Nie moge obiecac, jesli chodzi o brakujace literkismile
                  A w pozostalej kwestii postaram sie jak mogesmile
                  Dobrancsmile
      • mama-anusi Re: 23.02.11, 10:08
        Ja CIe szokuja to nie czytaj, a jak chcesz z sensem odpisac to czytaj ze zrozumieniem.
        Zapewniam Cię, że gdyby chodziło o Twoje dziecko tez byś sie denerwowała.
        Znajdz mi posta z informacją ze podejrzewamy autyzm lud ADHD ? no proszę, gdzie tak napisałam to przyznam Ci racje. CZYTAJ MATOLE ZE ZROZUMIENIEM
        mam wrazenie ze tak paplacie aby paplac

zjawa1 napisała:

> Sorry ale szokuja mnie takie watki!!
        > Co jeszcze robi, a czego nie robi to dziecko?
        > Sika do pieluch pod zlym katem?
        > Hehehe.... jaka ,,nauke"mialas na mysli?
        > Liczenia do 15-stu?.... odsylam do watku Listopadowej ma trafne uwagi!
        > Ps. ,,Sapdajace rzeczy na podloge".... nie raz sama sie przetrasze i ponoc jest
        > em normalna, bynajmniej nie mam ADHD czy Autyzmu.... Skoro maly reaguje zywo i
        > usmiechem na obce twarze, to napewno autyzm trzeba wyeliminowacsmile... zapeniam,
        > pedagogog nie psycholog, ale cos tam wiemsmile
        • zjawa1 Re: 23.02.11, 11:13
          Moje tez szalalo ok 13 miesiaca zycia, bylo bardzo ruchliwe bo zafascynowane nowymi mozliwosciami wlasnego cialasmile
          I nie ,,szalalm" z takiego powodu. Moze dlatego, ze mialam wtedy wieksze problemy niz doszukiwanie sie bog wie czego. Idac tym tropem nikt z nas nie jest normalnysmile
          • gepardzica_z_mlodymi Re: 23.02.11, 11:16
            No, własnie tu pojawia się pytanie, czy tak było od urodzenia? Czy też dziecko, które nauczyło się chodzić, nagle tylko na tym się skoncentrowało?
    • futro.1 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 00:12
      hi hi hi

Myślę, że zachowanie tego 13 miesięcznego chłopaka jest w normie. Mój 1,5 roczny młody:
      - nie pokazuje "nos, oko,ucho itp"
      - bawi się sam
      - nie robi "papa"
      - wciąż jest w ruchu (chyba, że śpi a i wtedy kręci się po całym łóżeczku)
      - nie mówi nic oprócz mamama i da na określenie rodziców (biegle gada swoim językiem)
      - czasami spokojnie da zmienić sobie pieluchę (nocnika jeszcze nie zna) i ubrać się
      - nie naśladuje odgłosów zwierząt i nie pokazuje "na zawołanie" kotka, pieska czy innych zwierzątek
      - czasami nie reaguje na wołanie (ma wybiórczy słuch)
      - nie bawi się sorterem
      Tych "nie" i "czasami" jeszcze kilka by się znalazło
      Niektóre z mam wypowiadających się na tym forum orzekłyby - coś z nim nie tak, koniecznie skonsultuj z pediatrą czy psychologiem. Otóż drogie mamy, ja jestem psychologiem i wiem, że z moim dzieckiem jest wszystko w porządku. Od każdej normy są odchylenia. Może i czegoś tam nie opanował za to mój kochany syn potrafi:
      - otworzyć szafkę, wyrzucić śmiecia do kosza i zamknąć za sobą szafkę
      - włączyć wtyczkę odkurzacza do kontaktu
      - wycierać podłogę mopem
      - myje się prawie samodzielnie
      - książeczki "czyta" sam i wtedy pokazuje zwierzątka i nazywa je po swojemu
      - je samodzielnie
      i wiele innych rzeczy.
      Nie piszę tu tego by pochwalić się jakie mam mądre dziecko (bo mądry jest) ale po to aby pokazać, że dziecko po osiągnięciu roku i opanowaniu sztuki chodzenia a potem biegania skupia się na innych celach a jakich to ono samo sobie wybierze. My możemy jedynie ukierunkować a i to nie zawsze przypadnie do gustu dziecku.
      Mamo Anusi - twoja przyjaciółka nie musi się martwić i biegać po lekarzach (stresując siebie i syna).

Szanowne mamy,
      polecam lekturę książki "Język dwulatka" pań Tracy Hogg i Melindy Blau może wtedy więcej zrozumiecie. I przepytajcie mamy swoje i waszych mężów/partnerów jakimi byliście dziećmi a może wtedy układanka sama się ułoży i nie będzie problemu "czy moje dziecko jest normalne". Ja wiem, że Młody jest "wybuchową mieszanką" mnie i mojego mężczyznysmile i nie martwię się na zapas.

Pozdrawiam
      • futro.1 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 00:36
        Zapędziłam się i napisałam co mój syn teraz potrafi a czego nie a tu przecież chodzi o roczne dziecko! Więc Młody jak miał rok nauczył się chodzić samodzielnie i nawet mamama nie mówił. Czy nawiązywał kontakt wzrokowy nie pamiętam - nie zwracałam na to uwagi, można było go zostawić i wyjść - zawsze czymś tam się zajmował, nie interesowała go książeczka, nogami wierzgał non stop, poza tym ładnie spał w nocy, sporo zjadał, jak widział nową osobę to najpierw się przyglądał a potem uśmiechał a nawet pakował się na kolana, ogólnie był i jest pogodny

I co Ty na to mamo Anusi?
        • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 10:01
          o jak widział nową osobe to się przyglądał????????
          ojej... to juz nie jest normalne absolutnie!
          Czesto dzieci dziedziczą choroby po rodzicach, radze się przebadac.
          • zjawa1 Re:mama-anusi 23.02.11, 11:17
            Co Ty jestes taka agresywna?
            Co, denerwuje Cie to, ze wiekszosc tutaj nie widzi problemu? Dziwne, bo raczej powinnas sie z tego cieszyc jesli faktycznie rozpatrujemy tu przypadek Twojego dziecka, a nie kolezankismile
            Normalne, zdrowe dziecko.
            • mama-anusi Re:mama-anusi 23.02.11, 11:21
              agresywne są odpowiedzi co po niektórych, ciesze ze wiekszosc nie widzi problemu, ale mozna odpowiedziec grzecznie - NIE WIDZE PROBLEMU, MOJE DZIECKO TAK MIAŁO itd a nie czepianie sie, złosliwie komentarze, kpiny ...
              jak to pieknie ujęła jedna z nas - Matki Wariatki!@!
              • futro.1 Re:mama-anusi 23.02.11, 11:36
                no teraz to żeś dowaliła... przebadać się to powinnaś Ty, bo chyba nie wszystko z Tobą jest w porządku. człowiek grzecznie wyraża swoją opinię i z czym się spotyka? ujmę to delikatnie - totalny brak kultury! agresywna głupia babo
      • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 11:43
        futro to nie bylo do Ciebie!!!!!!!!!!
        poczytaj wczesniejsze odpowiedzi madrych dam do mnie!
        • futro.1 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 11:52
          futro.1 23.02.11, 00:36
          (...)jak widział nową osobę to najpierw się przyglądał(...)

mama-anusi 23.02.11, 10:01 Odpowiedz
          o jak widział nową osobe to się przyglądał????????
          ojej... to juz nie jest normalne absolutnie!
          Czesto dzieci dziedziczą choroby po rodzicach, radze się przebadac.

czy aby na pewno nie do mnie?? a wypowiedzi czytałam i niczego chamskiego nie zauważyłam a że ktoś czasem zdobędzie się na odrobinę humoru i spróbuje rozładować napięcie, które wprowadzają Twoje pełne agresji posty? i cóż w tym złego?
          • mama-anusi Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 12:57
            no to gratuluje poczucia humoru!
            oj boli jak ktos pisze do Was Waszym jezykiem... boli...

Do Ciebie nie była poprzednia wypowiedź.
            Agresja za agresję!

Piszesz ze Towje dziecko było identyczne i tu zapis ze patrzył na nowo poznaną osobę - czego nie robi opisane przeze mnie dziecko, to raczej nie robił tak samo.

• olcia71 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 13:56
              A ja się nie dziwę agresji założycielki wątku. Bo przeczytałam cały wątek i dosłownie jestem zmęczona. Ile razy trzeba tłumaczyć o co chodzi, tłumaczyć sie w ogóle, bo ktos sie przyczepi tego czy owego, no ludzie, panie! Tylko akurat założycielka wątku konsekwentnie pisze do tych osób ich językiem i chyba dobrze i nie od razu jej wypowiedzi takie były, tylko w miarę jak kolejnej osobie trezba tłumaczyć i tłumaczyć, bo ktoś sie wyzłosliwia a nie potrafi czytac ze zrozumieniem (ale to mnie sie tez czasem zdarza, bo czasem jestem zmęczona wink). Mozna też pominąć milczeniem, zeby sie za bardzo nie denerwować wink ale wtedy chyba sie gubi wątek tego wątku wink, bo dyskusja schodzi na slepy tor,hmm co niniejszym uczyniłam..
            • futro.1 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 15:06

> no to gratuluje poczucia humoru!
              Dziękujęsmile
              Pokaż mi gdzie napisałam, że moje dziecko było identyczne. Pisałam, że moje dziecko robiło to czy owo a nie, że było identyczne.
              Obrażasz kogoś a potem wypierasz się tego pomimo zacytowania słów obraźliwych.
              A tak w ogóle to jakiej Ty odpowiedzi oczekujesz? Jak piszą kobity, żeby przespacerować się z dzieckiem do lekarza źle jak piszą, że chłopak jest w normie też nie dobrze. Weź się kobieto zdecyduj a najlepiej to namów matkę dziecka żeby sama pofatygowała się na forum to może czegoś więcej na temat by się człowiek dowiedział.

• wypady1 Re: 13 mcy, czy to normalne? 23.02.11, 14:44
      To chyba za wcześnie żeby coś powiedzieć nasz maluch tez jest żywy, biega, psoci....
      ma 15 miesięcy, ale chyba każdy jest inny, ma swój charakter....

Pozdrawiam
      Mk
      Kolorowanki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka