Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc! Co, to jest???????????

04.04.11, 22:36
Jestem przerazona, a tak było ,,zdrowo".
Sprawa gł. dotyczy mnie, ale mysle, ze maly mnie zarazil, choc nie widze u niego takich jeszcze objawow jak u mnie!! Nie jestem pewna co to za syf???? I boje sie ze dziecko tym zaraze, albo u niego wolniej sie to g... rozwijasad((( Masakra
Wczoraj dostalam temperature 37,5 i zaczelo bolec mnie gardlo. Pod wieczor byla juz masakra-strasznie mnie bolalo oraz szyja( chyba wezły chlonne za uszami). Syn nie mial temperatury, ale lekko zaczerwienione gardlo, obudzil sie w nocy i powiedzial, ze boli go gardlo i nie moze spac. Popsikalam mu Tamtum, possal tabletke.
Rano byl bez temp. zywy ale nie poslalam go do przedszkola. Teraz spi... Przed chwila chcialam sobie na noc posmarowac fioletem rozpulchnione, moje gardlo i doznalam szoku-nigdy wczesniej nic podobngo nie widzialamsad U nasady oraz w gradle pojawily sie wielke, koloru jezyka wypustki, jakies bulwy wygladajace jak kurzajki. Co, to jest?
Moze byc tak, ze to cos u mojego dziecka rozwija sie wolniej niz u mnie? Boje sie, ze go zaraze jesli to nie, to samo.... Jestem zalamana.... Co, to moze byc?
Jutro ide do lekarza z moim gardlem i obrosnietym jezykiem.
Obserwuj wątek
    • kasiuchna1 Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 04.04.11, 22:55
      Wydaje mi się, że to początki szkarlatyny.
      • zjawa1 Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 04.04.11, 23:00
        Poczatki szkarlatynysad? Moze byc tak, ze u mnie choroba rozwinela sie szybciej niz u dziecka?
        Bo zakladam, ze maly przyniosl ja( jesli to szkarlatyna) z przedszkola.
        Ja jeszcze ludzilam sie, ze to moze jakis wirussad
        Czyli antybol nas nie ominiesad
    • q_fla Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 00:36
      To nie jest szkarlatyna. Szkarlatyna zaczyna się zwykle bardzo wysoką gorączką i kolor języka jest malinowy i ciało pokrywa wysypka. Najprawdopodobniej masz zwykłe wirusowe zapalenie gardła, które po kilku dniach samo przejdzie, możesz sobie psikać tym Tantum jak chcesz, ja tego nie stosuję.

U nasady oraz w grad
      > le pojawily sie wielke, koloru jezyka wypustki, jakies bulwy wygladajace jak ku
      > rzajki. Co, to jest?

Normalna budowa języka.
      • zjawa1 q_fla 05.04.11, 09:12
        Wysypki nie mam. Goraczka tez nie nalezala do wysokich-raczej stan podgoraczkowysmile
        Niestety dzis mialam kolejna nieprzespana noc i potworne bole gardla.
        Powiedz mi jak dlugo utrzymuje sie taka wirusowka? Ogladałam przed chwila gardlo malego-czerwone, lekko powiekszone migdalysad ale nie ma tego, co ja czyli tych wielkich babli u nasady jezyka i wypustek po bokach. Wiem, ze jezyk nie jest rownomierny, ale ja tego nigdy wczesniej nie mialam na jezykusad
        Jezyki mamy z bialym nalotem. Acha zauwazylm na podniebieniu u malego jakas czerwona plaska kropke-tez wczesniej jej tam nie bylo?!!
        Ide dzis do pediatry z malym, ale boje sie ze znow na odwal zapisze nam Antybol?!
        Maly czuje sie ok-pelen energii...
        • q_fla Re: q_fla 05.04.11, 09:38
          Ale po co od razu do pediatry i antybiotyk? Bez paniki, przejdzie po kilku dniach. Popsikać Tantum, popłukać wodą z solą lub szałwią i tyle. Aaaa i jedzenie raczej letnie, nie gorące, bez ostrych przypraw, dużo pić.
      • joshima Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 10:14
        q_fla napisała:

> Normalna budowa języka.
        Nie. Własnie przy szkarlatynie kubki smakowe się tak powiększają.
    • b.bujak Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 10:03
      na języku to kubki smakowe;
      masz prawdopodobnie wirusowe, opryszczkowe zap. gardła - powinno minąć bez antybiotyku po paru dniach; warto psikać środkami miejscowymi typu tamtum verde;
    • gupia_rzona Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 12:04
      powiększone migdały na języku?

Do autorki:
      właśnie obejrzałam w lustrze moje zupełnie zdrowe gardło i też u nasady języka (bliżej gardła po bokach) mam takie wybukłe purchle koloru języka big_grin
      Widać nie zauważyłaś ich wcześniej i teraz strasznie spanikowałaś smile spokojnie, może to najzwyklejsza wirusówka. Nie nakręcaj się
    • gupia_rzona Purchle 05.04.11, 12:12
      jeśli mówisz o czymś takim 210.44.214.13/HISTOPATH/OPRev/images/011.jpg
      to nie jest żadna choroba, tylko element języka o nazwie circumvallate Papillae
      www.wgabinecie.pl/others/image/Tongue2.jpg
      • dianaro Re: Purchle 05.04.11, 12:30
        Z tego co opisujesz, są to zwykłe wypustki na języku, które są jego stałym elementem. Dziwię się przedmówczyniom, które mylą je z migdałkami, których na języku nie ma, a znajdują się na ścianie gardła. Osobiście też pojawiły się u mnie te wypustki podczas infekcji gardła, a nasiliły w trakcie stosowania antybiotyków. Nie należy się mocno stresować, tylko iść do lekarza jeśli nie wiesz co Ci dolega. Biały nalot na języku może świadczyć o grzybicy, która także często jest efektem brania antybiotyków. Opryszczka w gardle to całkiem coś innego - są to małe, czerwone krostki, które umiejscawiają się w okolicach migdałków własnie i na ścianie gardła. Być może nie zauważyłaś wcześniej u siebie tych wypustek i stąd ta obawa o zdrowie.
    • marghot Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 12:35
      męża coś podobnego zaatakowalo
      córka miala anginę a on takie wlasnei cuś

antybiotyk niestety poszedl w ruch

zapalenie gardła, dziąseł mial 2 czy 3 w 1 uncertain
      wędruj do lekarza
    • b.bujak Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 12:47
      tu masz watek ilustrowany smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,577,116847837,,Czy_jezyk_zawsze_tak_wyglada_Fotki_.html?v=2
    • rulsanka Re: Proszę o pomoc! Co, to jest??????????? 05.04.11, 12:54
      To najprawdopodobniej grudki chlonne. Organizm walczy z infekcja i tyle
      • zjawa1 A wiec bylam dzis u lekarza..... 05.04.11, 19:34
        Na poczatku bardzo chcialam podziekowac Wam za odzew-duza buzkasmile
        Sprawa zostala wyjasnionasmile
        Jesli chodzi o mnie to ja raczej nie choruje, dlatego zaskoczyly mnie bardzo te dolegliwosci.
        Internista stwierdzil, ze mam ostre zapalenie wirusowe gardlasmile
        Bez nalotow ropnych itp. Te bulwy u nasady jezyka to na skutek wirusa faktycznie bardzo powiekszone kubki smakowesmile A wiec wieszosc miala racje! Wroca do normy po infekcji. Bolace miejsce za uszami to nie wezly chlonne ale uwaga stan zapalny miesni spowodowany infekcja wirusowa i przewianiemsad Wezly chlonne w normie.
        Maly tez byl dzis u pediatry-ma rozpulchnione gardlo ,ale nie jest tragicznie. Najprawdopodobniej efekt tego samego wiruso a duzo lagodniejszym przebiegusmile
        O malego bardzo balam sie z racji tego, ze mial 5 miesiecy temu zapalenie ucha i komplikacje w postaci plynow w uszach. Trzyma sie jednak bardzo dobrze wg. pediatry-kurcze ta Immunotrofina faktycznie swietna jestsmile
        Malemu mam pryskac Tamtum i przec 3 dni asekuracyjnie podawac syrop przeciwzapalny.
        A ja dostalam nastepujace zaleceniesmile Herbata z rumemsmile Powaznie. Kupilam dzis sobie, wypilam i powiem Wam dialasmile znacznie mniej boli.
        • mamaigiiemilki Re: A wiec bylam dzis u lekarza..... 05.04.11, 22:14
          fajnego masz lekarza- super leki przepisujewink

a tak poważnie, to życzę szybkiego powrotu do zdrowiasmile;
          • zjawa1 Re: A wiec bylam dzis u lekarza..... 05.04.11, 22:32
            mamaigiiemilki napisała:

> fajnego masz lekarza- super leki przepisujewink
            >
            > a tak poważnie, to życzę szybkiego powrotu do zdrowiasmile;
            Powiem Ci, ze fakt, lekarz niekonwencjonalnych metodsmile
            Formalnie i oficjalnie przpisal mi jedynie leki przzeciwzapalnie na te miesniesmile
            ale dodal od siebie, ze : osobiscie olalby chemie i zastosowal ,,nature"smile
            Pije juz 3 ,,herabtke" i powiem Ci, ze nie boli mnie gardlo juz tak, jak wczorajsmile)
            Facet ogolnie slynie z tego, ze na poczatku zapisuje tak jak musi, zgodnie z zalecenimi NFZ, a potem sam od siebie dodaje sugestie odnosnie medycyny ,,mturalnej"w tym ziololecznictwo itp... Dodam, ze z bardzo pozytywnym skutkiemsmile
            • kinmalek Re: A wiec bylam dzis u lekarza..... 05.04.11, 22:39
              > Pije juz 3 ,,herabtke" i powiem Ci, ze nie boli mnie gardlo juz tak, jak wczora
              > jsmile)
              Tylko nie pisz jutro że głowa cię boli ,wink
              • zjawa1 Re: A wiec bylam dzis u lekarza..... 05.04.11, 22:53
                kinmalek napisała:
                > Tylko nie pisz jutro że głowa cię boli ,wink
                Wiez mi, ze wole bol glowy od tego bolu gardla.
                Na glowe najwyzej ,,walne" sobie lek przeciwbolowy, a na gardlo... dwie noce nie przespane-tak mialam napuchniete, budzilam sie srednio co 2 godziny... maskra! Sssalam w miedzy czasie Sterpssils-srednio pomagal.
                Ale herbatkasmile!!! Rewelacjasmile
                Powaznie Wam pisze-o tej godzinie gardlo juz mi,, pelako", a teraz luz totalnysmile
                Jednak co detoksykacja 40% to detoksykacja... zaczynam naprawde wiezyc w zdolnosci medycyny niekonwencjonalnej tego lekarzasmile A.. Wspomnial, ze rano moge ewentualnie przeplukac gradlo szalwia, jesli bedzie podraznionesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka