ewella80 03.05.11, 04:52 Cześć Moze ktoś podpowie co to może być. Mała (2lata i 3miesice)gdy śpi to słychać jakby miała zatkany nos. Oddycha buzia. A w dzień nic po niej nie widać ,normalne zdrowe dziecko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: Dziwna sprawa 03.05.11, 09:31 Może ma alergię na coś, co jest w sypialni? Może na wypełnienie pościeli? Może ma za sucho/za ciepło w sypialni? Może ma za nisko głowę? Odpowiedz Link Zgłoś
ewella80 Re: Dziwna sprawa 03.05.11, 11:12 Wlasnie nie wiem czy to migdalki bo nigdy nie miała. Teraz jak siedzi obok to słyszę jakby miała zatkany nos. A jak się objawiaja migdalki?w Zimę chorowała nam na angine i wtedy się to zaczęło.śpi w 21 stopniach to raczej nie jest za ciepło i klade ja bez poduszki to lepiej oddycha Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Dziwna sprawa 03.05.11, 11:14 21 stopni do spania to jest duuużo za ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Dziwna sprawa 03.05.11, 12:14 Najbardziej charakterystycznym objawem bedzie oddychanie przez usta. Moga wystepowac rowniez trudnosci z przelykaniem, z wyraznym i czystym mowieniem, chrapanie w czasie snu (nawet zgrzytanie zebami)... Do ok. 3 roku zycia migdalki pomagaja w zwalczaniu infekcji, potem juz tej funkcji raczej nie spelniaja, bo organizm radzi sobie z tym na wiele innych sposobow. Moga za to prowadzic w niektorych przypadkach do ciaglych problemow zdrowotnych tj. angina, zapalenie ucha srodkowego...Zarowno powiekszone migdalki, jak i te, ktore przysparzaja tylko dodatkowych infekcji, sa podstawa do decyzji o ich usunieciu. Radze skonsultowac z lekarzem, by wykluczyc lub potwierdzic przyczyne takiego stanu rzeczy u Twojej corki. Odpowiedz Link Zgłoś
senait Re: Dziwna sprawa 03.05.11, 14:46 Czy masz nawilżacz powietrza w pokoju małej? Poza tym polecam do noska sól morską lub roztwór soli fizjologicznej w sprayu, psikaj małej zawsze przed spaniem. Jeśli to nie pomoże, skonsultowałabym to z pediatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
senait Re: Dziwna sprawa 03.05.11, 14:48 Aha, daj dziecku poduszkę, niemożliwe, żeby bez niej oddychała lepiej. Wlaśnie, gdy głowa jest wyżej oddychanie jest ułatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Dziwna sprawa 04.05.11, 21:23 mozyna napisała: > Do ok. 3 roku zycia migdalki pomagaja w zwalczaniu infekcji, potem juz tej funk > cji raczej nie spelniaja, bo organizm radzi sobie z tym na wiele innych sposobo > w. > Moga za to prowadzic w niektorych przypadkach do ciaglych problemow zdrowotnych > tj. angina, zapalenie ucha srodkowego...Zarowno powiekszone migdalki, jak i te > , ktore przysparzaja tylko dodatkowych infekcji, sa podstawa do decyzji o ich u Przyznam, ze bardzo interesujaca teooria))) Pytanie podstawowe: Znasz rodzaje migdalkow oraz ich funkcje jaka pelnia w naszym organizmie? Teraz konkret: migdalow nie wycina sie tylko przycina, jedynie mozna usunac maks przerosniety tzw. migdal 3 a wiec migdala gardlowego. Prucz nich mamy jeszcze migdalki podniebienne( te po lewej i prawej stronie) oraz migdal jezykowy. Te tworza tzw. pierscien gardlowy, ktory pelni bardzo wazna funkcje obronna organizmu glownie ochrania uklad oddechowy( oskrzela czy pluca) a takze uklad pokarmowy. Tworza blokade przed dalszym rozprzetrzenianiem sie baktreii w naszym organizmie-mowiac kolokwialnie. Migdalki nie powoduja Anginy, angine powoduje miedzy innymi bakteria paciorkowca, ktora to wlasnie moze uszkodzic te migdalki i sprawic, ze dochodzi do zapalenia igdalkow, a te po czestych chorobach staja sie przerosniete i nie sa w stanie obkurczyc sie do normalnych rozmiarow przed choroba. Czeste infekcje kataralne powoduja, ze migdaly tak jak wsponialam juz, nie wracaja do normalnych romizarow. Jesli dziecku trudniej sie oddycha, lapie czesciej choroby to trzeba zastanaowic sie nad podcieciem migdalkow, ktore sa tego przyczyna. I tylko tzw. 3 migdla wycina sie z reguly w calosci, a nie pozostale. Ogolnie przyjmuje sie, ze 3 migdal powinien wchlonac sie mask do 12 roku zycia dziecka. A pozostale zostaja nam w calosci do konca zycia, pod warunkiem ze nie sa skrajnie chore. Dlatego musisz isc do laryngologa, bo 3 migdal nie jest widoczny tak jak pozostale. Umiejscowiony jest w noso-gardle. Tuz za migdalem jezykowym. Lekarz albo wklada tam palec i obmacuje okreslajac wielkosc tego migdalka, albo wklada sonde .... Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: Dziwna sprawa 05.05.11, 00:03 Ja tylko dodam, że jak będziecie u laryngologa, a laryngolog nie przeprowadzi tego badania jak wyżej opisane (wsadzenie palca lub sondy), tylko "na oko" powie, że wszystko jest ok to szukajcie innego laryngologa - bo my się tak z naszym "na oko" laryngologiem bujaliśmy przez rok i w końcu w szpitalu gdzie trafiliśmy na diagnostykę (dziecko w ciągu roku tak z 10 zapaleń oskrzeli, ciągłe oddychanie przez buzię, chrapanie) wykonano poprawnie to badanie i wiemy, że migdałek jest sporo przerośnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Dziwna sprawa 05.05.11, 00:56 zjawa1 napisała: > Przyznam, ze bardzo interesujaca teooria))) > Pytanie podstawowe: Znasz rodzaje migdalkow oraz ich funkcje jaka pelnia w nasz > ym organizmie? ??? Znam. Czytalam kilka opracowan na ten temat i jakos roznic nie zauwazylam, raczej opracowania sa ujednolicone. To laryngolog powinien stwierdzic, ktory rodzaj migdalkow stwarza problem i czy nalezy go zlikwidowac poprzez usuniecie czy przyciecie...itd. Pisalam o migdalkach ogolnie bez podzialu na rodzaje. Bo kazdy z nich moze przysparzac klopotow, wiec skad mam wiedziec, co dolega dziecku autorki watku. Odpowiedz Link Zgłoś
angelkochanie Re: Dziwna sprawa 04.05.11, 23:51 21 stopni do spania!!!! biedne dziecko...!! powietrze jest suche i jej sie poprostu ciezko oddycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Dziwna sprawa 04.05.11, 15:34 Możesz mieć za sucho w mieszkaniu. Wieszaj mokre ręczniki na kaloryferze, albo stawiaj miskę z woda przy łóżeczku. mnie tak kazała zrobić pediatra i pomogło, tyle że moja do tego jeszcze pochrapywała. - Mama Roksany, ur. 16/06/2008 . Odpowiedz Link Zgłoś
obasic Re: Dziwna sprawa 05.05.11, 10:21 Jeżeli chodzi o wilgotność powietrza to należy przede wszystkim zakupić higrometr - bardzo przydatne urządzenie - wydatek nie taki duży - a wiemy jaka jest wilgotność. Może przecież też byc za duża, albo tak mała że rozwieszanie mokrych ręczników czy stawianie miski z wodą zupełnie nic nie da. W moim domu przez zimę zużywałam na dobę w nawilżaczach około 4-5 litrów wody by osiągnąć 50% wilgotności. Odpowiedz Link Zgłoś
obasic Re: Dziwna sprawa 05.05.11, 10:27 Wizyta u laryngologa pewnie nieunikniona. Moje dziecko prawie 3 letnie też czasem ma przytkany nosek przy spaniu i raczej nie jest to wina migdałków. Około 2 lata temu miał anginę i wówczas ewidentnie pochrapywał w nocy przez powiększony trzeci migdał, musiał oddychać przez buzię nie mając kataru. Wydaje mi się że jak się w słuchasz w oddech przez nos to możesz zdiagnozować gdzie dziecko przytyka - bezpośrednio w nosie czy dalej w gardle. Ja to przynajmniej rozróżniam. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 re 05.05.11, 22:19 Tak na dobra sprawe, to dziecko moze miec tez alergie, podraznione gardlo. Mojemu zdarzalo sie chrapac i spac z owtarta buzia kiedy: mial zaczerwienione gardlo, ale migdaly wtedy byly absolutnie ok. Ogolnie, blony sluzowe podraznione. I tak, jak dziewczyni pisza.... Tutaj nawet nie chodzi o tem 21 stopi(latem bywa jeszcze cieplej i dzieci nie chrapia) tylko o odpowiednie nawilzanie powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś